Teraz jest sobota, 7 czerwca 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 12:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"][quote="bolek22"]Często stosuje przechowywnie sztobrow w lodowce,/niewielkie ilości/ by mieć je pod ręką dla wczesnego sadzonkowania w lutym.

pozdrawiam; bolek22

Prowadziłem experymenty i stwierdzam jednoznacznie, iż sadzonkowanie w lutym nie ma sensu, więc nie wiem skąd to wziąłeś.
Jak masz dobre doświadczenia, to napisz coś o tym.
Po dwóch latach doświadczeń stwierdzam, że najlepszy termin do sadzonkowania to: koniec marca-początek kwietnia.

Nie chcę się czepiać, ale może w takim razie opisałbyś Twoje negatywne doświadczenia, skoro takie przeprowadzałeś.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 15:28 
Ekspert
Ekspert

Podzielam pogląd, że najlepsze jest zadołowanie. Miejsce musi być jednak starannie wybrane, bo gdy dół zrobimy w miejscu gdzie (szczególnie po wiosennych roztopach) poziom wód gruntowych jest wysoki, to mamy kłopot. Z tego powodu w tym roku sztobry przechowuję w lodówce. Zdecydowaną większość wykąpałem w Topsinie, umieściłem w szczelnie zamkniętych workach foliowych (takie lepsze na śmieci), i szczelnie ułożyłem w lodówce. Jak nie zapomnę to po ukorzenianiu napiszę o efektach lub ewentualnych stratach.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2007, 23:18 
Kiper
Kiper

[quote="tomekp"][quote="paweljanowlub"]- 15 jest w mojej, tyle chyba nie powinno im zaszkodzic..

Nie wiem. Nie probowalem. Moim zdaniem zaszkodzi m.in ze wzgledu na wysuszenie sztobrow. Natomaist wplyw dlugotrwalego dzialania -15C jest mi nieznany choc kobieca intuicja podpowiada mi zeby tego nigdy nie robic... :wink:
Pozdrawiam
TomekZamrażanie powoduje skuteczne wysuszanie (to jedna z najskuteczniejszych metod osuszania np.zawilgoconych dokumentów), więc taką metodę daruj sobie (pomijam kwestię uszkodzeń w niskich teperaturach "drzemiacych i śpiących oczek"). Pobierz sztobry na przełomie stycznia i lutego, przechowaj owinięte w w papier i folię sztobry w lodówce a nie w zamrazarce. A na przełomie luty marzec pomyśl o ukorzenianiu. Jak pomyślisz to do dzieła :D Podpowiem teraz swój sposób. Od zaprzyjaźnionego rolnika dostajesz tuby plastikowe po folii którą rolnik owija i beluje siano. Taka tuba ma wymiary fi.wew. 8cm i dł.50cm,gr.ścianki ok1cm. , i mieści ok. 20 sztobrów, zaslepiasz takie coś folią zakopujesz płytko w ziemi i przecowujesz do wiosennego rozmarźnięcia ziemi. Dalej wg. uznania. :roll:

PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2007, 12:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="paweljanowlub"]W tym roku postanowiłem przechowac moje sztobry w zamrażarce, zastawiam się czy im to nie zaszkodzi, ale chyba nie powinno.. Przecież można pobierac je na wiosnę prosto z krzaka, a to że ścinamy je na jesieni ma je chronic przed uszkodzeniami oczek na wypadek dużych mrozów.. Jakie jest Wasze zdanie?

Popieram zdecydowanie głosy mówiące o dołowaniu sztobrów.
Nie rozumiem po co kombinować w tym temacie??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1