U mnie już po winobraniu, na początku ubiegłego tygodnia rozpocząłem zbiory odmian:
1) Solaris, Prairie Star, Felicja, Krystaly, Muskat Odeski, Syrius, La Crescent – cukier miazgi dla całości wyniósł 22 Blg, gdzie Solaris, Prairie Star stanowiły po około 30%, cztery kolejne odmiany po około 10% i symboliczna ilość LC. Podczas zbiorów dobrze prezentowały się (tj. bez uszkodzeń) grona odmian Prairie Star, Felicja, Muskat Odeski i Syrius, natomiast na Solarisie i Krystaly w tym sezonie trafiały się zgnite grona.
2) Leon Milot – cukier miazgi 22 Blg przy średnim obciążeniu na krzew 2,7 kg. Marechal Foch – 22 Blg przy obciążeniu 3,24 kg na krzew. Grona LM i MF były praktycznie zdrowe, jedynym problemem jaki się pojawił to obie te odmiany upodobały sobie kwiczoły i pomimo założonych siatek były podjadane przez ptaki.
3) Marquette – cukier miazgi 23 Blg przy średnim obciążeniu 2,6 kg. W gronach sporadycznie trafiały się 1-3 jagody z "czerwoną zgnilizna".
4) Regent plus Rondo – cukier miazgi dla całości 22 Blg (gdzie Regent stanowił 55%) przy średnim obciążeniu dla Regenta 1,32 kg i 1,54 kg dla Ronda. Zdrowotność gron u obydwu odmian na takim samym poziomie, czyli b. dobra, sporadycznie trafiło się grono z 1-2 jagodami z szarą pleśnią. C. Cantor – 19,5 Blg
Pod koniec minionego tygodnia zbierane były odmiany (zbiór wymuszony przez przymrozki):
5) Johanniter, Seyval, Bianka, Jutrzenka – cukier miazgi dla całości 22,5 Blg (przy średnim obciążeniu 1,43 kg), gdzie Johanniter i Seyval stanowiły po 35%, Bianka 20% i Jutrzenka 10%. Grona dla tych odmian były zdrowe, jedynie w przypadku Seyvala trafiło się kilka zgnitych gron. Hibernal – cukier miazgi 23,5 Blg przy średnim obciążeniu 1,95kg, grona idealnie zdrowe.
6) Rubinet, Roesler, Monarch, Dornfelder, Zweigelt – cukier miazgi dla całości wynosił 21 Blg.
Kwasów nie mierzyłem. Ze wszystkich jasnych odmian będzie wino pomarańczowe. Fermentacja wszystkich odmian na drożdżach "spontan".
_________________ Pozdrawiam Mirek
|