Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 00:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
vanKlomp napisał(a):
kilis napisał(a):
8kg/krzak :shock: Zmasakrowane - to mało powiedziane. W tym roku Rondo i Regent osiągnął normalne parametry przerobowe przy obciążeniu 1,5-1,8kg

Zgadza się. Ja zbierałem 7.10 średnio 1,5 kg z krzaka.
Rondo 22 Brix kwas 7,5
Regent 20,5 Brix kwasy 8,5
Johanniter 21,5 Brix kwasy 8
Bianca 21 Brix kwasy 8
Seyval blanc 21 Brix kwasy 8,,5
A stanowiska luksusowego nie mam.

Rondo przy obciążeniu 2,8-3 kg na krzew miało parametry 18 brix i 8g kwasów. Zebrane 21.09. - ciut za wcześnie ze względu na pogarszającą się zdrowotność owoców.
Bianca zebrana po przymrozkach 05.10. miała 17 brix i 9g kwasów przy obciążeniu 1,1-1,2 kg. Zabrakło jej tygodnia ładnej pogody.
Kristaly ok. 5kg na krzew dało 17 brix i 5 g kwasów. Wydawało się, że duża forma (pergola) i krzewy w 6-tym roku powinny dać lepsze efekty... ale nie przy takim wrześniu.
Niestety, w tym roku nawet u mnie w "tropikach" ;) małe obciążenie nie gwarantowało dobrych parametrów, a co dopiero 8 kg na krzew.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 23:08 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
kilis napisał(a):
?8kg/krzak :shock: Zmasakrowane - to mało powiedziane. W tym roku Rondo i Regent osiągnął normalne parametry przerobowe przy obciążeniu 1,5-1,8kg.

Chyba za bardzo popadłem w rutynę, w tym roku przyciąłem tak samo jak w poprzednim i miało rosnąć podobnie czyli gron raczej nie było więcej. W zeszłym roku było ok 30kg i 23Blg. Chyba z powodu bardzo mokrego początku wegetacji grona porobiły się cięższe. I praktycznie nie miałem strat z powodu sz.p. (w zeszłym roku ok 20%). Nawet we wrześniu usuwałem liście w okolicy gron aby poprawić doświetlenie ale nie na wiele się to zdało.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 22:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3966
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Dzisiaj zebrałem Chardonnay, Gewurztraminera i Villaris


Załączniki:
10195621095_c01d885733_n.jpg
10195621095_c01d885733_n.jpg [ 110.22 KiB | Przeglądane 997 razy ]
10195604295_f7410b53f0_n.jpg
10195604295_f7410b53f0_n.jpg [ 112.83 KiB | Przeglądane 997 razy ]
10195706313_51c2d374e7_n.jpg
10195706313_51c2d374e7_n.jpg [ 110.03 KiB | Przeglądane 1003 razy ]

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 12:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 246
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Danielu a Dunaja masz może w swojej kolekcji, takiego owocującego, nie mam pewności, czy mój Dunaj to konkretny Dunaj, czy jakaś NN. Rośnie nie za specjalnie i tak się zastanawiam czy usunąć z kolekcji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 13:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
DW napisał(a):
Dzisiaj zebrałem Chardonnay, Gewurztraminera i Villaris



Jakie parametry jeśli można wiedzieć??

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3966
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
bogdanb3 napisał(a):
Danielu a Dunaja masz może w swojej kolekcji, takiego owocującego, nie mam pewności, czy mój Dunaj to konkretny Dunaj, czy jakaś NN. Rośnie nie za specjalnie i tak się zastanawiam czy usunąć z kolekcji.


Miałem Dunaja od R.Piątka i wyglądało na to, że był to Dunaj. Pierwsze owocowanie było w miarę ok. Wyszło, że to fajna odmiana jednak w kolejnym roku, po ciężkiej zimie, owocowanie było marne, grona i owoce skarlałe, zatem wykopałem. Pokaż mi liście proszę, to może skojarzę.

To ciekawa sprawa z tym Dunajem. Ze wszystkich opisów wynika, że wina z niego to czysty eliksir, jednak na Słowacji nie mogłem go znaleźć w żadnej vinotece, a starałem się dość intensywnie. Z tego co pamiętam, wino z Dunaja ma/miała tylko jedna słowacka winnica, niestety nie próbowałem. Ja zrobiłem go w cuvee, niestety nie pamiętam w jakim towarzystwie, i faktycznie wyszła jakaś rewelacja, niestety w mikroskopijnej ilości.

Adamlove napisał(a):
DW napisał(a):
Dzisiaj zebrałem Chardonnay, Gewurztraminera i Villaris
Jakie parametry jeśli można wiedzieć??

Chardonnay - zbyt niski cukier, zdecydowanie zbyt wysokie kwasy, aromatycznie chyba nie doszedł, pestki brązowe;
Gewurztraminer - zbyt niski cukier, kwasy ok., aromatycznie w miarę, jednak bez euforii, pestki brązowe;
Villaris - zbyt niski cukier, kwasy ok, aromatycznie prawie dobrze, pestki brązowe.

Ten rok jest paskudny, SAT wyszedł mi na poziomie 2010 roku (ponadto ok. 150 stC mniej niż w winnicach położonych poniżej 250 m npm). Oceniam, że do pełnych parametrów technologicznych, powyższym odmianom zabrakło ze 200 - 300 stC.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 21:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
DW napisał(a):
Chardonnay - zbyt niski cukier, zdecydowanie zbyt wysokie kwasy, aromatycznie chyba nie doszedł, pestki brązowe;
Gewurztraminer - zbyt niski cukier, kwasy ok., aromatycznie w miarę, jednak bez euforii, pestki brązowe;
Villaris - zbyt niski cukier, kwasy ok, aromatycznie prawie dobrze, pestki brązowe.


A możesz podać konkretne parametry?

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 23:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3966
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
maciek19660714 napisał(a):
A możesz podać konkretne parametry?


Niestety, nie mogę. A to co napisałem nie wystarczy ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 16:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
DW napisał(a):
Niestety, nie mogę. A to co napisałem nie wystarczy ?

Ciekawy byłem, po prostu jakie są konkretne liczby.
Opis "zbyt niski cukier" może wskazywać na 19 lub 22Bx, a to duża różnica ale jeżeli nie możesz to trudno.

Tak czy siak cukry stoją sobie w miejscu:
DATA-----------------------2013 08 28----2013 09 02----2013 09 09----2013 09 21-----2013 09 27-----------2013 10 05-----------2013 10 12

De Chaunac---------------(09,5 Bx)------(12,5 Bx)------(14,0 Bx)------(15,5 Bx)------(17,0 Bx)(.....)------(19,0 Bx)(.....)------(19,0 Bx)(.....)
Merlot----------------------(.........)------(14,0 Bx)------(15,0 Bx)------(16,5 Bx)------(19,0 Bx)(.....)------(21,0 Bx)(.....)------(21,5 Bx)(.....)
Cabernet Sauvignon-----(.........)------(15,0 Bx)------(16.0 Bx)------(16,5 Bx)------(18,5 Bx)(.....)------(20,0 Bx)(.....)------(20,0 Bx)(.....)
Dornfelder-----------------(15,5 Bx)------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)------(19,0 Bx)------(20,0 Bx)(.....)------(20,5 Bx)(.....)------(20,0 Bx)(.....)
MF---------------------------(15,0 Bx)------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)------(19,0 Bx)------(19,0 Bx)(.....)------(21,0 Bx)(.....)------(22,0 Bx)(.....)
Cascade--------------------(15,0 Bx)------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)------(19,0 Bx)------(21,0 Bx)(9g/l)------(22,0 Bx)(.....)------(21,5 Bx)(.....)
Aurora----------------------(17,0 Bx)------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)------(19,5 Bx)------(19,5 Bx)(6g/l)------(--------)(......)------(--------)(......)
LM---------------------------(17,5 Bx)------(19,0 Bx)------(21,5 Bx)------(22,5 Bx)------(22,0 Bx)(.....)-----(23,0 Bx)(......)-----(23,0 Bx)(......)
Canadice-------------------(19,0 Bx)------(20,0 Bx)------(22,0 Bx)------(23,0 Bx)------(23,5 Bx)(6g/l)------(--------)(......)------(--------)(......)

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 22:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Zerwałem dzisiaj białe przerobowe. Mogłyby jeszcze powisieć ale wszystkie grona do wysokości około 30 cm "COŚ" oskubało i mam wrażenie że skubie coraz wyżej. Nabyłem drogą kupna cukromierz Biowinu i oto wyniki: Serena - 21 , Bianca - 19 , Seyval Blanc - 20 , Aurora - 23 i Chrupka Złota na zbyt zagęszczonym krzewie - 17 (zerwałem tylko grona mocno zaatakowane przez osy i szarą pleśń). Wiem że było to pewnie już nie raz tłumaczone na tym forum ale mam pytanie jak mają się wyniki z cukromierza Biowinu do tych podawanych na forum ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
jarekkk napisał(a):
Zerwałem dzisiaj białe przerobowe. Mogłyby jeszcze powisieć ale wszystkie grona do wysokości około 30 cm "COŚ" oskubało i mam wrażenie że skubie coraz wyżej. Nabyłem drogą kupna cukromierz Biowinu i oto wyniki: Serena - 21 , Bianca - 19 , Seyval Blanc - 20 , Aurora - 23 i Chrupka Złota na zbyt zagęszczonym krzewie - 17 (zerwałem tylko grona mocno zaatakowane przez osy i szarą pleśń). Wiem że było to pewnie już nie raz tłumaczone na tym forum ale mam pytanie jak mają się wyniki z cukromierza Biowinu do tych podawanych na forum ?


Odejmij od każdego odczytu 3/20 i pomnóż przez 10, a uzyskasz zawartość cukru w g na kg moszczu. Wyniki podawane na forum są przed poprawką na niecukry (czyli te 3/20). Przystępując do wyrobu wina wygodniej jest przeliczyć wynik na g/l moszczu.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 09:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
kapitan napisał(a):
jarekkk napisał(a):
Zerwałem dzisiaj białe przerobowe. Mogłyby jeszcze powisieć ale wszystkie grona do wysokości około 30 cm "COŚ" oskubało i mam wrażenie że skubie coraz wyżej. Nabyłem drogą kupna cukromierz Biowinu i oto wyniki: Serena - 21 , Bianca - 19 , Seyval Blanc - 20 , Aurora - 23 i Chrupka Złota na zbyt zagęszczonym krzewie - 17 (zerwałem tylko grona mocno zaatakowane przez osy i szarą pleśń). Wiem że było to pewnie już nie raz tłumaczone na tym forum ale mam pytanie jak mają się wyniki z cukromierza Biowinu do tych podawanych na forum ?


Odejmij od każdego odczytu 3/20 i pomnóż przez 10, a uzyskasz zawartość cukru w g na kg moszczu. Wyniki podawane na forum są przed poprawką na niecukry (czyli te 3/20). Przystępując do wyrobu wina wygodniej jest przeliczyć wynik na g/l moszczu.
Proszę miej cierpliwość ale nie potrafię jakoś tego wyliczyć .


Ostatnio edytowano niedziela, 13 października 2013, 14:32 przez jarekkk, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 11:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Co to za sprzęt?
Przy 20 Blg będzie 184g cukru w jednym litrze moszczu (ale moszczu nie miazgi).

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 14:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Przepraszam nie doczytałem dokładnie . Wszystko jest ok :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 16:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3966
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
maciek19660714 napisał(a):
DW napisał(a):
Niestety, nie mogę. A to co napisałem nie wystarczy ?

Ciekawy byłem, po prostu jakie są konkretne liczby.
Opis "zbyt niski cukier" może wskazywać na 19 lub 22Bx, a to duża różnica ale jeżeli nie możesz to trudno....


W piątek (11.10) zebrałem jeszcze Muscaris (u tej odmiany regułą są b.wysokie kwasy maskowane przez wysoki cukier).
Łączny moszcz Muscaris + Villaris + Gewurztraminer + Chardonnay ma 20 Blg i kwasy 13g/l. Ten kwas mnie powalił, nie spodziewałem się, że będzie aż tak wysoko.

W tej sytuacji, o zbiorach Seyvala w tej chwili nawet nie myślę. Cukier mu zapewne nie wzrośnie ale może przynajmniej trochę zleci z kwasów, jak powisi jeszcze ile się da.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO