Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: czwartek, 5 września 2019, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj zebrałem białe wczesne odmiany (Aurory tylko 1/4 plonu, jako zakwaszacz):
Solaris(25),Kristaly(18),Osceola Muscat(23),Reform(22),Aurora(18)
W nawiasach - cukier w Brix
Po młynku miazga :21,5Brix;pH 3,17; TA 8,2g/l
Mam nadzieję na białe "bożole" 2019.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 08:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Nie będę się truł chemią i już :wink:
.......

To prawie tak jak ja :wink:
Z tym ,że Ty traktujesz to z przymróżeniem oka a ja na poważnie :idea:
Prowadzę selekcję pozytywną odmian.
Pod szpadel poszły już odmiany nie odporne na mączniaka rzekomego : Schuyler, Kernling itd

Zbyszku, Schuyler u mnie miał jeden sezon krytyczny, w następnym sezonie zastosowałem konkretną ochronę i od tamtej pory stał się dużo odporniejszy (czasem żartuję, że zastosowałem odczulanie) - teraz wytrzymuje przy minimalnej ochronie, nawet w tym sezonie.....

Obrazek

No i bądź tu mądry :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 09:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
U mnie zbiory zaczęłam 31.08.2019. Po tygodniu na prasę pójdzie.

Do jednego fermentatora poszły: Galanth (80%), Nero (5%), Solaris (5%), Kristaly (5%), Palatina (5%). Razem wyszło 25 litrów miazgi i 23,5 brix w miazdze. Kwasów nie mierzę. Takie cuve, bo za mało tego mam, a i na konkursy nie wysyłam. Może jeszcze jakąś farbiarkę później dołożę.

Chyba myszę wywalić Palatinę, bo za mocno pęka i Muskat L., bo go łapie rzekomy mocniej, niż reszrę "kolekcji", a i smak przestaje mi pasować przy Galancie i Muskacie B. Wywalę chyba również Venus, bo muchy z osami nic dla mnie nie zostawiają już kolejny rok. Podobnie dzieje się z Ajwazem. W to miejsce dosadzę Galantha, Solarisa i Muskata B.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 09:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Małgosiu, Garanta testowałaś - myślę, że do tego zestawu by pasował.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 10:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Roman liczymy na Ciebie, że zrobisz z Garanta (Garantosa) odmianowe i zaopiniujesz jego wartość. Niestety wydaje się, że są problemy z dostępnością i ilością sadzonek. U mnie np. nie mogę "dozbierać" do szpalera a to jeszcze urosnąć musi. Przyśpieszam szczepieniem, ale i tak najszybciej próbka wina za 2 lata :(

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 10:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Sławku, nie planuję wina odmianowego z ogólnoużytkowego Garanta, w tym sezonie też dołączył do Solarisa.....

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 17:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
dziadek2 napisał(a):
Małgosiu, Garanta testowałaś - myślę, że do tego zestawu by pasował.

Garant jeszcze nie jest gotowy, a poza tym ma większą podatniść na pleśnienie gron, niż Solaris i chyba go wywalę z czasem, jak się nie poprawi. Stała nad nim z opryskiwaczem nie będę. W zamian postawię szpadel :mrgreen:

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 17:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mój jeden krzew testowy miał w ub.roku 2 grona testowe które ładnie dojrzały. Wiosną 2019 dosadziłem 2 sadzonki.
W tym roku Garant mnie zawiódł, bo nie ma na krzewie ani jednego grona a dodatkowo liście uległy częściowo mączniakowi rzekomemu w stopniu podobnym do winifer :!: :?: i na razie wstrzymuję się z dosadzaniem

-- Pt, 06.09.2019 17:32 --

dziadek2 napisał(a):
....
Zbyszku, Schuyler u mnie miał jeden sezon krytyczny, w następnym sezonie zastosowałem konkretną ochronę i od tamtej pory stał się dużo odporniejszy (czasem żartuję, że zastosowałem odczulanie) - teraz wytrzymuje przy minimalnej ochronie, nawet w tym sezonie.....
......
No i bądź tu mądry :)

Romanie, Schuyler u mnie miał kilka sezonów krytycznych - m.rz. i przemarzanie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 20:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
Dziś zebrałem Solarisa, 24,5kg
Wyszło jakieś 18 litrów miazgi.
Po prasie wyszło:

26 Brix, TA 6g/l

Czyli trzeba dokwasić, trochę przeciągnąłem.

Powiedzcie, czy zrobić to teraz czy później? Jeśli tak to kiedy.

No i do jakiego poziomu radzicie dokwasić? Mam kwas winowy w proszku.

Pozdrawiam serdecznie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 20:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5470
Lokalizacja: Łódź i okolice
Myślę, że już. Przynajmniej do 7,5 g/l

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 21:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
czyli 1,5 g na każdy litr?
Czy więcej? Bo przecież podczas fermentacji trochę spada?

No i czy jest to w linii prostej 1,5 g proszku?

Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 21:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
marttinezz napisał(a):
czyli 1,5 g na każdy litr?
Czy więcej? Bo przecież podczas fermentacji trochę spada?

No i czy jest to w linii prostej 1,5 g proszku?

Pozdrawiam,
Marcin

Kwas dodaj po sedymentacji a przed dodaniem drożdży.
Przy takim cukrze, to pewnie pójdziesz min. w półsłodkie, np. 30gr/l. Dla takiego poziomu cukru, 7,5 gr kwasu, to za mało. Obecnie, w jagodach pozostał głównie winowy i taki chcesz też dodać - weź poprawkę, że sporo się go wytrąci po zimie.

1,5gr proszku = 1,5gr kwasu winowego.

To, czy podczas fermentacji kwas spadnie, zależy od dojrzałości kwasów i drożdży. Jak kwasy dojrzałe a drożdże nie redukują, to kwasu po fermentacji przybywa.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 21:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
ok, czyli optymalnie jakieś 8 - 8,5 ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 22:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Dzisiaj zebrałem Solarisa i Pinot Blanc od jakiegoś czasu mierzyłem cukry refraktometrem z pojedynczych jagód, dzisiejszy pomiar na Solarisie był od 21 brix do... 32.
Pomiar soku to ok. 27 brix/blg (refraktometr i aerometr)
Pomiar kwasowości ok. 7,8 mg KOH
Nie jestem zwolennikiem win półsłodkich ale nie mam chyba wyboru zwłaszcza, że alkohol na poziomie 16% przy solarisie to chyba byłoby nieporozumienie.
W zeszłym roku zbierałem 9 września i parametry były znacznie gorsze.
Obciążenie: 0,8 kg/krzew (tak przesadziłem z zielonym zbiorem ale grona okazały się mniejsze niż zakładałem)
Na razie zasiarkowane, w lodówce, jutro drożdże w tym roku Enartis Aroma White (chociaż mam jeszcze ULCM S325).
Mam pytanie czy ktoś fermentował Solarisa + Pinot blanc z chipsami dębowymi (raczej naturalnymi, nietostowanymi)?

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiory 2019
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 22:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 270
Lokalizacja: Wołomin
ok, ostatecznie ustawiłem na 8,0
Pozyjemy, zobaczymy :)
DZieki za pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO