Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 01:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 18:47 
Kiper
Kiper

Ja przymierzam się jutro jeśli pogoda pozwoli i matka drożdżowa wystartuje do MF ma 23 Blg na refraktometrze z kilku zgniecionych kiści, pestki w pełni wybarwione, osy zaczynają je jeść więc nawet kwasów nie mierzyłem. Dziwi mnie aurora, jagody w pełni wybarwione, już tak piękny rumień że wow, pestki brązowe, a cukrów niet :( .

PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 11:21 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem, u mnie wszystko w tym roku jakby opóźnione chociaż lato upalne.
LM-kwaśny i zielony groszek.
Medina kwaśna, na dodatek bardzo nierówno dojrzewa.
Aletta-urosły duże jagody ale jeszcze zielone.
Bianca-szkoda gadać.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 11:43 
Ekspert
Ekspert

To zupełnie jak u mnie. Wszystkie białe i ciemne jeszcze kwasiory. Pestki dopiero na wpół wybarwione. Nawet nie mierzyłem kwasów i cukrów bo organoleptycznie nie zdały egzaminu.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 14:13 
czeladnik
czeladnik

Dzisiejsze pomiary:
Rondo-21-23 brix, trafiają się zielone pestki, trzymam jeszcze.
Seyval B.-17-19 brix.
Hibernal-18 brix.
Solaris-23-25 brix, zebrany przed deszczem.
Regent- zebrany przez ptaki :(

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 22:51 
czeladnik
czeladnik

Nie róbcie tego w domu!

Ale, celem eksperymentu przeciążyłem krzew Sigera który rośnie przy domu na południowej ścianie.
Rośnie jak wściekły. Wsadzony na wiosnę 2011 ma dwa ramiona po około 2 metry.
Wszyscy na forum krzyczeli, że słabo plenny jest.
Zebrałem z niego w sumie 16kg owoców. Cukry 19 Brix. Kwasy niewyczuwalne.
Obok mam dwa krzewy Solarisa które również rosną jak wściekłe, też rocznik 2011.
Z nich zebrałem po 4 kg. Cukry około 29 Brix.

Wyciśnięte już i łypie oczami z balona.

Ciekawostka. Inne moje krzewy tak dobrze nie rosną. Przed domem - południowa ścianą mam w większości zwykły piasek budowlany użyty do podsypania fundamentów i dość sucho.
10 metrów dalej gdzie jest ziemia rodzima już tak dobrze nie jest. Krzak z 2011 ta sama podkładka, ten sam szczep
i rośnie mizernie. Ledwo 3 grona dało się uzyskać.

Przeciążyłem celowo, by wiedzieć jakiego plonu można się spodziewać z jednego krzewu.
Dosadziłem w tym roku 40 krzewów Sigera. I liczę na około 3-4 kg z krzaka.
No ale one dość ciasno rosną i o 2 metrowych ramiona tj. ramieniu można zapomnieć.

PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 09:48 
Ekspert
Ekspert

madmarx napisał(a):
Dosadziłem w tym roku 40 krzewów Sigera. I liczę na około 3-4 kg z krzaka.

Jak chcesz otrzymać wino jakiejś przyzwoitej jakości to nie powinieneś zbierać więcej jak 1,5-2 kg z krzewu. Pewnie w przyszłym roku nawet tego nie będzie bo jak tak solidnie przeciążyłeś te krzewy to marnie to widzę.

PostNapisane: środa, 18 września 2013, 09:34 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Jak chcesz otrzymać wino jakiejś przyzwoitej jakości to nie powinieneś zbierać więcej jak 1,5-2 kg z krzewu. Pewnie w przyszłym roku nawet tego nie będzie bo jak tak solidnie przeciążyłeś te krzewy to marnie to widzę.
To nie tak. O jakości nie tylko decyduje uzysk, lecz forma prowadzenia. W nowych winnicach nastawionych na pozyskiwanie wysokich zbiorów jakościowych coraz częściej stosowane są formy Lira, Scott Henry, Cordon, Smart Dyson. U siebie przerabiam formę wysoki jednoramienny Guyot z pniem 1,7 metra z przycietą łozą 1,2 metra (średnio 12 oczek) na odmianie Rondo z swobodnie zwisającymi latoroślami. Wszystkie krzewy obciążone są średnio 20 dużymi gronami. Mimo tegorocznego opóźnienia w dojrzewaniu poziom cukru, kwasów jest zadowalający. Wzrost latorośli i drewnienie przebiega prawidłowo. Jagody duże o wyrazistym smaku malinowo-czereśniowym z pestkami nie zupełnie wybarwionymi. W szczytowych partiach krzewu grona praktycznie cały czas wystawione są na działanie promieni słonecznych od wschodu do zachodu słońca. Testuje tym samym prowadzenie Regenta, Seyval Blanc.

PostNapisane: środa, 18 września 2013, 09:48 
Ekspert
Ekspert

Zdzisławie! Czy Ty kiedykolwiek zebrałeś z dwuletniego krzewu 16kg jak madmarx z siegera? Jeśli tak w co wątpię to czy krzew przeżył? W formach, które opisujesz prawie nikt z forumowiczów nie prowadzi krzewów. Przeważnie jest to Guyot lub sznur skośny a niektórzy idą na zywioł. Obciążanie trzeba dostosować do terroir, rodzaju gleby i jej zasobności.

PostNapisane: środa, 18 września 2013, 12:36 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
To nie tak. O jakości nie tylko decyduje uzysk, lecz forma prowadzenia. W nowych winnicach nastawionych na pozyskiwanie wysokich zbiorów jakościowych coraz częściej stosowane są formy Lira, Scott Henry, Cordon, Smart Dyson. U siebie przerabiam formę wysoki jednoramienny Guyot z pniem 1,7 metra z przycietą łozą 1,2 metra (średnio 12 oczek) na odmianie Rondo z swobodnie zwisającymi latoroślami. Wszystkie krzewy obciążone są średnio 20 dużymi gronami. Mimo tegorocznego opóźnienia w dojrzewaniu poziom cukru, kwasów jest zadowalający. Wzrost latorośli i drewnienie przebiega prawidłowo. Jagody duże o wyrazistym smaku malinowo-czereśniowym z pestkami nie zupełnie wybarwionymi. W szczytowych partiach krzewu grona praktycznie cały czas wystawione są na działanie promieni słonecznych od wschodu do zachodu słońca. Testuje tym samym prowadzenie Regenta, Seyval Blanc.

rondo ci nie przemarza? bo ja tez prowadziłem wysoko do poprzedniej zimy 2011/2012, przemarzły i musiałem zmienić formę na dajacą się okrywać.

PostNapisane: środa, 18 września 2013, 21:16 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, czy ktoś z Szanownego Grona Forumowiczów dokonał już zbioru odmian Rondo, Regent, oczywiście w celu winifikacji :D ?
Pytam, bo ogródek mam oddalony o 80 km i nie mogę sobie pozwolić na częste wizyty a osoby doglądające (rodzice :clap: ) mówią że pestki w połowie wybarwione, niektóre szypułki brązowieją a na dodatek pojawiają się szerszenie i co gorsze trochę pleśni.( lokalizacja to okolice Nowego Dworu Maz.)

-- środa, 18 września 2013, 20:53 --

Witam, czy ktoś z Szanownego Grona Forumowiczów dokonał już zbioru odmian Rondo, Regent, oczywiście w celu winifikacji :D ?
Pytam, bo ogródek mam oddalony o 80 km i nie mogę sobie pozwolić na częste wizyty a osoby doglądające (rodzice :clap: ) mówią że pestki w połowie wybarwione, niektóre szypułki brązowieją a na dodatek pojawiają się szerszenie i co gorsze trochę pleśni.( lokalizacja to okolice Nowego Dworu Maz.)

Z czemu mój post się powielił :?: :?: :?:

PostNapisane: środa, 18 września 2013, 22:24 
czeladnik
czeladnik

Jedź obejrzeć. Bo podejrzewam, że już owoce mogły popękać.

-- środa, 18 września 2013, 23:24 --

vanKlomp napisał(a):
Zdzisławie! Czy Ty kiedykolwiek zebrałeś z dwuletniego krzewu 16kg jak madmarx z siegera? Jeśli tak w co wątpię to czy krzew przeżył? W formach, które opisujesz prawie nikt z forumowiczów nie prowadzi krzewów. Przeważnie jest to Guyot lub sznur skośny a niektórzy idą na zywioł. Obciążanie trzeba dostosować do terroir, rodzaju gleby i jej zasobności.

W tym wątku wstawiłem zdjęcie sprzed jakiegoś miesiąca połowę jednego ramienia sigera z którego miałem taki
zbiór http://www.winogrona.org/forum/uprawa/wybarwianie-dojrzewanie-2013-t8479-120.html#p140265

Jutro zrobię parę zdjęć, na których będzie widać jaki to jest mutant.

PostNapisane: czwartek, 19 września 2013, 06:54 
Kiper
Kiper

17.09 wykorzystujac przerwe w deszczach zebrałem kristaly -cukier w miazdze 20brix, kwasy za niskie ale będzie do kupazu. z 12kg owoców po nocy z pektopolem wycisnalem ok. 8-9l. reszta odmian wisi i czeka na słonko.

PostNapisane: czwartek, 19 września 2013, 17:41 
Kiper
Kiper

Witam,
poziom cukru po okresie deszczowym spada, różnie w zależności od odmiany.

Czy dysponuje ktoś danymi z pomiarów kwasu w tym samym okresie?

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 16:45 
Ekspert
Ekspert

Pierwsze koty za płoty :D Pogoda niesprzyjająca, ale czasu mało...

Solaris: na 28 krzewach (2 latki) było około 80 gron, wyszło mi z tego 3 L soku, 22 Brix, 10 g kwasów. Drożdże Maurivin B. Na wino wytrawne.

Jutrzenka: na 24 krzewach (2 latki) było około 80 gron, wyszło mi z tego 6 L soku, 20 Brix, 14 g kwasów. Drożdże Aroma White. Z tego będzie wino miodowe, mocne, słodkie.

Nie wiem czy prawidłowo pomierzyłem kwasy, czy coś z odczynnikiem było nie tak, bo strasznie wysokie kwasy mi wyszły. :crazy:

PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 18:03 
mistrz
mistrz

Witam
Czyli na 2 latkach po 2,3 grona zostawiłeś na krzaczkach. Wszystkie bez wyjątków tak potraktowałeś? A możesz się podzielić informacją jak je prowadzisz?
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1