Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 17:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 16:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="36kaczor"]Witam .
dziadek2 - widziałem już tą stronę i opis zdjęcia . Wg mnie jest to forma Royat tak jak napisano , niestety nie znalazłem opisu formy Casenava . Ja chciałbym prowadzić tak winogrona w winnicy tylko nóżka byłaby długa około 50 cm a pędy idą do góry i są schwytane dwoma drutami do wysokości ok 190 cm jak w formie Guyot . Odmiana REGENT . Poziome ramie przymocuję do poziomego drutu i nie chc tego okrywać . Myślę o tym iż przy tym jest mniej roboty niż przy Guyot . Czy ta forma będzie dobra ?
pozdrawiam

Chodziło mi o pare zawartych tam wskazówek
Cytuj:
Jak zoptymalizować proporcje między wydolnością systemu korzeniowego, a możliwie dużym owocowaniem? Na ogół przyjmuje się, że optymalne obciążenie krzewu owocowaniem (w zależności od odmiany) powinno wynosić 10-40 płodnych oczek. Tzn. trzeba po przycięciu krzewu pozostawić łozy mające 10-40 płodnych oczek. Np. dla założonych 24 oczek można pozostawić 2 łozy po 12 oczek (reszta pod sekator), 3 łozy po 8 oczek (reszta pod sekator), 4 łozy po 6 oczek (reszta pod sekator), 6 łóz po 4 oczka (reszta pod sekator).
Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre odmiany ( z dużym udziałem vitis vinifera) pierwsze trzy oczka mają często niepłodne, tzn. na latoroślach z nich wyrosłych nie będzie gron!

Najprostrze cięcie i bez myślenia jest przy formie Guyot.
Regent u mnie owocuje z dolnych pąków (mam tylko jeden krzew do kolekcji), więc będzie owocował też prowadzony sznurem Royat.
Czy to najlepsze rozwiązanie to nie wiem. Może się wypowie ktoś
uprawiający Regenta na większą skale. Pan Myśliwiec w swojej książce zaleca dla Regenta forme Guyota lub sznur stały. Sznur stały może oznaczać: sznur Royat, sznur Casenave, sznur skośny. Różnica pomiędzy sznurem Royat a Casenave polega na wprowadzeniu
w tym drugim cięcia mieszanego, tak samo jak na sznurze skośnym. (w ogniwach owocujących zostawiamy dwuoczkowy czop zastępczy i strzałke z około 6 pąkami). Zajrzyj tu i prześledź do samego końca. http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;thold=0

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 maja 2007, 17:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Winorosl owocuje zawsze na 2-letnich pędach.

Czytacie takie brednie i nie grzmicie???? 8O :evil:
Jeszcze ktoś uwierzy! :evil:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 13:00 
Kiper
Kiper

No przecież tak delikatnie zwróciłem uwagę :roll:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 22:22 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Janusz"][quote="PiotrekK"]Winorosl owocuje zawsze na 2-letnich pędach.

Janusz
"Jeszcze ktoś uwierzy" no i ja już nawet uwierzyłem, chociaż zawsze wydawało mi się że na jedorocznym.

Czyli poprawnie: Owocuje na jednorocznym :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 23:52 
Kiper
Kiper

[quote="Janusz"][quote="PiotrekK"]Winorosl owocuje zawsze na 2-letnich pędach.

Janusz
Chyba czeski błąd, a Piotrkowi napewno chodziło o owocach na pędach drugorocznych, czyli w następnym roku po ich wyrośnięciu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 09:59 
przedszkolak
przedszkolak

Na pędach które wiosną wyrosną z łozy mamy owoce, ale gdyby ich nie ściać to następnego roku wyrosną z nich grona ? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 10:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Adrian"]Na pędach które wiosną wyrosną z łozy mamy owoce, ale gdyby ich nie ściać to następnego roku wyrosną z nich grona ? :roll:

Owoconośna jest łoza. Problem zaczyna się wtedy jak ją przytniemy?.
Bezpieczniejszy i mniej zawodny w owocowaniu jest Royat i Casenave, bo ma zawsze więcej oczek pozostawionych w rezerwie. Guyot jest to forma podstawowa,ale trzeba mieć pewność, że oczka na łozie nie zgniły i nie przemarzły, aby mieć jakiś plon.

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 12:41 
czeladnik
czeladnik

w italii jest przyjete że guyot to forma jakosciowa a royat ilosciowa

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 13:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="podkarpaciarz"]w italii jest przyjete że guyot to forma jakosciowa a royat ilosciowa

Przecież zarówno w formie Guyot jak i Royat ilość płodnych latorośli na metrowym ramieniu jest mniej więcej podobna (8-10) , więc skąd się bierze ten podział ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 20:49 
Kiper
Kiper

[quote="podkarpaciarz"]w italii jest przyjete że guyot to forma jakosciowa a royat ilosciowa

Chyba to nie tak do końca.Gdyby tak było,to wszyscy stosowaliby tą "najlepszą"formę.W wielu winnicach/śledzę ten temat od kilku lat na łamach "Magazynu Wino"/zauważa się powrót do tradycyjnego cięcia na głowę/równierz Włochy,szczególnie południowe/.Guyot jest najmniej czasochłonną formą prowadzenia i to chyba stąd wynika jego powodzenie/tak mi się wydaje/.Zresztą formy prowadzenia dostosowywano do rejonów uprawy przez wiele lat i nas też to czeka.

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 22:05 
czeladnik
czeladnik

no nie bede sie bił o to stwierdzenie, usłyszałem to na kursie przycinaczy. Wszystkie sznury permanentne(jedno i dwuramienne) są zaliczane bardziej do ilosciowe i - przemysłowych. Łatwiejsze w obrobce kombajnem,przycinarką itp.Wiązać nie trzeba. Drewniejace ramione chyba bardzo nie przedłuzaja zycia winnicy a juz na pewno zdrewniałe gniazda łóz ktore :1przestają wypuszczac pąki blizej pnia, 2; trzeba przycinac coraz wyżej bo drewnieją czyli wiecej starego drewna mniej zywej łozy.
Nie słyszałem nic a nic o powrocie do tzw glowy,wreczprzeciwnie moze w kregach naukowych ale na pewno nie w produkcji.
Natomiast Guyot jako zasada (krotki czop i długa łoza,nigdy czop na czopie i łoza na łozie) cieszy sie popuilarnoscią zwłaszcza w mniejszych winnicach,takze jako element - Guyot w pietrach, w palemce ,jedno,dwu ramienny itp. To tak z obserwacji.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 22:12 
czeladnik
czeladnik

[quote="szpeciel"][quote="podkarpaciarz"]w italii jest przyjete że guyot to forma jakosciowa a royat ilosciowa

Chyba to nie tak do końca.Gdyby tak było,to wszyscy stosowaliby tą "najlepszą"formę.

Pozdrawiam Leszek

Aha,jeszcze sprostowanie,nie napisałem że najlepsza napisałem ze jakościowa. Jesli komus ekonomicznie sie opłaca 130 z ha o gorszym
cukrze bardziej niż 80 wysokocukrowego grona to jasne że ilosciowa forma jest lepsza. Fakt że Royat jest rownie powszechny.Sledze temat z okna
:lol: Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 22:46 
Ekspert
Ekspert

Twoje późniejsze wywody tego nie potwierdzają.Jeżeli przy jednej jak i drugiej formie zostawisz taką samą ilość owocujących latorośli to uzyskasz taką samą ilość gron.
Czy uważasz,że przy formie royat grona lub jagody są większe (lub cięższe) niż przy formie guyot ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 22:52 
Ekspert
Ekspert

Może to głupie ale ja w royacie prowadzę to co może być cięte krótko, a w guyocie to co muszę ciąć długo.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 23:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Może to głupie ale ja w royacie prowadzę to co może być cięte krótko, a w guyocie to co muszę ciąć długo.

Daniel

Ale obydwie formy możesz tak ciąć, aby uzyskać np. 2kg z krzewu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1