Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 21:41 
czeladnik
czeladnik

RobertR napisał(a):
Zebrałem dziś Pannonię.
(...)
Wstępnie cukier wyszedł 23 brix.

Czy te 23 brix to po odliczeniu niecukrów? Czy ekstrakt całkowity?

Już nie mogę się doczekać sadzonek Pannoni :thumbup:

U mnie dziś drugi dzień zbiorów.
Frontenac, Regent i Dornfelder.
Na Frontenacu więcej pleśni niż na Regencie czy Dornku. Na tych dwóch ostatnich poniżej 1% zainfekowanych jagód, ale pogoda +15-17°C w dzień i mokro i tak ma być przez kilka dni. Zebrałem, bo obawiam się, że za dwie doby takiej pogody mogłoby być już ponad 10% do wywalenia.
Btw Dornfelder jest chyba stworzony do ręcznego skubania - piękne duże grona, z dużymi jagodami, które łatwo się odrywają. Gdyby nie pogoda tydzień do dwóch bym go jeszcze potrzymał.

Balling całkowity soku tych trzech odmian 20°Blg.
Balling całkowity cuvee sześciu odmian = 21°Blg.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 07:23 
Ekspert
Ekspert

KrzysztofL napisał(a):
Czy te 23 brix to po odliczeniu niecukrów? Czy ekstrakt całkowity?.

Parę lat temu umówiliśmy się że podajemy wyniki wprost z refraktometru lub spławika, bez żadnych poprawek.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 07:59 
Ekspert
Ekspert

I taki wynik satysfakcjonuje mnie najbardziej gdyż Pannonia nie nadaje się na wino z cukrem resztkowym. Nie ten typ.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 09:58 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Parę lat temu umówiliśmy się że podajemy wyniki wprost z refraktometru lub spławika, bez żadnych poprawek.

Dzięki za wyjaśnienie. Jednak nie jest to dla wszystkich oczywiste. Z rozmowy ze Zdzisławem wynikło, że akurat on podaje cukier rzeczywisty, a nie ekstrakt całkowity. Dlatego dla uniknięcia niejednoznaczności sam zaznaczam, że podaję balling całkowity.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 11:46 
mistrz
mistrz

Sprawdziłem pogodę na najbliższe dni i chyba dzisiaj zbiorę wszystkie grona białych odmian poza Hibernalem i Pinot Gris.
Dzisiaj rano po nocnym deszczyku zmierzyłem ich cukry:
- Panonia - 22,5 Bx
- Gyongyrizling - 22 Bx
- Fleurtai - 22 Bx
Pestki dojrzałe, co potwierdzają ptaszory.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 11:57 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Fermentacje w miazdze kończy Triomphe d'Alsace, zebrany z cukrem 220 g/l. Kwasów nie mierzyłem. Pomiar gębowy zaakceptował odpowiednią kwasowość :P

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 14:16 
czeladnik
czeladnik

jokaer napisał(a):
Cytuj:
zebrany z cukrem 220 g/l.

220 gramów na jeden litr :shock:
Co w tym dziwnego?
220g/l to mniej niż 22 Bx.
Jak na Triumf Alzacki to niewysoka wartość.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 14:19 
czeladnik
czeladnik

A tak przy okazji. Triumf Alzacki to dla mnie jedna ze smaczniejszych odmian. Choć raczej w kategorii soków niż wina. Ale różowe pewnie byłoby ciekawe. Niestety mam tylko 2 krzewy.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 16:00 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
krogo napisał(a):
jokaer napisał(a):
Cytuj:
zebrany z cukrem 220 g/l.

220 gramów na jeden litr :shock:
Co w tym dziwnego?
220g/l to mniej niż 22 Bx.
Jak na Triumf Alzacki to niewysoka wartość.

Krogo, refraktometr mam wyskalowany na -2 Bx, więc w przypadku normalnej kalibracji pokazał 24 Bx. Uważam, że na czerwone wino w zupełności wystarczy 200-220 g/l. Owszem cukier jest ważny, ale poziom kwasów również przy pełnej dojrzałości pestek.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 18:33 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Dokładniej to nie wodowinian,ale winian i nie tylko potasu,ale także wapnia i innych minerałów.

:shock:
Cytuję portal fit.poradnikzfrowie.pl ;)

"winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo"

Każdy,kto choć trochę łyknął chemii,mówię o nauce, od razu widzi,patrząc na potencjały metali,wytrąci się najpierw potas i wodór,jak ktoś korzysta z sody przeciw mączniakowi i deszcze nie zmyje oprysku,to także sód. Potem dołącza winian cynku,żelazo,miedź. Oczywiście w mniejszych ilościach. Kamień winny,to nie tylko winian czy wodorowinian potasu,bo w jego skład w mniejszej ilości wchodzą także sole innych metali a hegompowstanie nie jest takie proste,jak by się mogło wydawać,gdyż wpływa na jego wytrącenie wiele czynników. Taki był sens moich wypocin.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 20:03 
Ekspert
Ekspert

hybryda napisał(a):
......
Krogo, refraktometr mam wyskalowany na -2 Bx, więc w przypadku normalnej kalibracji pokazał 24 Bx. Uważam, że na czerwone wino w zupełności wystarczy 200-220 g/l. Owszem cukier jest ważny, ale poziom kwasów również przy pełnej dojrzałości pestek.

Zdzisławie ,
kilka postów wczwśniej Mieczysław(@Misza) napisał:
"Parę lat temu umówiliśmy się że podajemy wyniki wprost z refraktometru lub spławika, bez żadnych poprawek. "
Zdecydowana większość z nas używa refraktometrów wyskalowanyvh dla zero Bx, co w przybliżeniu odpowiada też pomiarom wg spławika..
Jeżeli posiadasz refraktometr skalowany przy -2Bx ,to powinieneś za każdym razem gdy podajesz cukry informować o tym, bo w przeciwnym razie twoje wyniki nie są kompatybilne ze standardem pomiarów na forum :!: :!:
I robisz letke zamieszanie :wink:

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 21:48 
mistrz
mistrz

Ja wczoraj wieczorem pojechałem zebrać białe odmiany przed deszczem (został hibernal i jutrzenka bo jeszcze niedojrzałe). Mimo, że u mnie jakoś mocno nie padało, to ziemia mokra i co tydzień cukier zamiast rosnąć to malał. Jagody mocno napompowane. Zwłaszcza Kristaly. Niektórzy mówią, że to taki "zuckerwasser", a u mnie bardziej wasser niż zucker bo zostawiłem przy 18 Bx licząc że dociągnie, a tu wyszło na zbiór 16 Bx. Bida. Do tego Kristaly i Seyval mocno oberwały szarą plaśnią mimo oprysków Switchem w czasie kwitnienia i 3 razy Serenade pod koniec. Nie wiem czy to kwestia, że na piachu lepiej piją wodę, czy może raczej poranne mgły (dolina rzeki) temat załatwiły, ale chyba moja miejscówka do dobrych niestety nie należy...

Za to nieźle sprawdził się Dublański, bo bez infekcji na jagodach (na liściach próbuje wyłazić nieśmiało m.p.) i 21 Bx, a to mnie już mocno ucieszyło, że coś dało radę.

To było pierwsze owocowanie po 3 latach więc moment długo wyczekiwany i myślę że dla każdego początkującego winiarza niezwykły. Na początek średnio powychodziło 1 kg owoców z owocujących krzewów, bo wolałem za mało niż za dużo i tu fajnie, bo udało się tyle ile zamierzałem - coś wyjąć ale bez obciążania. 2 pierwsze próbne nastawy 4l (solaris i dublański) i 6l (kristaly, seyval i la crescent - ale tu słabo bo 18 bx i bez buraka nie da rady) już bulgoczą. Ciekawe czy będzie się to dało pić?...

Czerwone odmiany zostawiam. Trudno, co będzie to będzie - parametry mają za słabe żeby je teraz zbierać (różowe to nie mój cel). Pozostaje wiara że jeszcze pogoda się poprawi bo prognozy na dłużej niż 3 dni to dla mnie wrózenie z fusów :)

Rok zaczął się nieźle, ale im bliżej końca tym więcej komplikacji (z gradem po drodze). Pozostaje mieć nadzieję, że przyszły będzie nieco lepszy i obfitszy bo kolejne krzaki wejdą w pierwsze owocowanie. Jeszcze długa nauka przede mną i wiele potknięć ale mam nadzieję że z roku na rok będzie lepiej ;)

PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 07:51 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Misza napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Dokładniej to nie wodowinian,ale winian i nie tylko potasu,ale także wapnia i innych minerałów.

:shock:
Cytuję portal fit.poradnikzfrowie.pl ;)

"winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo"

Każdy,kto choć trochę łyknął chemii,mówię o nauce, od razu widzi,patrząc na potencjały metali,wytrąci się najpierw potas i wodór,jak ktoś korzysta z sody przeciw mączniakowi i deszcze nie zmyje oprysku,to także sód. Potem dołącza winian cynku,żelazo,miedź. Oczywiście w mniejszych ilościach. Kamień winny,to nie tylko winian czy wodorowinian potasu,bo w jego skład w mniejszej ilości wchodzą także sole innych metali a hegompowstanie nie jest takie proste,jak by się mogło wydawać,gdyż wpływa na jego wytrącenie wiele czynników. Taki był sens moich wypocin.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Piotr, litości!
Kamień winny to wodorowinian potasu i tylko to. W warunkach panujących w winie nie (pH pomiędzy 3 a 4) nie wytrąca się żaden inny winian.

PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 08:45 
Ekspert
Ekspert

Wydajność Pannonii przy tłoczeniu 71 % :D
Mam nadzieję że nic nie utleniłem, bo jak na złość było wczoraj dość ciepło 18 c.
Korzystając z okienka między deszczami zebrałem Rubineta razem z Messiasem z tego jednego krzewu. Te resztki Messiasa pomimo uszkodzenia przez osy pokazały bardzo dobrą wytrzymałość na sz.p.
Pierwszy raz odkąd mam Rubineta tak mocno zaatakowały i uszkodziły go osy, to jest jakaś katastrofa z tymi szkodnikami, zbieraliśmy dosłownie w roju, można było łapać gołymi rękami. Trzeba było przebierać uszkodzone grona.
Na szczęście coś tam udało się zebrać. Parametry niezłe 21,5 brix jak na ta odmianę i fatalną pogodę pod koniec dojrzewania jest bardzo dobrym wynikiem. Kwasy poniżej 9 (trudno zmierzyć dokładnie z powodu koloru soku).
Za kilka dni trzeba będzie uciekać z Roeslerem bo tej pogody może nie wytrzymać. Na szczęście również ma już dobre parametry.
Dzielnie trzymają się Duna Gyongye, Zweigelt Signum i Negru de Dragasani, ale jak dalej tak będzie lało to wszystkie parametry pójdą tam gdzie chadza "ruski korabl" :lol: .

PostNapisane: czwartek, 29 września 2022, 08:53 
Ekspert
Ekspert

U mnie osy delektują się ciemnymi deserówkami. Przerobowych nie dotykają Za wyjątkiem jednego grona Seyvala.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1