Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 07:30 
mistrz
mistrz

Wczoraj zbiór Galanth i Volos w proporcji 2:1 na różowe. Razem 30 kg. Po tłoczeniu i sedymentacji wyszło 16 litrów.
Pomiary: Brix 22,5, kwasy 6,5. Chciałem zrobić coś musujące na wzór pet nat ale chyba za niskie kwasy?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 października 2023, 09:28 przez winluk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 09:18 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Brix 20, TA 12.

Jakie drożdże dałeś?

Enartis Red Fruit. Tydzień maceracja węglowa. Teraz standardowa fermentacja - też z tydzień.

Macerowałeś całe grona (z szypułkami)?
Jak dostarczałeś CO2? Fermentacja miazgi na spodzie zbiornika czy z zewnątrz?
Po maceracji węglanowej młynkoszypułowarka?
A co z siarkowaniem? Zasiarkowałeś na etapie młynka czy zasiarkujesz dopiero po prasie?

PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 16:50 
czeladnik
czeladnik

To też się podzielę odrobiną danych :)

23.09 Triumf Alzacji 22,5°Blg, kwasów nie mierzyłem. Mikro nastaw ok. 6l po prasie na odmianowe, tylko, żeby się przekonać, co ta odmiana daje saute.

1.10
Regent 59%
Dornfelder 25%
Gołubok 12%
Cabernet Cantor 4%
Ten ostatni już przejrzały, rozmiękły, atakowany przez owady, sporo jagód opadło. 26.09 był idealny, ale wyjechaliśmy na urlop, a byłem przekonany, że to raczej późna odmiana. Na szczęście to były grona kontrolne, dużych strat nie ma.
Wszystko zmiażdżone razem i wyszło... niemal 24° Blg, kwasów nie mierzyłem. Też mikro nastaw ok. 7,5l po prasie.

5.10 Souvignier Gris 24,5°Blg TA 10 poszedł do cuvee z innymi jasnymi i różowymi na a'la pomarańczowe.
Tego będzie więcej, więc w razie czego, będę mógł gdzieś podesłać butelkę, żeby bardziej doświadczeni mogli zdegustować.

PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 17:07 
Ekspert
Ekspert

krogo napisał(a):
Macerowałeś całe grona (z szypułkami)?
Jak dostarczałeś CO2? Fermentacja miazgi na spodzie zbiornika czy z zewnątrz?
Po maceracji węglanowej młynkoszypułowarka?
A co z siarkowaniem? Zasiarkowałeś na etapie młynka czy zasiarkujesz dopiero po prasie?

Macerowałeś całe grona (z szypułkami)? Tak
Jak dostarczałeś CO2? Fermentacja miazgi na spodzie zbiornika Tak czy z zewnątrz?
Po maceracji węglanowej młynkoszypułowarka? Tak
A co z siarkowaniem? Zasiarkowałeś na etapie młynkaTak czy zasiarkujesz dopiero po prasie

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 07:32 
Ekspert
Ekspert

W Małopolsce, jak widać, sezon chyba nie jest zaliczony do najlepszych. Centralna Polska nie ma powodów do narzekań oczywiście jeśli komuś przyprozki nie zmasakrowały wcześniej upraw. W pozostałych regionach różnie. Dziwią mnie bardzo wysokie kwasy u niektórych, bo wrzesień był bardzo ciepły i słoneczny :roll:
Ja, gdyby nie Suzukii, która przyspieszyła mi o tydzień zbiór Dornfeldera i Dorsy, mógłbym zaliczyć ten rok do bardzo udanych. Mimo przeciążenia na większości odmian parametry i zdrowotność zadawalająca - ostatni opryski był w połowie sierpnia.
W tym tygodniu jeszcze 3-4 dni w miarę ciepłe ze słońcem, a potem to już lipa.

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Mietku co do Małopolski i częściowo Podkarpacia to niestety pełna racja.
U mnie mała korekta parametrów Roeslera. Parametr tuż po zbiorczy podałem z refraktometru, gdyż nie chciało mi się w środku nocy biegać z cukromierzem. Po ponad dobie zimnej maceracji i dobrym przemieszaniu miazgi zmierzyłem przed zadaniem drożdży FV19 dość profesjonalnym spławikiem, następnie skontrolowałem innym, a na koniec takim w skalo Oe i okazało się że jest minimalnie ponad 22 brix, więc aż takiej tragedii nie ma, zapewne sporo jagód puściło sok które rodzynkowały. Zresztą wczoraj refraktometr pokazał 21,5 więc widać że pomiar na świeżo nie był dokładny.

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 09:38 
Ekspert
Ekspert

Wrzesień słoneczny i gorący ale w parametrach sukcesu nie widać;
:shifty:
Dorflender 20bx, kwasy ok, pestki jeszcze brakuje,
Monarch 21bx, kwasy i pestki podobnie jak wyżej,
Zwejgelt 20bx, kwasy jeszcze wysokie, pestki trochę brakuje,
Medina 20bx, kwasy ok, pestki jeszcze zielone,
Dunna Gyjonge 21bx kwasy jeszcze wysokie, pestki trochę brakuje,
Rubinet 22bx, kwas wysoki, pestki ok,
Seyval Blanc 22bx, kwasy wysokie, pestki ok,
Hibernal 19bx, kwasy wysokie, pestki jeszcze zielone,
Generoza 20bx, kwasy wysokie, pestki ok, jak widać to co krzewy straciły na słabym (temperatury) sierpniu, wrzesień nie potrafił nadrobić.
Październik nie wiele zrobił, prawie nic, bo pomiary cukru z początku miesiąca i w dn. 8,X, wskazują te same parametry.
W takim przypadku dłuższe trzymanie owoców na krzewach jest bezcelowe, zbiory w tym tygodniu.

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 09:54 
Ekspert
Ekspert

Mirek akurat parametry Rubineta jak dla tej odmiany i dla tego klimatu masz wybitne. Kwasy zawsze oprócz 2018 ma wysokie, co w niczym w winifikacji i fjm nie przeszkadza. Będę się powtarzał, ale przynajmniej u mnie czerwone vinifery się sprawdziły w tym sezonie.
Co do reszty to fakt na naszym terenie mimo super pogody w drugiej części sezonu jest z parametrami, mimo formalnie cieplejszego sezonu niż 2020-22 wyjątkowo dziwnie. Po raz pierwszy Generosy nie mogłem zebrać z Dublańskim i CsF, choć zawsze dolatywała do końca września, także w 2020 i 2022. Podstawa to jednak szybkie rozpoczęcie wegetacji, a tu kolejny rok bez wiosny na naszym terenie, opóźnienie kwiecień-maj ocieniam na 10-12 dni.
Z Duna Gyongye, Zweigelt Signum i Negru de Dragasani czekam dokąd się da, tu akurat cukry mam wyraźnie lepsze, mimo że akurat o te odmiany w przeciwieństwie do innych jakoś nie dbałem, ale taniny jeszcze potrzebują trochę czasu.

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 19:31 
Kiper
Kiper

U mnie też już po zbiorach. W sobotę, 07.10 wpadły pod sekator ostatnie odmiany:

Seyval Blanc:
3-latki: pierwszy zbiór, zostawiłem po jednym gronie na łozie, liście usunięte z okolic gron - najzdrowsze - 21'Brx
5-6-latki: po dwa grona na łozie, liście usunięte z okolic gron - trochę przebierania, bo pojedyncze jagody chore - 20'Brx
5-6-latki: bez redukcji, nie usunięte liście z okolic gron. Najbardziej chore - niekiedy było tyle pojedynczych zgniłych kulek w objętości grona, że nie opłacało się przebierać i grono do wyrzucenia. Sporo też gron było po prostu kwaśnych, czyli też do odrzucenia.
Na przyszłość: BEZWZGLĘDNA REDUKCJA!!! i usuwanie liści z okolic gron.
Sumarycznie wszystkie wpadły do jednego "wora" z parametrami: 20'Brx, pH=3,25, TA=7,9

Bianka:
5-6-latki: bez redukcji, bez usuwania liści z okolic gron. Jak zwykle słaba plenność (1,3kg/krzew), całkiem zdrowe. Parametry: 21'Brx, pH=3,35, TA=7,8

29.09 zebraliśmy:
Rondo: 20,2'Brx, pH=3,20, TA=8,4
Regent: 22'Brx, pH=3,38, TA=6,15
Regent w miarę zdrowy, Rondo jak co roku trzeba było przebierać, bo trochę zgniło, trochę też podziałały muszki...
Zrobiliśmy cuve Regent/Rondo 78%/22%

15.09 Solaris: 25,8'Brx, pH=3,28, TA-6,2

PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 22:01 
czeladnik
czeladnik

KrzysztofL napisał(a):
To też się podzielę odrobiną danych :)

23.09 Triumf Alzacji 22,5°Blg, kwasów nie mierzyłem. Mikro nastaw ok. 6l po prasie na odmianowe, tylko, żeby się przekonać, co ta odmiana daje saute.

1.10
Regent 59%
Dornfelder 25%
Gołubok 12%
Cabernet Cantor 4%
Ten ostatni już przejrzały, rozmiękły, atakowany przez owady, sporo jagód opadło. 26.09 był idealny, ale wyjechaliśmy na urlop, a byłem przekonany, że to raczej późna odmiana. Na szczęście to były grona kontrolne, dużych strat nie ma.
Wszystko zmiażdżone razem i wyszło... niemal 24° Blg, kwasów nie mierzyłem. Też mikro nastaw ok. 7,5l po prasie.

5.10 Souvignier Gris 24,5°Blg TA 10 poszedł do cuvee z innymi jasnymi i różowymi na a'la pomarańczowe.
Tego będzie więcej, więc w razie czego, będę mógł gdzieś podesłać butelkę, żeby bardziej doświadczeni mogli zdegustować.

W związku z niskimi cukrami u wielu z Was postanowiłem sprawdzić, czy mnie areometr (z dwudziestoletnim stażem) nie okłamuje... i okłamuje. Otóż wskazuje dokładnie o 1°Blg więcej niż jest w istocie.
[Procedura testu areometru: na dokładną wagę postawiłem słoiczek, wytarowałem, wsypałem dokładnie 20g sacharozy, następnie uzupełniłem wodą do 100g. Rozpuściłem - powstało ok 92-93ml roztworu, którym testowałem areometr.).

PostNapisane: środa, 11 października 2023, 13:24 
przedszkolak
przedszkolak

beny napisał(a):
Seyval Blanc:
3-latki: pierwszy zbiór, zostawiłem po jednym gronie na łozie, liście usunięte z okolic gron - najzdrowsze - 21'Brx
5-6-latki: po dwa grona na łozie, liście usunięte z okolic gron - trochę przebierania, bo pojedyncze jagody chore - 20'Brx
5-6-latki: bez redukcji, nie usunięte liście z okolic gron. Najbardziej chore - niekiedy było tyle pojedynczych zgniłych kulek w objętości grona, że nie opłacało się przebierać i grono do wyrzucenia. Sporo też gron było po prostu kwaśnych, czyli też do odrzucenia.
Na przyszłość: BEZWZGLĘDNA REDUKCJA!!! i usuwanie liści z okolic gron.

Bardzo dziękuję za te informacje! Żywo mnie to interesuje, bo stawką jest życie 10 krzewów i z tak rzetelnego opisu można wyciągnąć wnioski dla siebie.
U mnie z Twojego opisu zostaje:
3-latki: Sporo gron kwaśnych, zwłaszcza od strony nienasłonecznionej, 13-14'Brx. Wszystko idzie do beczki z cukrem i turbodrożdżami.

PostNapisane: środa, 11 października 2023, 19:39 
Kiper
Kiper

13-14 brix w październiku? Jak to możliwe?

PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 07:22 
przedszkolak
przedszkolak

Frank1 napisał(a):

To do mnie pytanie?
Ja się winogronami zajmuję raptem od trzech lat, więc moja wiedza jest żadna. Z lektury tego forum wydaje mi się jednak, że przyczyną jest to, że znacznie przeciążyłem trzyletnie rośliny. Większość owocujących latorośli miała po 2, a nawet 3 grona, z czego trzecie z reguły było mniejsze, ułomne. Grona "zasadnicze" były duże i ciężkie. Biedule po prostu nie wykarmiły owoców, moim zdaniem.

PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:11 
Ekspert
Ekspert

Dibua napisał(a):
Frank1 napisał(a):
..... Z lektury tego forum wydaje mi się jednak, że przyczyną jest to, że znacznie przeciążyłem trzyletnie rośliny. Większość owocujących latorośli miała po 2, a nawet 3 grona, z czego trzecie z reguły było mniejsze, ułomne. Grona "zasadnicze" były duże i ciężkie. Biedule po prostu nie wykarmiły owoców, moim zdaniem.
Niedobrze zrobiłeś. Pryśnij potasem albo czymś tam, jesli mają jeszcze liście. Te krzewy są b.osłabione i masz 90% szans że wymarzną przy -15. Potas ponoć wspomaga drewnienie, jeśli dobrze pamiętam. Z opryskiem nie zwlekaj.

PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 12:35 
nowicjusz
nowicjusz

Kończę pierwszy rok zbiorów na mojej mikrowinnicy. Na pewno zostanie na długo w pamięci, szczególnie błędy których można było się wytrzeć ale również piękne chwile spędzone w winnicy.

Chciałem podziękować Sławkowi Sajko i Mietkowi Miszy za cenne wskazówki i podpowiedzi z których mogłem zawsze skorzystać.

Sezon kończę zbiorem Hibernala dnia 10.10 mógł jeszcze wisieć ale duża presja os i konieczność zbioru.
Parametry po prasie 22.9 brix, 9g,
Wydajność prasy ok 68%.

Wcześniej zbierane:
6.10 Regent 21.5 brix 7g
5.10 Seyval 21.7 brix 8.2g
16.09Mix
Kristaly 19.5 brix
Muscaria 24brix
Solaris 27brix

Apetyt rośnie po pierwszym sezonie, plany na kolejne nasadzenia. Trzeba zdecydowanie przyznać że do udanych zbiorów znacznie przyczyniła się świetna pogoda jesienią, na którą nie można liczyć rok w rok.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1