Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 05:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 11:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 czerwca 2007, 01:00
Posty: 83
Lokalizacja: Rzeszów
Rzeszów.Podkarpacie.
Lało. Nawet bardzo i długo.
Od zeszłego poniedziałku prawie non stop.

Byłem dzisiaj rankiem w winniczce. Obraz nędzy i rozpaczy.
Prawie na wszystkich odmianach niewielkie ślady szarej pleśni, część kiści ma popękane grona.

Cukry i kwasy nędzne - bo rozwodnione. Nie mam niestety refraktometru.
Zastanawiam się czy nie zebrać już teraz (nawet mokre) czy poczekać. Podobno od środy ma być nieco lepsza pogoda.
Tylko czy pleśń sie za bardzo nie rozpanoszy ?

Może ktoś z podkarpackiego opowie jak u niego w tym roku ?
I jakie ma plany względem terminu zbiorów.

_________________
Jeśli się nie śmiejesz znaczy, że umarłeś.
----
Pozdro
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 20:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Lubaczów. Podkarpackie.

Niestety muszę potwierdzić, że pogoda łagodnie mówiąc kiepska. Leje i leje.

W tym roku planowałem po raz pierwszy w życiu robić wino... i mam nadzieje, że słońce jeszcze wyjdzie i uratuje to co jeszcze można uratować. Ja słyszałem, że od czwartku ma świecić słońce, a jeśli tak to w sobotę zbiory.

Pozdrawiam
Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 08:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Gliwice, Śląsk
Tutaj tak samo.
Dla mnie kryterium będzie przebarwienie pestek, bonie mam lepszego pomysłu w takiej sytuacji. I tak niewiele zostało, bo ptaki, szara pleśń...
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 09:03 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
cukromierz i kwasomierz a nawet refraktometr to naprawde nie wielki wydatek-warto zainwestować chcąc zrobić coś sensownego - ja w tym roku się zaopatrzyłem w te podstawowe przyrządy i jestem zadowolony- używam prawie codziennie :D

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 09:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Podkarpacie, okolice Przemysla
U mnie podobnie . Cały poprzedni tydzień lało. Moja V 68021 dopiero się wybarwia.
Zbiory będą dopiero w październiku przy takiej temperaturze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 10:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="aguniatarnow"]cukromierz i kwasomierz a nawet refraktometr to naprawde nie wielki wydatek-warto zainwestować chcąc zrobić coś sensownego - ja w tym roku się zaopatrzyłem w te podstawowe przyrządy i jestem zadowolony- używam prawie codziennie :D

Ja też używam refraktometru prawie codziennie, ale co z tego, kiedy cukier nie rośnie, a momentami nawet spada :( Optymalną dojrzałość w tych warunkach trzeba wyznaczyć inaczej, tak więc będę kierował się pestką.
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Wygląda na to, że w tym roku będę się kierował kwasowością. Trudno - wolę szaptalizować, niż odkwaszać/dokwaszać.
Jakiś dziwny ten wrzesień... Pewnie, jak zwykle, pierwsze przymrozki będę miał początkiem listopada, ale w takich warunkach jak teraz to moje winogronka mogą już długo nie uwisieć. Będzie jeszcze ciepełko i słoneczko?

PS. Pogoda jest tak porąbana, że Traminer, Pinot Gris i Pinot Noir mają ekstrakt na poziomie Ronda i Regenta. Co tu jest wczesne, co późne?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 11:46 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 czerwca 2007, 01:00
Posty: 83
Lokalizacja: Rzeszów
[quote="aguniatarnow"]cukromierz i kwasomierz a nawet refraktometr to naprawde nie wielki wydatek-warto zainwestować chcąc zrobić coś sensownego - ja w tym roku się zaopatrzyłem w te podstawowe przyrządy i jestem zadowolony- używam prawie codziennie :D


Jasna sprawa. Spławik mam. Kwasowość badam miareczkowaniem.
Refraktometr zgłupieje niestety przez rozwodnienie.

Moje pytanie dotyczyło raczej tego czego przyrządy nie pokażą: jakiegoś takiego winoogrodniczego nosa i doświadczenia względem poprawy bądź pogorszenia pogody i wpływu tego na termin zbioru.

Ja także będę szptalizował. W tym roku mocniej niż w zeszłym.
Z odkwaszeniem zobaczymy jaki wyjdzie pomiar po wytłoczeniu.
Cóż - rok gorszy jeżeli chodzi o dojrzewanie. A wino zrobię stołowo - wieczorowe :)

_________________
Jeśli się nie śmiejesz znaczy, że umarłeś.
----
Pozdro
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 14:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
[quote="Maciej"]Wygląda na to, że w tym roku będę się kierował kwasowością. Trudno - wolę szaptalizować, niż odkwaszać/dokwaszać.


No właśnie, Maćku, dlaczego wolisz nie dokwaszać moszczu z za małą kwasowoscią (rozumiem, że np nie dokwaszłeś swojego ostatniego wina z Regenta), czy ma to jakieś poważniejsze konsekwencje dla struktury/równowagi/jakości wina niż np szaptalizowanie? (Abstrahując tu od norm europejskich, obszarów winniczych itd)

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO