Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 28 września 2023, 05:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 236
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Ten rok wyjątkowo dziwny pod względem dojrzewania. Wysoki cukry i kwas, który u mnie nie spadł po 2 tygodniach. Seyval przy obciążeniu średnio 2,5-3 kg cukier 25 brix, a kwas około 12 g/l. Triumf Alzacki 24 brix, kwas 9-10 g/l i podobnie Hzk zebrana 10 dni wstecz, ponieważ nie lubię win czerwonych wytrawnych z dużym procentem. Zastosowane drożdże w miazdze zredukowały kwas do poziomu 6-6,5 g/l. Wino w balonach już nie pracuje i wyraźnie łagodnieje.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 28 września 2023, 06:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
hybryda napisał(a):
Zastosowane drożdże w miazdze zredukowały kwas do poziomu 6-6,5 g/l. Wino w balonach już nie pracuje i wyraźnie łagodnieje

Zdzisławie a jakie drożdże zastosowałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 28 września 2023, 18:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 236
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Mam sprawdzone drożdże Bioferm Aromatic https://czerwonygrzybek.pl/Drozdze-Biof ... 1c191.html Mają jeszcze jedną zaletę, wysoką absorpcję barwnika. Dużą redukcję kwasu jabłkowego mają drożdże Safoeno BC 103 bo aż 40 %, ale nadają się wyłącznie do win białych. W winach czerwonych dochodzi do adsorpcji.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 29 września 2023, 09:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Moja opinia jest taka, że do redukcji kwasu lepiej zatrudnić bakterie FJM, a nie drożdże redukujące kwas jabłkowy...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 29 września 2023, 16:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem Marquette - 25 Brix; TA ok.10,2g/l; pH 3,11; drożdze v 1116
Do odkwaszaniua zamierzam zatrudnić bakterie FJM, a dalej jak zajdzie potrzeba, to ewentualnie wymrażanie :?:
Owoce można było jeszcze trzymać na krzewach, bo całkowicie zdrowe i nie wymagały jakiegokolwiek przebierania(segregowania) ale mam jeszcze LM, MF ,Sirame i Regent w kolejce do zbiorów (też zdrowe ale z mniejszym cukrem)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 29 września 2023, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3307
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Zebrałem Dornfeldera. W miazdze 19 blg, TA: 6. Na wyższe brixy w tej odmianie nie ma co liczyć a kwasy lubią szybko spadać. Zdrowie na 100%, nie wydziubałem ani jednej jagody. Oprócz jednego samotnego krzewu z innego szpaleru którego owoce (nie wiadomo czemu) dopadły owady.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 10:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 61
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Oto jest. Pierwsze winobranie
Seyval w próbce - 23 Brix
PH -3,46
TA -7

Idę zbierać:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 11:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
W tym kończącym się tygodniu zbierałem partiami Solarisa - średnio około 23Bx.
Na kwasy w mojej miejscówce zawsze mogę liczyć ale myślę, że są poniżej 10g/l (muszę kupić nowy pHmetr).

Ciepły wrzesień nadrobił zimną wiosnę, a jeszcze 1 września Solaris miał 17Bx - 3 tygodnie później 6Bx więcej.
Surowiec w tym roku wysokiej jakości. Drożdże CK S102 - planowane wino wytrawne. Mam w piwnicy za ciepło - czuć uciekające aromaty cytrusowe.

Acolon całkowicie zdrowy jeszcze wisi, ale po deszczu trzeba będzie obserwować (pestki czarne, ale 20Bx).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 17:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 236
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
ZbyszekTW napisał(a):
Moja opinia jest taka, że do redukcji kwasu lepiej zatrudnić bakterie FJM, a nie drożdże redukujące kwas jabłkowy...
Nie jestem w opozycji do Twoich praktyk ale ? Cytat 20 Monika Cioch, Tadeusz Tuszyński Tradycyjną metodą odkwaszania wina jest fermentacja jabłkowo-mlekowa. Zewzględu na nieodłączne problemy jej towarzyszące (produkcja amin biogennych,karbaminianu etylu, zmiana cech organoleptycznych wina) poszukuje się alternatyw-
nych technik redukcji kwasowości win. Odkwaszanie za pomocą szczepów drożdży
niesie za sobą wiele korzyści. Przyczynia się do degradacji kwasu L-jabłkowego, ale
również zmniejsza ryzyko tworzenia niepożądanych związków. Ponadto równoczes-
ne zakończenie fermentacji alkoholowej i procesu odkwaszania zapobiega zepsuciu
się wina spowodowanego utlenianiem i hamuje namnażanie szkodliwych mikroorga-
nizmów. Odkwaszanie win za pomocą drożdży daje więc możliwość wprowadzenia
lepszych strategii optymalizacji procesu winifikacji. Bioróżnorodność mikroflory
drożdżowej owoców winorośli jest niezbędna do uzyskania oryginalnych smaków
win, a produkowane przez szczepy enzymy, takie jak pektynazy, ß-glikozydazy, pro-
teazy, esterazy lub lipazy, przyczyniają się do wytworzenia odmianowych aromatów
oraz poprawy technologii winifikacji. Alternatywnym rozwiązaniem mogą być też
odpowiednio dobrane szczepienia następcze drożdży odkwaszających, we właści-
wych proporcjach, w stosunku do podstawowej kultury drożdży fermentujących.
Zastosowanie szczepów drożdży odkwaszających na skalę przemysłową wymaga
jednak dalszych badań, pozwalających na dogłębne poznanie ich fizjologii i meta-
bolizmu.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem Leon Millot - 22Brix; TA 8,1g/l; pH 3,52
Drożdże SIHA 10
Pestki brązowe i chrupiące.
Owoce zdrowe, bez konieczności przebierania (segregowania)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4635
Lokalizacja: Rybnik
U mnie już sezon zakończony. Pierwszy rok kiedy nie założyłem siatek. Dorsa i Dornfelder mogły jeszcze kilka dni powisieć ale suzuki zaczęły się dobierać. Souvinier Gris wytrzymałby jeszcze spokojnie 2-3 tygodnie ale nie było tego dużo i potrzebowałem dokwasić rose z Dornfeldera.
Poniżej brixy i kwasy
Regent: 22; 6,6
Johanniter: 20; 7,1
SG: 21,7; 9,2
Panonia: 20,7; 7,2 (było tylko 9 kg z 4 krzewów, poszła do Johannitera)
Dornfelder: 18; 6,1
C.Dorsa: 21; 7,0
Roesler: 25; 9,5 (popękał po deszczu i pozasychał, poszedł do Regenta)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 08:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Mietek, ale piękne parametry! Ale będzie wino :thumbup:



Andrzej_z_Wolki napisał(a):

"FJM" zupełnie zmienia charakter wina.

Z wyrazistego i charakterystycznego dla danej odmiany wina robi "łagodnie maślany" napój. :D


Tak, przy czym najczęściej "wyrazisty i charakterystyczny" oznacza ostry, kwaśny, niespójny i mało przyjemny do picia...

A tymczasem, najpierw fjm, później beczka dębowa i po pół roku robi się świetne wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 08:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Wczoraj zebrane i nastawione:
1. Petite Amie z dodatkiem Solarisa (19%) bez Jutrzenki
Brix 20, Kwas 7,1g/l w miazdze.
Niesamowity w tym roku Solaris w porównaniu z resztą zbiorów: miał 25Bx (jagody) i nic nie popsute, nie wyrzuciłem ani jednej jagody.
W przeciwieństwie do Petite Amie, której zaczęło się zamieranie szypułek więc fragmenty zasuszonych gron musiałem odcinać.
Nie wiem czy to susza, mrz, który atakował wszystko i czy jakiś inny powód ale miałem to pierwszy raz. Liście idealne do tej pory. lekkie objawy jesieni na najstarszych.

2. Gołubok z Rondo (40%) i ...Galantem (5%)
Bx 19 (dosłodziłem do 21), Kwas 7,7g/l (wspaniale się mierzy kwas czerwonych za pomocą biurety a nie tego zestawu Biowinu, można sobie rozcieńczyć Gałuboka do woli). Drożdże lekko odkwaszające.
Musiałem już zbierać Gałuboka, bo zaczął więdnąć, a cukru już nie przybywało od dwóch tygodni mimo dobrej pogody.

U mnie nie obserwuję Suzuki więc reszta jeszcze wisi. O dziwo Marquette to jakaś porażka, jagody od 23 do 10 Bx.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 23:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Właśnie zebrałem Pannonię. Wykorzystując chwilowe ochłodzenie i okienko po kolejnych opadach
Z 34 krzewów jest 115 l miazgi po selekcji. Niestety mimo redukcji do 1 grona na latorośl Pannonia znów przesadziła z wielkością gron. Dodany enzym LA vintage i piro 1,1 g/10 l.
Cukier 22.5 brix, kwas 7,5.
Drożdże pójdą Lalvin RHST.
Przynajmniej nie będzie trzeba dosładzać jak nastaw muszkatów.
Rubinet zaczyna fermentację na UCLM S 377, i miazga jest w konsystencji smoły.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 12:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Andrzeju ty tak na poważnie ? Zbyszek pisze o absolutnych podstawach, i warunku zrobienia porządnego czerwonego wina. FJM i beczka to podstawa dla większości odmian, a jak nie beczka to przynajmniej poprawa stosunku polifenoli do tanin od początku maceracji przy użyciu odpowiednich środków. Przy pomocy FJM odkwasza się nawet wina o zawartości 1 g/l kwasu jabłkowego w celu jego stabilizacji. Nawet MF z użyciem porządnej beczki potrafi być całkiem dobry.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 października 2023, 12:39 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO