Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 22:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj zebrane Bianca i Seyval B : po 21 Brix, bez segregowania (zdrowe)
Cuvee TA 8,1g/l
przy dotychczasowym SAT 2937/ GDDC 1396
Na krzewach zostały już tylko z białych Hibernal i Johanniter , oraz bardzo małe ilości : PG,Gewurz, Traminette, G.Zamatos.
Z czerwonych na krzewach jeszcze : Sirame i Chancellor, oraz niewielkie ilości :C.Dorsa, C.Volos, Dunaj, Pinot Wrotham i Pinot Meunier.
Wszystko pójdzie do jednego fermentatora.
Jutro pomiary
pomocnik

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 23:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
RobertR napisał(a):
...Ten rok jak mawia Arek jest nieoczywisty. Powinno być super a jest różnie. ...
Ja bym powiedział, że ten rok jest nie tylko nieoczywisty ale również jawnie marny. Oczywiście wyłącznie dla wąskiego paska na południu kraju. Nie tylko u mnie tak marnie. Przypuszczam, że całe Podkarpacie również nie jest zadowolone. Nie śledzę SAT ale byłoby ciekawe porównanie SAT Podkarpacia i SAT Mazowsza za okres maj-sierpień bo wrzesień był wszędzie jednakowo świetny i nie ma co porównywać.
Co do moich zbiorów to resztki Rebergera i Roeslera wykazały w miazdze 20,75 Brix. Na białe spuśćmy zasłonę milczenia bo mieszanka Seyval - Solaris z dodatkiem niemieckich i austriackich wynalazków po sedymentacji (bez Jutrzenki !): 18,25 Brix.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 7 października 2023, 08:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Jutro postaram się ściągnąć moje dane temperaturowe i udostepnie.

W mojej lokalizacji Solaris zebrałem 16.09 z par 22blg, 8.55TA 3,2ph.
i LM ze względu na owady 20blg TA 8,1 ph3,3.

Późniejsze zacznę dziś zbierać przy czym mogłyby jeszcze powisiec tyle że aura się zmienia

Ogólnie jest opóźnienie 10dni do zeszłego roku i ciepły wrzesień co dziwne tego nie zniwelował.



Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 7 października 2023, 08:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
DW napisał(a):
byłoby ciekawe porównanie SAT Podkarpacia i SAT Mazowsza za okres maj-sierpień

Na pograniczu Mazowsza i Podlasia od kwietnia do początku października
GDD 2023 15 - 87 - 224 - 285 - 320 - 205 - 7
SAT 2023 125 - 308 - 524 - 595 - 639 - 505 -24

maj-sierpień 916 i 2066. I to był w zasadzie najgorszy maj-sierpień od lat.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 7 października 2023, 16:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Misza napisał(a):
Podejrzewam, że większość już zebrała swoje plony, a tak mało wpisów. Naprawdę nie ma się czym chwalić?
W moim przypadku raczej nie. Rok wydaje się przyjazny dla winorośli, ale w praktyce jest odwrotnie. Cukry na poziome zadowalającym, ale kwasy dość wysokie w miazdze 11-12 g/l nie spadały od 15.09. Nie obyło się bez drożdży metabolizujących kwas jabłkowy i również nie obędzie się bez FJM.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: sobota, 7 października 2023, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
hybryda napisał(a):
...Rok wydaje się przyjazny dla winorośli, ale w praktyce jest odwrotnie. Cukry na poziome zadowalającym, ale kwasy dość wysokie...

U mnie to samo, żeby to był urodzaj, to nie powiem.
Dodam że tragicznie jest w tym roku z owadami. Osy i szerszenie podgryzają skórkę, owocówki wszystko wykańczają.
Liście zielone, owoce powinny powisieć jeszcze, a musiałem zbierać, szacunkowo 40% odrzutów w tych pogryzionych.
Jak na szerszenie i osy zakładam pułapki, to na muszki owocówki nie mam sposobów. Takiego roku jeszcze nie miałem...

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 08:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Zbieralem regenta 3.10

Około 15% popękało i zaczęło octowac, mnóstwo much zaczelo sie dobierać, 21.5brix, kwasy nie mierzyłem, w smaku akceptowalne, zawsze były za niskie, po fjm pójdzie do lab.


Obok rosnących roesler niemal w 100% popękał i zaoctowal przy 21brix

W po młynku w kadzi dużo urazka kukurydzianego, mam nadzieję że nie wpłynie na smak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 10:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
julian napisał(a):
Obok rosnących roesler niemal w 100% popękał i zaoctowal przy 21brix


Na żyznej glebie czy na "piachu"? Pewnie na żyznej...?

Choćby i grzało cały wrzesień jak we Włoszech (w tym roku tak było) - to i tak krainą winnic nie będziemy :lol:

PS. Roeslera zebrałem 26.09.2023 niemal idealnego, przed deszczami, przed nalotem Suzuki (które mi sponiewierały pozostałe czerwone odmiany) - ale za to parametry nieciekawe - Brix 20, TA 12. Mimo to wydaje mi się, że po takiej ilości ciepła we wrześniu taniny będą dojrzałe i wino porządne...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 12:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
ZbyszekTW napisał(a):
Brix 20, TA 12.

Jakie drożdże dałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 12:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
ZbyszekTW napisał(a):
julian napisał(a):
Obok rosnących roesler niemal w 100% popękał i zaoctowal przy 21brix


Na żyznej glebie czy na "piachu"? Pewnie na żyznej...?

Choćby i grzało cały wrzesień jak we Włoszech (w tym roku tak było) - to i tak krainą winnic nie będziemy :lol:

PS. Roeslera zebrałem 26.09.2023 niemal idealnego, przed deszczami, przed nalotem Suzuki (które mi sponiewierały pozostałe czerwone odmiany) - ale za to parametry nieciekawe - Brix 20, TA 12. Mimo to wydaje mi się, że po takiej ilości ciepła we wrześniu taniny będą dojrzałe i wino porządne...



Ciężka ziemia 1 - 2 klasa


A jak w tym roku wypadł messias? Nikt się nie chwali.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 13:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie wczoraj zbiory:

Panonia - 22 Brix, TA 9,0
4,1 kg z krzewu po młynku...
Średnia waga gron 300 g, 2 grona na latoroś x 7 latorośli. Zdrowotność bardzo dobra.
Za duże obciążenie... Po 2 grona za dużo, po 1 byłoby za mało..
Kiepska wydajność tłoczenia, tak jak rok temu - potwierdza się ta cecha, pewnie po Biance.

Cserszegi Fuszeres - 20,8 Brix, TA 9,75
3,75 kg z krzewu po młynku...
Średnia waga gron 280 g, 2 grona na latoroś x 7 latorośli. (trochę gron odrzuconych, trochę jagód zepsutych)
Niestety, część gron miała standardową przypadłość "odcięcia" dojrzewania - i zostały na etapie dużego kwasu. Co pogorszyło parametry całości...

Pinot Blanc / Chardonnay / Pinot Gris - 20 Brix, TA 9,4
2,2 kg / 2,0 kg / 1,4 kg
Zdrowotność idealna.
Pinot Blanc ideał, najlepsze parametry z całej trójki i idealnie zdrowy.
Chardonnay - klon szampański - wyższy plon, duże grona i wyraźnie trzyma wysoki kwas i niski Brix. Klon aromatyczny - małe grona i lepsze parametry. Idealnie zdrowe owoce.
Pinot Gris - duże różnice w klonach. Zdrowie też idealne.


vanKlomp napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Brix 20, TA 12.

Jakie drożdże dałeś?


Enartis Red Fruit. Tydzień maceracja węglowa. Teraz standardowa fermentacja - też z tydzień.
A później cuvee z Regentem.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 13:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Zebrałem wczoraj:
Fluertai - 23,2 brix, 3,36 pH, 7,8 TA, zdrowy
S. Kretos - 24,6 brix, 3,2 pH, 8,55 TA , dużo wydłubywania zaschniętych jagód po masowym gniciu które jednak zatrzymało się w pewnej chwili, pogoda?
Pannonia - 22,8 brix, 2,96 pH, 10,2 TA, obciążenie symboliczne, martwi mnie dojrzewanie Pannoni, 4 niezbyt duże grona na krzew
Sauvitage - 23 brix, 3,21 pH, 8,87 TA, zdrowy, trochę zamierania szypułek ale mógłby spokojnie wisieć jednak jeszcze go za mało i zebrałem go z Johanniterem
Johanniter - 21 brix, 3,21 pH, 7,28 TA, obciążenie ok 2,5 kg na krzew.
Został tylko Marquette do zbioru i C. Dorsa którą zostawiam na krzewach, w większości zgnity i zaoctowany a to co zdrowe to pestki zielone i 18-19 brix, jeszcze takiego kiepskiego roku dla tej odmiany nie miałem.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 17:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zebrałem Roeslera plus 12 kg Aboriou Noir. Aboriou to jest jednak pancerniak. Nawet muchy mu odpuściły i zebrałem go zdrowego, z parametrami lepszymi od Roeslera. Roesler z racji mokrego lata przesadził z wielkością gron i mimo 1 grona na latorośl i redukcji większości skrzydełek grona pomiędzy 350 a 800 g. Z przewagą tych większych. Sporo podczas selekcji odrzuciłem z racji inwazji muszek. Cukier słaby 21 brix, TA 9,5 w normie wieloletniej. Cudów z tego nie będzie. Ale nic ze zbiornika nie śmierdzi, więc chyba selekcja mi się udała, na beczkę wystarczy. Na foto przeciętne grono.Obrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 19:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
W dniu wczorajszym zebrałem regenta i marquette. Regent pojedyncze jagody zaatakowane przez muszki, marquette ok 5 procent uszkodzeń przez owady. 4 krzewy ronda owoce do wyrzucenia - zaatakowane przez Suzuki.
Regent w miazdze 20 blg TA6,8 pH 3, 25 a marquette 25blg TA 11 pH 2,95

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2023
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 00:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
Ja w piątek zebrałem w nocy (miało być przed deszczem ale już siąpiło) Seyval B - 21,5 Bx 6 TA. Wyszło 3,2.kg na krzak - jednak mimo redukcji plonu przeciążone. Już bulka na wytrawne.
Sirame 21 Bx, 5,8 TA i Marquette 25 bx, 9,5 TA. Poszło razem do cuvee. 5.8 TA. Dużo przebierania bo owoce poniszczone przez osy. Sirame najmocniej. Ale ręcznie obiera się fajnie. To było próbne owocowanie więc jak kwestia obróbki to dodatkowy plus dla odmiany za łatwość przerobu. Do zbioru został Regent i Rosler (może jutro) oraz MF, TA i LM (zbiór w weekend jak sie da) i Hibernal ale jego zostawiam do końca.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: leff i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO