Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 18:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Nie mam niestety jeszcze refraktometru (pierwsze owocowanie) ale LM+MF były b. słodkie (malutki nastawik już pyka) a jasne (Serena,Bianka, Seyval Blanc i Chrupka Złota) jeszcze nabierają aromatów gdyż przymrozki je oszczędziły:). Najsłodsza z nich wydaje się być Serena-na prawdę smaczna . Chyba będzie dobre winko :). Wiem wiem smak owoców nie przekłada się jednoznacznie na jakość wina ale mogę przecież mieć nadzieję :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Z powodu szpaków zakończyłem na ten rok tą nierówną walkę...

Pierwsze plony z dwulatków. Ogólnie - to nie wiem co z tego wyjdzie, bo kwasy za duże - ale może się to jakoś uda wymrozić czy coś.

Zebrałem dzisiaj:

- Hibernal 20,5 Brix, kwasy 12 - 3 L soku z 25 krzewów. Zaszczepię Maurivinami B. Te dwulatki sadziłem zeszłej wiosny jako ukorzenione sztobry :)

- Bianca 19,5 Brix, kwasy 10,5 - 3 L soku z 23 krzewów. Zaszczepię Maurivinami B.

- Seyval 17 Brix, kwasy 12 - 6 L soku z 19 krzewów. To to chyba zrobię 50:50 z miodem na 12%, półsłodkie, bo coś mi się wydaje, że wina gronowego to z tego nie będzie...

- Rondo 21,5 Brix, kwasów nie umiałem odczytać - 16 L miazgi z 24 krzewów. Dodałem 15 g wiórków i Enartis Red Fruit.

Na szczęście nazbierałem sporo Dzikiej Róży, Głogu i Czarnego Bzu na Portwein, także honor winiarza jakoś uratuje ;)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 22:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Dzisiaj ostatnie zbiory:
od lewej C.Cortis_Bolero_Zweigelt:
Obrazek
Parametry miazgi_C.Cortis20+Bolero40+Zweigelt40
Cukier 20,2 Brix, kwasy 6,8g/l!
Nie wiem czy tak niski kwas zawdzięczam Bolero czy ostatnim przymrozkom...ale fajnie; razem było ok 30kg, miazga pójdzie do Regenta, będzie razem ok 70l.
A tak to wyglądało przed samym zbiorem (dwie noce po -3*C):
Obrazek

Podsumowanie moich zbiorów:
8-11.09-Solaris -->cukier 24,2 Brix, kwas 7,8g/l
24.09-PNP40+rondo20+Regent20-->cukier 21,2Brix, kwas 6g/l
30.09- MF+LM-->cukier 23,Brix, kwas 8g/l
04.10-Regent --> cukier 21Brix kwas 7,6g/l
04.10-Seyval B.80+Muscaris20 - cukier 21,4Brix kwas 10g/l
05.10-C.Cortis20+Bolero40+Zweigelt40-->cukier 20,2 Brix, kwas 6,8g/l

Dla mnie ten rok jest dużo lepszy od poprzedniego, co upatruję w znacznej redukcji owocowania ( coraz więcej krzewów wchodzi mi w owocowanie i łatwiej redukować).

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 10:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Dornfelder to jednak bardzo dobra odmiana na wino. Nie dość że smaczna, plenna, z dużymi jagodami, które się świetnie obiera, to jeszcze do tego silnie barwiąca - nawet bardziej od Gołuboka.
Po małej eksplozji 4/5 października ( drugi dzień fermentacji - dymionek 15 l. wypełniłem 10 l. miazgi ) na meblach, mikrofalówce i innych plastikowych przedmiotach po myciu i czyszczeniu zostały po nim plamy. Nawet kwasek cytrynowy nie pomógł.
Dosadzę jednak jeszcze kilka krzewów.


Załączniki:
DSC_2237.JPG
DSC_2237.JPG [ 132.99 KiB | Przeglądane 920 razy ]
DSC_2236.JPG
DSC_2236.JPG [ 136.79 KiB | Przeglądane 920 razy ]

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 10:40 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
To miałeś trochę sprzątania, współczuje.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 18:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4642
Lokalizacja: Rybnik
Ktoś tu ostatnio dopytywał dlczego miazgi nie powinno fermentować się w balonie. :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 20:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
To fakt :mrgreen:
Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą.
Od 1989 roku to już szósty raz ( drugi w tym roku ).
Jakiś ten rok wybuchowy :lol:.
Chyba kupię jednak pojemnik fermentacyjny .

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Balon w wiklinie to duża strata,ale ile trudu wymaga włożenie ( nie wlanie) miazgi do tak wąskiej szyjki.
Ćwiczyłem to wiele lat wcześniej,ale teraz stosuję plastikowe pojemniki fermentacyjne,niewielki koszt,
duża wygoda i bezpieczeństwo obsługi :P .

Mnie również zdarzył się wybuch,ale przy fermentacji soku,wówczas kupując nowy korek nie sprawdziłem,że otwór w korku nie ma prześwitu(mała błonka od dołu korka) i to wystarczyło na eksplozje balonu 40l. :eh:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 00:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
W czasie fermentacji burzliwej można ponoć zatkać balon watą lub czymś mniej szczelnym niż rurka - za to bezpieczniejszym :mrgreen: U mnie w tym roku wypłynęła porzeczka czarno-czerwona, na szczęście nie barwiła bardzo mocno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 07:06 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 108
Lokalizacja: kiedyś Pionki obecnie Pruszcz Gdański
manuns napisał(a):
To fakt :mrgreen:
Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą.
Od 1989 roku to już szósty raz ( drugi w tym roku ).
Jakiś ten rok wybuchowy :lol:.
Chyba kupię jednak pojemnik fermentacyjny .



Witam,
Przeważnie za free lub symboliczną złotówkę można pozyskać wiaderka z pokrywką o poj. 20l ( max 21l ) z piekarni , cukierni itp. zakładów.
Wiaderka mają atest do żywności , więc jak najbardziej pasują do naszych potrzeb.

pozdrawiam Józek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2013, 22:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
gruber napisał(a):
...że masz na winnicy ukryte ogrzewanie podłogowe :lol: . Wiem, że moja lokalizacja nie jest zbyt dobra dla winorośli...

A co ja mam powiedzieć o swojej lokalizacji (terroir he he). Też położyłem w tym roku matę i:
Rondo - 13,5 Blg, 11g/l kwasów (5.10)
Aurora - 14,5 Blg, 12g/l kwasów (2.10)
MF - 21,5 Blg (!!!), kwasy nie mierzone
I co z tych kwasiorów robić ?
Czy powodem może być przeciążenie ?
Rondo 60kg (+ ok 5kg odrzutu z przy selekcji w czasie zbioru) z 8 krzaków
Aurora 46 kg z 10 krzaków, siódmy rok uprawy

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2013, 22:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
marjanek6 napisał(a):
Czy powodem może być przeciążenie ?


Nie to, że może, ale na pewno jest. Grubo przeciążyłeś krzewy.
8,5kg na Rondzie 3-4x za dużo
i 4,6kg na Aurorze 1,5-2x za dużo.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 10:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
marjanek6 napisał(a):
I co z tych kwasiorów robić ?
Czy powodem może być przeciążenie ?
Rondo 60kg (+ ok 5kg odrzutu z przy selekcji w czasie zbioru) z 8 krzaków
Aurora 46 kg z 10 krzaków, siódmy rok uprawy

8kg/krzak :shock: Zmasakrowane - to mało powiedziane. W tym roku Rondo i Regent osiągnął normalne parametry przerobowe przy obciążeniu 1,5-1,8kg. Solaris gotowy do zbioru był w połowie września już ze zbyt dużym cukrem.
Nie ilość się liczy. Teraz co najwyżej zrób z tego grappę, bo chyba na nic innego te owoce się nie nadają.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 10:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5507
Lokalizacja: Łódź i okolice
kilis napisał(a):
8kg/krzak :shock: Zmasakrowane - to mało powiedziane. W tym roku Rondo i Regent osiągnął normalne parametry przerobowe przy obciążeniu 1,5-1,8kg

Zgadza się. Ja zbierałem 7.10 średnio 1,5 kg z krzaka.
Rondo 22 Brix kwas 7,5
Regent 20,5 Brix kwasy 8,5
Johanniter 21,5 Brix kwasy 8
Bianca 21 Brix kwasy 8
Seyval blanc 21 Brix kwasy 8,,5
A stanowiska luksusowego nie mam.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 11:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
vanKlomp napisał(a):
Rondo 22 Brix kwas 7,5
Regent 20,5 Brix kwasy 8,5
A stanowiska luksusowego nie mam.

Dokładnie to samo, kwasy tylko Regenta 7,8g/l


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO