Witam wszystkich serdecznie
Na poczatku chciałbym wyrazic olbrzymi podziw dla twórców serwisu jak i forumowiczów za zgromadzenie olbrzymiego zasobu wiedzy.
Jestem młodym człowiekiem od kilku lat zafascynowanym wyrobem win. Ekperymentowalem z róznymi winogronami od róznych zanjomych. Nieskromnie powiem

specjalizuje sie w wyrobie wina z owoców dzikiej rózy i tarniny.
Od jakiegos czasu bardzo korci mnie aby załozyc mała winnice. Mieszkam jednak w miejscu gdzie okres wegetacyjny ( według moich obserwacji ) zaczyna sie jakos dwa tygodnie pożniej i o dwa tygodnie wczesniej konczy niz w promieniu kilku kilometrów

Mieszkam w rejonie Mszany Dolnej okolo 600m.n.p.m. Mam koło domu dwa krzewy winogronowe. Jeden słabo gatunkowy stary krzew który niestety rośnie w zacienionym miejscu i drugi zasadzony kilka lat temu z sadzonki nieznanego pochodzenia. Sadzonka jest jednak chyba gatunkowa i daje duze fioletowe owoce według mnie deserowe. Jest jednak z krzewem taki problem ze w tym roku owoce nie zdarzyły dojrzec przed pierwszymi mrozami i ze wzgledu na swoja kwasowosc nie nadawały sie na wino
Mysle jednak ze jakas odmiana o krótkim okresie dojrzewania nadawała by sie do tak surowych warunków i dlatego chciałbym sprobowac. Przejzałem dokładnie odmiany i zainteresowały mnie takowe: Gołubok, Cascade, Rondo, Wiszniewyj Rannij, Iliczewskij Rannij. Interesuja mnie tylko ciemne odmiany. Moze ktos z forumowiczów ma doświadczenie z nimi? Wie gdzie mozna zdobyc sadzonki itp itd. Interesuje mnie wszystko na ich temat
Winniczke planuje na południowym stoku nachylonym pod dosc duzym kątem
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz