Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 15:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Wczoraj przed deszczem zebrałem Johannitera.
Pomiary miazgi:
21 brix, TA 7,8, pH 3,25
U mnie sezon się zakończył.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wczoraj zebrałem : Sirame, C.Dorsa i C.Volos (SAT 2978; GDDC 1406)
Cuvee : 21Blg; TA ok.8g/l
Dzisiaj zebrałem : Johanniter, Hibernal i symboliczne ilości Traminette i Gewurztraminer (SAT 2995; GDDC 1413)
Cuvee : 22 Blg;l TA 10,4g/l; pH 3,08
Zbiory praktycznie zakończone.
Na krzewach pozostało po kilkanaście gron : Merlot, Pinot Meunier i Pinot Wrotham
Cukry w granicach 19-20 Brix, kwasy duże (organoleptycznie) :!:
zbiory 12/10/2023

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
We wtorek zebrałem Marquette, 23,6 brix, 3,3 pH, 11,7 TA, sporo przebierania z SZP i owadów. Tym samym kończę sezon, na krzewach został C. Dorsa, myślałem.że coś z niego dorzucę do Marketa ale nie dało się kompletnie nic wybrać, zaoctowany, muszki też swoje zrobiły, chyba w tym sezonie zwiedziony dobrą pogodą końcówki sezony odpuściłem zabiegi ochronne tj. głównie Serenade.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 16:09 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 106
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Zbierałem dzisiaj roeslera, ubiegły tydzień był deszczowy i cukier nie podskoczył więcej. Wyszło 23kg po odszypułkowaniu z 16 krzewów, 21l miazgi o parametrach 22,5blg i kwasy 7,53g/l. Pod koniec odpuściłem opryski i mialem na liściach i niektórych szypułkach m.prawdziwego, owoce zdrowe z pojedyńczymi przypadkami zgniłych jagód.W przyszłym sezonie zrobię mniejszą redukcję podczas zielonych zbiorów. Na krzewach zostały mi jeszcze owoce zweigelta.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 00:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 249
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
U mnie Rosler zbierany w piatek w nocy pokazał 22 Bx. Tylko że redukcja z przymrozków wiosennych spora - wyszło ok 1kg z krzewu. Bardzo nierówne jagody, czasem duże czasem małe ( różne grona). Poszedł do cuvee z Regentem 16kg (też 22 Bx) i jakąś resztkówką 2kg Negru (19,5 Bx).
Zebrałem też w sobotę TA, MF i LM. Tutaj masakra. Grona mega poniszczone przez owady a potem zgniliznę. Na LM stracone prwnie 60% plonu. Najlepiej wygląda TA. Rok był dobry ale owady dokonały dzieła zniszczenia. Pewnie w środę przerób bo na ręczne obieranie to trzeba mieć dużo czasu - będzie dużo dłubania.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 17 października 2023, 13:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 61
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
U mnie wisi jeszcze Hibernal, ale przyszedł przymrozek więc trzeba zbierać.
Mam stary krzak Canadice, z czasów sadzenia czegoś do skubania:) Zostało kilkanaście ładnie dojrzałych gron i mam z tym związaną wątpliwość: czy dorzucenie tego do Hibernala nie zrobi mu znacznej krzywdy? Próbował ktoś takich eksperymentów?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 17 października 2023, 17:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Przypuszczam, że w winie wyjdą landrynki albo truskawka, albo to i to.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: wtorek, 17 października 2023, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
"To i to" to nie będzie pozytywna zmiana :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 07:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 61
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Misza napisał(a):
"To i to" to nie będzie pozytywna zmiana :wink:


To sobie podaruję ten eksperyment. Landrynki zjem:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem resztki : Pinot Meunier, Pinot Wrotham i Merlot. 20 Brix, kwasów nie mierzyłem, ok. 1kg/krzew.
Razem ok.7kg
Owoce wymagały przebierania , bo ok.20% było zaschniętych . Poszło do cuvee z jeszcze fermentującym Sirame.
To już ostatni rok Merlota i w/w pinotów (czeka ich szpadel)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 20:34 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 178
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
Winobranie zakończone:

Pod koniec ubiegłego tygodnia zebrałem ostatnie odmiany:
Hibernal/ Johanniter (0,55/0,45) cukier miazgi dla całości 22.9 Brix przy średnim obciążeniu 1,8 kg czystych jagód na krzew. Sporadycznie w gronach tych odmian pojawiały się jagody z objawami szarej pleśni.
Seyval B./ Bianka/ inne - Jutrzenka, PG (0,52/0,35/0,13) cukier miazgi dla całości 23.9 Brix przy średnim obciążeniu 1,9 kg czystych jagód na krzew. Grona tych odmian praktycznie w 100% zdrowe.
Monarch/ C. Dorsa (0,55/0,45) cukier miazgi 22 Brix przy średnim obciążeniu 1,4 kg czystych jagód na krzew. Grona zdrowe.
Roesler - cukier miazgi 23 Brix przy obciążeniu około 1 kg, pojawiały się grona z szarą pleśnią.
Rubinet - cukier miazgi 20 Brix przy średnim obciążeniu 1,5 kg, pojawiały się grona z szarą pleśnią.

Natomiast tydzień wcześniej zbierane były odmiany:
Regent 23,2 Brix przy 1,4 kg /krzew, grona idealnie zdrowe
Rondo 22,5 Brix przy 2,5 kg /krzew, grona idealnie zdrowe
Acolon/ Dornfelder - dla całości 21,9 Brix przy obciążeniu 1,7 kg, grona idealnie zdrowe
Leon Millot 25 Brix przy 2,7 kg /krzew, pojawiały się grona z czerwoną zgnilizną
C. Cantor 22.5 Brix przy 0,4 kg/krzew, grona zdrowe
Marszałek 25 Brix przy 3,8 kg /krzew, sporadycznie znalazło się jakieś grono z czerwoną zgnilizną
Marquette 26 Brix, około 30% gron usuniętych z objawami szarej pleśni.
Solaris /Felicja/ La Crescent/ i inne – Muskat Odeski, Muskaris, Neronet, Krystaly (0,31/0,23/0,22/0,24) cukier miazgi dla całości 25 Brix przy średnim obciążeniu 1,6 kg czystych jagód na krzew. Grona tych odmian były zdrowe.

Odpuściłem sobie wrześniowy zabieg węglanem potasu co zapewne negatywnie wpłynęło na zdrowotność gron na niektórych odmianach i pojawienie się szarej pleśni, do tego także mogła przyczynić się większa niż w inne lata inwazja owadów. Sam dwukrotnie zostałem użądlony przez osy podczas zrywania odmian deserowych :).

W tym sezonie około 6 czerwca miałem na winnicy przymrozek i niektóre z krzewów wybiórczo przymroziło, przez co nie musiałem robić zbyt dużej redukcji gron.
Kwasów nie mierzyłem.

Wina czerwone:
1) Marszałek/ Leon Millot/ Marquette - (w proporcjach 0,38/0,33/0,29) 25.3 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
2) Regent/ Rondo/ (Acolon/Dornfelder)/ Cantor - (0,32/0,34/0,23/0,11) 22.6 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.
3) Rubinet/ Roesler/ (Monarch/C. Dorsa) (0,68/0,13/0,19) 20,8 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.

Wino pomarańczowe:
4) Ze wszystkich jasnych odmian będzie wino pomarańczowe 24,2 Brix - planowana fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Mirku, kilkakrotnie piszesz "czystych jagód na krzew". Czy mógłbyś mnie oświecić co masz na myśli ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 22:08 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 178
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
Pomiary wagowe robiłem już bez szypułek i stąd to określenie.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 21 października 2023, 18:29 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 106
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Dzisiaj zebrałem zweigelta, ubiegły tydzień z niskimi temperaturami, większość liści już ścięło no i sporo padało, myśle że powinienem zbierać wcześniej. Wyszło 19,5kg, 17l miazgi, cukier 21,5blg, kwas 7g/l, owoce zdrowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 08:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 18:58
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa/Sandomierz
Przetrzymałem na karzakach chardonnay, dziś sprawdziłem brix 22 więc czas się zabrac za zbiory ( pierwszy rok owocowania tej odmiany u mnie i od razu udało się dojrzeć :) ) Krzewy w niezłym stanie mimo drobnych przymrozków więc poczekam jeszcze na 2 soche dni i zbieram :) Bardzo ciekawy jestem efektów


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO