Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie zawiódł dostawca enzymu - tzn. nie dotarł na czas...
Więc zakupiłem pektoenzym w Leroy Merlin...

A drożdże - standardowo - UCLM...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 17:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
Piotr77 napisał(a):
Zbyszek, dopiero teraz zauważyłem. Wyciskałeś od razu, czy macerowałeś?
I najważniejsze pytanie, czy pomiary wykonałeś przed zbiorami, czy po zbiorach? A jeżeli po zbiorach, to na którym etapie obróbki moszczu?

Powodzonka!

Pozdrawiam
Piotr


Maceracja około 4h z pirosiarczynem i pektoenzymem.
Pomiary po wyciskaniu soku na prasie.
Teraz sok się sedymentuje w 12*C, 24 h.
Zmierzę jeszcze raz po sedymentacji, zobaczymy ile straci.

Dobrze, że wątłego Solarisa trochę tłuczysz.
Przed zatrzymaniem na 1blg, sprawdź jeszcze kwasy...

A jakie pomiary po sedymentacji?

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 17:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1282
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
ZbyszekTW napisał(a):
Taką wartość mam wypraktykowaną jako najlepszą dla półsłodkiego wina z Solarisa...


Jak już nastawisz, nie zapomnij proszę podzielić się przepisem :)

Jakub

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Piotr77 napisał(a):

Dobrze, że wątłego Solarisa trochę tłuczysz.
Przed zatrzymaniem na 1blg, sprawdź jeszcze kwasy...

A jakie pomiary po sedymentacji?

Pozdrawiam
Piotr


Po sedymentacji:
25 Brix, TA 8.2, pH 3.16

kwasy spadły o 1.2, ale pH właściwie bez zmian??? To niedokładność pomiaru czy może jest jakaś przyczyna?

Piotrek, a czemu mówisz, żeby przed zatrzymaniem sprawdzić kwasy? Za wysokie mogą być?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
Po sedymentacji:
25 Brix, TA 8.2, pH 3.16

Za szybko, za wątło... zadzwoń jutro po 12-stej. Jeżeli dzisiaj rozpoczęła się fermentacja, to ja bym do jutrzejszej rozmowy fermentował w temperaturze 20-22C.
ZbyszekTW napisał(a):
kwasy spadły o 1.2, ale pH właściwie bez zmian??? To niedokładność pomiaru czy może jest jakaś przyczyna?

Wszystko gra. Zdziwiłbym się, gdyby pH wzrosło... Wytrąciło się trochę winowego przez potas, przy niskim pH i tyle. W tych okolicznościach nie miało prawa wzrosnąć.
ZbyszekTW napisał(a):
Piotrek, a czemu mówisz, żeby przed zatrzymaniem sprawdzić kwasy? Za wysokie mogą być?

W tym przypadku, bardziej obawiałbym się zbyt niskich, jak na dobre 30 gr cukru/l - czyli, poprzez badanie, potwierdzisz słuszność drogi w kierunku harmonii, lub zmniejszysz ilość cukru resztkowego.

P.S. Daj jeszcze znać, w jakie temperaturze obecnie prowadzisz fermentację, to jeszcze pomyślę.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dzisiaj zadane drożdże, temperatura 14-15*C.

Może jeszcze dodam, że zbiór był lekko za wcześnie, ze względu na plany wyjazdowe. Ale tym się nie martwię, Solaris mocno zrzuca kwas, przy tych paramentach powinno wyjść pijalne wino.

A plan B jest taki, że na krzewach wiszą jeszcze grona na starych krzewach. Te mają więcej i cukru i kwasu i też wyższe pH. Zbiór w poniedziałek 02.09 i wtedy pomyślę, czy połączyć te nastawy, czy zrobić osobne wina...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 21:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
Dzisiaj zadane drożdże, temperatura 14-15*C

W tej sytuacji, do jutra lepiej fermentować w wyższej temperaturze.
ZbyszekTW napisał(a):
przy tych paramentach powinno wyjść pijalne wino.

E tam, masz wytworzyć bardzo dobre! :)
ZbyszekTW napisał(a):
Zbiór w poniedziałek 02.09 i wtedy pomyślę, czy połączyć te nastawy, czy zrobić osobne wina...

Na ewentualny kupaż będziesz miał czas.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
U mnie Solaris ma 23 Brix i 7,5-8 g kwasów, jednak pestki nie są jeszcze dojrzałe.
Radzicie sugerować się tymi pestkami, czy jak kwas zjedzie do 6,5 - 7 to zrywać i nie czekać?
Pozdr,
MArcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Solaris 25 Bx, kwasy 7,5. Planuję zbiór pod koniec tygodnia.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2019, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
U mnie Solaris już zebrany, parametry wydaje mi się nie złe;' cukier 25bx, kwas 9g/l, plon 45kg z 12 krzewów.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 14:04 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
https://photos.app.goo.gl/w7fgzG98NFct4ufz7

Tak wygląda Solaris, te czarne plamy to początek szarej pleśni?

Parametry brix ok 23

Kwasy 10

Pestki nie całkiem wybarwione.

Zbierać w piątek czy się wstrzymać jeszcze tydzień


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 16:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Julian, oglądając Twoje zdjęcia Solarisa, (wyglądają na bardzo dojrzałe) wyciągam wniosek że cukru, jest na pewno więcej jak 23bx, myślę 25-26bx.
Jest koniec sierpnia więc i kwasy powinny być poniżej 10g/l. Moje podejrzenia są takie że masz błąd w pomiarach. Osobiście dokonałbym zbioru.
Chore jagody, grona odrzuć. Wyciskaj sok bez maceracji, od razu siarkuj.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 17:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
julian napisał(a):
https://photos.app.goo.gl/w7fgzG98NFct4ufz7

Tak wygląda Solaris, te czarne plamy to początek szarej pleśni?

Parametry brix ok 23

Kwasy 10

Pestki nie całkiem wybarwione.

Zbierać w piątek czy się wstrzymać jeszcze tydzień

23brix - to mało a kwasy 10 dla Solarisa to zbyt dużo :!: :?:
Jeżeli pestki nie całkiem wybarwione to znaczy ,że owoce jeszcze nie całkiem dojrzałe :!:
Decyzja co do zbioru należy do Ciebie, ale do piątku paremetry jeszcze mogą się zmienić na lepsze ,zwłaszcza przy tak upalnej pogodzie ?! jeżeli krzewy nie przeciążone owocowaniem i mają jeszcze zdrowe liście ? :?: :idea:
Moje owoce Solarisa jeszcze wiszą na krzewach i czekają na decyzję ....
Pierwsze pomiary parametrów jak co roku dotychczas w pierwszą sobotę lub niedzielę września.
Jeżeli pogoda taka jak w 2018 i 2019 zagości na dłużej na Mazowszu, to trzeba będzie pomiary i zbiory przyspieszyć pewnie o tydzień ? :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 18:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Refraktometr sprawdzałem w wodzie i niby ok.

Są grona z ekstraktem 25brix i są takie 20brix.

Płyn do kwasomierza dzisiaj kupiłem więc świeży chyba.

Ale czuć jeszcze trochę ten wyższy kwas.

Nie redukowałem gron na niektórych krzewach po 20 liście zdrowe.

Co to robić :D

Krystaly tylko 19brix, za to kwas 7


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2019, 18:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
julian napisał(a):
......

Co to robić :D

Krystaly tylko 19brix, za to kwas 7

Co tu robić w takiej sytuacji ?- czekać jeszcze kilka dni ze zbiorem :!:
Cuvee Solaris/Kristaly to może być dobre wyjście ....
Kristaly to odmiana deserowo/przerobowa, dlatego ma małe cukry i małe kwasy, w sam raz jako placebo do innych odmian winnych ?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO