Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 07:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4662
Lokalizacja: Rybnik
McnZ napisał(a):
Mam pytanie czy ktoś fermentował Solarisa + Pinot blanc z chipsami dębowymi (raczej naturalnymi, nietostowanymi)?

A jaki efekt zamierzasz uzyskać?
Ja nie pamiętam żeby na tym forum ktoś próbował takich eksperymentów z jakąkolwiek białą odmianą. :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 10:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
McnZ napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem win półsłodkich ale nie mam chyba wyboru

Jak chcesz wytworzyć dobre wino, to szukasz balansu, a przy tym cukrze, pójście w wytrawne, znacznie ograniczy liczbę zwolenników takiego wina :wink:
McnZ napisał(a):
W zeszłym roku zbierałem 9 września i parametry były znacznie gorsze.

Moment optymalnego zbioru nie zależy od ustalonego z góry terminu, a od warunków siedliska w danym roku i osiągnięcia parametrów na dany typ wina. Inaczej, najczęściej będziesz miał rozjazd między tym, co byś chciał, a tym co możesz.
McnZ napisał(a):
Mam pytanie czy ktoś fermentował Solarisa + Pinot blanc z chipsami dębowymi (raczej naturalnymi, nietostowanymi)?

W takiej konfiguracji odmian, nie fermentowałem z wiórami. Natomiast, przy cukrze resztkowym, jaki domyślam się, że chcesz zostawić, to dodanie wiórów dębowych na etapie fermentacji, jest dobrym pomysłem - trochę wzbogaci i odrobinę przełamie słodycz. Ale nieporozumieniem jest używanie chipsów niepalonych - raczej nic dobrego do wina nie przejdzie.
marttinezz napisał(a):
ok, ostatecznie ustawiłem na 8,0

Jeżeli chcesz zostawić min.30 gr/l cukru resztkowego, to wyjściowy kwas jest za niski - taki powinien być docelowy.
A w tej sytuacji, spadnie min. do 7 i zrobi się ulepek.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Piotr77 napisał(a):
Jeżeli chcesz zostawić min.30 gr/l cukru resztkowego, to wyjściowy kwas jest za niski - taki powinien być docelowy.
A w tej sytuacji, spadnie min. do 7 i zrobi się ulepek.

Moje sugestie dotyczyły wina wytrawnego.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 10:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Piotr77 napisał(a):
.....
McnZ napisał(a):
Mam pytanie czy ktoś fermentował Solarisa + Pinot blanc z chipsami dębowymi (raczej naturalnymi, nietostowanymi)?

W takiej konfiguracji odmian, nie fermentowałem z wiórami. Natomiast, przy cukrze resztkowym, jaki domyślam się, że chcesz zostawić, to dodanie wiórów dębowych na etapie fermentacji, jest dobrym pomysłem - trochę wzbogaci i odrobinę przełamie słodycz. Ale nieporozumieniem jest używanie chipsów niepalonych - raczej nic dobrego do wina nie przejdzie.
......

Dlaczego nieporozumieniem jest używanie chipsów niepalonych :?:
Co niedobrego może przejść z nich do wina ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 11:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może się pojawić "efekt szuflady" :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 11:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
vanKlomp napisał(a):
Moje sugestie dotyczyły wina wytrawnego.

Dla wytrawnego sugestie b. dobre. Natomiast tutaj, Kolega ma problem z cukrem. Przy 23 Brix można byłoby jeszcze fajnie wyprowadzić na wytrawne, ale przy 26 Brix amatorsko, bez kupażu nie możliwe.
dziadek2 napisał(a):
Może się pojawić "efekt szuflady" :)

z regału na strychu pamiętającego czasy Ludwika II lub też pobliskiego tartaku w godzinach pracy :)- jak dla mnie zbyt duże ryzyko, pomimo, że to tylko fermentacja, a nie leżakowanie.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 12:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Piotr77 napisał(a):
....
dziadek2 napisał(a):
Może się pojawić "efekt szuflady" :)

z regału na strychu pamiętającego czasy Ludwika II lub też pobliskiego tartaku w godzinach pracy :)- jak dla mnie zbyt duże ryzyko, pomimo, że to tylko fermentacja, a nie leżakowanie.

Pozdrawiam
Piotr

Czy ktoś wypróbował już praktycznie ten "efekt szuflady" :?:
Pytam, bo już kilka dni temu cytowałem za WinoHobby - Czym różnią się poszczególne rodzaje płatków dębowych?
"... Natomiast płatki naturalne, dodają najwięcej świeżości i tanin do wina...."

Efekt zależy prawdopodobnie od czasu maceracji ?

Poza tym z innych artykułów wynika : "im dłuższy czas opiekania (i wyższa temperatura), tym niższy poziom garbników."

PS
Ostatnio modne stają się "chipsy" z pędów winorośli różnych odmian "szlachetnych" :wink:
Np
Grapevine Shoot Chips: A Novel Alternative to Oak Chips in Winemaking
"Pędy Airén i Tempranillo zostały przycięte około 90 dni po zbiorach winogron w Castilla-La Mancha, Hiszpania. Po okresie przechowywania w ciemności pędy pocięto na próbki o długości 2-7 cm i poddano obróbce średnio tostowej.Kawałki „chipsów” opiekano w 160oC lub 180oC przez 45, 60 lub 75 minut.
Opieczone wióry dębowe zastosowano jako kontrolę / porównanie"

Następnie wina poddano analizie chemicznej.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 17:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Dzięki za sugestie, na razie sok w lodówce, trwa sedymentacja, jutro chipsy naturalne 1g / litr (mam z dębu amerykańskiego), Enartis Aroma White. Przy cukrze ok. 30-35 (jak się uda) zatrzymam fermentację (czyli na aerometrze ok.1 blg). Chipsy planuję usunąć po ok. tygodniu.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 18:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 498
Lokalizacja: Biłgoraj
McnZ napisał(a):
Dzięki za sugestie, na razie sok w lodówce, trwa sedymentacja, jutro chipsy naturalne 1g / litr (mam z dębu amerykańskiego), Enartis Aroma White. Przy cukrze ok. 30-35 (jak się uda) zatrzymam fermentację (czyli na aerometrze ok.1 blg). Chipsy planuję usunąć po ok. tygodniu.

Jak obliczyłeś, że 1 blg to 30-35 g/l cukru?


Ostatnio edytowano niedziela, 8 września 2019, 18:40 przez Frank1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
McnZ napisał(a):
Dzięki za sugestie, na razie sok w lodówce, trwa sedymentacja, jutro chipsy naturalne 1g / litr (mam z dębu amerykańskiego), Enartis Aroma White. Przy cukrze ok. 30-35 (jak się uda) zatrzymam fermentację (czyli na aerometrze ok.1 blg). Chipsy planuję usunąć po ok. tygodniu.

Jeżeli TO [Źródło: Ares. Rys. 6: sposób mieszania płatków dębowych w procesie produkcji wina.] w czymkolwiek pomoże, to napisz o efektach takiego eksperymentu :!: :idea:
Szczegóły ewentualnie na PW
PS
Ostatnio na forum pojawiło się kilku ekspertów którzy aurytatywnie (niemalże bezdyskusyjnie) coś stwierdzają :shock: nie poparte żadnym naukowym doświadczeniem :!: :wink:
O domniemaniach trudno się dyskutuje :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 19:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Frank1 napisał(a):
McnZ napisał(a):
Dzięki za sugestie, na razie sok w lodówce, trwa sedymentacja, jutro chipsy naturalne 1g / litr (mam z dębu amerykańskiego), Enartis Aroma White. Przy cukrze ok. 30-35 (jak się uda) zatrzymam fermentację (czyli na aerometrze ok.1 blg). Chipsy planuję usunąć po ok. tygodniu.

Jak obliczyłeś, że 1 blg to 30-35 g/l cukru?

Przy tych paramentach, zatrzymanie na 1blg, wyjdzie powyżej 30gr/l cukru resztkowego.
Zauważ, że przy tak wysokim cukrze, niskim kwasie i na dodatek białym winie, niecukry będą stanowiły nie więcej, niż 1,5 blg, 2 to już z nawiązką. Mam potwierdzenia z laboratorium, dla różnych parametrów - szacunek resztki cukrowej McnZ jest prawidłowy.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 20:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 498
Lokalizacja: Biłgoraj
Mówimy o parametrach przed czy po klarowaniu soku? :wink:
Oczywiście badań z laboratorium nie podważam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: niedziela, 8 września 2019, 20:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Szacowałem to w ten sposób, że jak robiłem całkiem wytrawne (co prawda z większym kwasem) to po fermentacji na aerometrze miałem wynik -3 i z takiego założenia wyszedłem. -3 jest równoważne z ok 30 g/l. Założyłem, że +1 to będzie 40 +/- 5 g/l.
Najlepiej się uczyć na cudzych błędach ale naukę na własnych dłużej się pamięta.
Badania przed klarowaniem.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 06:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
kuneg napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Małgosiu, Garanta testowałaś - myślę, że do tego zestawu by pasował.

Garant jeszcze nie jest gotowy, a poza tym ma większą podatniść na pleśnienie gron, niż Solaris i chyba go wywalę z czasem, jak się nie poprawi. Stała nad nim z opryskiwaczem nie będę. W zamian postawię szpadel :mrgreen:

Z dwa dni temu skubnąłem resztki Garanta - smakowo już super, jednak pomiarów nie robiłem, ale nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał i bez pomiarów wylądowałby w nastawie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: wtorek, 10 września 2019, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3319
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
U mnie Garantos miał z tydzień temu 25brix, więc z łatwością osiąga wysoki cukier.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO