Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2020, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dormant napisał(a):
U mnie w mieście niby wyspa ciepła i mróz tylko sporadycznie, ale kopczyki zamrożone (twarde) od mniej wiecej 2 tygodni.

Czyli jednak mrozi nieco przy gruncie. Temperaturę mierzysz w ogrodzie na różnych wysokościach?
U mnie ciąg dalszy pogody jak na przedwiośniu. Wczoraj wyszły z ziemi ostatnie z wiosennych kwiatów - hiacynty. W identycznym terminie miało to miejsce w 2018 i 2019 roku. W moim ogrodzie za roślinę wskaźnikową dla okresu, gdy ruszają soki w winoroślach uważam krzewy agrestu. Powoli zaczynają mieć one czerwone główki pąków, co oznacza, że zaczną wypuszczać zielone w końcu stycznia, na początku lutego. Obserwuję to u nich od 2016 r. i jest to już zatem piąty rok, gdy będzie trzeba przygotować się na wczesny start winorośli. Zaczynają nas dotyczyć stare, francuskie przysłowia winiarskie.

-- czwartek, 9 stycznia 2020, 07:51 --

narc81 napisał(a):
U mnie też bez minusowych ekstremów.
Max - 6.5 w nocy i ok. +15 w dzień.
Na bzie zielenieją pąki,bazie kotki już robią się włochate.
Pogoda praktycznie jak Okolice Wrocławia.
Niestety WLKP jest zagrożona suszą.
Przedstawiają to mapy różnego rodzaju.
Tak,że system kroplujący będzie niezbędnikiem...

Czego ja się obawiam, to nie mroźne i śnieżne zimy ale właśnie późne i ostre wiosenne przymrozki...

Włodku, na portalach rolniczych są już zalecenia dla rolników z zachodniej Polski, by nie trzymać się dawnych terminów wapnowania po 1 marca, a robić to najpóźniej w lutym, gdy ziemia ma jeszcze wilgoć w sobie. Powiat brzeski też jest zagrożony suszą.
A pogodę rzeczywiście masz identyczną, jak u nas, od Wrocławia do Opola. I mamy te same obawy. Przy tym tempie wegetacji, normalne kwietniowe przymrozki z temperaturą do -3 st.C w połowie miesiąca, mogą już zaszkodzić winorośli, nie mówiąc o maju, gdy wystarczy -1.

PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2020, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Przy tym tempie wegetacji, normalne kwietniowe przymrozki z temperaturą do -3 st.C w połowie miesiąca, mogą już zaszkodzić winorośli, nie mówiąc o maju, gdy wystarczy -1.

Widzę,że wątek nabiera dynamiki chociaż zimę mamy bardzo przyjazną dla wszystkich odmian winorośli.
Nie widzę symptomów pobudzenia wegetacji winorośli a również nie mam obaw aby -3st.C w kwietniu mogły bardzo zaszkodzić winorośli. :wink:
Może jestem optymistą,ale pasjonaci, winogrodnicy w Polsce z natury mają pozytywny stosunek do swojego hobby. :D

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 06:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W ubiegłym roku agrest wypuścił zielone 22 lutego i zaraz zacząłem cięcie winorośli. Wegetacja ruszyła wtedy o tydzień wcześniej niż w ciepłym sezonie 2018. Ten rok może być równie wczesny, o ile nie wcześniejszy o parę dni. Gdy w ubiegłym roku drzewa owocowe kwitły w swoim normalnym terminie ( tu czereśnia Późna Schneidera 10 kwietnia 2019 r.: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29404 ) , to winorośl z racji wczesnego startu była już w takim stanie w pierwszej dekadzie kwietnia: Chasselas 8 kwietnia 2019 r. : https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29395 , Saint Laurent 10 kwietnia 2019 r. : https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29399 , Pinot Blanc 12 kwietnia 2019 r. : https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29408. Dlatego tak było przy typowych dla połowy kwietnia przymrozkach (-3 st.C) : Nad ranem 17 kwietnia 2019 r. Pinot Blanc : https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=29415 . Stąd obawiam się, że w sytuacji powtórzenia się wczesnego startu winorośli, trzeba będzie z całych sił walczyć o przyszły plon. Jestem optymistą również, ale nie jest mi do śmiechu, gdy ma powtórzyć się taka sytuacja.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 07:55 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Przy tym tempie wegetacji, normalne kwietniowe przymrozki z temperaturą do -3 st.C w połowie miesiąca, mogą już zaszkodzić winorośli, nie mówiąc o maju, gdy wystarczy -1.

Widzę,że wątek nabiera dynamiki chociaż zimę mamy bardzo przyjazną dla wszystkich odmian winorośli.
Nie widzę symptomów pobudzenia wegetacji winorośli a również nie mam obaw aby -3st.C w kwietniu mogły bardzo zaszkodzić winorośli. :wink:
Może jestem optymistą,ale pasjonaci, winogrodnicy w Polsce z natury mają pozytywny stosunek do swojego hobby. :D

Co do kwietniowych przymrozków byłbym trochę ostrożny. U mnie w 2019 ostatni przymrozek był 16.4 na poziomie -2 st. Spalił większość przyrostów na nowych nasadzeniach pomimo dokładnego okrycia słomą i zawinięcia w tzw chochoły. Niektóre to już miały zielone. Poszło z paków zapasowych. Kwietniowe przymrozki też mogą być niebezpieczne. Jak wcześniej ruszy wegetacja to po ptokach.

A zima u mnie łagodna. Temperatury oscylują wokoło 0, przedwczoraj deszcz skutecznie roztopił namiastkę śniegu. Ostały się tylko "bałwanki" dzieci. Aktualnie 4st. Bezwietrznie.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 08:37 
Kiper
Kiper

Jeszcze trochę i ze względu na zbyt wczesną wegetację i późne przymrozki, moja lokalizacja z późnym startem okaże się zaletą :-D

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 09:53 
Ekspert
Ekspert

A co to są przymrozki, bo u mnie w ostatnim 10-leciu tego nie było? :D :wink: A w ogóle to zamarznie gleba tej zimy? Wapnowałem kilka dni temu. Ostatnio na moje stwierdzenie o śniegu w święta pewna młoda kobieta odpowiedziała:"chyba na Wielkanoc". Świat zwariował! :crazy:

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 11:32 
Ekspert
Ekspert

Sławku, u Ciebie to nawet styczniowe przymrozki mogą zaszkodzić 8) :wink:

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 11:40 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Wapnowałem kilka dni temu.

Ja jadę w sobotę wapnować.Robi się coraz cieplej, przestaje padać. Nic tylko wapnować. :wink:

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 12:14 
Ekspert
Ekspert

To ja jestem trochę do przodu - dolomit poszedł jesienią, zaraz po wygrabieniu liści.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 13:15 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
dziadek2 napisał(a):
To ja jestem trochę do przodu - dolomit poszedł jesienią, zaraz po wygrabieniu liści.
O ile uznamy, że dolomit ma jakiekolwiek działanie odkwaszające glebę ;-)

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 13:30 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
dziadek2 napisał(a):

??? Rozwin myśl,prosze.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 13:40 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
fels napisał(a):
dziadek2 napisał(a):

??? Rozwin myśl,prosze.
Wpisz w googlu, bo na telefonie nie mogę podlinkować: Rodzaje_nawozow_wapniowych_zalecane_do_odkwaszania_gleb_-_Ewa_Grzesik,206.pdf

Napisała Pani Ewa z ŚODR, że dolomit ma działanie odkwaszające bliskie zeru.
Jeszcze w innych publikacjach też o tym czytałem.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 18:03 
czeladnik
czeladnik

fels napisał(a):
Rodzaje_nawozow_wapniowych_zalecane_do_odkwaszania_gleb_-_Ewa_Grzesik,206.pdf

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale teza Pani Ewy zupełnie mnie nie przekonuje. Z tego co wiem to dolomit jest skałą, której głównymi składnikami są węglan wapnia i węglan magnezu. Oba związki chemiczne jak najbardziej nadają się do odkwaszania gleby a węglan magnezu działa nawet skuteczniej niż węglan wapnia. Problemem jest jednak reaktywność dolomitu wynikająca głównie z wieku skały (wcześniejszy okres geologiczny niż w przypadku kredy). Dolomit słabo rozdrobniony (pokruszony) może zalegać w glebie przez wiele lat wchodząc w reakcje chemiczne bardzo powoli a więc tylko w niewielkim stopniu działając odkwaszająco. Natomiast drobne zmielenie dolomitu zdecydowanie poprawia jego reaktywność więc nie można pomijać jego działania odkwaszającego. Dlatego nie każdy dolomit (pochodzący z różnych złóż, przetworzony przez różnych producentów) będzie równie skuteczny.
Należy również zauważyć, że stosowanie gwałtownie działającego tlenku wapnia, choć czasem może być konieczne, to jednak może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nadmierne odkwaszenie gleby, degradacja życia biologicznego mogą mieć negatywne konsekwencje przez wiele lat. Dlatego zawszy gdy jest to możliwe należy stosować środki działające łagodnie i powoli. Dolomit, którego wpływ na glebę jest rozłożony na kilka a nawet kilkanaście lat, może być idealnym nawozem powoli odkwaszającym glebę i dostarczającym nie tylko wapnia i magnezu ale i wielu niezbędnych mikroelementów.

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 19:16 
Kiper
Kiper

krogo napisał(a):
fels napisał(a):
Rodzaje_nawozow_wapniowych_zalecane_do_odkwaszania_gleb_-_Ewa_Grzesik,206.pdf

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale teza Pani Ewy zupełnie mnie nie przekonuje. Z tego co wiem to dolomit jest skałą, której głównymi składnikami są węglan wapnia i węglan magnezu. Oba związki chemiczne jak najbardziej nadają się do odkwaszania gleby a węglan magnezu działa nawet skuteczniej niż węglan wapnia. Problemem jest jednak reaktywność dolomitu wynikająca głównie z wieku skały (wcześniejszy okres geologiczny niż w przypadku kredy). Dolomit słabo rozdrobniony (pokruszony) może zalegać w glebie przez wiele lat wchodząc w reakcje chemiczne bardzo powoli a więc tylko w niewielkim stopniu działając odkwaszająco. Natomiast drobne zmielenie dolomitu zdecydowanie poprawia jego reaktywność więc nie można pomijać jego działania odkwaszającego. Dlatego nie każdy dolomit (pochodzący z różnych złóż, przetworzony przez różnych producentów) będzie równie skuteczny.
Należy również zauważyć, że stosowanie gwałtownie działającego tlenku wapnia, choć czasem może być konieczne, to jednak może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nadmierne odkwaszenie gleby, degradacja życia biologicznego mogą mieć negatywne konsekwencje przez wiele lat. Dlatego zawszy gdy jest to możliwe należy stosować środki działające łagodnie i powoli. Dolomit, którego wpływ na glebę jest rozłożony na kilka a nawet kilkanaście lat, może być idealnym nawozem powoli odkwaszającym glebę i dostarczającym nie tylko wapnia i magnezu ale i wielu niezbędnych mikroelementów.
Kolejny MODR bardziej to wyjaśnia.
https://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla ... nie-dziala

Może w rolnictwie efekt odkwaszenia potrzebny jest od zaraz? Winogrodnicy myślą o dłuższej perspektywie w tym o cennym życiu w glebie. Też zależy kto z jakiego ph startuje, bo może chce tylko je utrzymać dolomitem na właściwym poziomie

PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2020, 19:41 
Kiper
Kiper

Temat już był omawiany np tu:
uprawa/wapnowanie-a-nawo-enie-t8879-90.html?hilit=wapnowanie#p224230
lub
post197181.html#p197181
Dolomit i wapień to pospolite skały, są składnikiem naturalnym podgórskich gleb na których są winnice (np Nasza Jura, Chorwacja czy Morawy, Apeniny = prawie całe pd Europy). Nie ma się czego bać: zbadać pH i jak kwasne to zastosować.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1