Podsumowanie winobrania
30.10 zebrałem ostatnie odmiany: Johanniter - cukier miazgi 21.6 Brix przy średnim obciążeniu 2,9 kg czystych jagód na krzew Hibernal - 22.5 Brix, obciążenie 2.8 kg/krzew Seyval, Bianka, Syrius, Jutrzenka - razem 21.1 Brix, obciążenie 2.7 kg/krzew Grona powyższych odmian praktycznie w 100% zdrowe
18.10 zbierane były: Roesler - 20 Brix, obciążenie 2.7 kg/krzew, sporadycznie w gronach trafiło się 1-3 jagody pęknięte z szarą pleśnią Monarch - 19.1 Brix obciążenie 3.8 kg/krzew, szypułki bardzo dobrze zdrewniałe, grona idealnie zdrowe i b. duże Dorsa, Zweigelt, Dunaj - dla całości 20.2 Brix przy średnim obciążeniu 2.5 kg/krzew, grona w tych odmianach praktycznie zdrowe
13.10 zbierane były: Regent - 20.5 Brix, obciążenie 2.8 kg/krzew, grona praktycznie 100% zdrowe Cantor - 20.4 Brix, obciążenie 1.6 kg/krzew, grona zdrowe Rubinet - 17 Brix, obciążenie 3.1kg/krzew, grona idealnie zdrowe i w takim stanie mógłby jeszcze zdecydowanie powisieć
8.10 zbierane były: Marquette - 23 Brix, obciążenie 2.9 kg/krzew grona w szpalerze praktycznie w 100% zdrowe Marquette na pergoli - 20 Brix, mocno przeciążony – średnio około 8-9 kg na krzew i w niektórych gronach jagody z objawami szarej pleśni - poszedł na sok Rondo - 21 Brix, obciążenie 2.5 kg/krzew, jagody w grona praktycznie zdrowe, ale około 10 sierpnia szpaki dopadły i zjadły 1/3 plonu Dornfelder, Acolon - 18 Brix, obciążenie 3.2 kg/krzew, grona Dorn w 100% zdrowe, grona Acolona w 30% z objawami szarej pleśni
7.10 zbierane były: Leon Millot - 21 Brix, obciążenie 4.2 kg/krzew, sporadycznie trafiały się grona z jagodami "czerwonej zgnilizny" Marszałek - 21 Brix, obciążenie 5 kg/krzew, wyjątkowo w tym sezonie trafiały się grona z pojedyńczymi jagodami zielonego groszku, dodatkowo trafiały się grona z jagodami "czerwonej zgnilizny"
6.10 zbierane były: Solaris - 20 Brix, obciążenie 8.8 kg/krzew, zdecydowanie przeciążony, jagody w gronach praktycznie w 100% zdrowe La Crescent, Krystaly, Muskat Odeski, Felicja - dla całości 20 Brix, obciążenie 3.4 kg/krzew, Felicja - grona w 50% zgniłe, grona pozostałych odmian zdrowe.
Wina czerwone: 1) Leon Millot/ Marquette/ Rubinet - (w proporcjach 0,31/0,34/0,35) 20.3 Brix - fermentacja w miazdze 12-14 dni na drożdżach spontan 2) Regent/ Roesler - (0,51/0,49) 20.2 Brix – fermentacja w miazdze 21 i 16 dni na drożdżach spontan 3) Rondo/CD, Zweigelt, Dunaj/ Monarch/ Cantor (0,25/0,25/0,25/0,25) 20.1 Brix - fermentacja w miazdze 16-26 dni na drożdżach spontan 4) Marquette/ Dornfelder, Acolon (0,49/0,51) 20,5 Brix - fermentacja w miazdze 12 dni na drożdżach spontan 5) Marszałek/ Leon Millot (0,69/0,31) 21Brix - fermentacja w miazdze 13 dni na drożdżach spontan
Wina pomarańczowe: 6) Ze wszystkich jasnych odmian będzie wino pomarańczowe - fermentacja w miazdze 14 dni na drożdżach spontan
_________________ Pozdrawiam Mirek
|