Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 03:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 13:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 21 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 6
Lokalizacja: Kielce
Jakie sa wymogi odnosnie jakosci ziemi pod uprawe, i czy mozna jakosc owej ziemi ocenić organoleptycznie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Kilcio"] organoleptycznie?


8O 8O 8O czy chodzi Ci o smak i zapach? Ja nigdy swojej ziemi nie jadłem :lol:
Nie może być kwaśna, podmokła, a dla niektórych odmian (na V. labrusce) nie może być zasadowa, a co do wymagań sprawdziłem empirycznie winorośl rośnie nawet na żwirowisku gdzie nie chcą rosnąć chwasty byle dać jej pod korzenie na początek.
Heniek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Heniek"] Ja nigdy swojej ziemi nie jadłem :lol:

A dlaczego? :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Bo nie jestem z tych do których mama w młodości mówiła "synku tylko nie mów już tyle bo porysujesz podłogę" :lol: i zakupiłem na wszelki wypadek widły łopatę i motykę, a jak kiedyś siałem rzodkiewkę to ją po prostu myłem.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 06:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Sąsiedzi na działkach mówią że mi odbiło bo właśnie organizuję swoją winniczkę ( ok 40 sadzonek) spod każdego miejsca przeznaczonego na szdzonkę wybieram 5 taczek żwiru i wsypuję 5 taczek kompostu na to jeszcze 15 cm kompostu na całej powierzchni a na to ziemia przesiana na sicie do gr 40 cm. Kompost zwapnowany dolomitem. Na takich stanowiskach posadzone 2 Regenty mają już po 2,7m ( ogłowione) a 2 Ronda po 2m. Postęp prac ogranicza mi wydajność kompostownika (10 m3) tak że będę kończył za rok.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 07:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 47
Lokalizacja: Warszawa i okolice
No Wacek! A ja myślełem że jak wybrałem po 4-5 wiader piachu na jeden krzaczek to bardzo dużo i byłem z siebie bardzo zadowolony (i zmęczony).
Dałeś mi trochę do myślenia przed następnym sadzeniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 08:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
Organoleptycznie to znaczy również przez dotyk. Trochę gleby zwilżamy i rozcieramy między kciukiem i palcem wskazującym. Próbujemy czy większa grudka da się uformować lub ugniatać, czy przylega do palców albo czy brudzi.

Gleba piaszczysta - w dotyku ostra, ziarnista, nie daje się uformować, nic się nie przykleja, nie brudzi

Gleba z cząstkami gliny - w dotyku ostra i ziarnista, urabia się w wałek, trochę brudzi.

Glina - trochę ostra w dotyku, łatwo formuje się, dobrze przykleja się do dłoni, brudzi, po ściśnięciu powierzchnia matowa.

Ił - w dotyku śliska, łatwo się formuje, bardzo silnie brudzi, po rozgnieceniu ma powierzchnię błyszczącą.

Zawartość części pylastych (mulistych), czyli części pośrednich między piaskiem a iłem można sprawdzić również organoleptycznie - "smakiem" właśnie. Metoda jest dla odważnych - należy dotknąć mokrym palcem do gleby i polizać a następnie sprawdzić czy po ściśnięciu zębami coś trzeszczy. Intensywność trzeszczenia pozwala nam zorientować się mniej więcej, jaka jest ich zawartość.

Zawartość części szkieletowych, czyli żwiru i kamieni oceniamy "na oko".

Są oczywiście inne metody badania składu granulometrycznego gleby, np. dość prosta i możliwa do wykonania w domu metoda kolumnowa (odsyłam do literatury z gleboznawstwa), metoda sitowa i inne.

Powyższa metoda jest wybitnie amatorska, ale chyba powinna wystarczyć dla oceny gleby przed sadzeniem winorośli.

Inna sprawą jest skład chemiczny. Analiza pH jest dość prosta, ale pozostałe analizy są bardziej skomplikowane. Może ktoś zna jakieś metody uproszczone dla amatorów?
Pozostaje jeszcze pytanie - jaka gleba, do jakich odmian winorośli?

Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Wacek"] ...spod każdego miejsca przeznaczonego na szdzonkę wybieram 5 taczek żwiru i wsypuję 5 taczek kompostu...

[quote="tomkar"] ...wybrałem po 4-5 wiader piachu na jeden krzaczek...

No nie wiem... Jeśli chodzi Wam o dużą ilość zielonego i kupę owoców, to ok. Za to na jakość owoców, szczególnie na wino, takie postępowanie będzie miało wpływ raczej niekorzystny. Najlepsze wina robi się z winnic z glebą kamienistą, żwirową, wulkaniczną.
Przecież i tak urodzaj trzeba ograniczyć do 3, max. 4 kg z dorosłego krzaka...

PS. Na winnicach wkopuje sie w ziemię kamienie.

A tu parę fotek:
Obrazek

Bordeaux - trochę kamieni mają...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Cotes-du-Rhone, też Francja...
Obrazek

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Tokaj - Węgry...
Obrazek

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 11:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
No bo takie coś (Grenache - Hiszpania), to już faktycznie przesada.
Ale rośnie.
Obrazek

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 11:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
I jeszcze tu: Châteauneuf-du-Pape - winko znane, nie liche i nie najtańsze...
Obrazek

A Wy, kurcze, WYKOPUJECIE kamienie :?: :?: :?:

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 12:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
To nie mogliśce pokazać wcześniej. 8O Narobiłem się jak głupi, całe szczęście że zrzuciłem 10 kg swojej wagi będzie dla zdrowia.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 13:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 21 sierpnia 2004, 01:00
Posty: 6
Lokalizacja: Kielce
Dzięki TomekK za rzeczową odpowidź - dokładnie tego szukałem
wielkie thx


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2004, 14:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 446
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Pieknie to Tomek opisal, nie ma co.
Wydaje mi sie jednak, ze to przeciez widac jaka jest gleba ?? :)
Klase i kwasowac moze b oglednie ocenic po tym jakie roslinki rosna tak same z siebie, czy tez po ew. uprawach rolniczych. Zawsze to jakies wkazówki. Nie ujrzycie pszenicy na V i VI klasie. Skrzyp , szczaw - kwasna lub b kwasna gleba, pokrzywa - obojetna itd.. Takich naturalnych wskaznikow jest b duzo.
Czy piaszczysta, kamienista czy glianista to tez chyba wystarczy wziac ciut w reke czy nawet po prostu zerknac na powierzchnie. Fakt, ze jak sie wychodzi z pola z oblepionymi butami blotem to sie ma w reku (tj przepraszam na nogach) lepszy dowod :D
A dokladne wyniki to wiadomo badania, koszt raczej znikomy.

POZDR K


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO