Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 18:36 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Zima jak ta lala.
Z piątku na sobotę spadło 10cm śniegu. Dzisiaj nie ma po nim śladu.

Ogródek pływa.

Przynajmniej trochę ziemia naciągnie wody. Jesienią było tragicznie sucho.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 09:33 
czeladnik
czeladnik

Późną jesienią zasypałem krzewy ziemią. Są to młode dwuletnie w tej chwili sadzonki. Nieco je przyciąłem przed tym zabiegiem - ale to wymaga korekty. Jak długo powinienem trzymać sadzonki w ziemi. Jeżeli poczekam do kwietnia to może uniknę mrozów, ale będę musiał ciąć w momencie jak krążą już soki. Odkopać teraz i ciąć, czy czekać?

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 09:35 
Ekspert
Ekspert

Czekaj ile się da. Teraz za wcześnie jeszcze. Odkopiesz jak pogoda się ustabilizuje.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 10:18 
czeladnik
czeladnik

W zeszłym roku odkrywałam młode krzewy pod koniec kwietnia były w uśpieniu a krzew którego przez nie uwagę nie okryłam szybciej wystartował i zośka dała mu po nosie :)

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 11:18 
czeladnik
czeladnik

Nie ma przeszkód, żeby przycinać krzew w kwietniu dopiero po odkopaniu? Jak głęboko zakopujecie krzewy?

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:37 
Kiper
Kiper

Jeśli aktualne prognozy się sprawdzą, to już w połowie marca możemy mieć ból głowy.
Na chwilę obecną GFS prognozuje od 7 marca +16 w dzień (lub więcej) i około +10 nocami.

Próbowaliście może opóźniać wegetację poprzez rozłożenie czegoś jasnego na ziemi?
Może i głupieję, ale mam poważne obawy o swoje krzewy jeśli takie temperatury wystąpią i będzie bezchmurnie.

PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 20:47 
Kiper
Kiper

Lunarii napisał(a):
Nie ma przeszkód, żeby przycinać krzew w kwietniu dopiero po odkopaniu? Jak głęboko zakopujecie krzewy?

Po kilku latach zakopywania i odkopywania uważam cięcie w kwietniu za niewłaściwe. Kwietniowe cięcie to niesamowity płacz, zalewanie pąków i jakaś dziwna galareta w miejscu cięcia. Oczywiście dużo zależy od pogody w danym roku. Ja tnę jesienią na,,gotowo" i na wiosnę nic już nie docinam i nic mi nie przemarza. Ziemi sypię około 20cm nad najwyższym pąkiem i u mnie na wschodzie to wystarcza.
Do tych, co opóźniają wybijanie pąków poprzez późne odkrywanie: Pokażcie fotki krzewów 15 maja :wink:

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2016, 18:22 
Ekspert
Ekspert

Dziś widziałem klucz żurawi.Martwi mnie ta pogoda.Wegetacja została znacznie przyśpieszona.

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2016, 18:55 
Kiper
Kiper

andrew54 napisał(a):
Dziś widziałem klucz żurawi.Martwi mnie ta pogoda.Wegetacja została znacznie przyśpieszona.

Żurawie to ja widziałem już tydzień temu a na razie to u mnie codziennie rano minus 10.

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2016, 20:05 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
Żurawie to ja widziałem już tydzień temu a na razie to u mnie codziennie rano minus 10.
Codziennie -10? Normalnie Dzień Świstaka :P U mnie też ostatnich kilka nocy było z przymrozkami rzędu -4-5 stopni ale wcześniejsze ocieplenie zrobiło swoje.Obejrzałem sobie dzisiaj drzewka owocowe.Na wiśniach i brzoskwiniach mocno nabrzmiałe pąki,niektóre zaczynają już pękać.

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 22:51 
Ekspert
Ekspert

Mamy pogodę odbiegającą od normy i tak jak innych kolegów mnie również niepokoi stan łóz pod mokrą ziemią, tym bardziej że jest to czas przedłużający się przez cały okres zimy kiedy w tym czasie była gleba zmarznięta.
Czy warto utrzymywać dalej łozy pod błotem,czy odkopać?

PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 08:14 
mistrz
mistrz

Też się nad tym zastanawiam, bo to co u siebie stwierdziłem, to też dziwactwo jakieś. Testowo wyjąłem kilka łóz spod ziemi i sprawdziłem. Jeszcze nigdy pod koniec lutego łozy nie płakały!
Natomiast te nieokrywane na zimę - ani śladu soków.
I to by się z grubsza zgadzało...na logikę biorąc. Temperatura w ziemi jest wyższa od otoczenia (z powodu braku śniegu i kilku dni słonecznych) i pewnie dlatego krzewy ruszają. Chociaż korzenie jednych i drugich są pod ziemią. Może to też jakaś cecha odmianowa.
Ale może niech bardziej doświadczeni plantatorzy zinterpretują to.

PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Generalnie, panowie to łozę, przykrywamy ziemią, aby uchronić ją przed dużymi mrozami >24*C. Aktualnie gdy zimy są łagodne, ta czynność jest niepotrzebna, a gdy wiosna ciepła i mokra to szkodliwa. Łoza raz pobudzona do życia po zimie, powoli ale systematycznie rozpoczyna swoją wegetację. Wiadomo, pod czarną ziemią jest cieplej, gdy słonko przygrzeje.

PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Daj mi glejt jesienią na to że nie będę miał takiego mrozu zimą to i ja nie będę okrywał :wink:
W ciągu 10 lat co najmniej 3 zimy były u mnie z temperaturami poniżej -24'C. Nieprzykryte i rozhartowane krzewy na przełomie lutego i marca znoszą jeszcze mniej
Odbudowywanie winnicy od poziomu gruntu to przykre doświadczenie i jakbym musiał zaczynać od nowa co 3-4 lata to rzucił bym to. Wystarczył mi jeden raz by nauczyć się pokory.
Zdrewniała i zdrowa łoza nie zgnije w ziemi.
A czy ziemia na słońcu nagrzewa się bardziej niż powietrze? Żeby nie gdybać wystarczy w słoneczny dzień wbić w kopiec jeden termometr a drugi położyć obok na wierzchu na słoneczku.
W takich kopcach nawet w najcieplejsze zimowe dni temperatura jest stabilna i zbytnio się nie podnosi zabezpieczając przed rozhartowaniem.
Gdzieś kiedyś ktoś wrzucał wykresy temperatur na różnych głębokościach w ziemi w zestawieniu z temperaturami powietrza i to w cieniu. A wiadomo że taka nieokryta łoza wygrzewa się na słoneczku bo nikt winnic w cieniu nie sadzi.
U mnie główna masa korzeni znajduje się 20-30 cm pod powierzchnią, ale w zależności od gleby, sposobu sadzenia, pielęgnacji czy odmiany system korzeniowy rozwinięty jest nieco inaczej i pod ziemią doszukiwałbym się różnic w terminach płaczu, choć solidne kopce na wierzchu mogą mieć nieznaczny wpływ na temperaturę w obrębie korzeni.

Może na południu i zachodzie się da, ale z moich obserwacji na wschodzie raczej dość ryzykowne jest nieokrywanie, a jakiś realnych negatywnych skutków okrywania nie zaobserwowałem.

PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 13:12 
Ekspert
Ekspert

Ja mam wątpliwości, czy to co zaobserwował kolega rzeczywiście jest typowym płaczem łozy wywołanym, podjęciem przez korzenie funkcji wegetacyjnych. Przecież płacz łozy to nic innego jak efekt pompowania soków przez korzenie. Idąc dalej tym tokiem rozumowania nie powinno być (i wg mnie nie ma) specjalnego znaczenia dla wystąpienia płaczu łozy czy jest ona okryta czy też nie. Dla wystąpienia płaczu istotna jest natomiast temperatura gleby stanowiąca sygnał dla korzeni. Czym innym jest silne uwodnienie łozy przez korę, w skutek długotrwałego przebywania w mokrym środowisku. Krzewy jesienią pozbywają się jak największej ilości wody, żeby uniknąć uszkodzeń mrozowych. Łoza nieokryta pozostaje sucha dopóki krzew nie rozpocznie wegetacji. Łoza leżąca w błocie w sposób naturalny jest nasączona wodą. Po wyjęciu i przycięciu ta woda po prostu z niej kapie, choćby na wskutek różnicy ciśnień spowodowanych różnicą temperatur. Radzę nie wyjmować takiej łozy z okrycia bo taka łoza nasączona czystą wodą dozna poważnych uszkodzeń nawet przy niewielkim mrozie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1