Teraz jest wtorek, 3 czerwca 2025, 15:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2007, 20:11 
nowicjusz
nowicjusz

W tym roku postanowiłem przechowac moje sztobry w zamrażarce, zastawiam się czy im to nie zaszkodzi, ale chyba nie powinno.. Przecież można pobierac je na wiosnę prosto z krzaka, a to że ścinamy je na jesieni ma je chronic przed uszkodzeniami oczek na wypadek dużych mrozów.. Jakie jest Wasze zdanie?

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2007, 23:17 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="paweljanowlub"]W tym roku postanowiłem przechowac moje sztobry w zamrażarce, zastawiam się czy im to nie zaszkodzi, ale chyba nie powinno.. Przecież można pobierac je na wiosnę prosto z krzaka, a to że ścinamy je na jesieni ma je chronic przed uszkodzeniami oczek na wypadek dużych mrozów.. Jakie jest Wasze zdanie?

A w Twojej zamrażarce nie ma mrozu??? Bo w mojej jest ok. -22C
Pozdrawiam
tomekp

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 12:20 
nowicjusz
nowicjusz

- 15 jest w mojej, tyle chyba nie powinno im zaszkodzic..

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 15:48 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="paweljanowlub"]- 15 jest w mojej, tyle chyba nie powinno im zaszkodzic..

Nie wiem. Nie probowalem. Moim zdaniem zaszkodzi m.in ze wzgledu na wysuszenie sztobrow. Natomaist wplyw dlugotrwalego dzialania -15C jest mi nieznany choc kobieca intuicja podpowiada mi zeby tego nigdy nie robic... :wink:
Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 16:03 
nowicjusz
nowicjusz

Zastanawiałem się nad przełożeniem ich do lodówki i chyba to będzie lepsze wyjście.. Lepiej nie ryzykowac.. Dzięki za podpowiedz, pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 17:58 
Kiper
Kiper

[quote="paweljanowlub"]Zastanawiałem się nad przełożeniem ich do lodówki i chyba to będzie lepsze wyjście.. Lepiej nie ryzykowac.. Dzięki za podpowiedz, pozdrawiam

W zeszłym roku, tak na próbę włożyłem do lodówki krótki w zasadzie jednooczkowy sztorb deserówki, z winogron zakupionych w supermarkecie. Niestety zaczął pleśnieć.
Doświadczenia nie mam, jednak wybrałbym otoczenie o temp. bliskiej zero stopni C, o średniej wilgotności i do tego kontrolował grzyby lub użył jakiegoś środka grzybobójczego np. Dithane.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:00 
Kiper
Kiper

A kto Ci podsunął taki kiepski pomysł. Sztobry nie przechowuje się w zamrażarce. Co najwyżej w lodówce. Ja ubiegłego roku przechowywałem w lodówce zawinięte w w worok foliowy. Przechowały się dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:21 
nowicjusz
nowicjusz

Właśnie w tamtym roku przechowałem w lodówce i zaczęły pleśniec.. Ktoś mi poradził żebym zamroził, ale jakoś nie bardzo ten pomysł mi się podobał.. posmarowac je Dithane jeśli wkładam to lodówki?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:28 
Kiper
Kiper

[quote="paweljanowlub"]Właśnie w tamtym roku przechowałem w lodówce i zaczęły pleśniec.. Ktoś mi poradził żebym zamroził, ale jakoś nie bardzo ten pomysł mi się podobał.. posmarowac je Dithane jeśli wkładam to lodówki?

Ja bym nie przechowywał sztorbów po kąpieli w roztworze środka grzybobójczego razem z żywnością w jednej chłodziarce.
Najlepiej jeśli to będzie oddzielna lodówka (jakaś stara) w której nie przechowujesz żywności. Albo po prostu zadołuj je w piasku.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:46 
Kiper
Kiper

Zadołowanie sztobrów jest najlepszym i najmniej kłopotliwym sposobem przechowania do momentu ukorzeniania. Metoda stara, ale skuteczna.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2007, 16:25 
przedszkolak
przedszkolak

Często stosuje przechowywnie sztobrow w lodowce,/niewielkie ilości/ by mieć je pod ręką dla wczesnego sadzonkowania w lutym. W tym czasie zadołowane są z reguły niedostępne. Jednak sztobry w lodówce przechowuje w naczyniu lub worku foliowym wypełnonym wilgotnym piaskiem z możliwościa dostępu powietrza/ w ten sposób również stratyfikuje się nasiona /nie pleśnieją i nie zagniwają. Natomiast trzymanie stobrów w lodówce luzem napewno doprowadzi do przesuszenia i utraty zdolności wegetacyjnej.

pozdrawiam; bolek22

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2007, 23:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="bolek22"]Często stosuje przechowywnie sztobrow w lodowce,/niewielkie ilości/ by mieć je pod ręką dla wczesnego sadzonkowania w lutym.

pozdrawiam; bolek22

Prowadziłem experymenty i stwierdzam jednoznacznie, iż sadzonkowanie w lutym nie ma sensu, więc nie wiem skąd to wziąłeś.
Jak masz dobre doświadczenia, to napisz coś o tym.
Po dwóch latach doświadczeń stwierdzam, że najlepszy termin do sadzonkowania to: koniec marca-początek kwietnia.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 04:26 
przedszkolak
przedszkolak

posy napisał
Cytuj:
Prowadziłem experymenty i stwierdzam jednoznacznie, iż sadzonkowanie w lutym nie ma sensu,

Ukorzeniam w lutym tylko w symbolicznych ilościach.
Zaczynam ukorzenianie pod koniec lutego w domu, a na początku kwietnia przenoszę do szklarenki.
Robię tak tylko dlatego,że nie mogę się doczekać aby coś się działo,a po drugie dlatego, że w okresie zimowym dysponuje sporą ilością wolnego czasu, w przeciwieństwie do okresu gdy ruszą prace wiosenne.
Podstawową wadą tak wczesnego ukorzeniania jest niedostateczne naświetlenie, dlatego popieram twój pogląd, że najlepszy termin
ukorzeniania jest kwiecień.

Pozdrawiam; bolek22

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 11:58 
nowicjusz
nowicjusz

witam
To może i ja sie podczepie pod temat jesli juz nieco zboczył :)

Czy jest sens ukorzeniać sztobry w marcu jesli sie dysponuje ogrzewaną szklarnią? Czy moze nie spieszyć sie i przeprowadzić to w normalnym cyklu.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 12:01 
Kiper
Kiper

Kiedy ma się do dyspozycji parę sztobrów można zacząć ukorzenianie po połowie lutego z pozytywnym skutkiem kiedy winorośl jest fazie spoczynku wymuszonego, który trwa od połowy lutego do końca marca. Podstawowym warunkiem dobrego ukorzeniania jest utrzymanie tem. podłoża minimum 18-20 stopni. Dochodzi do szybkiego wytworzenia kalusa i wyrastania korzonek. Wystarczająco dużo światła jest na parapecie okiennym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1