Kilka odmian na wina białe: - Johanniter po sedymentacji w lodówce: 20,5 brix, pH 3,38, kwas 6,7, pięknie to u mnie rośnie, zdrowie ok, obficie owocuje, szara pleśń tylko na pojedynczych gronach, pięknie wygląda po sedymentacji, pyka od kilku dni. Wg mnie to prawie idealna odmiana. Jest tylko jedno "ale" a nawet "ALE" - szara pleśń, u mnie do opanowania. Niektórzy wspominają jeszcze jakąś goryczkę w winie, ja tam jakoś na nią nie trafiam albo nie czuję, czyli da się jej uniknąć. - Garantos zebrany już 20.09. całkowicie zdrowy, w uprawie idealny, ale kwas szybko traci (bo to prawie deserówka), zerwałem przy 22 brix, ph 3,5; kwas tylko 4,3, będzie prawdopodobnie do kupażu z Souvignierem Grisem, jeśli ten nie straci kwasów. - Souvignier Gris kilka dni temu miał 19,5, pH 3,22, kwasy 10 - uprawowy ideał, jedyny problem to, że późny i ma dość wysokie kwasy. Przetrzymam go na krzewach ile tylko pogoda pozwoli. - Generosa zebrana 23.09 w miazdze: 21 brix; pH: 3,3; kwas 6,75 (bardzo ciepłe stanowisko) mocno perspektywiczna odmiana, tak myślę obserwując uprawę i po dzisiejszym spróbowaniu mikro nastawu (z Rinotem), - Rinot zebrany 23.09, w miazdze: 20,5 brix, pH: 3,51; kwas 5,25, (okazuje się bardzo wczesną, wydajną i łatwą w uprawie odmianą) - Cserszegi Fuszeres zebrany 25.09, żeby ratować nastaw Dublańskiego ( Dublański super, ale niestety perfidnie gubi kwas) CF miało cukier 19brix, ph 3,43 , kwas 8,25; owocuje zadziwiająco dobrze przy słabych przyrostach (ale u innych podobno rośnie ok), zdrowie ok. Piłem rewelacyjne wino odmianowe od ZbyszkaTW i ta odmiana koniecznie do dosadzenia. - Fleurtai - nie ma o czym pisać, szara i jakaś inna zgnilizna zeżarła prawie wszystko. - Soreli miał też sporo szarej, zagęszcza się w uprawie. Niestety odmiana w nastawie generuje ogromne ilości "mułu". Konsultowałem problem i co nie co zastosowałem, żeby tego uniknąć, ale nie widzę zmiany, więc po co się męczyć jak obok bezstresowo "pyka" klarowny nastaw z Johannitera. Stąd Soreli i Fleurtai już z wyrokami.
_________________ Pozdrawiam wszystkich - Sławek
|