Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 00:14 
Kiper
Kiper

Witam
Ale o co się kłócicie :?:
kolodeus już zdecydował co posadzić.
Po co bić pianę, czas zamknąć już ten temat
pozdr.
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 11:13 
przedszkolak
przedszkolak

No dokładnie temat włąsciwie można już zamknac bo zdecydowałem sie na uprawe Rondo Regent i Iliczewskij. Teraz czekaja najwazniejsze i powazne prace :) Przygotowanie działki, pozyskanie sztobrów i sadzonek ( chce spróbowac i jednej i drugiej metody obsadzenia winnicy ). A wiec kupa roboty przede mną :)

Dziekuje wszystkim za bezinteresoną pomoc i porady:) Liczyłem na Was i nie zawiodłem sie :)

Oczywiscie obiecuje dokumentowac wszystkie prace i ich efekty oraz podzielic sie z Wami moimi przyszłymi doświadczeniami :)

Pozdrawiam
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 11:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Łukasz,
przemyśl jeszcze Iliczewskiego. Wiem, że spisuje sie nieźle jako deserówka. O jakości wina nie mogę nic powiedzieć, nie piłem i nie znam nikogo, kto pił. Spośród odmian "pancernych", gdybym musiał, wybrałbym Marechal Foch.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 13:15 
przedszkolak
przedszkolak

Napisałem przeciez Rondo, Regent i Iliczewskij Rannij :) Z tego co wyczytałem w opiniach na forum nie jest to najlepsza odmiana na wino ale powinna sprawdzic sie w moim klimacie.

Pozdrawiam
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Sorry, to pewnie ja napisałem niezbyt jasno: zamiast Iliczewskiego posadziłbym Marechal Foch. Kilka poprawnych win z Marszałka po prostu piłem, wiem mniej więcej na co go stać: może to nie rewelacja, ale też nic złego ;)
Popytaj jeszcze ludzi, którzy sami, "własnoręcznie" pili wino z Iliczewskiego - opisy, opisami, a doświadczenie własne - rzecz bezcenna. Najlepiej byłoby, gdybyś sam się postarał spróbować kilku win z Ronda, Regenta, Iliczewskiego, Marszałka. Moim zdaniem warto włożyć w to nawet dużo wysiłku, bo jak już posadzisz, będzie za późno - sadzonki, kilka lat uprawy, ciężkiej roboty i sporo grosza - a w rezultacie wino, które może wcale nie będzie Ci smakować.
I mówię to zupełnie poważnie, nie na podstawie książki, a po własnych doświadczeniach - mam tak "ulubione" odmiany, że wina z nich nie wypiję, nawet jakby kto płacił.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 14:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Popytaj jeszcze ludzi, którzy sami, "własnoręcznie" pili wino z Iliczewskiego

Trudno będzie znaleźć bo owoce są "zżerane na pniu" :D :D :D
Sam od kilku lat usiłuję schowac przed moją pierwszą żoną trochę owoców by spróbować zrobić wino, niestety nie skutecznie. :D
Jednakże jakiś potencjał ta odmiana ma.
Wyborny smak, nadzwyczaj dużo intensywnego barwnika, sporo cukrów.
Być może trochę za mało kwasów, ale to się daje obejść kupażując wino z Iliczewskiego z "kwachami".
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 14:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"] Jednakże jakiś potencjał ta odmiana ma.
Wyborny smak, nadzwyczaj dużo intensywnego barwnika, sporo cukrów.
Są podobno na świecie ludzie, którzy po smaku owoców są w stanie ocenić ich potencjał na wino. Ja nie potrafię, bo niestety przełożenie jest tutaj bardzo, bardzo nieproste. Taki np. Alden, jako deserówka da się zjeść, niektórym wręcz smakuje. Doświadczenia sprzed lat, zarówno moje, jak kolegów (win było co najmniej 5-6, ile dokładnie - nie pamiętam) pokazują wyraźnie, że na wino, mimo książkowych zaleceń, Alden nie nadaje się zupełnie. O Iliczewskim wypowiadał się nie będę - pamiętam Twoje doskonałe opinie o nim, jako deserówce, ale - jak mówiłem - nie przypominam sobie nikogo, kto by powiedział coś o winie. W związku z tym Iliczewskij, jako deserówka - tak, jako eksperyment na wino - tak, ale jako nasadzenie podstawowe (50% winnicy) - nie. Po mojemu ryzyko zbyt duże.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 16:06 
Ekspert
Ekspert

Ja bym może i coś powiedział o winie z Iliczewskiego ale owoce były porażone mączniakiem wł. i niestety wino ma apteczny zapach - pewnie skończy się termokoncentracją :cry:
Ale wiem, że ktoś robi i mu smakuje - niech się sam przyzna :wink:

A'propo niskiej kwasowości - owoce iliczewskiego być może świetnie będą się nadawać do "odkwaszania" - móje miały niecałe 6 g/l !

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 16:31 
Kiper
Kiper

Zupełnie niezłe lekkie winko stołowe. Nie zdążyłem Ci Maćku zaprezentować. Mam 15 krzaczków Iliczewskiego i nie zamierzam likwidować. Nalezy uważać na m.wł. U mnie z reguły m.wł atakuje Iliczewskiego tuż po zbiorze. Lepiej nawet zebrać owoce nieco wcześniej.

Ostatnio edytowano piątek, 14 grudnia 2007, 17:18 przez Zenek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 16:36 
mistrz
mistrz

Pan Jankowski z Winnicy nad Cybiną zachwalał mi Iliczewskiego jako dobrą odmianę na młode wino -polskie nouveau. Twerdził, że jest lepszy od Gołuboka, którego też uprawia ale dodaje do wina tylko dla koloru. Ja za Jego namową posadziłem parę krzewów Iliczewskiego. Przed paroma laty RM odradził mi Iliczewskiego mówiąc, że to odmiana amatorska. Nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam. Artur

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 16:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"]
Ale wiem, że ktoś robi i mu smakuje - niech się sam przyzna :wink:

A'propo niskiej kwasowości - owoce iliczewskiego być może świetnie będą się nadawać do "odkwaszania" - móje miały niecałe 6 g/l !

No to się przyznam, mi smakuje :lol:
A'propo niskiej kwasowości - ja nie czekałem w tym roku aż kwasy spadną do takiego niskiego poziomu, zebrałem owoce przy kwasowości około 7,5g/l. Jak na razie młode winko prezentowało się przyzwoicie zobaczymy za rok jak trochę swoje odleży.
Ale też uważam że jest to odmiana dla tych co sadzą późniejsze odmiany takie jak Pinot Noir, Limberger czy Zweigelt. Zawsze można go użyć do kupażu.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 16:57 
Ekspert
Ekspert

Skoro już temat zjechał na Iliczewskiego... też bym nie czekał ze zbiorem ale miałem nadzieję, że cukier mi bardziej podskoczy, ale niestety krzaki przeciążyłem i mimo spadku kwasowości cukier jednak nie drgnął.
A przeciążyłem, bo niespodziewałem się takiej plenności - niektóre grona dochodziły do 350-400g 8O

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 17:32 
Kiper
Kiper

[quote="kolodeus"]No Teraz czekaja najwazniejsze i powazne prace :) Przygotowanie działki, pozyskanie sztobrów i sadzonek ( chce spróbowac i jednej i drugiej metody obsadzenia winnicy ). A wiec kupa roboty przede mną :)

Sadzonki kupisz bez problemu.
Sztobry Iliczewskiego , Gołuboka , Marechal Foch , Leon Millot też dostaniesz bez problemu na tym FORUM.
Regent i Rondo to odmiany które niestety musisz kupić, bo nie wolno ich rozmnażać bez zakupu licencji.
[quote="kolodeus"]
Oczywiscie obiecuje dokumentowac wszystkie prace i ich efekty oraz podzielic sie z Wami moimi przyszłymi doświadczeniami
Trzymam za słowo
Jestem b. ciekawy jak w tak ekstremalnych warunkach zachowają się odmiany które posadzisz i jakie wyjdzie z nich wino ?
Takich informacji brakuje na tym FORUM

[quote="kolodeus"]
Napisałem przeciez Rondo, Regent i Iliczewskij Rannij Z tego co wyczytałem w opiniach na forum nie jest to najlepsza odmiana na wino ale powinna sprawdzic sie w moim klimacie.
Z Iliczewskiego nie robiłem wina odmianowego.
Wg. mnie ma za mało kwasów. Takie wino źle się przechowuje
Robiłem wino Iliczewski & Gołubok (50% Iliczewski i 50% Gołubok)
Mnie takie wino lepiej smakuje niż z samego Gołuboka.(zbyt czuć w nim czarną porzeczkę )
O winie z Gołuboka możesz przeczytać opinię Jerzego S. na stronie WWW.winnicepolskie.pl
Artykuł : „Jurmala(cz.III) Druga degustacja”
Nie polecałem Ci odmian takich jak Marechal Foch czy Leon Millot bo podejrzewam (choć nie jestem w 100% pewien),że nie zdążą w Twoich warunkach siedliskowych dojrzeć , zresztą tak samo jak Regent i Rondo. O winie z Ronda możesz przeczytać na WWW.kurdesz.pl - znajdź tam temat „Winifikacja Ronda”
Jerzy S. zrobił dobre wino z Ronda 2005 i jak do tej pory o następnym dobrym winie z tej odmiany cisza.
Ale zbiory W 2005 były późne – październikowe.
Wczesne dojrzewanie Ronda to do konsumpcji, ale na wino to jak najpóźniejszy zbiór.
Pozdr.
Zbyszek
PS.
Łukasz nie bądź frajer i nie daj nabrać się na bajer.
W Polsce jak na razie to większy biznes robi się na sadzonkach niż na winie.
Temat się rozwija, a miał być już być jego :lol: koniec
Edit:wykasowałem zdanie w PS. za namową Heńia 16.12.2007

Ostatnio edytowano niedziela, 16 grudnia 2007, 19:41 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 20:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"] Jerzy S. zrobił dobre wino z Ronda 2005 i jak do tej pory o następnym dobrym winie z tej odmiany cisza.
Przed "tą porą" piłem zupełnie dobre Rondo Jurka 2004, a od tej pory co najmniej kilka: Rondo 2005 Grega, Rondo 2006 Łukasza z Pałacu Mierzęcin, Rondo 2006 Krzycha G. Wczoraj, w trakcie zlewania, piłem dwa różne całkiem przyjemne własne Ronda 2007. Oba Regenty 2007 są wprawdzie na obecnym etapie jeszcze lepsze. Wczoraj degustowałem też po raz pierwszy swoje Pinot Gris (jeszcze mocno drożdżowe) i Pinot Noir (zadziwiająco dobre, jak na tak młode wino) 2007, ale o tym pisał nie będę, bo jak wiadomo uprawa vinifer w Polsce nie jest możliwa.

Cytuj:
Łukasz nie bądź frajer i nie daj nabrać się na bajer.
Spółdzielnia „Winnice Polskie” działa dobrze.
A to jakieś kolejne brednie. Sorry - innego określenia nie potrafię znaleźć.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 23:29 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]....................., ale o tym pisał nie będę, bo jak wiadomo uprawa vinifer w Polsce nie jest możliwa.

Widzę Maćku ,że w końcu i do Ciebie to dotarło :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1