Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: załozyc winnice
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 18:56 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich serdecznie

Na poczatku chciałbym wyrazic olbrzymi podziw dla twórców serwisu jak i forumowiczów za zgromadzenie olbrzymiego zasobu wiedzy.

Jestem młodym człowiekiem od kilku lat zafascynowanym wyrobem win. Ekperymentowalem z róznymi winogronami od róznych zanjomych. Nieskromnie powiem :lol: specjalizuje sie w wyrobie wina z owoców dzikiej rózy i tarniny.

Od jakiegos czasu bardzo korci mnie aby załozyc mała winnice. Mieszkam jednak w miejscu gdzie okres wegetacyjny ( według moich obserwacji ) zaczyna sie jakos dwa tygodnie pożniej i o dwa tygodnie wczesniej konczy niz w promieniu kilku kilometrów :cry: Mieszkam w rejonie Mszany Dolnej okolo 600m.n.p.m. Mam koło domu dwa krzewy winogronowe. Jeden słabo gatunkowy stary krzew który niestety rośnie w zacienionym miejscu i drugi zasadzony kilka lat temu z sadzonki nieznanego pochodzenia. Sadzonka jest jednak chyba gatunkowa i daje duze fioletowe owoce według mnie deserowe. Jest jednak z krzewem taki problem ze w tym roku owoce nie zdarzyły dojrzec przed pierwszymi mrozami i ze wzgledu na swoja kwasowosc nie nadawały sie na wino :cry:
Mysle jednak ze jakas odmiana o krótkim okresie dojrzewania nadawała by sie do tak surowych warunków i dlatego chciałbym sprobowac. Przejzałem dokładnie odmiany i zainteresowały mnie takowe: Gołubok, Cascade, Rondo, Wiszniewyj Rannij, Iliczewskij Rannij. Interesuja mnie tylko ciemne odmiany. Moze ktos z forumowiczów ma doświadczenie z nimi? Wie gdzie mozna zdobyc sadzonki itp itd. Interesuje mnie wszystko na ich temat :D

Winniczke planuje na południowym stoku nachylonym pod dosc duzym kątem

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 19:31 
Kiper
Kiper

Witamy!
Sadzonki morzesz zakupić np. www.e-sadzonka.pl lub obejrzyj linki sieciowe-szkółki, tam napweno coś znajdziesz :idea:
Doświadczenia dużego nie mam, ale z Cascade bym zrezygnował :twisted:

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Z tych co napisałeś najwcześniejszą odmianą jest Ilczewskij Rannyj, reszta tamtych"wynalazków" jest niestety późniejsza od 2 do 4 tygodni. Na Twoim miejscu (+600 mnpm ) sadziłbym właśnie Ilczewskiego.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 00:00 
Kiper
Kiper

[quote="kolodeus"] Mieszkam jednak w miejscu gdzie okres wegetacyjny ( według moich obserwacji ) zaczyna sie jakos dwa tygodnie pożniej i o dwa tygodnie wczesniej konczy niz w promieniu kilku kilometrów :cry: Mieszkam w rejonie Mszany Dolnej okolo 600m.n.p.m.
....
Mysle jednak ze jakas odmiana o krótkim okresie dojrzewania nadawała by sie do tak surowych warunków i dlatego chciałbym sprobowac. Przejzałem dokładnie odmiany i zainteresowały mnie takowe: Gołubok, Cascade, Rondo, Wiszniewyj Rannij, Iliczewskij Rannij. Interesuja mnie tylko ciemne odmiany. Moze ktos z forumowiczów ma doświadczenie z nimi? Wie gdzie mozna zdobyc sadzonki itp itd. Interesuje mnie wszystko na ich temat :D

Winniczke planuje na południowym stoku nachylonym pod dosc duzym kątem

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz

W Twojej lokalizacji najważniejszym jest termin dojrzewania odmiany.
Mam wszystkie odmiany które wymieniłeś.
Wiszniowyj Rannyj jest najpóźniejszy z nich. (i może nie dojrzeć)
Niewiele wcześniej a nawet często w tym samym czasie dojrzewa Rondo.
Najwcześniejsze z tych co wymieniłeś to Ilczewskij Rannyj a następnie Cascade i Gołubok.
A także Sevar którego nie wymieniłeś
Bardzo wczesnymi odmianami są podobno Zilga i Hasansky Slodky.
Tych odmian nie mam.
Opis odmiany Zilga znajdziesz w opisach odmian w książkach i artykułach dr Liska.
Podobno jest to odmiana labruskowata ale o aromacie owoców borówki i truskawki.
Odmianę Hasansky Slodky znajdziesz na tym FORUM ale bez szczegółowego opisu.
Pewnie nikt dokładnie jej nie zna ?
Niektórzy eksperci twierdzą ,że jest labruskowata .
Inni ,że ma w genach V.amurensis.
Gdybyś się na nią zdecydował – (bo sadzonki nie będą tanie jak zapewniał ten kto ją ma i rozmnaża)
to żądaj instrukcji „technologia wytwarzania wina z odmiany Hasansky Slodky” bo bez tej instrukcji będziesz musiał sam główkować jak zrobić z tej odmiany wino.
Gdybyś zdecydował się na zakup większej ilości sadzonek tej odmiany (np. 1000szt) to żądaj zamrażarki na 3tony owoców bo technologia przewiduje podobno wymrażanie owoców a w sierpniu w naszym klimacie to może być problemem.
Pozdr.
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 00:11 
Ekspert
Ekspert

Może Kazaczka :roll: , jest raczej wczesna. Piszę "raczej" ponieważ miałem w tym roku jedno malutkie gronko, które dojrzało ( fizjologicznie) w pierwszej dekadzie września. Do tego ten sezon był bardzo nietypowy.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 00:17 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Może Kazaczka :roll: , jest raczej wczesna. Piszę "raczej" ponieważ miałem w tym roku jedno malutkie gronko, które dojrzało ( fizjologicznie) w pierwszej dekadzie września. Do tego ten sezon był bardzo nietypowy.

Też liczę na tą odmianę, ale rośnie u mnie dopiero pierwszy rok więc jeszcze nie wiem praktycznie nic o niej.
pozdr.
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 00:18 
mistrz
mistrz

Witaj!
Dodaj do tego Regenta i Leon Millot lub Marechal Foch. Odmiany Rondo, Regent i Leon Millot dojrzewają u mnie (Przeworsk) ok 2-giej połowy września, u Ciebie pewnie dojrzeją na przełomie września/października. Już 3-ci raz robię wino mieszając te odmiany w proporcjach 50% Leon Millot, 35% Rondo i 15% Regent. Wino jest na prawdę dobre i to nie tylko moja subiektywna opinia. Pozdrawiam i życzę sukcesów - Darek.
P.S. Sztobrów Leona mam jeszcze trochę więc mogę się podzielić (może wymienić) ale na wiosnę bo są już zadołowane, kontakt na Priv.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 01:06 
przedszkolak
przedszkolak

Dzieki za zainteresowanie :)
Zbyszku o Sevara słyszałem ale nie znam wiec nie wymienilem. I chciałbym aby były to sadzonki pewnej i sprawdzonej odmiany dlatego wymieniłem te które wydaja mi sie najbardziej popularne. Po całym dniu zgłebiana wiedzy coraz bardziej przekonuja mnie Ilczewskij Rannyj, Gołubok i ewentualnie Regent. Mysle ze najlepiej byłoby sprobowac nawet wszystkich trzech odmian a potem ocenic ktore rosna najlepiej i te zostawic. Winnice, przynajmniej planuje, malutka - najwyzej kilkadziesiat krzaków. Wiec zamrazarek żadał nie bede :)
Sadzonki chciałbym kupic tak face to face bo jakos e-sklepy mnie nie rajcuja ... Bardzo spodobala mi sie winnica Jasiel. Czy ktoś z Was miał przyjemnośc poznac Pana Szpaka ? Czy warto do niego zwrocic sie z prosba zakupu sadzonek ??

Darek do przeworska mam blisko (na co dzien mieszkam w Rzeszowie) i dzieki za propozycje ale jakos Leon Millot mnie nie przekonuje

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 09:20 
mistrz
mistrz

Czy nie o Ilczewskim mówił prowadzący na szkoleniu w Puławach ? :?

Że ponoć krzewy się szybko starzeją i winnice trzeba sadzić po 15 latach od nowa ?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 10:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="marcopolo"]Czy nie o Ilczewskim mówił prowadzący na szkoleniu w Puławach ? :?

Że ponoć krzewy się szybko starzeją i winnice trzeba sadzić po 15 latach od nowa ?

:?: :?: :?:
Na czym niby ma polegac to starzenie?
Moje Iliczewskie mają po 12 lat. Czyżbym się musiał przygotowywać do karczowania :cry: :cry: :cry:
Janusz
PS
Póki co owocują świetnie i obficie. A jakość owoców powiedziałbym, że z roku na rok coraz lepsza (to jest subiektywna ocena mojej pierwszej żony).
PS
A nie chodzi tu czasem o to by wyciąć stare , a kupić nowe?
J.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 10:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="marcopolo"]Czy nie o Ilczewskim mówił prowadzący na szkoleniu w Puławach ? :?

Nie wiem czy to prawda, ale faktycznie tak mówił.
Mówił też że Talizman to syf :wink:
Trzeba panowie sadzić Jutrzenkę bo jest zajefajna i basta!!! :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 13:40 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zakładając nawet mikrowinnicę na wschodzie kraju na 600 m npm musisz zwrócić uwagę nie tylko na krótki okres wegetacyjny - to da się w jakimś stopniu nadrobić dobrą ekspozycją na stromym południowym zboczu. Ważne będą jeszcze inne parametry:
- minimalne temperatury zimą (szczególnie, jeśli bez pokrywy śnieżnej) Jeśli zimą leży u Ciebie dużo śniegu - masz łatwiej, wystarczy niskie prowadzenie;
- termin ostatnich przymrozków wiosennych (na zboczu ich skutki są mniejsze, ale jeśli masz późne przymrozki w maju, to musisz zrezygnować z odmian wcześnie startujących z wegetacją, albo też osłaniać je na zimę ziemią - w celu opóźnienia startu);
- i, jak w każdym przypadku, bardzo ważna rzecz w każdej lokalizacji - jaki poziom jakości wina Cię satysfakcjonuje? Wybór odmian masz na tyle ograniczony, że duże wymagania w stosunku do wina raczej nie przejdą.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 14:02 
przedszkolak
przedszkolak

Nie na wschodzie na południu :) Wilczyce to wioseczka w Beskidzie Wyspowym.
Minimalne temperatury zima nie sa najnizsze. Przy duzych mrozach w Wilczycach panuja o kilka stopni wyzrze temp niz w okolicznych wioskach. Mysle ze ma to zwiazek z inwersją teperatury, która prawie zawsze towarzyszy wyzom syberyjskim dającym najwieksze mrozy.
Przymrozki wiosenne raczej rzadko wystepują. Pewnie ze w kwietniu to jeszcze nieraz jest ostry mróz ale w maju juz rzadko. Tegoroczne majowe przymrozki na ktore narzekala cala Polska moja wiseczke zupełnie pomineły :) ale oczywiscie zastanawiam sie tylko i wyłacznie nad pózno startujacymi odmianami
Co do jakosci wina to zdaje sobie z tego sprawe ... ale chodzi tez o pasje tworzenia :)

Mam jeszcze jedno laicke pytanie. Wczesniej planowałem zakupic sadzonki ale zaczynam sie zastanawiac nad wychodowaniem własnych ... I tu pytanie kiedy najlepiej pozyskiwac sztorby?? czy w zimie tez jest to mozliwe??

Pozdrawiam
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 18:07 
Kiper
Kiper

[quote="kolodeus"]Tegoroczne majowe przymrozki na ktore narzekala cala Polska moja wiseczke zupełnie pomineły :) ale oczywiscie zastanawiam sie tylko i wyłacznie nad pózno startujacymi odmianami

Z tych 3-ch na które się zdecydowałeś :Iliczewskij, gołubok i Regent,
te dwa pierwsze to wcześnie startujące .
Ale ponieważ jak napisałeś przymrozki wiosenne nie są w tym rejonie groźne, a pokrywa śnieżna jak sądzę utrzymuje się długo to z wczesnym startem nie powinno być problemu.
[quote="kolodeus"]
Mam jeszcze jedno laicke pytanie. Wczesniej planowałem zakupic sadzonki ale zaczynam sie zastanawiac nad wychodowaniem własnych ... I tu pytanie kiedy najlepiej pozyskiwac sztorby?? czy w zimie tez jest to mozliwe??
Jeżeli kupisz sadzonki to wino będziesz miał za 3 lata. Jeżeli dostaniesz od kogoś sztobry to własne wino będziesz miał za 4 lata (jeżeli Ci się ukorzenią).
Jest wyjście pośrednie tzn. kupić ok.10szt sadzonek a resztę sadzonek wyprodukować samemu ze sztobrów otrzymanych od kolegów z tego FORUM (jak poprosisz - to na pewno dostaniesz).
Możesz teraz lub wczesną wiosną pozyskiwać sztobry.
Uzyskane teraz musisz zabezpieczyć przed mrozem, a uzyskane wiosną od kolegów możesz od razu ukorzeniać.
Pozdr.
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 18:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kolodeus"] I tu pytanie kiedy najlepiej pozyskiwac sztorby?? czy w zimie tez jest to mozliwe??
Tak sie miło składa, że jedynie od późnej jesieni do końca zimy jest to możliwe.
Jeśli masz warunki, jak piszesz - to nie jest źle. Winnicę złożoną z kilkudziesięciu krzewów da się osłonić ziemią, nawet ręcznie, nie wypruwając sobie flaków. Próbowałbym w związku z tym odmian dających szansę na przyzwoite wino, np. Regenta czy Rondo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1