Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zima 2011/12
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2011, 13:30 
Kiper
Kiper

to może dołożę trochę ziemi na ten torf, ale na razie jest jeszcze ciepło poczekam na zimę

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2011, 19:44 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Xellos napisał(a):
Coś tej zimy nie widać, cały czas czekam z kopczykowaniem :) A prognoza tygodniowa pokazuje, że ma się ocieplać i w końcu jakiś deszcz tam widzę pod koniec tygodnia.

U mnie powoli ją widać - w dzień temperatura maks +2st a w nocy -5 do -9. Dziś nawet polatywał śnieżek, a auta z Zakopanego przyjeżdżały całe zaśnieżone...
Ziemia mi już zamarzła więc żeby przykryć moje krzaczki (w piątek i sobotę) musiałem rozkopać kompostownik i z przesianego przez sito kompostu usypać kopczyki.
Trochę też umęczyłem się z sadzeniem nowych krzaczków zanim udało mi się przebić świdrem ręcznym przez zamarzniętą wierzchnią warstwę (na szczęście sadzonek było tylko kilka).

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2011, 23:04 
Ekspert
Ekspert

Będzie straszna zima, widziałem dziś w winnicy nieomylny znak, a mianowicie dwa krety strasznie zaciekle walczyły ze sobą na powierzchni ziemi. Nie wiedziałem że to takie żwawe i agresywne stworzenia. Rezultatem tej walki był remis, oba przegrały. A że te szkodniki są ponoć pod ochroną, to nie będę wdawał się w szczegóły :roll:

PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 07:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dziś nad ranem było -3 ,a przy gruncie prawie -5 , ale na piątek zapowiadają już front i deszcz. Mimo wszystko kopczykuję już w sobotę. Miejsce szczepienia tegorocznych sadzonek obsypałem ziemią już przy pierwszych, październikowych przymrozkach.

PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 08:26 
Kiper
Kiper

krosam napisał(a):
Myślę, że przy współczesnym prognozowaniu pogody potrzeba więcej niż 12 równań i przy ich rozwiązaniu pracują potężne komputery a nie takie maszynki jak w latach 60 (oczywiście chodzi o prognozy długoterminowe).
Znalazłem w internecie wypowiedź profesora meteorologii, który twierdził, że tegoroczna zima będzie łagodna, bo ostatnie dwie były mroźne. Podobno nie zdarzyło się jeszcze, aby trzy zimy pod rząd były srogie.
Pożyjemy, zobaczymy.

Roman

Nie chodzi tu raczej o poziom zaawansowania technologicznego , a o zwykłą prawidłowość matematyczną.

W nocy z soboty na niedzielę było u mnie - 7 C . Wczoraj odkwaszałem glebę wapnem magnezowym i ją przekopywałem. Ziemia ( glina) była już zamarznięta na gr 3 cm .

Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 08:35 
czeladnik
czeladnik

Ja już wszystko zakopczykowałem i jestem spokojny. Co ma być to będzie. Dzisiaj w nocy trochę popruszyło śniegiem. W ciągu dnia pewnie on stopnieje, ale taki mały mróz i śnieg to nic strasznego. Dla roślinek pod kopczykiem to nawet lepiej.

Roman

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 06:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Noc znowu na plusie, pogoda zmienna , jak kobieta.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 15:12 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Będzie straszna zima, widziałem dziś w winnicy nieomylny znak, a mianowicie dwa krety strasznie zaciekle walczyły ze sobą na powierzchni ziemi. Nie wiedziałem że to takie żwawe i agresywne stworzenia. Rezultatem tej walki był remis, oba przegrały. A że te szkodniki są ponoć pod ochroną, to nie będę wdawał się w szczegóły :roll:

U mnie gryzonie zrezygnowały z rycia kilka tyg temu, bo ziemia to kompletny kamień. Oczywiście najpierw im pozatykałem stare tunele. A nowych nie ryją w tym kamieniu. Może walczyły o stare tunele haha, bo nowych ryć się nie da. Ale czy to oznacza straszną zimę to nie wiem, może straszną suszę ? I na wiosnę zero wody w glebie. Moja studzienka drenażowa ponad 1,5m pod ziemią jest sucha na amen, tak że jej dno jest kompletnie suche.

Co do kopczykowania, mam nadzieje, że nie wtopię...ale chcę trochę zahartować moje winorośle. Te kilka stopni w minus to i tak będzie chyba pod tym kopcem jak w powietrzu w środku zimy będzie -20. Więc to chyba nic złego, że teraz się przyzwyczajają do -5 i to przecież nie temp ciągła tylko przez kilka godzin nad ranem jest -5 a w dzień plus.

Mój rejon jest dość ciepły i kto wie czy w następnym tygodniu nie będzie +10, to może pod kopcem już za ciepło by było ?

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 15:29 
mistrz
mistrz

Tak czytam te wasze rozważania pogodowe i...... się dziwię!!!!!
Po prostu nie mogę tego zrozumieć!!!!!Po co się zastanawiać jaka będzie zima???
Jakie znaczenie ma to dla winorośli???? Prawie żadne!!!
Przecież większość odmian wytrzymuje te 23-25C mrozu!!!
Jak się zdarzy 2-3 więcej przez noc czy dwie to też nie ma tragedii!

Tragedia to jest przymrozek majowy i to jest prawdziwy powód do niepokoju. I tu należy szukać rozwiązań!

Ps. Może ma ktoś już informację nt majowych przymrozków :lol:

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 16:13 
Ekspert
Ekspert

heavy1 napisał(a):
...
Ps. Może ma ktoś już informację nt majowych przymrozków :lol:

Ja mam. Majowe przymrozki będą - tylko jeszcze nie wiem, w których rejonach kraju jakie i w którym roku :wink: :lol:

A co do zimy - to mnie juz faktycznie nie obchodzi ile będzie mrozu - 20 czy - 28 i tak mam już wszystko okopcowane. :mrgreen:

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 21:30 
Ekspert
Ekspert

heavy1 napisał(a):
TPo co się zastanawiać jaka będzie zima???
Jakie znaczenie ma to dla winorośli???? Prawie żadne!!!
Przecież większość odmian wytrzymuje te 23-25C mrozu!!!
Jak się zdarzy 2-3 więcej przez noc czy dwie to też nie ma tragedii!
Waldek, mądralo :mrgreen: ... w ubiegłym roku wymarzło mi wszystko, nawet Aurory i Einsety... W pień, do gołej ziemi!!!!! Więc chyba jednak ma... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W tym roku dla mnie nie ma, bo wszystko zakopane :D a jak padną nieokryte Aurory i Einsety to pal je licho!!!

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 22:15 
Ekspert
Ekspert

Ach te mikroklimaty! :lol: A u mnie 30 km od Ostrowa Wlkp ziemia nie zmarznięta i mięciutka, dziś wywalałem trochę trawska i szpadel wchodził w ziemię jak w masło. Ale na zachodzie i na południu do tego w środku miasta jest chyba zawsze cieplej. :roll: Już okryłem, ale lekko.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 22:35 
Kiper
Kiper

no cóż bo u mnie w nocy świecą strasznie silne lampy z ulicy, zawsze to coś cieplej :P za to latem nie idzie usiąść w nocy bo oślepia, ale za to idzie podlewać w nocy z węża wszystko widać :) coś za coś, wiadomo w mieście cieplej ale w zamian zanieczyszczenia :(

PostNapisane: środa, 23 listopada 2011, 23:38 
czeladnik
czeladnik

Xellos napisał(a):
no cóż bo u mnie w nocy świecą strasznie silne lampy z ulicy, zawsze to coś cieplej :P za to latem nie idzie usiąść w nocy bo oślepia, ale za to idzie podlewać w nocy z węża wszystko widać :) coś za coś, wiadomo w mieście cieplej ale w zamian zanieczyszczenia :(

A propos lamp i winorośli to w Warszawie przy Al. Niepodległości opodal metra racławicka rośnie na płocie winorośl, mijam ją kilka razy w tygodniu i nie śpieszy jej się do zrzucenia liści :P Już zaczęły żółknąć, ale nie widać większych uszkodzeń mrozowych na nich, jest to prawdopodobnie wynik dwóch czynników, 1. Centrum miasta, przy bardzo ruchliwej ulicy, więc dużo cieplej niż na obrzeżach 2. Rośnie ona pod bilbordem oświetlanym w nocy! Co jak sądzę w niewielkim stopniu ale również może mieć na to wpływ. Ot taka ciekawostka.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 06:11 
Ekspert
Ekspert

Na razie susza. Ziemia , jak w lecie zbita i sucha. Ponoć górskie potoki drastycznie obniżają swoje stany, jak podała wczoraj 'Trójka". Podobnie jest na zachodzie Europy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1