ArturK79 napisał(a):
Piotrek, co masz czerwonego? Tydzień temu regent miał u mnie mocne 18 Bx

, marszałek 16. Kilka kg marszałka pójdzie pewnie na róż. Pestki brązowe, więc dużo więcej się nie spodziewam i będę zrywał w najbliższe weekendy. Decyzja zapadnie w ten.
Ciekawi mnie twoje wino z Kristaly. Też zamierzam zrobić. Tydzień temu było koło 16 Bx.
Artur,
Nie mam zdjęcia z kartki z zapiskami z ostatniej soboty, więc nie podam dokładnie, ale było praktycznie to samo co 16.09 albo o 1Bx mniej. Poniżej wrzucam co było na 16.09 dla tych kilku owocujących po raz pierwszy krzaków odmian czerwonych:
Frontenac - 18
LM - 21 (tu było nieźle ale to raptem 2 krzaki i osy już prawie to zjadły)
Marquette - 23
Negru de Dragasani - 13
Regent - 19
Rosler - 16
Triumf Alzacji - 19
W sumie można było zebrać Marquetta, ale teraz po tych deszczach to chyba jest w gorszym stanie. Problem w tym, że ja mam po kilka krzaków z odmiany, nie wszystkie jeszcze owocują i w dodatku obciążałem je bardzo symbolicznie więc w tym roku zbiór będzie tak mały, że trzeba będzie to wszystko w "jednym garnku" zrobić, dlatego chciałem żeby chociaż do tych 20 BX dowisiało, ale chyba pogoda pokrzyżuje plany. Jak mi to nie spleśnieje, to zbiorę w połowie października i zobaczymy co wyjdzie
Co do wina Kristaly to też jest cuvee z tych samych względów co powyżej (zresztą tak planowałem od początku, że po to go trzymam) z La crescentem i Seyvalem. Zamiast SB miała być Aurora, ale chyba się utleniła bo to był mikronastaw (szara zjadła grona) i na razie trzymam to osobno, więc dorzuciłem SB. Ma tam jeszcze iść Jutrzenka więc smak się zmieni, ale na razie nie dociągnęła. No i 18Bx na refraktometrze (150g/l na spławiku) po tłoczeniu nie pozostawia złudzeń - trzeba będzie dosłodzić, żeby choć jakieś minimum alkoholu w tym było.