Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 00:00 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Artur"][quote="Maciej"]....................., ale o tym pisał nie będę, bo jak wiadomo uprawa vinifer w Polsce nie jest możliwa.

Widzę Maćku ,że w końcu i do Ciebie to dotarło :wink:
To przecież oczywista oczywistość. A nawet gdyby (przecież niemożliwe, żebym widział 23 ha vinifer pod Wrocławiem i 7ha vinifer w Mierzęcinie tudzież 3 ha Pana Marka w okolicach Zielonej), to i tak lepsze zawsze będzie wino z czegokolwiek innego.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 02:27 
Ekspert
Ekspert

No i tak w kółko Macieju :wink: Winopoglądy Kolegów zostały przedstawione już co najmniej kilkanaście razy, to wystarczająca ilość , aby każdy sam mógł wyciągnąć z tego wnioski. Sprowadzanie każdego tematu do jednego, naprawdę zaczyna pachnieć agitacją.

Ostatnio edytowano sobota, 15 grudnia 2007, 02:50 przez olmek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 02:44 
Ekspert
Ekspert

Masz Kuba rację po części. Ale jak z punktu widzenia współautora Winnic Polskich odebrałbyś tekst "Łukasz nie bądź frajer i nie daj nabrać się na bajer. Spółdzielnia „Winnice Polskie” działa dobrze."?! Nie zamierzam odpuścić nikomu durnych insynuacji dotyczących portalu, w który od dwóch lat prawie wkładam kupę sił, czasu i pracy. Tym bardziej, że dopieprza się wciąż jedyny człowiek, który przy tym, kilka linii wcześniej... linkuje tekst z Winnic Polskich. Fobia jakaś, zawiść? O co tu chodzi?!

Bo z Arturem, akurat tu mam pewność, to myśmy sobie pożartowali.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 09:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]linkuje tekst z Winnic Polskich. Fobia jakaś, zawiść? O co tu chodzi?!

Kryptoreklama. Umówiliście się? :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 11:35 
1. [quote="Zbyszek1B"]
Łukasz nie bądź frajer i nie daj nabrać się na bajer.
Spółdzielnia „Winnice Polskie” działa dobrze.
W Polsce jak na razie to większy biznes robi się na sadzonkach niż na winie.
Temat się rozwija, a miał być już być jego :lol: koniec

Zbyszku, przesadziłeś i to nie tylko w kwestii uczciwości ale i w kwestii dobrego smaku.
I nie warto niczego dodawać. Po co tracić nerwy na taki brak taktu z twojej strony. Nikt Cię nie oceni bo nie ma za co.

2. Nie widzę problemu w sytuacji gdy ktoś agituje na rzecz vinifer, mieszańców , szczepionych, nieszczepionych, czy czegokolwiek innego. Na tym forum nie rozstrzygną się te spory. Za kilkanaście lat klimat pogodzi wasze spory, dając jednoznaczną odpowiedź gdzie jest granica uprawy poszczególnych odmian. Niedługo pijąc różne wina , sami będziecie mogli ocenić co warto sadzić. Niejeden z was jeszcze wielokrotnie się zdziwi.

3. Pamiętam ostatni Konwent Winiarski w ZG. Byliśmy na winnicy Pana Krojciga. Kilka hektarów vinifer. Pamiętam wielkie zdziwienie kolegów z Podkarpacia, kiedy zobaczyli jak pięknie rosną winorośle na tym terenie. Niektórzy po raz pierwszy zdali sobie sprawę jaka jest różnica klimatyczna w tych dwóch rejonach Polski. Ktoś ocenił różnicę w rozwoju winorośli na co najmniej kilka tygodni! Pamiętam zachwyt gdy zwiedzaliśmy muzeum winiarstwa w ZG czy Muzeum w Ochli.
Tam niektórzy mogli uświadomić sobie , że kraje winiarskie to nie tylko Ferancja, Hiszpania albo Nowy Świat.

4. Można zadać sobie tylko pytanie dokąd zmierza polskie winiarstwo? Można robić padliniarstwo a można podejść do tematu poważnie i profesjonalnie. W miarę możliwości. Jedno jest pewne , jeszcze bardzo długa droga przed nami.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 12:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"] Kryptoreklama. Umówiliście się? :mrgreen: Janusz
Jassssne! Ale najgorsze jest to, że ja linkuję również Winogrona.org, Kurdesza, Wino.org.pl. A jak kto pyta o deserówki, to wyrzucam na winogrona.org bez gadania, bo "w tym temacie" niczego zbliżonego sensem i jakością nie znam.
Wygląda mi na to, że w ogóle nie konkurujemy że sobą, bo w niewielu miejscach tematyka naszych stronek się przecina, zresztą na WP celowo nie ma i pewnie nigdy nie będzie forum.

A jak już reklama, to powiem, bo sam się zdziwiłem: co wyskakuje na pierwszym miejscu w Google, po wpisaniu "botrytis"? :oops:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 13:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="Janusz"] Kryptoreklama. Umówiliście się? :mrgreen: Janusz
Jassssne! Ale najgorsze jest to, że ja linkuję również Winogrona.org, Kurdesza, Wino.org.pl. A jak kto pyta o deserówki, to wyrzucam na winogrona.org bez gadania, bo "w tym temacie" niczego zbliżonego sensem i jakością nie znam.
Wygląda mi na to, że w ogóle nie konkurujemy że sobą, bo w niewielu miejscach tematyka naszych stronek się przecina, zresztą na WP celowo nie ma i pewnie nigdy nie będzie forum.
No przecież żartowałem :D :D :D :D :D :D :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 13:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]A jak kto pyta o deserówki, to wyrzucam na winogrona.org bez gadania, bo "w tym temacie" niczego zbliżonego sensem i jakością nie znam.

To fakt, wszędzie tylko pisze się o winorośli pod kątem wina. Tutaj też nie ma zbyt wiele o deserówkach, ale zawsze coś. A jak widać(swego czasu) po odzewie w 'Towarowych winnicach deserowych' że zainteresowanie tematem deserówek jest spore i to może stać się atutem tego forum.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 13:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"] Za kilkanaście lat klimat pogodzi wasze spory, dając jednoznaczną odpowiedź gdzie jest granica uprawy poszczególnych odmian.

A cóż takiego wydarzy się za kilkanaście lat :?: 8O

[quote="zbigu"] Można robić padliniarstwo a można podejść do tematu poważnie i profesjonalnie.

Możesz wyjaśnić Zbigu, jaka jest różnica między padliniarstwem , a profesjonalizmem w uprawie winorośli ?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 14:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]No przecież żartowałem :D :D :D :D :D :D :D
No wiadomo przecież. Jak dostanę PW, albo przyjdzie do mnie Grześ, zamiast z butelkami - ze scyzorykiem, to będę wiedział, że nie żartujesz :D
[quote="alkor"] To fakt, wszędzie tylko pisze się o winorośli pod kątem wina. Może nie wszędzie, ale w większości - na pewno. To zrozumiałe, bo na świecie jakieś 90% winorośli uprawia się na wino. Poza tym do uprawy przerobówek dochodzi co najmniej drugie tyle pisaniny o winifikacji.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 14:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] Poza tym do uprawy przerobówek dochodzi co najmniej drugie tyle pisaniny o winifikacji.

No właśnie. Bardzo mało się pisze o technologii jedzenia winogron.
Trzebaby pomyśleć o jakimś solidnym opracowaniu. Bo nie wyjasnionych problemów jest tu mnóstwo.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 15:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="Maciej"] Poza tym do uprawy przerobówek dochodzi co najmniej drugie tyle pisaniny o winifikacji.

No właśnie. Bardzo mało się pisze o technologii jedzenia winogron.
Trzebaby pomyśleć o jakimś solidnym opracowaniu. Bo nie wyjasnionych problemów jest tu mnóstwo.
Janusz
Popieram! :D
Technika podczas konsumpcji ma niebagatelny wpływ na odczucia smakowe :D
Jednak rozstaw krzewów, formowanie, obciążanie, zbiór i przechowywanie też ma jakieś marginalne znaczenie i różni się trochę od uprawy odmian winnych (moim skromnym zdaniem) :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 15:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]
Popieram! :D
Technika podczas konsumpcji ma niebagatelny wpływ na odczucia smakowe :D
Jednak rozstaw krzewów, formowanie, obciążanie, zbiór i przechowywanie też ma jakieś marginalne znaczenie i różni się trochę od uprawy odmian winnych (moim skromnym zdaniem) :D

Zdanie choć skromne jest słuszne. :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 16:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]i to może stać się atutem tego forum.

A ja myślałem, że my sobie tutaj po prostu gadamy. Kurcze, nie chcę się bawić w żadne atuty... ani nawet zagrywać spod asa.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2007, 19:35 
Kiper
Kiper

Ocenzurowałem: Pierwsza część postu była mało przyzwoita to ją wyciąłem

Heniek

Fakty:
Łukasz chce posadzić kilkadziesiąt krzewów winorośli z odmian na czerwone wino.
Podaje warunki klimatyczne swojego siedliska: Mszana Dolna 600 m.n.p.m ,wegetacja opóźniona o 2 tyg. i kończy się wcześniej o 2 tyg. niż w najbliższej okolicy. Przymrozków wiosennych(majowych)takie jak nawiedziły znaczną część kraju w 2007r nie zanotował.
Jakaś deserówka która rośnie u niego od kilku lat nie dojrzała w tym roku.

W tym roku dojrzewanie było wcześniejsze niż zazwyczaj
U mnie dojrzały nawet najpóźniejsze odmiany np. Seyval i to było owocowanie z pąków zapasowych. bo główne zmarzły w maju. U Łukasza nie dojrzały owoce z pąków głównych.
Oceniłem więc siedlisko na skrajnie surowe jak na polskie warunki.

Więc jak można w takich warunkach doradzać komuś aby posadził odmiany które mają w jego warunkach szanse dojrzeć raz na powiedzmy 10 lat. .Maciej przekonał jednak Łukasza aby wybrał rondo i regenta.
Przemilczałem to choć jestem przekonany ,że w jego warunkach one nie dojrzeją na tyle aby zrobić z nich wino każdego roku.
Ale gdy temat został już zamknięty przez zainteresowanego bo zdecydował się już na wybór
To Maciej nie byłby sobą aby jeszcze coś nie dorzucić.
Bo Maciej jest inny jak zauważył to heavy
Z jego tekstów wynika ,że nie czyta wszystkiego do końca.
Łukasz napisał, że winniczka ma być w Mszanie Dolnej
A Maciej :” Zakładając nawet mikrowinnicę na wschodzie kraju na 600 m npm”

Łukasz ponownie zapewnił ,że wyboru już dokonał , ale Maciejowi to nie wystarczyło i jeszcze raz próbował przekonać Łukasza aby zamienił Iliczewskiego ma Marszałka.
A przecież Iliczewskiego polecali : Heniek, Zenek, Art.,i jeszcze ktoś tam.
Poleca go także J. Lisek, a przecież to naukowiec i „sroce z pod ogona nie wypadł” jak zauważył to już kilka lat temu jeden z członków „spółdzielni „ na forum wino.org.pl.
w temacie „głębokie sadzenie” albo coś wtym stylu.
Wino z Ronda jest dobre a z Sangiowese jeszcze lepsze(ostatnio próbowałem Grandiovese 2005 ale jak dla mnie za drogie)Ale nigdy nie odważył bym się polecać tych odmian :Łukaszowi –Ronda a Maciejowi Sangiovese.
Dlatego ,bo jestem przekonany ,że dobrego wina z tych odmian w ich warunkach nie da się zrobic każdego roku. Zresztą jak niektórzy pewnie zauważyli nie polecam i nie agituję za odmianami a jedynie podaję walory i i warunki ich uprawy . I tym się różnimy zasadniczo z Maciejem..Bo uważam ,że co innego jest mieć swoje zdanie ,a co innego namawiać namolnie i upierdliwie ,oraz agitować , bo to rodzi jakieś podejrzenia typu- „po co ktoś to robi ?”
To ,że rondo dojrzewa na północy kraju (może nie każdego roku) i daje zupełnie niezłe wino
to wcale nie znaczy ,że tak będzie w Mszanie Dolnej na 600 m.n.p.m
Tego nikt nie wie jak będzie z tym rondem, regentem, marszałkiem i wszystkimi innymi odmianami dojrzewającymi w tym przybliżonym terminem dojrzewania.
Dlatego najrozsądniejszym doradzaniem jak się nie wie co doradzić jest doradzenie najwcześniejszych odmian, albo nic nie doradzać.
Ale Maciej musi coś doradzić- dlaczego musi napisałem to już wcześniej –pierwszy link tego postu

PS.
Miało być krótko i węzłowato ,ale tak się nie da
I jak tu ….. nie kląć(samokontrola)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1