Winobranie zakończone:
Pod koniec ubiegłego tygodnia zebrałem ostatnie odmiany:
Hibernal/ Johanniter (0,55/0,45) cukier miazgi dla całości 22.9 Brix przy średnim obciążeniu 1,8 kg czystych jagód na krzew. Sporadycznie w gronach tych odmian pojawiały się jagody z objawami szarej pleśni.
Seyval B./ Bianka/ inne - Jutrzenka, PG (0,52/0,35/0,13) cukier miazgi dla całości 23.9 Brix przy średnim obciążeniu 1,9 kg czystych jagód na krzew. Grona tych odmian praktycznie w 100% zdrowe.
Monarch/ C. Dorsa (0,55/0,45) cukier miazgi 22 Brix przy średnim obciążeniu 1,4 kg czystych jagód na krzew. Grona zdrowe.
Roesler - cukier miazgi 23 Brix przy obciążeniu około 1 kg, pojawiały się grona z szarą pleśnią.
Rubinet - cukier miazgi 20 Brix przy średnim obciążeniu 1,5 kg, pojawiały się grona z szarą pleśnią.
Natomiast tydzień wcześniej zbierane były odmiany:
Regent 23,2 Brix przy 1,4 kg /krzew, grona idealnie zdrowe
Rondo 22,5 Brix przy 2,5 kg /krzew, grona idealnie zdrowe
Acolon/ Dornfelder - dla całości 21,9 Brix przy obciążeniu 1,7 kg, grona idealnie zdrowe
Leon Millot 25 Brix przy 2,7 kg /krzew, pojawiały się grona z czerwoną zgnilizną
C. Cantor 22.5 Brix przy 0,4 kg/krzew, grona zdrowe
Marszałek 25 Brix przy 3,8 kg /krzew, sporadycznie znalazło się jakieś grono z czerwoną zgnilizną
Marquette 26 Brix, około 30% gron usuniętych z objawami szarej pleśni.
Solaris /Felicja/ La Crescent/ i inne – Muskat Odeski, Muskaris, Neronet, Krystaly (0,31/0,23/0,22/0,24) cukier miazgi dla całości 25 Brix przy średnim obciążeniu 1,6 kg czystych jagód na krzew. Grona tych odmian były zdrowe.
Odpuściłem sobie wrześniowy zabieg węglanem potasu co zapewne negatywnie wpłynęło na zdrowotność gron na niektórych odmianach i pojawienie się szarej pleśni, do tego także mogła przyczynić się większa niż w inne lata inwazja owadów. Sam dwukrotnie zostałem użądlony przez osy podczas zrywania odmian deserowych

.
W tym sezonie około 6 czerwca miałem na winnicy przymrozek i niektóre z krzewów wybiórczo przymroziło, przez co nie musiałem robić zbyt dużej redukcji gron.
Kwasów nie mierzyłem.
Wina czerwone:
1) Marszałek/ Leon Millot/ Marquette - (w proporcjach 0,38/0,33/0,29) 25.3 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
2) Regent/ Rondo/ (Acolon/Dornfelder)/ Cantor - (0,32/0,34/0,23/0,11) 22.6 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
3) Rubinet/ Roesler/ (Monarch/C. Dorsa) (0,68/0,13/0,19) 20,8 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
Wino pomarańczowe:
4) Ze wszystkich jasnych odmian będzie wino pomarańczowe 24,2 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.