Teraz jest wtorek, 12 sierpnia 2025, 02:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2017, 22:57 
Ekspert
Ekspert

bialywoj napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Gleba sucha, piaszczysta przemarza głębiej niż ciężka i wilgotna,:

Sorry, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Nieraz zdarzało mi się kopać coś w zamarzniętej ziemi i widziałem wręcz odwrotne prawidłowości. Gleby suche, piaszczyste były zamarznięte tylko 10-20cm, natomiast gleby ciężkie i wilgotne skute były do pół metra nawet i głębiej. W sumie prosta zależność: im większa wilgotność gleby, tym głębiej zamarznięte.

Racje macie oboje. Zbyszek napisał o przemarzaniu. Ja to rozumiem jako spadek temperatury. Ty napisałeś o zamarzaniu. W suchym piaszczystym piasku nie ma co zamarznąć, ale spadek temperatury jest większy. W mokrej glinie zamarza głębiej bo ma co zamarznąć, ale temperatura jest wyższa.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 00:18 
Kiper
Kiper

Na południowym wschodzie przy gruncie -29 (07.01.2017 r.). Zamontowany w tym roku termometr (czujnik) pod okryciem pokazał najniższą temp. -1,6. Okrycie to ziemia około 20cm i śnieg w tym czasie około 20cm. Przy stałym mrozie w okolicach -5 pod okryciem jest +1. Glebę mam ciężką.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 09:37 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki za odpowiedzi. Ponieważ wywiązała się dyskusja, kilka zdań komentarza.

Moje pytanie wzięło się stąd, że już mam problem z doginaniem pni w celu okrycia na zimę. Mam glebę średnio ciężką (lessopochodna - tzw. glina). Formy jakie wyprowadziłem, to sznury ukośne z ukośnie wyprowadzonym pniem z gruntu. Niestety, już widzę, że przy obecnej średnicy (3-4 cm) pnie nie dają się łatwo przygiąć, odstające (wstępnie przycięte) czopy mają tendencję do wystawania z ziemii, łatwiej jest opanować dłuższe łozy jednoroczne. Stąd zastanawiam się nad wydłużeniem pni (aby były możliwe do położenia) i kopcowaniem jedynie łóz wraz z czopkiem zastępczym (przejście na pojedyńczego guyota z czopkiem, w efekcie dłuższe cięcie). Niemniej same pnie przynajmniej częściowo mogą mieć wtedy mniejszą okrywę z gruntu, lub częściowo jedynie ze śniegu (jak jest zima taka, jak obecnie). Dzięki za odpowiedzi - mam nadzieję, że powinno być to rozwiązanie wystarczające.

Pozdrawiam,
Zygmunt.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 09:43 
mistrz
mistrz

Cytuj:
michal278 napisał(a):
U mnie glina zamarza na 2 metry głębokości.

Nie że się czepiam ale pracuję w budownictwie i z tego co wiem to najwyższa - IV strefa głębokość przemarzania gruntu 1,4 m (PN-81/B-03020) chyba, że kolega mieszka na Syberii

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Dla zobrazowania jak to wygląda u mnie. Poniżej jest zrzut z pomiaru temperatury i wilgoci gruntu w stacji w Drawsku Pomosrskim z dzisiejszej nocy. Temperatura powietrza min -11,4 stopnia, trawa, pokrywa śnieżna pojedyńcze centrymetry, gleba piaszczysto gliniasta.
Mam w planach zrobienie takiego pola pomiarowego w winnicy.

Z pomiarów wynika, że na głębokości 30cm jest wysoka wilgotność i dodatnia temperatura, natomiast na głębokości 10cm grunt jest zamarznięty.
Dodam, jeszcze, że od 6 tygodni nocą praktycznie nie było dodatnich tempeeratur powietrza.

Załączniki:
temp gruntu.png
temp gruntu.png [ 45.59 KiB | Przeglądane 930 razy ]

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 12:15 
Ekspert
Ekspert

GRZELUS napisał(a):
Cytuj:
michal278 napisał(a):
U mnie glina zamarza na 2 metry głębokości.
Nie że się czepiam ale pracuję w budownictwie i z tego co wiem to najwyższa - IV strefa głębokość przemarzania gruntu 1,4 m (PN-81/B-03020) chyba, że kolega mieszka na Syberii
Bardzo dobrze, że się kolega czepia bo takich bzdur nie sposób czytać. Tej zimy średnio nie jest pewnie mroźniej jak -15 stopni więc jak przy takim mrozie zamarza na 2m? W takim razie jak głęboko musiały by być umieszczone media typu woda czy kanalizacja?

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 17:08 
nowicjusz
nowicjusz

Erikos napisał(a):
Bardzo dobrze, że się kolega czepia bo takich bzdur nie sposób czytać. Tej zimy średnio nie jest pewnie mroźniej jak -15 stopni więc jak przy takim mrozie zamarza na 2m? W takim razie jak głęboko musiały by być umieszczone media typu woda czy kanalizacja?

Bzdury że średnia temperatura ma znaczenie dla indywidualnych winnic też średnio przyjemnie się czyta tym bardziej że pisane przez moderatora, który w innym wątku daje oryginalną wykładnie słowa hobby. Może już czas się otrząsnąć i przestać bujać w obłokach????

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 17:54 
nowicjusz
nowicjusz

Żebysmy byli pewni o czym mówimy trzeba by zacytować wpis wcześniejszy który zasłużył sobie na taka ocenę 'moderatora". A w tym temacie faktycznie zgadzasz się z zdaniem o średniej temperaturze twojego idola???

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku aż niewyobrażalne, aby dobowa delta temperatury na głębokości 15cm dochodziła do 2 stopni. No, ale przedstawiłeś twarde dane. Tym bardziej jestem niepocieszony, że nie udało mi się tej zimy uruchomić takiego stanowiska pomiarowego, a sprzęt mam. :evil:

Zwrócę jeszcze uwagę na to co napisał Zbyszek żeby nie umknęło
zbyszekB napisał(a):
Hibernale się zregenerowały z korzeni (bez podkładek).
Ronda na podkładkach SO4 wypadły całkowicie a na własnych korzeniach odrosły

Szczególnie przy większych nasadzeniach warto poszukać sadzonek na własnych korzeniach.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
Zbyszku aż niewyobrażalne, aby dobowa delta temperatury na głębokości 15cm dochodziła do 2 stopni. No, ale przedstawiłeś twarde dane.........

To nie są twarde dane, tylko poglądowe :wink:
Pastylka(rejestrator) ma rozdzielczość 0,5 stopnia
Tabelka w excelu jest zagęszczona i pokazuje np -7 zamiast - 6,5, -2 zamiast -1,5 itd.
W glebie na tej głębokości wahania temperatury między dniem i nocą nie powinny być większe niż 1 stopień.nawet przy bardzo dużych wahaniach temperatur powietrza. Na wykresie proporcje są bardziej zachowane ale rozdzielczość jest mała i słabo widać..
Ja u siebie w oryginale mogę zawęzić wykres do kilku dni i a linie siatki temperatur ustawić np na 0,2 stopnia i wtedy dobrze widać.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 19:23 
Ekspert
Ekspert

edzia1960 napisał(a):
Erikos napisał(a):
...Tej zimy średnio nie jest pewnie mroźniej jak -15 stopni więc jak przy takim mrozie zamarza na 2m?...
Bzdury że średnia temperatura ma znaczenie dla indywidualnych winnic ...
Widać edzia1960 ma bardzo poważne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, chyba, że lubi sobie po prostu TROLLOWAĆ.
Gdzie w moim poście jest napisane o średniej temperaturze dla indywidualnych winnic?
Wytłumaczę więc edzi1960 jak starał bym się to tłumaczyć kompletnym lamerom.
Jestem przekonany iż ziemia mogła by zamarznąć na głębokość 2m tylko wtedy, gdyby co najmniej przez kilkanaście dni wystąpiły kilkudziesięcio stopniowe mrozy, a do tego nie było pokrywy śnieżnej.
Jak wiemy takiego w Polsce nie było, stąd moja zapewne grubo zawyżona średnia 15 stopni.
Tutaj garść danych z przepisów budowlanych:
Cytuj:
Aby przed tym się zabezpieczyć, należy przewody prowadzić poniżej głębokości przemarzania gruntu (Hz). Zależy ona od strefy klimatycznej i w zależności od regionu Polski waha się od 0,8?1,4 m. Rury wodociągowe należy ułożyć 0,4 m zaś kanalizacyjne 0,2 m poniżej głębokości przemarzania gruntu, licząc od rzędnej terenu do wierzchu przewodu.

PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 20:37 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Zodiak napisał(a):
To nie są twarde dane, tylko poglądowe :wink:
Pastylka(rejestrator) ma rozdzielczość 0,5 stopnia
Tabelka w excelu jest zagęszczona i pokazuje np -7 zamiast - 6,5, -

Zbychu mniejsza o to. Ważniejsze są minima.
Jaki był wiek tych przemarzniertych krzewów? W sumie jak zrozumiałem to ucierpiały części nadziemne. Korzeni nie ruszyło?

PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 11:45 
Kiper
Kiper

edzia1960 napisał(a):
Erikos napisał(a):

Bzdury że średnia temperatura ma znaczenie dla indywidualnych winnic też średnio przyjemnie się czyta tym bardziej że pisane przez moderatora, który w innym wątku daje oryginalną wykładnie słowa hobby. Może już czas się otrząsnąć i przestać bujać w obłokach????

Każdy kto myśli logicznie wie o co chodzi. Jak ktoś pisze o zamarznięciu na 2m, to mógłby chociaż napisać jak to sprawdził. Jak ma takie dane to niech się uda do odpowiednich urzędów, by media kładli 3m pod ziemią :lol:

Korzenie dostają w kość jak nie ma śniegu, też to miałem. Potem krzewy słabo startowały wiosną. 2 sadzonki wypadły. Ale to jest mowa o kilkudziesięciu cm, a nie metrach w głąb.

Tak czy siak, ja po swoim doświadczeniu, przesadziłem wszystko. I posadziłem głębiej.

PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 12:45 
Kiper
Kiper

U mnie media są na 3.5 m i jak gmina ciągnęła wodę to też głębiej. Widać wiedzieli co robią.

PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 14:01 
Ekspert
Ekspert

Albo im głębiej tym drożej.

Dzisiaj pierwszy raz od prawie 3 miesięcy (od 22.11.2016) temperatura maximum przekroczyła 10 stopni. Wiosna idzie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1