Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 14:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7006
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Bianca/Seyval/.Sieger
20/19/21 Bx
Moszcz 20Blg, TA 8,4g/l ; 9L moszczu
Siegerrebe musiuałem przebierać i odrzucać zaschnięte jagody, niedużo na szczęście tych odrzucoinych.


Załączniki:
BSS 11102022.JPG
BSS 11102022.JPG [ 146.4 KiB | Przeglądane 992 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 12:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5508
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ponieważ jutro ma padać to zerwałem dzisiaj Dorsę. Parametry całkiem niezłe: 22brix kwasy 7,2
Zaraz idą na odszypułkowarkę. Dotarły drożdże od p. Janka Lubery (przysłane na cito). Zastosuję po raz pierwszy Siha Rubino CRU.
Ktoś już je stosował?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 12:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2260
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Przy w miarę dojrzałym materiale powinny być ok.
Stosowałem kilka razy w lepszych rocznikach na Pannon Frankos i Duna Gyongye, efekty pozytywne.
Optymalna temperatura szczytu fermantacji 24-26. Jak będzie wyżej to powstaje trochę za dużo fermentacyjnych smrodków, które długo schodzą z wina, i jest mniejsza owocowość a te drożdże ładnie uwypuklają także owocowe tony w winie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 22:22 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Zebrałem dziś Marquette zdrowotność dobra, sporadycznie pojedyncze jagody z szarą.
Po młynku 24 blg TA 12 ph 3.0
Regent 19.5blg TA 7.5 pH 3.35

Poszło na wspólny nastaw 40/60 Reg/Marquette na shiha 8

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 22:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
U mnie Leon M został zmasakrowany przez osy a wtórnie przez inne plagi i z 20 krzewów pewnie niewiele będzie się nadawało. Jeszcze wisi bo potrzeba soboty żeby to przebrać.

A poza tym na krzewach jeszcze Hibernal i Cortis

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 08:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 287
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Ja wczoraj zebrałem c. volos... Niestety w dwie noce było u mnie prawie -2 st. C na 1.7 m i wydawało mi się że jakby grona dostały bo pojedyncze jagody zaczęły opadać...
Parametry takie sobie brix 20.8 ale kwasy wysokie chodź próby językowe były pozytywne. Kwasy wyszły 12,4 g/l. Jednak smak na języku bywa zwodny.
Mam chiński pH metr i pokazał 3,5 w miazdze.
Jeszcze po zważeniu wyszło że przeciążyłem jednak krzewy bo wyszło średnio 2,2 kg z krzewu a można przyjąć że trochę więcej bo gdzieś coś odpadło po drodze do wiadra.
No ale to w sumie dobra nauka bo przy niższym obciążeniu i lepszym wrześniu jest szansa na całkiem dobre parametry

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 08:40 
Online
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Hmm, wbiliście mi klina z połączeniem Regenta z Marquette. Robił już ktoś wcześniej? Co wyszło? U mnie jeszcze wiszą ale w przyszłym tygodniu do zbioru. Ostatnie pomiary podobnie do kolegi powyżej.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 10:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
winluk napisał(a):
Ja wczoraj zebrałem c. volos... Niestety w dwie noce było u mnie prawie -2 st. C na 1.7 m i wydawało mi się że jakby grona dostały bo pojedyncze jagody zaczęły opadać...
Parametry takie sobie brix 20.8 ale kwasy wysokie chodź próby językowe były pozytywne. Kwasy wyszły 12,4 g/l. Jednak smak na języku bywa zwodny.
Mam chiński pH metr i pokazał 3,5 w miazdze.
Jeszcze po zważeniu wyszło że przeciążyłem jednak krzewy bo wyszło średnio 2,2 kg z krzewu a można przyjąć że trochę więcej bo gdzieś coś odpadło po drodze do wiadra.
No ale to w sumie dobra nauka bo przy niższym obciążeniu i lepszym wrześniu jest szansa na całkiem dobre parametry

Obrazek


Mam pytanie (chyba że przeoczyłem tą informację):
W jakim stanie były pestki ? Tzn czy wybarwione w całości, jaki smak, ogólnie chodzi mino to czy Volos osiągnął dojrzałość fizjologiczną.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 10:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5508
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jutro ma padać to chyba zbiorę dzisiaj Messiasa. Na tą chwilę 22-23 brix, zależy od grona. I pytanie do Roberta: Jakie drożdże stosujesz do Messiasa?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 10:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 287
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Pestki nie były całkowicie brązowe, raczej wpadające w brąz lub brazowo-zielone.
Nie wiem czy jest szansa na całkowicie brazowe pestki w tym roku ale może jak jest lepsza miejscówka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2260
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
vanKlomp napisał(a):
Jutro ma padać to chyba zbiorę dzisiaj Messiasa. Na tą chwilę 22-23 brix, zależy od grona. I pytanie do Roberta: Jakie drożdże stosujesz do Messiasa?


Krzysztofie Messiasa wrzuciłem do nastawu z Rubinetem, a tam z racji niezłych parametrów całości użyłem UCLM S377.
Do Messiasa solo, czyli jak dożyjemy za jakieś 2 lata jeśli dalej będą takie dobre parametry dojrzałości to warto właśnie dać te UCLM bądź drożdże firmy Lamothe Abiet. Są idealne do owoców z dobrze dojrzałych odmian. To drożdże Excellence DS i RF. Miałem dobre doświadczenia z ich innymi drożdżami do białych, choć mają tam minus że nie lubią zbyt niskich temperatur, ale te DS i FR bardzo dobrze fermentują czerwone, choć w przypadku nie do końca dobrego surowca tony niedojrzałości mogą wyciągnąć, nie maskują ich jak np. Siha8. Niemniej dla Messiasa przy tak dobrze dojrzałych owocach mogą zrobić porządną robotę.
Jak zrobisz Messiasa solo piszę się na degustację :D

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 13:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 371
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
winluk napisał(a):
Nie wiem czy jest szansa na całkowicie brazowe pestki w tym roku ale może jak jest lepsza miejscówka.

No właśnie, dziwne z tymi pestkami. Ja miałem 24.09 już dość brązowe pestki, ale cukry bardzo niskie 15 Bx (FOCH) i 18 Bx (Regent). W poniedziałek zbiór, to sprawdzę, czy cos się poprawi.


https://photos.app.goo.gl/8Qui5AQqnQDY6zUL8

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1055
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Ciekawe czy ktoś ma doświadczenie ;)
Pierwszy raz robię wino z Rubintosz'a (węgierska krzyżówka Kekfrankosz'a i Kadarki z lat 50tych).
Na razie 3 tygodnie w miazdze fermentuje i zapowiada się ciekawie, owoce nie opadają.
Świeże aromaty dojrzałej wiśni, rubinowy kolor i bardzo taniczny.
Miał 22brix na starcie.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 14 października 2022, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7006
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem LM, około 70L miazgi, 21,5Blg, kwasy ok.8,8g/l ; pH 3,27
Owoce zdrowe, ale w gronach zielony groszek , który trzeba było wydłubywać i sporo czasu to zajmuje !
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d01d6900b421dcc6

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: sobota, 15 października 2022, 10:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 107
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
U mnie koniec zbiorów, wczoraj zebrany roesler, rubinet i kilka gron monarcha.Również pierwsze owocowanie tych odmian, roesler rok za wcześnie,ale pazerność wygrała.Monarch mial 20bx na refraktometrze,owoce jak i krzewy zdrowe, rubinet dojechał do 19,5blg na spławiku, ale dla niego to już było trochę za poźno,podczas zbierania owoce się rozpadały,trochę jagód było śmierdzących i miał mało soku,miazga była bardzo gęsta.Roesler za to zdrowy, owoce i krzewy, cukier 21,5lg i kwasy ok.9,2g/l.Z racji,że nie było tego wiele to zrobiłem cuvee, cukier 20,5blg - wyszło 10l.
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot], T1000 i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO