Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 12:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):

"FJM" zupełnie zmienia charakter wina.

Z wyrazistego i charakterystycznego dla danej odmiany wina robi "łagodnie maślany" napój. :D


Tak, przy czym najczęściej "wyrazisty i charakterystyczny" oznacza ostry, kwaśny, niespójny i mało przyjemny do picia...

A tymczasem, najpierw fjm, później beczka dębowa i po pół roku robi się świetne wino.


Zbyszek,
z jaką odmianą masz to sprawdzone?
Beczka to dodatkowy zabieg , nie każdemu się chce. :D


Tak jak napisałe Robert - to podstawy.
Sprawdziłem na Regencie, Rondzie, Roeslerze i Dornfelderze.
Zawsze działa :thumbup:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 13:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie zawsze działa, .......!
Na Zdolnem ślonsku czasami działa a czasami nie ....
Na Mazowszu :wink: też...
"Winogradnuju kastoczku w ciepłuju ziemlu zaraju ...."
PS
A jeżeli nie , to nie tragedia ..." :wink:
Trzeba sadzić to co dojrzewa .... a nie próbować dorównywać tym w Burgundii!!!
Polska to kraina jabłoni , Kanada to kraina klonu, Japonia to kraina wiśni :!: :!: :!:
I wyżej pępka nie poidskoczysz :lol: Jeżeli jakiś meteor nie pierdyknie i nie zmieni trajektorni.....
Idę zbierać MF

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 października 2023, 14:02 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 15:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
RobertR napisał(a):
Andrzeju ty tak na poważnie ? Zbyszek pisze o absolutnych podstawach, i warunku zrobienia porządnego czerwonego wina. FJM i beczka to podstawa dla większości odmian, a jak nie beczka to przynajmniej poprawa stosunku polifenoli do tanin od początku maceracji przy użyciu odpowiednich środków. Przy pomocy FJM odkwasza się nawet wina o zawartości 1 g/l kwasu jabłkowego w celu jego stabilizacji. Nawet MF z użyciem porządnej beczki potrafi być całkiem dobry.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka


Robert,
nigdy nie stosowałem beczki ani też żadnych "polepszaczy" stąd moje "durne" pytanie :D
Pewnie ZbyszekB też się w takie "wspomaganie " nie bawi :D
U nas obu przemarza nieokryty Solaris , taki mamy klimat :lol:
Winogradnuju kostoczku...

Piłem natomiast Regenta po fjm ze znanej winnicy i smakował mi jak "łagodne wino bez charakteru o maślanym smaku "
Zmierzona prze ze mnie z ciekawości kwasowość ogólna była 3g/l.

-- Pn, 02.10.2023 14:28 --

gbed napisał(a):

2. Gołubok z Rondo (40%) i ...Galantem (5%)
Bx 19 (dosłodziłem do 21), Kwas 7,7g/l (wspaniale się mierzy kwas czerwonych za pomocą biurety a nie tego zestawu Biowinu, można sobie rozcieńczyć Gałuboka do woli). Drożdże lekko odkwaszające.
Musiałem już zbierać Gałuboka, bo zaczął więdnąć, a cukru już nie przybywało od dwóch tygodni mimo dobrej pogody.


Bardzo podobał mi się ten aromat Gołuboka w winie którego ja określam jako " świeżo pieczony wiejski chleb".
Połaczenie z Rondem pewnie też daje bardzo pozytywny efekt .
Niestety nie mam już tej odmiany, zbyt chorowita . I gdybym chciał posadzić jeden rządek to chyba sadzonek prawidłowo wykonanych nie uświadczysz :mrgreen:

Ciekaw jestem jak sobie radzisz z jej uprawą.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 16:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
...
Ciekaw jestem jak sobie radzisz z jej uprawą.

Ja tam zbytnio się nie certolę. Mimo, że hybryda to traktuję jak winiferę i co roku dostaje standardowo dwa opryski na mp i mrz przed i po kwitnieniu plus w czasie kwitnienia na szp - oczywiście stosowną chemią.
Potem ze dwa razy siarka (w lipcu) i ze 2-3 razy Alkalin w sierpniu. Wystarcza. Zresztą po sąsiedzku ma Pinot Wrotham i to z nim jest więcej problemów bo musi wytrzymać z miesiąc dłużej.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Ostatnio edytowano wtorek, 3 października 2023, 06:29 przez gbed, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 07:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
gbed napisał(a):
Wczoraj zebrane i nastawione:
1. Petite Amie z dodatkiem Solarisa (19%) bez Jutrzenki...

Widzę, że ciągle eksperymentujesz z Petite Amie :clap:
Ja wczoraj zebrałem i "wytłoczyłem" ręcznie kilka swensonów z kilkoma gronkami tej odmiany. Była przesadzana z powodu modernizacji nasadzeń i jeszcze nie doszła do siebie. Wina z tego wyjdzie niewiele, pewnie ze 4 litry. Zrobiłem głównie pod kątem Lorelei bo nic nie wiadomo o winie z tej odmiany poza jedną wzmianką, że wychodzi "dziwne". Lorelei 90%, Osceola Muscat 10% + kilka b.małych gron Petite Amie i Louise Swenson.
Mam te odmiany od wielu lat i każda z nich pokazuje u mnie istotne wady:
Lorelei - niskocukrowa,
Osceola Muscat - nierówne dojrzewanie + osypywanie jagód,
Louise Swenson - zwarty miąższ, b. mała wydajność soku,
Petite Amie - dużo zielonego groszku w gronach, dość późne dojrzewanie, choć w tym roku było nieco lepiej.
Najbardziej interesuje mnie profil aromatyczny tego wina który jak zakładam, zostanie zdominowany przez Lorelei.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 08:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
U mnie jeszcze zielono na krzewach.
Pogoda dopisuje więc czekam do oporu ze zbiorami. Blutenmuskateler i SG powiszą jeszcze trochę aby zgubić kwasy.
Najbliższe zbiory to część cabernet volos. Pójdzie na różowe z Galanthe.

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 08:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Pomierzyłam Cabernet Cantor

cukier -19 Bx
TA - 5,17
PH -3,43
Chyba zbierać co? Te kwasy robią się malutkie a na gronach jest trochę zamierania szypułek i ogólnie jakby więdły. Pierwsze owocowanie.

-- wtorek, 3 października 2023, 08:16 --

winluk napisał(a):


Obrazek

Mam pytanie - może głupie, ale zaczynam moją przygodę z winem. Na gronach widać zasuszone jagody, niektóre wyglądają podobnie jak u mnie po sour rot. Czy po zbiorze trzeba je przebrać czy to nie szkodzi jak wlecą do nastawu? Trochę się nadziubałam, żeby wywalić takie "okazy". Pozdrawiam:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 08:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Ja to mam ilości apteczne to sobie przebieram co mi się nie podoba bo nie umiem ocenić czy to rodzynkowanie czy efekt choroby czy coś innego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 08:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
winluk napisał(a):
Ja to mam ilości apteczne to sobie przebieram co mi się nie podoba bo nie umiem ocenić czy to rodzynkowanie czy efekt choroby czy coś innego.


Ładna ta apteka:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 09:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Hanka napisał(a):
Mam pytanie - może głupie, ale zaczynam moją przygodę z winem. Na gronach widać zasuszone jagody, niektóre wyglądają podobnie jak u mnie po sour rot. Czy po zbiorze trzeba je przebrać czy to nie szkodzi jak wlecą do nastawu? Trochę się nadziubałam, żeby wywalić takie "okazy". Pozdrawiam:)

Trzeba spróbować na język i nos, jak smaczne i nie śmierdzą to mogą pójść do nastawu.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zabrałem i przerobiłem :
- Regent : 21,5Brix; TA 7,2g/l; pH 3,45 ; obc. ok.2,5kg/krzew
- Marechal Foch : 22Brix; TA 7,8g/l; pH 3,41; obc.ok. 3kg/krzew
W tym roku redukowałem obciążenia krzewów i parametry są lepsze niż w latach ubiegłych, gdy bez regulacji było 4-5 kg/krzew. Wino powinno być też lepszej jakości :?: :wink:
PS
W/w odmiany mogły by jeszcze powisieć na krzewach, bo zdrowe!
Ale kolejka do zbiorów się ustawia a ma podobno w nocy padać :?:
PS
Idę zbierać Frontenac'a , 24Brix, kwasy duże (organoleptycznie); tylko 3 krzewy, będzie ok.10kg na sok

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 16:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
W/w odmiany mogły by jeszcze powisieć na krzewach, bo zdrowe!
Ale kolejka do zbiorów się ustawia a ma podobno w nocy padać :?:

Zbyszku i będzie padać. U mnie już nachodzą coraz ciemniejsze chmury. Wiatr już w porywach ma 64 km/h
Mnie też udało się zebrać Regenta. Parametrów jeszcze nie mierzyłem. Johanniter dalej wisi.
W zeszłym roku był późny zbiór i wino było niezłe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 22:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
W/w odmiany mogły by jeszcze powisieć na krzewach, bo zdrowe!
Ale kolejka do zbiorów się ustawia a ma podobno w nocy padać :?:

Zbyszku i będzie padać. U mnie już nachodzą coraz ciemniejsze chmury. Wiatr już w porywach ma 64 km/h
Mnie też udało się zebrać Regenta. Parametrów jeszcze nie mierzyłem. Johanniter dalej wisi.
W zeszłym roku był późny zbiór i wino było niezłe.

Krzysztofie ,
u mnie ma padać po północy , ale krótko i niewiele :?:
A potem znowu susza i dojrzewanie winogron :!: :!: :D
Zebrałem Frontenac 25Brix na sok. W ciągu 3ch dni wzrosły mu cukry o 1Brix.
Ale to jego ostatni rok u mnie. Podobne osiągi ma Marquette z nieco mniejszmi kwasami :wink:
I to wystarcza mi...
"I cóż mi więcej trzeba
Warszawo ja i Ty
gdy w górze błękit nieba
i to wystarczami..."

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 4 października 2023, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
zbyszekB napisał(a):
Zabrałem i przerobiłem :
- Regent : 21,5Brix; TA 7,2g/l; pH 3,45 ; obc. ok.2,5kg/krzew


Zbyszek, piękne parametry - jakby mi się taki Regent udawał, to nic bym więcej nie uprawiał... (No poza 20% dodatkiem Roeslera i/lub Dorsy/Dornfeldera).

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 4 października 2023, 08:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
a mi się udało zebrać pergolową aurorę, bo wszystko inne przemarzło na wiosnę.
Parametry niezłe jak na warunki: 6 litrów miazgi z 1 krzaka, 18 Bx, ph między 3,15 a 3,50 :), owoce super zdrowe, soczyste.
Zebrałem o 9 rano, od razu na prasę, szczypta specyfiku na lepszą sedymentację (działa), szczypta piro (z 1-1,5 g). Po odciśnięciu od razu lodówki. Po 8 godzinach zlanie znad gęstego i zaraz potem dodanie drożdży. Gąsior co prawda duży, ale wszystko robione w zasadzie w temperaturze do 10C. Sok bardzo ściemniał. Jak nigdy wcześniej. Poprawi się po fermentacji?

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO