Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 07:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zima 2011/12
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Aguskac, dzieli nas trochę kilometrów, ale przyznam, że w marcu , jak w garncu. Zdarzały się i zimne, śnieżne początki marca. Mówię głównie o latach osiemdziesiątych , początkach dziewięćdziesiątych, kiedy dzieckiem byłem jeszcze, kończyłem podstawówkę.

Jak by nie liczyć 25 lat temu to lata 80-te :mrgreen: Więc nie uogólniaj. Zdarzało się kiedyś, że było wiosennie w marcu, zdarza się i teraz.

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 10:10 
Ekspert
Ekspert

Co Wy! Klimat Brzegu bardziej zbliżony jest do Tokaju niż Wrocławia
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... FFS=&SORT=
No chyba że w 2006 był jeszcze dzieckiem :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 12:36 
czeladnik
czeladnik

Dolnoslonzok napisał(a):
Aguskac, dzieli nas trochę kilometrów, ale przyznam, że w marcu , jak w garncu. Zdarzały się i zimne, śnieżne początki marca. Mówię głównie o latach osiemdziesiątych , początkach dziewięćdziesiątych, kiedy dzieckiem byłem jeszcze, kończyłem podstawówkę.

20-12-2011 20:47 | ~ | IP: *.adsl.tpnet.pl
DOLNOŚLĄZAK. Z dzikiej /zmrożonej/ róży, której w naszym regionie jest ogrom, z domieszką lubuskich winogron, produkuję wspaniałe wino. Raz do roku nastawiam gąsior 50 l. Zdeponowane w piwniczce najstarsze butelki maja ponad 30 lat. Wino ma niespotykany smak i aromat, zbliżony do tokaju. Pomysł zrodził się w latach 70 ubiegłego stulecia. W okresie alkoholowo-kartkowym nadmiar wina odbierali ode mnie Jachu i Stachu i poddawali dalszej obróbce. Po dwukrotnej destylacji uzyskiwali przedniej jakości alkohol o mocy ok. 70 oktan.

To nie tak, żebym dochodził Twojego wieku, ale po mojemu to gdzieś ściemniasz, albo w tych "naszych temperaturach", albo "w Winnicy w Jagniątkowie".
Pozdrawiam Andrzej.

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 03:05 
czeladnik
czeladnik

A u mnie o tej porze można na łyżwach jeżdzić :-) zapraszam :-)

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 03:55 
Kiper
Kiper

A u mnie w zeszłym (już) roku w połowie marca piźd.....ło. Ziemia była zmarznięta na 30-40cm wgłąb.
A dowodem były problemy z wbiciem palików do profili na budowie. Wchodziły na 10-20cm a potem zmarzlina 20cm. Czekałem cały tydzień aż pusci a ziemię mam piaszczystą z niewielkimi wkładkami zapiaszczonej gliny.
Wszystkim życzę udanego sezonu 2012r.
Ps. Jak dla mnie to zimy moze już nie być, byle w styczniu i w lutym nie było ponad 5'C i nie waliło śniegiem. A 1-ego marca może już przyjść prawdziwa wiosna bez przymrozków ;p;p

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 11:40 
Ekspert
Ekspert

Radekk napisał(a):
... Jak dla mnie to zimy moze już nie być, ... A 1-ego marca może już przyjść prawdziwa wiosna bez przymrozków ;p;p

Czego i wszystkim należałoby życzyć. To byłby prawdziwie szczęśliwy nowy rok 2012 !!

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 14:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
akiljan napisał(a):
DOLNOŚLĄZAK. Z dzikiej /zmrożonej/ róży, której w naszym regionie jest ogrom, z domieszką lubuskich winogron, produkuję wspaniałe wino. Raz do roku nastawiam gąsior 50 l. Zdeponowane w piwniczce najstarsze butelki maja ponad 30 lat. Wino ma niespotykany smak i aromat, zbliżony do tokaju. Pomysł zrodził się w latach 70 ubiegłego stulecia. W okresie alkoholowo-kartkowym nadmiar wina odbierali ode mnie Jachu i Stachu i poddawali dalszej obróbce. Po dwukrotnej destylacji uzyskiwali przedniej jakości alkohol o mocy ok. 70 oktan.

To nie tak, żebym dochodził Twojego wieku, ale po mojemu to gdzieś ściemniasz, albo w tych "naszych temperaturach", albo "w Winnicy w Jagniątkowie".
Pozdrawiam Andrzej.

Ależ to nie jest mój wpis. Zbyszekbzacytował go wcześniej, ale to nie ja kryję się pod tym loginem. Tu mieszka wiele osób posługujących się loginami odnoszącymi się do dolnośląskości. :wink:
kuneg, proszę , abyś czytała dokładnie moje wpisy, ponieważ pisząc o bezśnieżnych i ciepłych marcach odnosiłem się do bardziej ustabilizowanych lat osiemdziesiątych i początków dziewięćdziesiątych. W roku 2006 mróz i śnieg był faktycznie w wymienianym przez Ciebie okresie, podobnie było w 1997 r. , a będąc wtedy w Zielonej Górze szedłem 26 kwietnia przez miejską winnicę dotknięta przymrozkiem.
Z Nowym Rokiem zdrowia życzę i końca sprzeczek w tematach klimatologicznych.

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
pisząc o bezśnieżnych i ciepłych marcach odnosiłem się do bardziej ustabilizowanych lat osiemdziesiątych i początków dziewięćdziesiątych....
przecież kilka postów wstecz udowodniłam Ci, że marzec w latach osiemdziesiątych i początkach dziewięćdziesiątych również bywał bardzo śnieżny i mroźny 8) i absolutnie o żadnych ustabilizowanych latach mowy być nie może!!!!!!
Ja nie wiem czy Ty pamiętasz dobrze te lata, bo coś mi się zdaje, że Tobie się tak tylko zdaje :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 16:47 
Ekspert
Ekspert

Jak mi się marzy aby w 2012 roku ludzie nie strzępili języka nadaremno, przeciw czy w obronie bezsensownych stwierdzeń i absurdalnych wniosków...

Kolego @dolnoślązak ! Od bicia piany na tematy klimatyczne winorośl nie urośnie. Jej wzrost oraz owocowanie w 2012 nie są uzależnione, wbrew temu co może komuś się wydawać, od stanu pogody wiosną 1987 roku. Ludzie którzy nie umieją kierować się logiką, zawsze powinni zdać się na poetę, a ten mówi " ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy". Zatem bardzo Cię proszę, jak również życzę Ci, kolego z Dolnego Śląska, zajmij się w 2012 uprawą winorośli zamiast klimatologii.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 07:43 
nowicjusz
nowicjusz

Dolnoslonzok napisał(a):

Winogrodniku z Brzegu
W naszym rodzinnym mieście na przełomie stycznia i lutego 1987
na moim termometrze widziałem -34 C (poniżej -20 było ok. 2 tygodnie, śnieg do 30 cm)
vinifery i mieszance odbiły z korzeni ,poległ np. Skarb Panonii.
W okolicy każdy stary krzak przeżył armagedon więc jest nadzieja,
że winorośl na Śląsku przetrwa.
pozdr Bogdan

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
O, witam ! Tak, armagedony zdarzają się raz na jakiś czas. W listopadzie "98 r. w rejonie Schwarzwaldu temp. spadła do - 30 st., a tamtejsi mieszkańcy mówili, że bywały zimy z temp. i -40 st.C :shock: , i wszystko musiało odbijać. Niemcy mawiali, że Ruscy przynieśli na Śląsk mroźne zimy. :mrgreen:
Możesz napisać coś więcej o swoich uprawach ? Pozdrawiam.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 09:18 
Ekspert
Ekspert

Bogdan napisał(a):
Winogrodniku z Brzegu

Właśnie Dolnoslonzok, jak Ty w ogóle masz na imię, bo dla nas ludów wschodu "Dolnoslonzok" brzmi jakoś karkołomnie? Tyle ładnych historii wymyśliłeś, to możesz sobie jakieś imię wymyślić.

Dolnoslonzok napisał(a):
Możesz napisać coś więcej o swoich uprawach ? Pozdrawiam.

Może to mistrz pochwali się przed nowicjuszem swoimi plonami z ostatnich lat :mrgreen:
Bogdan, może pstrykniesz fotkę winnicy mistrza, bo znamy historię jego babci, Brzegu, Saksonii, Alzacji, rozmazane fotki zdziczałych krzaczorów z okolicznych wiosek, a nikt nie widział winnicy i owoców herr muldera :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 10:01 
Ekspert
Ekspert

O, jaka akcja prześladowcza. :D
Nie mam tajemnic. Michał jestem, jak chcesz Michael. :mrgreen:
Pozdrawiam imiennika.
Jedyne co pozostaje powiedzieć na zakończenie tego tematu to stwierdzenie, że póki co to na Śląsku i Ziemi Lubuskiej istnieją winnice o największym udziale vinifer wśród uprawianych odmian w Polsce i to one jeszcze otrzymują medale ( vide rieslingi i inne wina z trzech, największych śląskich winnic czy innych lubuskich ). A z faktami nie należy dyskutować, chociaż czytając pamiętniki enologa z Miękini, bywa ciężko. Bogdan potwierdził swoim wpisem, że skoro stare vinifery wytrzymują jednak tak niskie temperatury, zatem zaaklimatyzowały się do naszych zim i warto kontynuować ich nasadzenia . Może sadzonki ze sztobrów tych właśnie odmian, które przeżyły niejedną już taką zimę, zawierają cenny materiał genetyczny, który należy zachować i z tego zasobu korzystać przy prowadzeniu nowych nasadzeń ? Pytanie otwarte do dyskusji. Zapraszam.
Nadal pozdrawiam. :wink:

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 15:10 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
O, jaka akcja prześladowcza

Michale - nikt cię nie prześladuje. Niektórzy są po prostu już zmęczeni wypowiedziami, które niczego nowego nie wnoszą.
Temat aklimatyzacji starych odmian jako dość niszowy można umieścić w tym wątku
[ odmiany/poszukiwane-stare-odmiany-winorosli-t2331.html ]

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 07:52 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Odbiegając na chwilę od tematu Dolnoslonzoka, nie wiem jak u Was, ale u mnie po kilku dniach ocieplenia gdy wytopiło resztkę śniegu na ogrodzie przyszły znowu "białe" opady - pada już trzeci dzień i wszystkie kopczyki z krzaczkami ładnie przykryło ok. 10cm białą kołderką.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1