Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 22:06 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Teraz to i u nas sypie :(
Wcale mnie to nie cieszy... dzisiejszy ranek w słońcu przy -8 był o wiele piękniejszy i drogi BYŁY 8) czyste..................

Jakie to nasze zachodniopomorskie dziwne :shock: ..... u mnie zero śniegu i +2C!!!!

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 21:19 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
aguskac napisał(a):
Teraz to i u nas sypie :(
Wcale mnie to nie cieszy... dzisiejszy ranek w słońcu przy -8 był o wiele piękniejszy i drogi BYŁY 8) czyste..................

Jakie to nasze zachodniopomorskie dziwne :shock: ..... u mnie zero śniegu i +2C!!!!
Pewnie jeszcze spałeś jak był mróz :lol: w dzień temperatura wzrosła na plus i mamy ciapę.

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 16:13 
Kiper
Kiper

A my "scyzoryki" zimy się nie boimy. Nasza zima nie jest zła. :lol:

pozdrawiam JanuszJ49

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 17:54 
mistrz
mistrz

My może nie ale gdy teraz bez śniegu i jakimś rozhartowaniu wrócą mrozy naszym krzaczkom może być niewesoło.

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 18:14 
mistrz
mistrz

ŚLĄSK bije wszystkich + 12 .... ładna słoneczna pogoda. Jeszcze podobno jeden atak zimy i WIOSENKA :) :D

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 20:17 
mistrz
mistrz

daniels napisał(a):
ŚLĄSK bije wszystkich + 12 .... ładna słoneczna pogoda. Jeszcze podobno jeden atak zimy i WIOSENKA :) :D

Na pogórzu dokładnie to samo, tyle że my nikogo nie chcemy bić :) Coś tam mówią o jakimś powrocie zimy - miejmy nadzieję, że krótkim...

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W radiowej " Trójce" synoptyk z IMiGW zapowiadając przyszłotygodniowe ochłodzenie ( już od tego weekendu praktycznie ) stwierdziła, że nocami temperatura spadnie do -17 st. w Polce płn.- wsch. , - 12, -10 st. w centrum i -5, -7 st. w Polsce płd.-zach.

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 20:26 
Kiper
Kiper

Ja w sprawie pogody zaglądam tutaj: http://www.meteoprog.pl/pl/ lub tu: http://www.pogodynka.pl/

Prognozy długoterminowe nie są ciekawe. U nas kilkanaście stopni poniżej zera.

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 21:05 
Kiper
Kiper

Wszystko jest ostatnio bardzo dziwne. U Ciebie poniżej zera, a u nas w G.Świętokrzyskich w południe było + 7. Śnieg stopniał i zieleni się trawa.

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 21:27 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
:oops:

Ostatnio edytowano wtorek, 8 lutego 2011, 21:29 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Bez obrazy, ale kolega pisał raczej w odniesieniu do prognoz długoterminowych, a nie obecnej temperatury.
Najbardziej rzetelna jest pogoda w TV Wrocław ( " Fakty" -wiadomości regionalne ). Zawsze się sprawdza, a pogodę podają dla dwóch województw śląskich: dolnośląskiego i opolskiego.
A co do śniegu, to nie ma go już u nas od ca 8 - 10 stycznia.

PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 15:47 
Kiper
Kiper

Pozostawiłem eksperymentalnie nieokryte łozy paru odmian m.in. Festivee, v68021, Seyval Blanc, Muskat Odeski, Lutti, Lilla. Ku mojemu lekkiemu zaskoczeniu, niemal wszystkie nieokryte łozy przemarzły. Jedynym wyjątkiem jest Lilla, jednak może mieć to związek z tym, że rośnie w zacisznym miejscu pod ścianą budynku. Wydaje mi się, że stało się to już w listopadzie gdy złapał nagły mróz chyba dobrze poniżej -10 st. C, może znacznie więcej - nie pamiętam dokładnie.
Przy późniejszych oziębieniach było już naprawdę dużo śniegu i z pewnością nic nie mogłoby pod nim przemarznąć.

PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 20:58 
mistrz
mistrz

riesling napisał(a):
Pozostawiłem eksperymentalnie nieokryte łozy paru odmian m.in. Festivee, v68021, Seyval Blanc, Muskat Odeski, Lutti, Lilla. Ku mojemu lekkiemu zaskoczeniu, niemal wszystkie nieokryte łozy przemarzły. Jedynym wyjątkiem jest Lilla, jednak może mieć to związek z tym, że rośnie w zacisznym miejscu pod ścianą budynku. Wydaje mi się, że stało się to już w listopadzie gdy złapał nagły mróz chyba dobrze poniżej -10 st. C, może znacznie więcej - nie pamiętam dokładnie.
Przy późniejszych oziębieniach było już naprawdę dużo śniegu i z pewnością nic nie mogłoby pod nim przemarznąć.

Ja jeszcze nie przerabiałem tematu przemarzniętej łozy. Może ktoś podesłać dwie fotki zrobione mniej więcej o tej porze roku, które pokażą różnice między zdrową i przemarzniętą łozą?

PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 21:17 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Bez obrazy, ale kolega pisał raczej w odniesieniu do prognoz długoterminowych, a nie obecnej temperatury.
Najbardziej rzetelna jest pogoda w TV Wrocław ( " Fakty" -wiadomości regionalne ).

Bez obrazy ale ja tym prognozom niestety nie mogę wierzyć. Dolny Śląsk niby sięga do Zgorzelca, a u mnie raczej sprawdzają się niemieckie prognozy dla wschodniej Saksoni http://www.ostsachsen.tv/wetter/index.php

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: środa, 9 lutego 2011, 21:29 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Najbardziej rzetelna jest pogoda w TV Wrocław ( " Fakty" -wiadomości regionalne ). Zawsze się sprawdza, a pogodę podają dla dwóch województw śląskich: dolnośląskiego i opolskiego..

Podejrzewam, że żaden ośrodek telewizyjny w Polsce nie ma własnego zaplecza z takimi możliwościami, by bawić się w prognozowanie pogody. To, co podają wszelkie pogodynki w stacjach TVP i PR to głównie interpretacja danych z IMGW.
Ja nie narzekam na trafność prognoz, boi zdaję sobie sprawę z ułomności wszelkich przewidywań w odniesieniu do natury. mam jednak w zakładkach wpisane linki do prognoz na obydwu wyżej wymienionych portalach dla konkretnej miejscowości. Pod obydwoma linkami można wpisać własną lub najbliższą własnej miejscowość i otrzymujemy prognozę dla tego właśnie obszaru. Ze sprawdzalnością jest różnie, można jednak bazować na takich zapowiedziach jak ta, że wraca zima z dużymi mrozami. Dla mnie nie ma większego znaczenia czy będzie to dokładnie 10 stopni czy 11,5. Ważne, że wiem czego się mogę spodziewać i jak zaplanować prace czy opryski.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1