Teraz jest środa, 11 czerwca 2025, 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 09:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Misza napisał(a):
Ja obciążam bardziej bo inaczej mam latorosla grubości kciuka.
Jakie drożdże na półwytrawne?

Słyszałem, że w komercyjnych winnicach też Solaris gnije na potęgę w tym roku, no ale tym się nikt na fejsie nie pochwali :wink:


Mietek, u mnie UCLMy. Nic tutaj nie wyczaruje.
A jak obciążasz Solarisa, napisz z ciekawości?
Ja zostawiam 7 latorośli na krzew (co 1 m) i po zmięknięciu jagód redukuję do 2 gron na latorośl.


bioy napisał(a):
Czy podając zawartość cukru Brix, podajecie odczyt z refraktometru, bez, czy z poprawką?
Solaris u mnie 24-27 Brix na refraktometrze. Kwasy nie mierzone, ale wyczuwalne, więc jeszcze wysokie.
W poprzednim sezonie Brix 28-30, a kwas powyżej 10. Co może być tego przyczyną?


Brix bez poprawki, odczyt bezpośrednio z refraktometru.
Trzeba by sprawdzić refraktometr. Brix 28-30 to mają jagody zaschnięte, zbotrytyzowane... Normalny Solaris, w pełni dojrzały to ma 24-26.
Wdaje mi się, że jakbyś rozpuścił 20 g cukru + 80 g wody (wszystko w gramach) i sprawdził w 20*C, to powinno mieć 20 Brix.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 10:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4632
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
A jak obciążasz Solarisa, napisz z ciekawości?

Mam trochę niefortunny rozstaw 1,25m i prowadzę na dwa pnie. Każde ramię 5-6 latorośli po 2 grona. Grona bywają u mnie przestrzelone i wtedy jest super bo nie gnije i obciążenie wychodzi ok. 3 kg. W tym roku zbite.


Cytuj:
Normalny Solaris, w pełni dojrzały to ma 24-26.

Moim zdanie bardziej istotny jest kwas i pH.
Ja celowałem w tym roku w Solarisa 22-23 Bx ale życie napisało własny scenariusz. Sam jestem ciekaw rezultatu bo jeszcze tak wcześnie go nie zbierałem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 18:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2015, 11:42
Posty: 309
Lokalizacja: podkarpackie - okolice Łańcuta, 356 m.n.p.m.
ZbyszekTW napisał(a):


bioy napisał(a):
Czy podając zawartość cukru Brix, podajecie odczyt z refraktometru, bez, czy z poprawką?
Solaris u mnie 24-27 Brix na refraktometrze. Kwasy nie mierzone, ale wyczuwalne, więc jeszcze wysokie.
W poprzednim sezonie Brix 28-30, a kwas powyżej 10. Co może być tego przyczyną?


Brix bez poprawki, odczyt bezpośrednio z refraktometru.
Trzeba by sprawdzić refraktometr. Brix 28-30 to mają jagody zaschnięte, zbotrytyzowane... Normalny Solaris, w pełni dojrzały to ma 24-26.
Wdaje mi się, że jakbyś rozpuścił 20 g cukru + 80 g wody (wszystko w gramach) i sprawdził w 20*C, to powinno mieć 20 Brix.


Dziękuję za radę. Sprawdziłem i wskazanie refraktometru to 18 Brix, natomiast na wodzie destylowanej wskazuje dokładnie 0.
Sam nie wiem co o tym myśleć, może cukier nie jest w 100% cukrem :o
Sprawdzę jutro spławikiem i porównam wynik z refraktometrem.

_________________
pozdrawiam, Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 21:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 117
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Solaris zbierany w piątek 02.09.2022. Parametry po sedymentacji:

PH 3,5
TA 5,6
Brixa 24,5.

Żadnych oznak szarej pleśni na gronach Solarisa :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4632
Lokalizacja: Rybnik
Gratulacje.
Feliks napisał(a):

TA 5,6

Będziesz kupażować czy dosypiesz kwasu?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: niedziela, 4 września 2022, 21:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 117
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Tak niskich kwasów w Solarisie nie miałem na winnicy przez ostatnie 10 lat. W tym roku nie miałem dużego obciążenia krzewów i od razu widać to w niskich kwasach.

Przy produkcji półsłodkiego Solarisa nie mam innej możliwości jak tylko podnieś poziom kwasów w moszczu :) :) :)
Mam jeszcze Rieslinga i Hibernala ale nie będę ich kupażował z Solarisem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 10:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2366
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie po sedymentacji (wcale nie zimnej, w temp. ~ 15*C) Solaris ma 24 Brix / TA 6,4 / pH 3,42.

Też nigdy nie miałem tak niskiego kwasu... Jednak letnie temperatury zrobiły robotę...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 10:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Coś jest na rzeczy w tym roku z niskimi kwasami.
W sobote robiłem pomiar na dublańskim i byłem w szoku bo TA wyszło 4.5 przy 21 brix 3.20 ph. Powtarzałem nawet pomiar żeby wykluczyć pomyłkę.
Dla porównania na Solarisie TA 7.5.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 10:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 117
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Swoje pomiary pomiary TA wykonywałem dwoma różnymi pehametrami i niestety wynik wyszedł taki sam :clap: :clap: :clap:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 11:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4632
Lokalizacja: Rybnik
Dali napisał(a):
TA wyszło 4.5 przy 21 brix 3.20 ph

Sprawdź pH-metr, pH powinno być wyższe.
Przy niskich kwasach ryzyko utlenienia Solarisa dodatkowo wzrasta. Piszę to tylko dlatego, że na zlotach wina utlenione wina z Solarisa zdarzały się nader często.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 12:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2018, 14:46
Posty: 79
Lokalizacja: Słupca/Września
Felix, wytłoki już w koszu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 12:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Misza napisał(a):
Dali napisał(a):
TA wyszło 4.5 przy 21 brix 3.20 ph

Sprawdź pH-metr, pH powinno być wyższe.
Przy niskich kwasach ryzyko utlenienia Solarisa dodatkowo wzrasta. Piszę to tylko dlatego, że na zlotach wina utlenione wina z Solarisa zdarzały się nader często.
TA 4.5 było dla Dublańskiego. U mnie jest to pierwsze owocowanie i nie mam porównania.

Solaris 24 blg TA 7.5 pH 3.18.
pH metr fakt że może dawać błędny wskazanie bo przydałoby się go skalibrować ale dopiero czekam na bufor kalibracyjny.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 22:00 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 117
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Solaris po 24 godzinnej maceracji poszedł do wyciskania, a następnie po 12 godzinach sedymentacji zlany z nad osadu i po dalszej obróbce zostały dodane drożdże. Dzisiaj od godziny 12.00 wstawiony został do szafy chłodniczej. Ostateczna planowana temperatura fermentacji Solarisa to około 10-12 stopni :D :D :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 7 marca 2016, 16:48
Posty: 60
Lokalizacja: dolnośląskie
U mnie w okolicach Legnicy Solaris w niedzielę miał 21 Bx i 8,1 TA kwas (próba z każdego rzędu), grona bez śladu gnicia pękania, much, os, szpaków, etc. Zbieram pod koniec przyszłego tygodnia o ile nic się nie wydarzy, mam jeszcze z wczesnych odmian adalminne ale jeszcze daleko do dojrzałości kwas 14, ciemne regent i c.cortis bez problemów sobie wiszą. Co do solarisa to po intensywnych deszczach które były 2 tyg. temu wyraźnie stracił cukier. Udanych zbiorów!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Solaris
19.6 Brix,
3.19 pH
TA 8.5g (mierzone na Vinoferm)

No to chyba potrzymam co najmniej jeszcze tydzień.

Do jakiego pH warto ciągnąć Solarisa?

Regent
16.5 Brix pozostałych parametrów nawet nie sprawdzam, raczej końcówka września.

Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], MichalR i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO