Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 04:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 07:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zebrałem wczoraj Osceole muscat, bo kolejnego deszczu nie wytrzymałaby już zdrowotnie. Po nocy, znaczy burzy i teraz rannych opadach, żałuję, że Solarisa też nie zebrałem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 07:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Muszę się przyznać że i ja w tym roku częściowo przegrałem z rzekomym. Z przyczyn .... kurde zaniedbałem przed i po kwitnieniu opryski . Pierwszy zrobiłem miedzianem w połowie lipca było czysto i byłem jeszcze spokojny. Dzisiaj muszę stwierdzić że coś tam poraziło jednak. Kilka deserowych ma pęknięte grona, być może po deszczu ale solaris który najpiękniej wygląda oberwał na wiosnę chyba jednak bo zdażają się grona w którym jagoda lub kilka się zasuszyła. Zapadła decyzja że dziś zbiory. Rano cały Solaris zerwany, teraz jadę do lekarza tak że gdy wrócę czeka mnie sporo pracy. W takim wypadku myślę że maceracja nie ma sensu czyli obranie dokładne i wyciskanie
Regent, Muscaris, Market zdrowiutkie a NN od Zdzisława też mnie zaskoczył. Gdy wróciłem po krótkiej nieobecności to myślałem że ptaki się dorwały już do niego albo osy jestem zszokowany że tak wcześnie gdy był jeszcze tak mały cukier. Założyłem siatkę ale plon już będzie mniejszy. Chyba ze też choroba ale raczej chyba nie bo skórek nawet nie było.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 13:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Jutro. Jak będzie ciut mniej cukru to sie nic nie stanie. W niedzielę nie będę sąsiadów gorszył :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 20:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Ja też :D

Solaris + krystaly 2:1, 23brix, kwasy 8.

Mam UCLM S325, chyba najlepiej iść w pół wytrawne, na ile blg zatrzymać?

Sok w chłodni, 15 stopni, jutro zlewam, jak uwodnic/dodać te drożdże?
Pierwszy raz moge majstrowac przy temperaturze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 20:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5470
Lokalizacja: Łódź i okolice
julian napisał(a):
jak uwodnic/dodać te drożdże?

Drożdże UCLM S325 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinnoprzebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Mieszaninę dodawać do zbiornikafermentacyjnego i zamieszać.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 20:59 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Właśnie o to mi chodzi, czytałem.
Drożdże 25 stopni moszcz 15, trochę duża różnica. ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5470
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po tych 25 minutach temperatura drożdży zmniejszy się. Myślę, że do 20 stopni.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 21:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Ok. Dziękuję.

Jak jeszcze można, jaka optymalna temperatura fermentacji?, Jak zaczynać i jak zakończyć z cukrem resztkowym?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 23:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Co do "zbiorów"u mnie..Arkadia podjadana od 2 tyg....teraz można śmiało całe grona zrywać bo osy pomagają(to co pepękało po sierpniowych ulewach)..Nero także od 2 tyg do skubania ... Arkadii i Nero już by nie było jakby było komu zjeść. Kristaly...sam cukier po fatalnym zapyleniu garść gron na krzew. Ajwaz zaczyna być zjadliwy(sporo późniejszy od Arkadi)Wiktoria popękała po sierpniowych ulewach...mało nacieszylem się jej smakiem:-( za to osy na pewno)NN Gronkowca 2 tyg temu ćwiczebnie sprawdzone nowym refraktometrem 21 brix. Teraz smak ma kapitalny....gdyby deserowe taki miały...tylko te drobne jagody..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2019, 21:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
Zebrałem dzisiaj Solarisa. Cukier 26,5 blg, kwasy 8,8 g/l, obciążenie 1,8 kg/krzew.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 06:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczoraj zebrałem w Otmuchowie Chasselas i Magdalenkę. Tu jest opis i zdjęcia:
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid391764


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Wczoraj zebrany Solaris, do niego trochę Siegera (13%) i Prima (3%)
Sumaryczny Bx nieco ponad 25. Kwas 5 g/l, pH 3,54.
Obciążenie Solarisa ok. 2,7 kg.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 13:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5470
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mietek będziesz dokwaszał?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 13:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Już dokwasiłem jabłkowym i winowym 1:1 do ca. 7 g/l, pH 3,4
Ale w sumie to nie wiem czy powinienem się przyznawać do korygowania natury albo obnażać brak wyczucia i znajomości swojego siedliska :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 15:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Może powtórzę się z tym co napisałem w innym poście. Solaris zebrany, fermentuje.
W sumie to jestem zadowolony z efektu mimo mojego wiosennego zaniedbania opryskiem. Pod koniec lipca mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy dał znać o sobie. Zatrzymałem chorobę sodą i Siarką.
Bałem się że sobie nie poradzę z tym ale nie jest źle, liście są zdrowe, na bieżąco obrywam gdy coś wyjdzie, tyle że owoce jednak minimalnie na Solarisie zostały porażone.
Owocowanie z pąków zapasowych bo pierwsze majowe przymrozki wszystko wycięły częściowo. Pestki brązowe kruche. Przy pomiarach próbnych miałem cukier średnio 25 brix. jednak przy przerabianiu tego sytuacja trochę się zmieniła o w środku krzewu znalazły się grona które miały i 21brix i pestki jeszcze nie ciekawe ale nie chciałem dłużej czekać bo bałem się że z każdym dniem plon mi się zmniejszy.
Z 14 krzewów zebrałem 26,5kg
Po obróbce ręcznej na którą chyba tylko pozwolić sobie może winogrodnik, trwającej 6 godzin uzyskałem 24 kg owocu zdrowego do tłoczenia.
Po tłoczenia uzyskałem do sedymentacji 14 litrów o parametrach
23brix pH 3.21
Tak wygląda mój solaris już bez dzieci
Obrazek
A takie cuda znalazłem czasem w środku
Obrazek

Obrazek
A to mój zbiór, zdjęcie nie teges może ale robiłem je dla żony, nie myślałem dawać tutaj.
Obrazek[/URL]

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO