Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 16:49 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="PiotrekK"]
Cytuj:
To jeszcze jedno :
Prowadząc na zmianę strzałki i czopki powstaje takie coś:
(coraz bardziej na prawo to kolejne lata uprawy)

Rolling Eyes Dobrze to przedstawiłem ?
(pomijam fakt że po latach "resztki" czopek i strzałek idą bardziej pionowo [ u mnie poziomo Wink ]
Adrian,bardzo dobrze to przedstawiłeś."To coś" :wink: ,czyli węzeł krzwienia,jak juz jest za długie należy wyciąć i wten sposób odmładzimy krzew.

pozdrawiam Piotrek

Wielkie dzięki, odzyskałem wiarę w ludzi :D
Za długie to coś 5 - 10 sezonów odkąd wyrasta z pnia ? (wiem że dokładnie się określić nie d ale tak orientacyjnie, (do jakiś 15 - 30 cm ? ) )

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 17:21 
Ekspert
Ekspert

Odniosę sie do wypowiedzi odnośnie ilości do jakości.
Ktoś tu próbował porównać obie formy cięcia zakładając cięcie na 8-10 oczek.
Przy takim cięciu różnice będą niewielkie.
Ale należy wziąć pod uwagę, że z Guyota poza tymi 8-12 oczkami nic więcej nie wymyślimy, a formę Royat możemy sobie uformować nawet na 50-(???) oczek.
Sądzę, że właśnie tutaj tkwi różnica w nazewnictwie form:
Guyot - jakościowa
Royat - ilościowa.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 17:31 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Wielkie dzięki, odzyskałem wiarę w ludzi
Za długie to coś 5 - 10 sezonów odkąd wyrasta z pnia ? (wiem że dokładnie się określić nie d ale tak orientacyjnie, (do jakiś 15 - 30 cm ? ) )

Heh,Skąd ja znam takie pytania :D.Nie wybiegaj tak daleko w przyszłośc.Gwarantuje Ci Adrian,ze kiedy przyjdzie właściwy czas na odmłodzenie krzewu,to juz bedziesz na tyle doświadczonym winoogrodnikiem,znajacym swoje krzewy,ze tego momentu na pewno nie przeoczysz.Dostrzezesz spadek plonowania,albo żona kaze ściąć,bo takie długie sęczki to juz jakby mniej estetyczne :wink:.Orientacyjnie to tak jak napisałeś.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 17:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Bicie piany? :roll: Ja tu widzę zwyczajna,kulturalną polemikę.

Przy kulturalnej polemice też można bić pianę

Piotrze
napisałeś dużo , ale nic na temat jakości i ilości przy obydwu formach prowadzenia.
Ja nie próbuję tu dyskutować nad wyższością jednej formy nad drugą.
Ani też nie udowadniam która forma jest mniej pracochłonna i bardziej sprzyja mechanizacji (cięcia, oprysków, zbioru itp.) bo nie to jest przedmiotem wywołania dyskusji.
Czekam na rzeczowe argumenty – dlaczego guyot da lepsze jakościowo zbiory niż royat przy takim samym plonie z krzewu ?
A jak to zrobić aby taki sam plon uzyskać przy obydwu formach prowadzenia, to już zupełnie inny temat.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 18:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"] Ale należy wziąć pod uwagę, że z Guyota poza tymi 8-12 oczkami nic więcej nie wymyślimy, a formę Royat możemy sobie uformować nawet na 50-(???) oczek.
Sądzę, że właśnie tutaj tkwi różnica w nazewnictwie form:
Guyot - jakościowa
Royat - ilościowa.

Posy, 50 oczek w Royacie , to 25 węzłów krzewienia , czyli blisko 5-cio metrowe ramię. Pomijając to ,że nikt chyba nie praktykuje takiej uprawy odmian przerobowych , to wydajność w przeliczeniu na powierzchnię uprawy będzie identyczna. W miejsce tego potężnego krzewu zmieści się 5 szt. z metrowymi ramionami , bez różnicy , czy to będzie Guyot , czy Royat.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 20:16 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="PiotrekK"]
Heh,Skąd ja znam takie pytania :D.Nie wybiegaj tak daleko w przyszłośc.Gwarantuje Ci Adrian,ze kiedy przyjdzie właściwy czas na odmłodzenie krzewu,to juz bedziesz na tyle doświadczonym winoogrodnikiem,znajacym swoje krzewy,ze tego momentu na pewno nie przeoczysz.Dostrzezesz spadek plonowania,albo żona kaze ściąć,bo takie długie sęczki to juz jakby mniej estetyczne :wink:.Orientacyjnie to tak jak napisałeś.

Piotrek

Szczerze do trochę zastanawiałem się czy zadawać to pytanie, działając na innych forach sam zauważyłem że "młodzi/nowi" poprzez swój brak doświadczenia w danej dziedzinie zadają "specyficzne" pytania. (dlatego napisał że ustalenie czasu odmładzania to nie jakaś regułka typu "po 7 latach i 5 miesiącach" )

Ps: Widze że idziemy w tym topicu na dwa wątki:
'mój'
i wyższości Guyota nad Ryotem albo i odwrotnie - (proszę nie brać dosłownie ):D

Ps2 Takie małe pytanie trochę banalne i wynikające raczej z mojej nie wiedzy (jeszcze ;) ): jest jakaś różnica w grona z strzałki a czopka (o ile wyrastają ) - na razie nie doczytałem jeszcze a nurtuje mnie to pytanie

Ostatnio edytowano czwartek, 27 marca 2008, 22:03 przez Adrian, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 21:31 
Kiper
Kiper

[quote="podkarpaciarz"]No konkretnie to relacje i statystyki Instytutu w peruggi i departamentu rolnictwa - kilka wykładow w ramach kursu przycinaczy,ale pewnie sie nie znają. Ja faktycznie tylko regionik chianti i ponizszy montepulciano,Ale nie bede sie spierał,pewnie macie racje.W koncu o to chodzi nie? :lol:

O to mi właśnie chodziło.Rozumię że w Toskanii forma Guyota jest preferowana i zalecana w winnicach z których owoce przeznaczone są do produkcji win jakościowych.,bez względu na to czy to jest Sangiovese,Canaiolo,Trebbiano czy Malvasia?

Pozdrawiam Leszek

PS.Wydaje mi się że podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie,niepotrzebnie.
Chodzi o zwykłą rzecz-jak robią to u najlepszych

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 22:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]
Posy, 50 oczek w Royacie , to 25 węzłów krzewienia , czyli blisko 5-cio metrowe ramię. Pomijając to ,że nikt chyba nie praktykuje takiej uprawy odmian przerobowych , to wydajność w przeliczeniu na powierzchnię uprawy będzie identyczna. W miejsce tego potężnego krzewu zmieści się 5 szt. z metrowymi ramionami , bez różnicy , czy to będzie Guyot , czy Royat.

:lol: :lol: :lol: Jak to mówią - jeden woli rybki a drugi akwarium. :lol: :lol: :lol:
A nikt przecież nie powiedział, że te formy są przypisane do odmian przerobowych, - wolność Tomku w swoim domku :D

A poza tym, niespotkałeś nigdy krzewu rosnącego przy ścianie z jednego pieńka, rozciągniętego po całej np 5-cio metrowej ścianie, gdyż przy ścianie jest chodnik i nie ma gdzie wsadzić krzaczków ? :?:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 22:56 
czeladnik
czeladnik

Rozumię że w Toskanii forma Guyota jest preferowana i zalecana w winnicach z których owoce przeznaczone są do produkcji win jakościowych.,bez względu na to czy to jest Sangiovese,Canaiolo,Trebbiano czy Malvasia?

Hm,aż sie sam zastanowiłem. Praktycznie to wyglada tak. Mam w winnicy trzy z wymienionych( nie mam Canaiolo) konsultuje sie ze specami z dosc powaznego konsorcjum i zjednoczenia rolnikow (dwa rózne źrodła) zalecaja Guyota lub sprowadzanie do Guyot jezeli jeszcze nie jest. W wiekszosci mniejszych winnic(ponizej 10 ha) ta mieszanka była sadzona razem bo kiedys małe winnice same sobie wino robiły i mieszanka tego rodzaju była ok.
Fakt jakbysmy mieli boje toczyc o wyrazną różnice tej -ilosci - przy Guyot - Royat to na kwintale pewnie by mi to było trudno udowodnić. Dzis jeszcze jednego agronoma przycisnałem w sprawie róznic : gosc sie upierał
na rezultaty w rodzaju gron - wieksze w Guyocie, mniejszei bardziej zbite w Royacie.Przy oprysku ma to spore znaczenie i w efekcie moga byc spore roznice przy zbiorze bo wilgotność,plesnienie itp.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 marca 2008, 02:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]
A poza tym, niespotkałeś nigdy krzewu rosnącego przy ścianie z jednego pieńka, rozciągniętego po całej np 5-cio metrowej ścianie, gdyż przy ścianie jest chodnik i nie ma gdzie wsadzić krzaczków ? :?:

Owszem, spotkałem. Jednak brałem pod uwagę, podczas próby porównywania obydwu form, "regularną" winnicę , gdzie jest miejsce na sadzenie krzewów i nie ma żadnych chodników :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 23:25 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Ps2 Takie małe pytanie trochę banalne i wynikające raczej z mojej nie wiedzy (jeszcze ): jest jakaś różnica w grona z strzałki a czopka (o ile wyrastają ) - na razie nie doczytałem jeszcze a nurtuje mnie to pytanie

Adrain,to wcale nie jest banalne pytanie.Mówiac szczerze,to nawt sam sie kiedys zastanawiałem jak to jest i dalej nie wiem :wink: Stan mojej wiedzy na dzień dzisiejszy jest taki:1.Jeżeli zsoatawie na owocowanie 12 -pąkową łozę,to najładniejsze grona sa na latoroslach wyrsatajacych z paków ze środkowej czesci łozy.Wiec mozna by wysnuc wniosej,ze pąki u nasady sa mniej płodne.
2.Na pewno latorośle wyrastające z 2-oczkowych czopków rosną dużo silniej od tych z dłuższych odcinków łozy..W moim przypadku(gleba gliniasta o duzej pojemności wodniej) krókie ciecie powoduje(2 oczka),że wiekszość składników odżywczych rosliny spozytkowuja na wzrost,a nie na owoce. owoce.

ps. Wybacz Adrian,ale przeoczyłem wczesniej Tw. pytanie :roll:

pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 15:50 
przedszkolak
przedszkolak

Wierzę że na forum mamy wykwalifikowana kadrę i może ktoś nam wyjaśni.
Teoretycznie latorośl z oczka będzie bardziej wybujała i może zużywać więcej na jej "rozwijanie się" z drugiej strony bedzie ona silna, pełna soków. :roll: :roll:

ps: nie ma co wybaczać, nie Ty jeden jesteś na forum :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:49 
mistrz
mistrz

Wydaje mi się że podejście do tematu określonej formy prowadzenia jest zdeterminowane żądanym efektem końcowy proprconalnym do nakładu pracy :). Ktoś na tym forum napisał(i to chyba wielokrotnie), że aby uzyskać dobrą jakść owoców deserowych wskazane jest pozostawianie dużej ilości starego drewna. I to ma sens bo zależy nam na najlepszej jakości owoców (produkt końcow). Dla odmian winnych z kolei owoc jest produktem pośrednim(który częściowo wpływa na jakośc wina) więc można ograniczyć pracochłonność i czas ptrzebny na wyprowadzenie formy sznura stosując szybi Guyot.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2008, 19:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]
Stan mojej wiedzy na dzień dzisiejszy jest taki:1.Jeżeli zsoatawie na owocowanie 12 -pąkową łozę,to najładniejsze grona sa na latoroslach wyrsatajacych z paków ze środkowej czesci łozy.Wiec mozna by wysnuc wniosej,ze pąki u nasady sa mniej płodne.

I nie jest to prawda :roll: . Zostaw sobie jakąś łozę na 12 pąków w tym roku i napisz nam jesienią, z których pąków wybiły Ci najładniejsze latorośla i które miały najładniejsze grona.
A płodne są wszystkie oczka jednakowo.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2008, 21:05 
przedszkolak
przedszkolak

Czy sznur dwuramienny medokski jest to prawie dwuramienny Royat z tą różnicą że zamiast kilku węzłów (krzewienia) na jednym ramieniu pozostawiamy po jednej ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1