Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 03:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 14:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dużo zależy od siedliska :!:
Poniżej moje Piesnia i Kodrianka na parkanie , około metra od budynku sąsiada.
Niczym w tym roku nie pryskane :D


Załączniki:
Komentarz: Piesnia - 17/08/2019
Piesnia-gr.JPG
Piesnia-gr.JPG [ 115.84 KiB | Przeglądane 1034 razy ]
Komentarz: Kodrianka - 17/08/2019
Kodrianka-gr.JPG
Kodrianka-gr.JPG [ 92.02 KiB | Przeglądane 1034 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2673
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
Pstryknąłem małe zestawienie bo później może już nie będzie okazji, bo siatek nie rozkładałem.
Nie wszystko dojrzałe, nie wszystko nawet w pełni wyrośnięte.
Zapomniałem pstryknąć Podarek Iriny. Jagody też ma nieliche.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 17 sierpnia 2019, 20:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2017, 16:51
Posty: 259
Lokalizacja: kilkanaście km od Radomska-207 n.p.m.
Bardzo fajny materiał poglądowy, dzięki. :clap:

_________________
Pozdrawiam Roman :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 00:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Michał dzięki za to zestawienie jagód, ale dla mnie imponujące są jagody Rusłana. Jako, że poszukuję ciemnych deserówek to ta odmiana jest perspektywiczna. Dobrze, że już mam jej sadzonkę w doniczce i już ją posadzę w miejsce docelowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 09:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2673
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
Jagoda Rusłana na tym zdjęciu wcale nie największa, bo już mocno objedzone. Przypomina śliwkę węgierkę wielkością, kształtem, kolorem ale też i smakiem!
Wcześniej wrzucałem fotkę z jeszcze większą jagodą https://www.4shared.com/img/oT9Dutj8da/s25/16c41ea9f58/zestawtunel

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 11:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Solaris zerwany wczoraj :
Brix -26
TA- 7,5
PH- 3,7
Wyszło około 50-55 litrów miazgi.
Po wytłoczeniu około 25-27 litrów moszczu . Nie używałem pektopolu,
Może warto ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 16:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
I u mnie dzisiaj zbiory Solarisa - oberwałem młodsze, 3 letnie krzewy. Starsze, 8 letnie jeszcze wiszą.

Parametry:
Brix 24.5
TA 9.3 g/l
pH 3.15

Mogłyby jeszcze powisieć ze 3 dni, ale wyjeżdżam na najbliższy weekend i czas goni.

Obciążenie 3,4 kg/krzew, co dało 2 l soku na krzew. Krzewy były prowadzone Guyotem, po 7-8 latorośli, bez redukcji gron.
Zniosły to bardzo dobrze, zobaczymy jak wyjdzie wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 17:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Trochę dużo kwasów jakie plany na wino?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Celowałem w TA 9.0, więc dużo się nie pomyliłem :-)
Taką wartość mam wypraktykowaną jako najlepszą dla półsłodkiego wina z Solarisa, blg końcowe w okolicy 1.
Solaris zrzuca bardzo dużo kwasu w trakcie dojrzewania, więc akurat nadmiarem kwasu się nie martwię.
Bardziej bym się martwił co zrobić z Solarisem co ma kwas koło 7 g/l :mrgreen:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 18:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 111
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Zbiory Solarisa przeprowadziłem w zeszły czwartek. Krzewy 7 letnie.

Parametry:
Brixa 24.00
TA 6.75 g/l
pH 3.36

Obciążenie krzewów 2,5 kg.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 21:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
I u mnie dzisiaj zbiory Solarisa - oberwałem młodsze, 3 letnie krzewy. Starsze, 8 letnie jeszcze wiszą.

Parametry:
Brix 24.5
TA 9.3 g/l
pH 3.15

Zbyszek, dopiero teraz zauważyłem. Wyciskałeś od razu, czy macerowałeś?
I najważniejsze pytanie, czy pomiary wykonałeś przed zbiorami, czy po zbiorach? A jeżeli po zbiorach, to na którym etapie obróbki moszczu?

Powodzonka!

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 22:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
I u mnie dzisiaj zbiory Solarisa - oberwałem młodsze, 3 letnie krzewy.


16 sierpnia pisałeś,cyt."U mnie zbiory za 10-14 dni".
Zmieściłeś się w ramach...;)
Będzie Wino!
Tym samym gratuluję zbiorów i PROFESJONALIZMU! :thumbup:

Feliks również gratulacje!!! ;)
Wartość TA podałeś moszczu, czy soku po sedymentacji?
Ciekawe co ten rok przyniesie za Wino???
Cheers!

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 06:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Piotr77 napisał(a):
Zbyszek, dopiero teraz zauważyłem. Wyciskałeś od razu, czy macerowałeś?
I najważniejsze pytanie, czy pomiary wykonałeś przed zbiorami, czy po zbiorach? A jeżeli po zbiorach, to na którym etapie obróbki moszczu?

Powodzonka!

Pozdrawiam
Piotr


Maceracja około 4h z pirosiarczynem i pektoenzymem.
Pomiary po wyciskaniu soku na prasie.
Teraz sok się sedymentuje w 12*C, 24 h.
Zmierzę jeszcze raz po sedymentacji, zobaczymy ile straci.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 06:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
W jakiej temperaturze maceracja i konkretnie z jakim enzymem?

Na Morawach też już po zbiorze solarisa, ale mam wrażenie, że prawie cały idzie na burczak :wink: - równie smaczny jak IO. Tylko w jednej winiarni/winotece spotkałem wino z solarisa.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 07:02 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
ZbyszekTW napisał(a):
Piotr77 napisał(a):
Zbyszek, dopiero teraz zauważyłem. Wyciskałeś od razu, czy macerowałeś?
I najważniejsze pytanie, czy pomiary wykonałeś przed zbiorami, czy po zbiorach? A jeżeli po zbiorach, to na którym etapie obróbki moszczu?

Powodzonka!

Pozdrawiam
Piotr


Maceracja około 4h z pirosiarczynem i pektoenzymem.
Pomiary po wyciskaniu soku na prasie.
Teraz sok się sedymentuje w 12*C, 24 h.
Zmierzę jeszcze raz po sedymentacji, zobaczymy ile straci.


A możesz powiedzieć, jakich drożdży użyjesz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Yandex [Bot] i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO