Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 09:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2253
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Krzysztofie zauważyłem że u mnie co roku osy zmieniają menu. Niezmiennie tylko lubują się w Roeslerze, Kretosie, BV i Dublańskim. Wielkowocowych deserówek praktycznie nie ruszają, w idealnym stanie wisi Alieksa, PRD, czy Monarch P.
Od przyszłego roku oprócz rozpoczęcia zwalczania od kwietnia zakładam woreczki na grona tych najbardziej niszczonych odmian. Nie ma wyjścia, gdyż to jest rozsadnik sz.p. który nie pozwala potem dowisieć przerobówkom do porządnej dojrzałości.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 11:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 371
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
pjetrof napisał(a):
Czerwone odmiany zostawiam. Trudno, co będzie to będzie - parametry mają za słabe żeby je teraz zbierać (różowe to nie mój cel). Pozostaje wiara że jeszcze pogoda się poprawi bo prognozy na dłużej niż 3 dni to dla mnie wrózenie z fusów :)

Piotrek, co masz czerwonego? Tydzień temu regent miał u mnie mocne 18 Bx :), marszałek 16. Kilka kg marszałka pójdzie pewnie na róż. Pestki brązowe, więc dużo więcej się nie spodziewam i będę zrywał w najbliższe weekendy. Decyzja zapadnie w ten.
Ciekawi mnie twoje wino z Kristaly. Też zamierzam zrobić. Tydzień temu było koło 16 Bx.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Ostatnio edytowano czwartek, 29 września 2022, 11:59 przez ArturK79, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 11:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 61
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Wcinam Seyvala z próbnego owocowania na młodych krzewach. Ależ pyszne - słodkie 22 Brix. Żeby tak w przyszłym roku - nie pogniewałabym się:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 14:06 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 106
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
U mnie osy poużywały na pnp. Jak już to zebrałem to ich nie ma, zostały niedobitki szerszenie. W ten weekend zbieram zweigelta, kolejnego tygodnia z taką pogodą raczej nie wytrzyma.Sprawdzę jakie parametry będzie miał roesler, chociaż ten u mnie zdrowy, ma luźne grona, więc może jeszcze.powisi dwa tygodnie.Rubinet też zdrowo wygląda, tylko się strasznie zagęścił.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 16:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
RobertR napisał(a):
Krzysztofie zauważyłem że u mnie co roku osy zmieniają menu. Niezmiennie tylko lubują się w Roeslerze, Kretosie, BV i Dublańskim. Wielkowocowych deserówek praktycznie nie ruszają, w idealnym stanie wisi Alieksa, PRD, czy Monarch P.
Od przyszłego roku oprócz rozpoczęcia zwalczania od kwietnia zakładam woreczki na grona tych najbardziej niszczonych odmian. Nie ma wyjścia, gdyż to jest rozsadnik sz.p. który nie pozwala potem dowisieć przerobówkom do porządnej dojrzałości.

Ja zauważyłem to samo. Pierwszy raz w tym roku poszły na Muscarisa, odmiany zjadane wcześniejsze lata , mają tylko śladowe ilości.
Nektar oberwany w sobotę był nie ruszony wcale.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 16:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 249
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
ArturK79 napisał(a):
Piotrek, co masz czerwonego? Tydzień temu regent miał u mnie mocne 18 Bx :), marszałek 16. Kilka kg marszałka pójdzie pewnie na róż. Pestki brązowe, więc dużo więcej się nie spodziewam i będę zrywał w najbliższe weekendy. Decyzja zapadnie w ten.
Ciekawi mnie twoje wino z Kristaly. Też zamierzam zrobić. Tydzień temu było koło 16 Bx.


Artur,
Nie mam zdjęcia z kartki z zapiskami z ostatniej soboty, więc nie podam dokładnie, ale było praktycznie to samo co 16.09 albo o 1Bx mniej. Poniżej wrzucam co było na 16.09 dla tych kilku owocujących po raz pierwszy krzaków odmian czerwonych:
Frontenac - 18
LM - 21 (tu było nieźle ale to raptem 2 krzaki i osy już prawie to zjadły)
Marquette - 23
Negru de Dragasani - 13
Regent - 19
Rosler - 16
Triumf Alzacji - 19

W sumie można było zebrać Marquetta, ale teraz po tych deszczach to chyba jest w gorszym stanie. Problem w tym, że ja mam po kilka krzaków z odmiany, nie wszystkie jeszcze owocują i w dodatku obciążałem je bardzo symbolicznie więc w tym roku zbiór będzie tak mały, że trzeba będzie to wszystko w "jednym garnku" zrobić, dlatego chciałem żeby chociaż do tych 20 BX dowisiało, ale chyba pogoda pokrzyżuje plany. Jak mi to nie spleśnieje, to zbiorę w połowie października i zobaczymy co wyjdzie :wtf:

Co do wina Kristaly to też jest cuvee z tych samych względów co powyżej (zresztą tak planowałem od początku, że po to go trzymam) z La crescentem i Seyvalem. Zamiast SB miała być Aurora, ale chyba się utleniła bo to był mikronastaw (szara zjadła grona) i na razie trzymam to osobno, więc dorzuciłem SB. Ma tam jeszcze iść Jutrzenka więc smak się zmieni, ale na razie nie dociągnęła. No i 18Bx na refraktometrze (150g/l na spławiku) po tłoczeniu nie pozostawia złudzeń - trzeba będzie dosłodzić, żeby choć jakieś minimum alkoholu w tym było.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 22:38 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Dziś zbiór Chrupki Złotej - ok. 16,4°Blg
Oraz Souvignier Gris - ok. 22,3°Blg.

Chr. Zł. przeciążona, ale zdrowiutka jak na viniferę, natomiast SG grona kontrole i tak samo zdrowy. Zebrałem go wcześnie, to mniej niż kilogram, więc poszedł ze wszystkim.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 05:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1936
Lokalizacja: Cieszyn
post :arrow: post255009.html#p255009

Misza napisał(a):

Piotr, litości!
Kamień winny to wodorowinian potasu i tylko to. W warunkach panujących w winie nie (pH pomiędzy 3 a 4) nie wytrąca się żaden inny winian.


Sprawdziłeś to?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 07:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5506
Lokalizacja: Łódź i okolice
Piotr Mietek jest chemikiem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2253
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dla zainteresowanych podaję pomiar kwasowości Pannonii po sedymentacji 7,2. Mogłoby być więcej, ale i tak lepiej niż w nastawie z Bacski gdzie jest 6.
Drożdże już zapodane GV S107 + goferm. Temperatura startu i końca fermentacji kontrolowana przy pomocy grzałki (tym razem porządnej :lol: ) główna część będzie w temp. piwnicy czyli 12-13 c.
Resztówka Pannonii jaka mi nie weszła do pojemnika fermentacyjnego ok. 12 l zostanie poddana pracy SH12.
Z całości sedymentowanego soku jest mniej niż 10 % osadu.

-- piątek, 30 września 2022, 10:43 --

pjetrof napisał(a):

Frontenac - 18
LM - 21 (tu było nieźle ale to raptem 2 krzaki i osy już prawie to zjadły)
Marquette - 23
Negru de Dragasani - 13
Regent - 19
Rosler - 16
Triumf Alzacji - 19



Różnice jakie mamy w parametrach między lokalizacjami jak widzę są znaczne. Negru nigdzie nie ma mniej niż 20 brix, a na krzewie wcześniejszym 21-22, mimo pogody i braku słońca od dwóch tygodni. Na Roeslerze mamy aż 7 brix różnicy. I nie ma mowy żeby wprost wynikały z SAT bo tu różnice są nieznaczne. Pozostają dwie kwestie szerokość geograficzna, i ilość energii słonecznej, oraz oczywiście bagatelizowana gleba. No i wychodzi to o czym od dawna pisałem że sezon wcale taki cudowny nie jest, wynika to z bardzo zimnej wiosny, a to jak widać również ma znaczenie dla oceny całości.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 18:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2253
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Andrzeju kawałek na wschód od Piotra jest winnica pana Korola, którego miałem okazję poznać, technolog żywności więc fachowiec wina robi dobre, nawet CS niemniej również jak u Piotra dolina Bugu, nisko npm ja mam 260 a tam koło 100 więc teoretycznie nieraz za dnia w takiej dolinie jest cieplej.
Ale pan Korol ma piękny wapień, podłoże z litej kredy na skarpie nad Bugiem i lokalny mikroklimat powoduje że z większością uprawianych popularnych odmian hybrydowych nie ma tam problemów z dojrzewaniem.
No i Cabernet Cantor robi bez posmaku gumy i stajenki w przeciwieństwie do takiego jednego fachowca z południa Polski.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 21:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 675
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Ja sprawdziłem parametry SB i Bianki i wyszły takie same jak tydzień temu.
Rondo i Regenta sobie odpuściłem.
W przyszłym tygodniu prognozują, że w końcu przyjdzie słonko i ok 18'C więc cały czas się łudzę, że krzewy zrzucą jeszcze trochę kwasów (na ten moment ok TA ok. 11...)

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: piątek, 30 września 2022, 22:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
W środę przed kolejną falą deszczu zebrałem co się dało. Pomiary po sedymentacji

Muskat odeskij 18Blg TA 7.5 pH 3,25
Seyval Blanc 60%/Bianca 40% 21Blg TA 8.5 pH 3,25
Marechal F. na różowe 21Blg TA 10 pH 3,15
Swenson red 18.5Blg TA 8.25 pH 3.38

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: sobota, 1 października 2022, 06:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1936
Lokalizacja: Cieszyn
vanKlomp napisał(a):
Piotr Mietek jest chemikiem.
Tym bardziej powinien widzieć,że nie jest to ww p. cz.a.,ale bardzo fajnie na nim się przejawia terroir. I tyle w temacie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: sobota, 1 października 2022, 06:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
RobertR napisał(a):
....
No i Cabernet Cantor robi bez posmaku gumy i stajenki w przeciwieństwie do takiego jednego fachowca z południa Polski.

Robercie, a może ten pan podzielić się sposobem na tego CC?

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO