Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 17:25 
Ekspert
Ekspert

To rzeczywiście dużo. U mnie miała tyle labrucha, którą zebrałem przedwczoraj. Seyval jeszcze u Ciebie wisi? Ja zebrałem 7.10 i miał kwasy 8,5.

PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 21:26 
Ekspert
Ekspert

U mnie Seyval B. został zebrany 5.10 już po feralnej mrożnej nocy ale parametry wyciśniętego soku mocno mnie zdziwiły na plus. Cukier 20 Brx., kwas 8,4 g/l. ,gdyby mróz nie zakończył wegetacji i pozostałby na krzewach jeszcze z tydzień byłoby całkiem dobrze.
Dla porównania Jutrzenka zebrana w tym samym terminie miała Cukier 20,2, kwas 10,2 g/l.
Dobrze że dwa lata temu zwiększyłem nasadzenie Seyval B.

PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 22:00 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Łączny moszcz Muscaris + Villaris + Gewurztraminer + Chardonnay ma 20 Blg i kwasy 13g/l.

Tak, to sporo. Szkoda, że nie przetrzymałeś ich jeszcze trochę.
Pewnie, przede wszystkim jest to kwestią obciążenia.

Porównuję tę sytuację z moją Cascade. W zeszłym roku 22Bx i 7g/L - 17 września, a w tym przy bodajże dwa razy większym obciążeniu ledwie 21,5Bx - 10 października.

Trochę inne ale jednak potwierdzająca tą regułę są pomiary LM. W zeszłym roku, przy dobrym ale nie OPTYMALNYM obciążeniu 23Bx i 9,5g/L - 12 października (mierzone razem z MF), a w tym przy, moim zdaniem optymalnym obciążeniu 23Bx - już 05 października. Niby "drobny" niuans jednego tygodnia ale zawsze to siedem dni do przodu...

Dlatego trzeba by podkreślić to co wcześniej pisał Ricci; redukcja na odpowiednim poziomie to podstawa...

PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 22:17 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
To rzeczywiście dużo. U mnie miała tyle labrucha, którą zebrałem przedwczoraj. Seyval jeszcze u Ciebie wisi? Ja zebrałem 7.10 i miał kwasy 8,5.

maciek19660714 napisał(a):
DW napisał(a):
Łączny moszcz Muscaris + Villaris + Gewurztraminer + Chardonnay ma 20 Blg i kwasy 13g/l.

Tak, to sporo. Szkoda, że nie przetrzymałeś ich jeszcze trochę.
Pewnie, przede wszystkim jest to kwestią obciążenia.
...
Dlatego trzeba by podkreślić to co wcześniej pisał Ricci; redukcja na odpowiednim poziomie to podstawa...

Byłbym szczęśliwy gdyby to była kwestia przeciążenia, ale, niestety, nie jest. Miałem raczej niedociążenie, i to znaczne.
To sprawa mojej lokalizacji (355 m n.p.m.) oraz gorszego roku.

Z prognozy pogody widzę, że Seyval może jeszcze trochę powisieć, i powisi.

PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 22:37 
mistrz
mistrz

Spoko, da radę. Trzeba mieć nadzieję.
Ja potrzebuję jeszcze dziesięciu dni dobrej pogody. Problem w tym, by było to dziesięć dni bez przerwy, a o to teraz będzie trudno...

PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 23:03 
Ekspert
Ekspert

Spoko, da radę. Trzeba mieć nadzieję.
Ja potrzebuję jeszcze dziesięciu dni dobrej pogody. Problem w tym, by było to dziesięć dni bez przerwy, a o to teraz będzie trudno...

Był taki moment w październiku, w którym SAT miałem niższy o 300stC od tego w 2012, z tego samego dnia. Po powrocie średnich dobowych powyżej 10stC, sytuacja nieco się poprawia, jednak nie dla wszystkich odmian. Zasadą jest, że SAT przestajemy liczyć po wystąpieniu temp. poniżej zera. Jednak Seyval nie został u mnie przemrożony, zatem myślę, że w jego przypadku można od tej zasady odstąpić.

PostNapisane: czwartek, 17 października 2013, 09:38 
Kiper
Kiper

z braku czasu i kompa podaje dzisiaj moje zbiory: przymrozek zakończył u mnie wegetację wcześniej niż zwykle i byłem zmuszony zebrać grona o takich parametrach:
17.09 kristaly 20brix,
28.09 muscaris + GF 89/3 21brix,
28.09 rondo 17,5 brix, przeciążone ok4kg z krzewu
03.10 regent 20,5 brix,
03.10 pinot noir precoce 23brix,
05.10 zweigelt 19brix - przeciążyłem ok 3kg z krzewu,
05.10 cabernet cortis 23,5 brix,
07.10 Dornfelder 19brix.
jakby nie te przymrozki październikowe to rok bym zaliczył jako dobry...

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 15:59 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):

Tak, to sporo. Szkoda, że nie przetrzymałeś ich jeszcze trochę....

Faktycznie szkoda, taka świetna pogoda na schodzenie z kwasów... Tym bardziej szkoda, że liczyłem na Maurivin B. Niestety, po 7 dniach fermentacji kwasy ani drgnęły, jak było 13, tak i jest. Cukru, mimo, że podsypałem glukozą ok. 35g/litr, już prawie nie ma. I co robić ? Muszę chyba jeszcze podsypać cukru i zrobić z tego nastawu słodko/pólsłodkie, bo wytrawnego, przy tym kwasie, nikt normalny nie wypije.

Wniosek jest następujący: nastąpiło potwierdzenie wcześniej sygnalizowanych na forum obserwacji, że drożdże Maurivin B nie sprawdzają się do likwidacji nadmiaru kwasu jabłkowego w białych nastawach. Ponadto, z przykrością muszę stwierdzić, że firma Lalvin i jej partnerzy dali w tym roku d..... bo zostawili nas bez drożdży likwidujących kwas jabłkowy w białych, fermentujących moszczach.

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 18:29 
Kiper
Kiper

Używałem kilkakrotnie drożdży Maurivin B do czerwonego wina i nie stwierdziłem aby redukowały kwasy. U mnie wszystko już w dymionach, a nadwyżka Bety i Cascady poszła na sok. W MF próbuję redukować kwas wodorowęglanem potasu. Dzisiaj zlewałem i kwas jeszcze się dobrze trzyma. Poczekam, mam czas. W ostateczności będzie półwytrawne lub półsłodkie.

Pozdrawiam Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 20:30 
Ekspert
Ekspert

Moje spostrzeżenia co do efektywności działania tych drożdży są dwuznaczne.
Szukając przyczyn można podać dostosowanie temp.fermentacji na stawu do warunków potrzebnych do efektywności tych drożdży do redukcji kwasu jabłkowego .Czy mamy takie warunki?
Drożdże Lalvin 71B mają większy przedział temp. fermentacji,może wiec warto spróbować ich potencjału? Ale to jest temat na inny wątek!

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 21:01 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
...Szukając przyczyn można podać dostosowanie temp.fermentacji na stawu do warunków potrzebnych do efektywności tych drożdży do redukcji kwasu jabłkowego .Czy mamy takie warunki?
Drożdże Lalvin 71B mają większy przedział temp. fermentacji,może wiec warto spróbować ich potencjału? ...

Z tego co pamiętam, producent nie podaje optymalnej temperatury fermentacji w odniesieniu do efektywności likwidacji kwasu jabłkowego, a jedynie do efektywności i tempa fermentacji cukrów. Może jak przerobią cukier to zaczną przerabiać kwas jabłkowy ?

Tak czy inaczej, moszcz Seyvala zebranego w sobotę, 19 października, ma następujące parametry: 19 blg oraz 14,8g kwasów/litr. Co byś mi doradził ? Ja mam w tej chwili taki nieszczególny plan aby dolać do tego 50% wody, dosypać godziwie cukru, dodać do tego jakieś zioła i zrobić wermut.

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 21:46 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
moszcz Seyvala zebranego w sobotę, 19 października, ma następujące parametry: 19 blg oraz 14,8g kwasów/litr.

Ja zaopatrzyłem się wcześniej w drożdże Saccharomyces cerevisiae w Winiarz.pl:
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... t&Itemid=9
Nie wiem czy to te same co Twoje ale w Winiarzu przekonywali, że te działają...
Dałem już tacie pięć gram, mi potrzeba będzie 10 więc jeżeli chcesz mogę Ci wysłać pięć gram. Jeżeli będziesz chciał, a podaj na PW nr tel. Zadzwonię, podasz mi adres i rano je wyślę.

Dodatkowo, także w tym sklepie mają preparat Bianco Neve. Można nim zbić do 3g/l kwasów. Razem z wymrażaniem i drożdżami można chyba by się pokusić o niedodawanie wody...
Preparat ten stosowałem i rzeczywiście działa bez straty dla wina. Myślę, że w krytycznej sytuacji można by się pokusić nawet o zbicie 4g/l...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 października 2013, 21:54 przez maciek19660714, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 21:51 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
jano napisał(a):
...Szukając przyczyn można podać dostosowanie temp.fermentacji na stawu do warunków potrzebnych do efektywności tych drożdży do redukcji kwasu jabłkowego .Czy mamy takie warunki?
Drożdże Lalvin 71B mają większy przedział temp. fermentacji,może wiec warto spróbować ich potencjału? ...

Z tego co pamiętam, producent nie podaje optymalnej temperatury fermentacji w odniesieniu do efektywności likwidacji kwasu jabłkowego, a jedynie do efektywności i tempa fermentacji cukrów. Może jak przerobią cukier to zaczną przerabiać kwas jabłkowy ?

Właśnie tutaj jest pewna nieścisłość w określeniu warunków pracy tych drożdży,ale to jest domena wielu innych szczepów drożdży. Na tym forum wcześniej propagował te drożdże Paweł i inni koledzy więc może coś podpowiedzą :idea:

Tak czy inaczej, moszcz Seyvala zebranego w sobotę, 19 października, ma następujące parametry: 19 blg oraz 14,8g kwasów/litr. Co byś mi doradził ? Ja mam w tej chwili taki nieszczególny plan aby dolać do tego 50% wody, dosypać godziwie cukru, dodać do tego jakieś zioła i zrobić wermut.

Masz bardzo dobry pomysł,bo jeżeli producent Lalvinów dał d... to co można zrobić z owoców o takich parametrach? Ewentualnie destylat....

PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 21:58 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
moszcz Seyvala zebranego w sobotę, 19 października, ma następujące parametry: 19 blg oraz 14,8g kwasów/litr.

Ja zaopatrzyłem się wcześniej w drożdże Saccharomyces cerevisiae w Winiarz.pl:
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... t&Itemid=9
Nie wiem czy to te same co Twoje ale w Winiarzu przekonywali, że te działają...
Dałem już tacie pięć gram, mi potrzeba będzie 10 więc jeżeli chcesz mogę Ci wysłać pięć gram. Jeżeli będziesz chciał, a podaj na PW nr tel. Zadzwonię, podasz mi adres i rano je wyślę.

Dodatkowo, także w tym sklepie mają preparat Bianco Neve. Można nim zbić do 3g/l kwasów. Razem z wymrażaniem i drożdżami można chyba by się pokusić o niedodawanie wody...
Preparat ten stosowałem i rzeczywiście działa bez straty dla wina. Myślę, że nawet w krytycznej sytuacji można by się pokusić o zbicie 4g/l...

Maćku, dziękuję za dobre chęci. Nie ma jednak potrzeby aby zawracać sobie tym głowę. W tej chwili wystarczy jeśli sprawdzisz te drożdże "na własnej skórze" i podasz rezultat. Mam tego Seyvala dość mało, niewielka strata jeśli wermut się nie uda. Robiłem już na Seyvalu winomiód, i jakoś przeżyłem, teraz też dam radę.

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 16:16 
Kiper
Kiper

W końcu przymrozek nas dosięgnął i w niedzielę (20.10) doszło do zbiorów:
- Hibernal: cukier - 20 Blg, kwasy - 12 g/l,
- Marechal Foch (mała ilość ze ściany domu): cukier: 24 Blg, kwasy niemierzone, ale raczej w porządku.
Szkoda, że Hibernal jeszcze nie mógł powisieć...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1