Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zima 2011/12
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2011, 21:26 
Kiper
Kiper

no ładnie śnieg nawet widzę na fotach :o u mnie zimy nie ma, kot za to myszy wyłapie i dobrze, w tamtym roku zimą pod tym śniegiem gryzonie bezczelnie łaziły

wychodzą nawet krokusy :) więc może to wiosna już :)

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 17:44 
czeladnik
czeladnik

Xellos napisał(a):
:) więc może to wiosna już :)

Nie, to jeszsce jesień.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Wszyscy cieszą się że nie ma mrozu i śniegu niezbyt dużo nawet bałwana nie ma z czego ulepić. Ja zaczynam się trochę martwić jak widzę okryte ziemią krzewy,właściwie to zrobiły się zwały błota (mam gliniastą glebę) a pod nimi mogą zaczynać się niekorzystne procesy z udziałem wszelkiego rodzaju grzybów, przy tym gryzonie to najmniejsze zmartwienie.

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 23:50 
mistrz
mistrz

Myślę że nie wszyscy się cieszą, że nie ma mrozu a i przede wszystkim śniegu. Po prostu fatalna pogoda w tym roku jest w grudniu - u mnie na okrągło leje.

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 23:56 
Kiper
Kiper

Dlatego ja ciągle czekam. Nie kierowałem się jaki miesiąc. Tylko jaka temperatura. Tak na dobrą sprawę to przecież identyczna temp. jak jest teraz była miesiąc temu a nawet wcześniej. Tylko, że wtedy było sucho a teraz popaduje.

Ale wszystko tu zależy od lokalizacji, bo jak dobrze woda odpływa, jest drenaż itp. to ok nic się nie stanie pod tym okryciem. Ale jak się robi błoto i woda zalega to nieciekawie.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 00:24 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Dlatego ja ciągle czekam. Nie kierowałem się jaki miesiąc. Tylko jaka temperatura. Tak na dobrą sprawę to przecież identyczna temp. jak jest teraz była miesiąc temu a nawet wcześniej. Tylko, że wtedy było sucho a teraz popaduje.

Ale wszystko tu zależy od lokalizacji, bo jak dobrze woda odpływa, jest drenaż itp. to ok nic się nie stanie pod tym okryciem. Ale jak się robi błoto i woda zalega to nieciekawie.

Panująca temperatura nie jest problemem, chociaż dla roślin w okresie spoczynku nie jest to korzystne w naszej strefie klimatycznej. Jednak dłuższy okres zalegania ziemi błotnistej na krzewie
może zapoczątkować procesy gnilne i możemy mieć problemy. Na ziemiach piaszczystych i lekkich
to może nie stanowić aż takiego problemu,ale gleby gliniasto ilaste o małej przepuszczalności stwarzają pewne zagrożenie dla okrytych ziemią winorośli. Obecny okres to jest kolejny test i doświadczenie z którym się spotykamy w tym roku.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 09:47 
Kiper
Kiper

jano napisał(a):
Panująca temperatura nie jest problemem..Jednak dłuższy okres zalegania ziemi błotnistej na krzewie może zapoczątkować procesy gnilne i możemy mieć problemy... gleby gliniasto ilaste o małej przepuszczalności stwarzają pewne zagrożenie dla okrytych ziemią winorośli. Obecny okres to jest kolejny test i doświadczenie z którym się spotykamy w tym roku.

kapitan napisał(a):
...Jeśli chodzi o nadmiar wilgoci to wiosną 2009r wyciągałem sztobry z "bagna", w którym po roztopach i opadach przebywały przez kilka tygodni. Na głębokości 1/2 szpadla była woda gruntowa. Nic im nie było...

Sztobry kapitana przetrwały w gorszych warunkach.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 10:06 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście że sztobry odpowiednio przygotowane a więc po oprysku środkiem grzybobójczym, przysypane piaskiem i z drenażem pomimo chwilowego zalania wodą dadzą sobie radę...

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 19:39 
Ekspert
Ekspert

Zapominacie, że jest jesień, mamy typową jesienną pogodę. Choć stron tu 9 pod hasłem zima, to zima jeszcze nie nadeszła :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 19:44 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Zapominacie, że jest jesień, mamy typową jesienną pogodę. Choć stron tu 9 pod hasłem zima, to zima jeszcze nie nadeszła :mrgreen:

Jak się nie ma o czym pisać, to się pisze o pogodzie ;)

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 19:57 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):

Właśnie mamy bezśnieżną póżną jesień i do tego bardzo mokrą więc stąd biorą się nasze użalania nad losem naszych roślin.Ciekawy jestem opinii naszego eksperta od pogody @Dolnoslonzoka,- kiedy nastąpi zmiana pogody?...

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 20:23 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
aguskac napisał(a):

Jak się nie ma o czym pisać, to się pisze o pogodzie ;)

Małgorzato nie mogę zgodzić się w całości z Twoją oceną tego wątku. Oczywiście jeżeli pogoda nie odbiega od normy w danym okresie i nie ma to znaczącego wpływu na uprawę winorośli to pisanie kolejnych postów mija się z celem.Obecnie mamy kolejny tydzień mokrej pogody i nic jak na razie nie zapowiada zmiany na najbliższy okres, więc pisanie o pewnych zagrożeniach dla okrytych ziemią winorośli a szczególnie jednoroczniaków czy zakopcowanych sztobrów nie jest tematem pustym i niepotrzebnym. Jednak każdy ma prawo do krytyki , szanuję oddzielne poglądy pomimo że pewne uogólnienia mogą prowadzić do niesprawiedliwych ocen.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 20:42 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Małgorzato nie mogę zgodzić się w całości z Twoją oceną tego wątku. Oczywiście jeżeli pogoda nie odbiega od normy w danym okresie i nie ma to znaczącego wpływu na uprawę winorośli to pisanie kolejnych postów mija się z celem.Obecnie mamy kolejny tydzień mokrej pogody i nic jak na razie nie zapowiada zmiany na najbliższy okres, więc pisanie o pewnych zagrożeniach dla okrytych ziemią winorośli a szczególnie jednoroczniaków czy zakopcowanych sztobrów nie jest tematem pustym i niepotrzebnym. Jednak każdy ma prawo do krytyki , szanuję oddzielne poglądy pomimo że pewne uogólnienia mogą prowadzić do niesprawiedliwych ocen.

Przepraszam, ale ja tu żadnego zagrożenia nie widzę na razie. Ziemię mam gliniasto-piaszczystą. Zakopałam krzaki, jak miałam na to czas - czyli w ostatni weekend listopada, bo nie byłam pewna, czy starczy mi czasu wtedy, kiedy już będzie trzeba okrywać.
Zagrożenie być może będzie, jak potrwa to jeszcze ze 2 tygodnie lub dłużej.

Co do formy mojej wypowiedzi, to była ona z przymróżeniem oka, a nie krytyką.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 20:50 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
...mamy bezśnieżną póżną jesień i do tego bardzo mokrą ...

gdzie mokrą ?! u mnie popadało jeden dzień i jak widze to piaszczystą, wyschniętą od lata na kamień ziemie zmoczyło tak do około 15cm wgłąb....
dla mnie to definicja suszy :roll:

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 20:53 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
u mnie popadało jeden dzień i jak widze to piaszczystą, wyschniętą od lata na kamień ziemie zmoczyło tak do około 15cm wgłąb....
dla mnie to definicja suszy :roll:

Właściwie u mnie też nie jest dużo bardziej mokro.

Jano,
a ile litrów na metr kwadratowy wody spadło w Twojej okolicy w ciągu ostatnich 2 tygodni?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1