Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 15:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 07:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
KrzysztofL
06.09. zebrałam Galantha, dorzuciłam do niego resztkę Nero i po zmiażdżeniu oraz zasiarkowaniu dałam również drożdże HD S135.
W miazdze było 22 brix. Kwasów nie mierzę, bo mi szkoda kasy i odczynników na te moje mikro nastawy, a co roku trzeba by kupować świeże. Więc organoleptycznie tylko - jak zwykle ;) Fermentacja w mieszkaniu - 22-23°C.

Jakież było moje zdziwienie, jak po 2 tygodniach, przy odciskaniu, znalazłam kryształki kwasu winowego na ściankach i na dnie fermentatora... jakbym piasku sypnęła...

I teraz się zastanawiam, jak, skąd i dlaczego?

Kwasy pewnie były za wysokie, bo na "gębę" mierzone, ale chyba nie aż tak wysokie, bo Galanth (ok. 3 kg/krzew, z czego część zjedzona na deser) nie ma tendencji do wysokich kwasów. Temperatura fermentacji wysoka. Więc może drożdże? Albo suma drobnych elementów? Ale jak?

KrzysztofL, daj znać, jak to u Ciebie pójdzie z drożdżami HD S135 na innej odmianie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 08:26 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
kuneg napisał(a):
KrzysztofL, daj znać, jak to u Ciebie pójdzie z drożdżami HD S135 na innej odmianie.

Na tych drożdżach robię jeszcze HzK od Zdzisława. Pół opakowania na nastaw, czyli po 5g na ok. 25kg owoców.

Ad kamienia winnego, to nawet, jak robiłem wina gronowo-owocowe z przewagą niezidentyfikowanych labruch uprawianych bez większej atencji przez mojego ojca, to się wytracał i to mocno. A fementowałem na drożdżach amatorskich np. "aromatic wine complex".
W tym roku z tych labruch nastawię wino różowe (na drożdżach St Georges S101) do kupażu z brzoskwiniowym - lekkie i łatwe w piciu na imprezy typu ogniska czy grille :mrgreen:
Będę obserwował, czy wytrąci się kamień winny.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 10:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Kamień winny to wodorowinian potasu - sól kwasu winowego.
Czyli na chłopski rozum było albo dużo kwasu winowego, albo dużo potasu, albo jednego i drugiego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1936
Lokalizacja: Cieszyn
malikid napisał(a):
Kamień winny to wodorowinian potasu - sól kwasu winowego.
Czyli na chłopski rozum było albo dużo kwasu winowego, albo dużo potasu, albo jednego i drugiego.

Dokładniej to nie wodowinian,ale winian i nie tylko potasu,ale także wapnia i innych minerałów. Do wytrącenia dochodzi także,jak wiele razy wspomniano, podczas obniżania temperatury. Dochodzi także do wytrącania po fermentacji, kiedy cukier stabilizuje a w miarę przebiegającej fermentacji jest go coraz mniej.
Cytując klasyka na wytrącenie kamienia winnego wpływa wiele czynników >" stopień koncentracji potasu, wapnia i kwasu winnego w winie, a także jego temperatura, zawartość alkoholu, jego wartość pH, ilość zawartych w nich substancji koloidalnych, zawartość polifenoli, technika i stopień filtracji."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 11:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4642
Lokalizacja: Rybnik
piotr85 napisał(a):
Dokładniej to nie wodowinian,ale winian i nie tylko potasu,ale także wapnia i innych minerałów.

:shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 13:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 30 maja 2019, 12:13
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Zbiór: 26.09
Odmiana: LM
Plon: ~6kg/krzew
Cukry: ~23 blg
Innych parametrów nie mierzyłem, powodem brak sprzętu.
Obrazek
W tym roku miałem okazję zebrać pierwsze owoce (dosłownie i w przenośni) trzyletniej pracy. Zdaję sobie sprawę, że przede mną jeszcze długa droga i pewnie popełniłem z milion błędów, ale w końcu przekonałem się, że chodzenie z sekatorem jest o wiele przyjemniejsze gdy celem moich "łowów" są grona, a nie pasierby wyrastające z tej niemożliwej do okiełznania odmiany :D

Pewnie za niedługo pojawi się w odpowiednich wątkach mnóstwo pytań, na które mam nadzieję odpowiecie :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5507
Lokalizacja: Łódź i okolice
Trzyletnie krzewy i obciążyłeś 6 kg/krzew? :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 14:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Trzyletnie krzewy i obciążyłeś 6 kg/krzew? :shock:

U mnie też po 6kg/krzew, ale krzewy 15 sto letnie :!:
Na Mazowszu ta odmiana dobrze plonuje :lol:
Zdjęcie fragmentu krzewu z 16/09/2022


Załączniki:
Komentarz: Leon Millot - grona 16/09/2022
LM gr 16092022.JPG
LM gr 16092022.JPG [ 114.73 KiB | Przeglądane 484 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 14:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 30 maja 2019, 12:13
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
@vanKlomp
Tak. Wyszedł brak doświadczenia. Liczyłem 90g/grono, wyszło ponad 110. Dodatkowo krzewy są bardzo obfite, a redukcja kwiatostanów na poziomie 50% okazała się niewystarczająca. Pozostaje tylko trzymać kciuki o to żeby zima nie była zbyt mroźna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 15:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
malikid napisał(a):
Kamień winny to wodorowinian potasu - sól kwasu winowego.
Czyli na chłopski rozum było albo dużo kwasu winowego, albo dużo potasu, albo jednego i drugiego.

No i to chyba jest odpowiedź - potas.
Na koniec sierpnia posypałam nawozem jesiennym, czyli potas z fosforem. W innych latach nie sypałam i kwas winowy wytrącał się dopiero po schłodzeniu nastawu.

Dzięki za naprowadzanie. :)

Do kwasiora Muscarisowego po prostu dosypię węglanu potasu i po problemie. ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
No to nie tak, że potas/węglan/wytrącenie kamienia rozwiązuje problem kwasowości...

Te zabiegi zmniejszają poziom kwasu winowego - łagodnego i pożądanego w winie.

A niedostatecznie dojrzałe owoce mają nadmiar kwasu jabłkowego - ostrego w smaku. I tym kwasem się trzeba zająć...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
To Muscaris pójdzie na pomarańczowe z FJM. Taki mikronastaw, że poeksperymentować mogę.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 20:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2257
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zebrałem dziś Pannonię.
Wyszło 103 l miazgi z 32 krzewów. A miała podobno umiarkowanie plonować. Obciążenie przeważnie 1 grono na latorośl, miejscami po 2.
Wstępnie cukier wyszedł 23 brix. W przeciwieństwie do Bacski Pannonia trzyma kwas co mnie cieszy, bo nastaw z Bacski ma ich za malo. Owoce Pannonii zdrowe, mimo tak fatalnej pogody i plagi os. Gdyby z wszystkimi odmianami byłoby tak mało pracy przy zbiorach to byłoby super. Do tego jeszcze dojdzie wysoka wydajność tłoczenia i mało sedymentu do wyrzucenia. ObrazekObrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5507
Lokalizacja: Łódź i okolice
Robert czekam z niecierpliwością na możliwość degustacji. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZBIORY 2022
PostNapisane: wtorek, 27 września 2022, 20:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2257
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Obym tylko nie sp.... jak rok temu z tymi chińskimi grzałkami.
Jutro zbieram Rubineta, bo lepsza pogoda już była, do 10.10 prognozy fatalne.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: FilipR i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO