Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 4 października 2023, 11:20 
Ekspert
Ekspert

Tak, mam podobne parametry. :)
Ale miałem na myśli Mazowszę i uprawy Fronteraca, Marquette, LM, MF itd...

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 16:38 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś już zbiera ciemne odmiany? Jasne jak Souvignier Gris, Hibernal czy o dziwo Pecorino, mogą jeszcze widzieć. Rondo, Syrah, Pinot Wrotham, nawet Tryumf Alzacki, Abouriou czy Monarch zaczynają gnić. Obawiam się że w tym tempie za tydzień nic nie zbiorę. Część już z czarnych zebrałem na takie lekkie przez 4 dni pachniało octem i acetonem, teraz zapach się normalizuje. Zastanawiam się czy czekać i łudzić się czy wylać...

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 17:05 
przedszkolak
przedszkolak

Luk napisał(a):
Czy ktoś już zbiera ciemne odmiany? Jasne jak Souvignier Gris, Hibernal czy o dziwo Pecorino, mogą jeszcze widzieć. Rondo, Syrah, Pinot Wrotham, nawet Tryumf Alzacki, Abouriou czy Monarch zaczynają gnić. Obawiam się że w tym tempie za tydzień nic nie zbiorę. Część już z czarnych zebrałem na takie lekkie przez 4 dni pachniało octem i acetonem, teraz zapach się normalizuje. Zastanawiam się czy czekać i łudzić się czy wylać...

Pozbierałam - Sirame i LM+MF - ptaki się zaczęły dobierać, dużo rodzynkowania.
Parametry całkiem dobre - Sirame w miazdze 21 Bx
LM+MF - 23

Wisi jeszcze RoeslerI Cabernet Cantor

PostNapisane: środa, 4 października 2023, 19:48 
Ekspert
Ekspert

ArturK79 napisał(a):
Na Mazowszu był piękny wrzesień. Sucho, ciepło, ok. 500 SAT. Świetny rok, jak ktoś się zabezpieczył na wiosnę.

...i nie okradli go z owoców dwunożni...
;)

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 09:38 
Ekspert
Ekspert

Pomierzyłem zebranego Regenta (moszczu): 21,5 brix, TA 6,8, pH 3,45
Do nastawu poszło 10% Ronda. Dtożdże NDA21, Dodałem też taniny 1,5g na 10l.

Załączniki:
taniny.jpg
taniny.jpg [ 32.92 KiB | Przeglądane 519 razy ]

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 15:02 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
...Najbardziej interesuje mnie profil aromatyczny tego wina który jak zakładam, zostanie zdominowany przez Lorelei.

Moszcz przed podaniem drożdży miał czysty aromat ananasa. Nie mialbym nic przeciwko gdyby się utrzymał w winie.
Niestety, Lorelei jest niskocukrowa. Osceola Muscat wiele nie pomógł, zresztą było go mało. Moszcz po sedymentacji: 16,5 Bx. Dodałem buraka na 22. I od razu rozwieję wątpliwosci czy materiał był dojrzały. Był dojrzały a nawet przejrzały.

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 19:12 
Kiper
Kiper

Regent zebrany głównie ze względu na SzP, 21 brix, 7,8 TA, wisi jeszcze Johanniter w miarę zdrowy i Sauvitage zdrowy, trochę zamierania szypułek no i C. Dorsa z której chyba w tym sezonie nic nie będzie, pestki jeszcze zielone a SZP rządzi .

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 19:15 
Kiper
Kiper

30.09
zebrany Johanniter. Po sedymentacji 21,5 Bx i 7,2 g/l kwasów. Około 2,5kg z krzewu. 10% wypadło przez SzP, zamieranie szypułek i coś innego, co miało cechy czarnej zgnilizny i poparzenia słonecznego i czegoś jeszcze.
Pytanie jaki teraz jest sensowny zabieg jeszcze na te krzewy. Może Domark? dodam, ze liście w 99% zdrowe.
Zebrany też Sauvignon Kretos. Byle jaki plon, nie na nastaw, słabo się zapylił, nierówne grona, krzewy trzylatki. Te pojedyczne grona, które były równe, w 100% zdrowe, dojrzały ładnie, 22Bx i 7,1 bez sedymentacji. Zobaczymy czy starsze krzewy będą lepiej owocować. U mnie bardzo słaba ziemia, więc generalnie nic nie nie wyrywa do przodu.

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 20:48 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Podejrzewam, że większość już zebrała swoje plony, a tak mało wpisów. Naprawdę nie ma się czym chwalić?
Mietku
Przysłowie w moich stronach jest takie: z g... bata nie ukręcisz.
Ten rok jak mawia Arek jest nieoczywisty. Powinno być super a jest różnie. Vinifery się sprawdziły. Ja mam przy tym zasadę że lepiej niech coś zgnije na krzewach niż zbierać niedojrzałe g...
Ale z pozytywów np. Rubinet z odrobiną Calandro wchodzi w FJM, Bacska czy Dublański kończą fermentację, a Pannonia zaczyna. Messias w połowie FJM.
Roesler, lub to co zostało po muszkach zbieram w sobotę. Wisi Sauvitage i Sauvignon Maris idealnie zdrowy, Zweigelt Signum, Duna Gyongye, Generosa również. Galanth i Negru de Dragasani na różowe także.
Mimo super pogody część odmian doznała odcięcia dojrzewania i trudno określić z czego to wynika. Np. Regent ma rozstrzał w październiku pomiędzy 18 a 25 brix, że o Monarchu nie wspomnę bo tu nawet 20 brix średnio nie ma.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 23:01 
mistrz
mistrz

U mnie Dublański (22Bx) już skończył fermentować na wytrawne. Nastaw symboliczny bo 3,5l wyszło, ale chciałem zobaczyć co daje ta odmiana solo. Solaris (25Bx) zlany wczoraj. Ma być na półwytrawne więc gasiłem siarką. Nastaw 7l La crescent, aurora, kristaly też już kończy dolatywać na wytrawne i doleję do tego soku z Jutrzenki (24Bx) zbieranej w zeszły piątek. Resztówka poszła na hipermikro nastaw 3l (chcę zobaczyć jak wyjdzie odmianowe wino półsłodkie - mi ta odmiana w kupażach smakuje)
Pogoda się kiepści. Jutro na noc jadę zebrać Seyvala, Marquette i Sirame. Ciekaw jestem jak się mają Regent i Roesler. Z nich chcę zrobić cuvee. Czakją jeszcze na późniejszy zbiór MF, TA i LM oraz hibernal. Dużo będzie zależeć od pogody. Jak by dało radę to jeszcze z minimum tydzień chcę potrzymać. Ale jutro dopiero zobaczę czy jest jeszcze co...
U nas na Mazowszu poza tym porąbanym przymrozkiem w czerwcu to potem przebieg pogody był idealny dla winorośli. Dużo słońca i mało deszczu. Także dużo będzie zależeć od samego finiszu ale białe odmiany dociągneły całkiem dobrze. Gorzej że spora część zniszczona przez osy.

PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 07:30 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie wczoraj zebrany LM i MF, razem lekko ponad 22 brix, nawet nie chciało mi się kalibrować ph-metru bo ilość symboliczna, zebrałem przed zapowiadanymi chłodami i deszczem, tylko 13l miazgi. Redukowane przez przymrozek, potem 2x grad a na końcu parka kosów się objadła mimo siatki.

PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 10:55 
Kiper
Kiper

Widzę, że w tym roku dojrzewanie owoców na wschodzie idzie na równi z zachodem kraju. Nie przypominam sobie takiego roku. Mój Regent już tydzień temu miał 22 brix (zbieram w sobotę). Solarisa zebrałem 16 września z cukrem 25 brix. Kapitalny wrzesień zrobił swoje, przynajmniej u mnie.

PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 18:03 
czeladnik
czeladnik

Zebrałem dzisiaj rubineta, bo u nas prognozują teraz co drugi dzień deszcz.Wyszło 14l miazgi z 8 krzewów, 21brix i kwasy 8,3g/l. Owoce zdrowe, krzewy również, fajnie sobie ta odmiana poradziła w tym roku u mnie. Do zebrania został mi jeszcze zweigelt (ok.21brix) i roesler (ok.23brix).

PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 21:15 
mistrz
mistrz

Moje dokonania 2023. Solaris w połowie fermentacji na pólwytrawne. Dziś zebrałem Cabernet Cantor i Regenta z parametrami w miazdze na czerwone 23,5 brix i TA 8. Będzie cuvee 40/60. Regent z pąków zapasowych i Monarch poszedł na różowe proporcje 80/20. Cukier w miazdze 22 brix. Maceracja 1.5 godziny. Jutro jeśli pogoda pozwoli zbiorę Seyval Blanc, Pinot Gris, Johaniter do białego cuvee. Część gron z pąków zapasowych. Rok najlepszy w mojej krótkiej karierze. Pomimo przymrozków w maju i na początku czerwca krzewy dały sobie radę, było sucho i gorąco. Pomimo podstawowych oprysków siarką, miedzianem i alkalin nie odnotowalem obecności mączniaków, jedynie sz.p na johaniterze pomimo skracania gron i 2 oprysków serenade.

PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 21:24 
mistrz
mistrz

Zbierałem tydzień temu.

Białe 29.09
Hibernal 23brx raczej zdrowy
Riesling 21,5brx częściowo porażony MP
Johanniter 21,5brx zdrowy

Fermentują razem. Sądząc po barwie mogło się trochę utlenić przy wyciskaniu. Wyciskałem na nowej prasie i trochę za długo zeszło z tym wyciskaniem. Choć z drugiej strony to może być po prostu barwa dojrzałego hibernala. Wyjdzie w praniu.

Czerwone 30.09
Dornfelder 22brx 100% zdrowy, w tym sezonie najbardziej udany
Alibernet 22brx sporo MP niestety
Muscat Bleu 23,5brx 100% zdrowy
PNP 22brx 100% chory :mrgreen: MP + kwaśna zgnilizna

Wszystkie poza MB fermentują razem. Pewnie trzeba będzie trochę dosłodzić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1