Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 13:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2021, 17:21
Posty: 21
Lokalizacja: Tylmanowa
Mam małe pytanie apropo doświadczeń z sedymentacji.
Zebrałem solarisa w weekend z parametrami 21 brix 7.5g kwasu ph 3.2.
Bardzo mało owoców i metodą chałupniczą obrałem winogrona z szypułek ->
pozostawiłem zasiarkowany moszcz do zimnej maceracji z pektoenzymem na prawie dobę ->
wycisnąłen wczoraj miazgę i pozostawiłem do sedymentacji na noc i tu jest pytanie.
Wino sklarowało się w ponad 12 h w około 60 %. 40 % zajmuje dalej zmętniony sok widać wyraźną różnicę.

Pytanie brzmi czy tak dużo osadu jest normalne ? Nie są to większe frakcje ale typowe zmętnienie.
Czy wino wykonuje tylko z frakcji dobrze sklarowanej ?
Czy czekać dłużej z sedymentacją w lodówce ?
Co robicie z pozostałym osadem którego u mnie jest sporo. Filtrujecie może jeszcze ten sok czy raczej zlewki ? ;)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
.....
21x10/7,5=28 niedojrzałe

Dodatkowa pomoc w ocenie dojrzałości zbiorczej odmian przerobowych -
https://www.icv.fr/sites/default/files/ ... ns_icv.pdf
Taka ocena była już stosowana 10 lat temu przez Winnica Srebrna Góra
Przykłady zamieszczone na naszej WIKI
Solaris; Srebrna Góra; 2012
Hibernal ,Srebrna Góra; 2012

Tą metodą (niekompletną, bo tylko cukier, skórki i pestki) posługuję się od kilku lat
Kwasy mierzę gdy pestki dojrzałe (bez względu na cukier)
Ostatnia sobota (3/09/22)
La Crescent - cukier 20Brix, pestki (3)
Dublański - cukier 19Brix, pestki (2)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 15:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2021, 17:21
Posty: 21
Lokalizacja: Tylmanowa
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
bartol122 napisał(a):
21x10/7,5=28 niedojrzałe


Podpowiecie co to za wzór ? Osom za bardzo smakowało a owoców mało więc uszkodzenia spore, trzeba bylo zbierać.
Co do osadu zlewacie tylko to co nad tą zmętnioną częscią do fermentacji ? Czytam, że NTU powinno być koło 200 ale czy sama góra słoja nie ma dużo nizszej wartości ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 16:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Brix x 100/kwasy. Wynik dojrzałe od 300-320.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 19:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Nie wiem co to za wzór, ale mi się nie podoba. Zbytnie uogólnienie, nie uwzględniające specyfiki odmian i oczekiwanego wina...
Takie typowo akademickie - jest wzór, trzeba się nauczyć - ale w pracy i tak się nie przyda...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Nie wiem co to za wzór, ale mi się nie podoba. Zbytnie uogólnienie, nie uwzględniające specyfiki odmian i oczekiwanego wina...
Takie typowo akademickie - jest wzór, trzeba się nauczyć - ale w pracy i tak się nie przyda...

Mi się też nie podoba , boi nie uwzględnia win białych i czerwonych
Przyda się jednak , jako ogólny pomocnik przy ocenie dojrzałości.
Białe na początku skali a czerwone na końcu skali :!:
A szczegóły to tak jak Winnica Srebrna Góra - monitoring odmian i ocena dojrzałości.
PS
I oby do zbiorów; u mnie jeszcze prawie miesiąc :mrgreen: (seyval, bianca, regent ,marszałek)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 09:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 368
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Dolina Bugu na odcinku od (+-) Drohiczyna do ujścia do Narwi.
Sokołów Podlaski jakiś dziwny ciepły, ale czy możliwa jest taka różnica między doliną a nieco wyżej położonymi terenami?


Załączniki:
7.09 1.jpg
7.09 1.jpg [ 144.22 KiB | Przeglądane 553 razy ]

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Możliwa.
Mieszkam w pagórkowatym terenie i jadąc rano do pracy widzę różnice rzędu do 5 c w tym samym czasie na niewielkim obszarze. Np u Mirka kolo Kocmyrzowa (ok. 100 m róznicy wzniesień) potrafi być nawet ponad 5 c różnicy do doliny Szreniawy, u mnie do doliny Jawornika w Prokocicach też zmierzyłem kilka razy nawet 5,5.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 09:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 368
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
W tym miejscu od "czerwonego" do "zielonego" jest kolo 30-40 m. Mam nadzieję, że u mnie "na górce" nie spadło poniżej 0.
Hm, jeszcze jest pagórek wysoki na 150 m między rzeką (90-95 m) a mną (130 m). Może to pomoże.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 10:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 246
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Arturze, co to za mapa z jakiej to strony? Podoba mi sie :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 10:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 368
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
hajduk napisał(a):
Arturze, co to za mapa z jakiej to strony? Podoba mi sie :thumbup:


https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp ... ?gpmap=gp0
W zawartości mapy wybierasz Rzeźba terenu i hipsometria (WMS). Po odpowiednim zbliżeniu możesz uzyskać hipsometrycznie największe różnice wysokości w nawet kompletnie płaskim terenie :) Stąd te "góry skaliste" dla 150-200 m.n.p.m

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 11:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2021, 17:21
Posty: 21
Lokalizacja: Tylmanowa
Cytuj:
https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?gpmap=gp0
W zawartości mapy wybierasz Rzeźba terenu i hipsometria (WMS). Po odpowiednim zbliżeniu możesz uzyskać hipsometrycznie największe różnice wysokości w nawet kompletnie płaskim terenie :) Stąd te "góry skaliste" dla 150-200 m.n.p.m


A temperatura jak nałożona ? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 12:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 368
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
bartol122 napisał(a):
Cytuj:
https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?gpmap=gp0
W zawartości mapy wybierasz Rzeźba terenu i hipsometria (WMS). Po odpowiednim zbliżeniu możesz uzyskać hipsometrycznie największe różnice wysokości w nawet kompletnie płaskim terenie :) Stąd te "góry skaliste" dla 150-200 m.n.p.m


A temperatura jak nałożona ? :)

ręcznie. Na podstawie danych z wundermap.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 12:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2021, 22:48
Posty: 63
Lokalizacja: okolice Przemyśla
bartol122 napisał(a):
Mam małe pytanie apropo doświadczeń z sedymentacji.
Zebrałem solarisa w weekend z parametrami 21 brix 7.5g kwasu ph 3.2.
Bardzo mało owoców i metodą chałupniczą obrałem winogrona z szypułek ->
pozostawiłem zasiarkowany moszcz do zimnej maceracji z pektoenzymem na prawie dobę ->
wycisnąłen wczoraj miazgę i pozostawiłem do sedymentacji na noc i tu jest pytanie.
Wino sklarowało się w ponad 12 h w około 60 %. 40 % zajmuje dalej zmętniony sok widać wyraźną różnicę.

Pytanie brzmi czy tak dużo osadu jest normalne ? Nie są to większe frakcje ale typowe zmętnienie.
Czy wino wykonuje tylko z frakcji dobrze sklarowanej ?
Czy czekać dłużej z sedymentacją w lodówce ?
Co robicie z pozostałym osadem którego u mnie jest sporo. Filtrujecie może jeszcze ten sok czy raczej zlewki ? ;)


Podbijam pytanie bo też mnie ciekawi odpowiedź, zawsze fermentowałem na swoje cele wszystko bez sedymentacji, teraz prawdopodobnie będę miał większy zbiór, więc ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 15:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
ArturK79 napisał(a):
hajduk napisał(a):
Arturze, co to za mapa z jakiej to strony? Podoba mi sie :thumbup:


https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp ... ?gpmap=gp0
W zawartości mapy wybierasz Rzeźba terenu i hipsometria (WMS). Po odpowiednim zbliżeniu możesz uzyskać hipsometrycznie największe różnice wysokości w nawet kompletnie płaskim terenie :) Stąd te "góry skaliste" dla 150-200 m.n.p.m

A jak sobie dłubniesz szpadlem, żeby np. sprawdzić profil glebowy i nie zasypiesz odkrywki, to po aktualizacji na Geoportalu zobaczysz krater. Nawet wydeptane ścieżki potrafi pokazać przy odpowiednim zbliżeniu. Bardzo przydatna funkcja, jak chce się rozplanować działkę, albo szuka się parceli pod winnicę.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO