Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 18:50 
przedszkolak
przedszkolak

Hehe dzięki to zajme sie pozyskiwaniem sztobrów:)
I chyba Zbyszku skorzystam z Twojej porady. Kilka sadzonek postaram się kupic a reszte spróbuje sam wychodowac

Nad Rondem sie zastanawiałem ale wyczytałem w kilku postach ze w wielu winnicach marzna a Regenty nie ...

A wiec mam prośbe do winogrodników najlepiej z Rzeszowa i okolic. Poszukuje sztobrów Iliczewskij Rannyj, Regenta, Gołuboka no i moze Ronda. Na wymiane swoich sztobrow nie mam ale postaram się jakoś inaczej zrewanżowac

Pozdrawiam
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2007, 21:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="marcopolo"]Czy nie o Ilczewskim mówił prowadzący na szkoleniu w Puławach ? :?

Że ponoć krzewy się szybko starzeją i winnice trzeba sadzić po 15 latach od nowa ?

:?: :?: :?:
Na czym niby ma polegac to starzenie?
Moje Iliczewskie mają po 12 lat. Czyżbym się musiał przygotowywać do karczowania :cry: :cry: :cry:
Janusz
PS
Póki co owocują świetnie i obficie. A jakość owoców powiedziałbym, że z roku na rok coraz lepsza (to jest subiektywna ocena mojej pierwszej żony).
PS
A nie chodzi tu czasem o to by wyciąć stare , a kupić nowe?
J.

A jakie zdanie ma druga żona?????????????

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 18:05 
Kiper
Kiper

Prędzej zestarzeje się szkoleniowiec.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 19:12 
Warto abyś poczytał sobie informacje zawarte w tym miejscu"
http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... ;Itemid=79

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2007, 22:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Prędzej zestarzeje się szkoleniowiec.

:?: :?: :?:
Mógłbyś pojaśnić to troszkę.?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 00:16 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki zbigu za link. Duzo interesujacych informacji. Wynika z nich ze moja dzialeczka nie jest taka najgorsza no i jednak chyba Rondo ...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 08:34 
Myślę, że nie warto zbyt pochopnie decydować się na jakąś odmianę. (Choć Rondo jest bardzo ciekawą winoroślą. U mnie rośnie wyśmienicie, ale to inny region.) Warto abyś przed zakupem jasno określił cele swojej uprawy. W drugim kroku dobrał, przy pomocy bardziej doświadczonych winiarzy, odpowiednie odmiany i klony (nie warto kierować się specjalnie forum czy książkami sprzed 50 lat)!. Warto kupić sadzonki szczepione. Oczywiście po analizie gleby i po uzyskaniu informacji na temat najodpowiedniejszych podkładek. Będziesz miał jasność co do materiału sadzonkowego oraz co równie ważne będziesz miał unormalizowaną sytuację prawną.
Jeśli jednak uprawę winorośli traktujesz tylko amatorsko to nie przejmuj się szczepieniami, klonami, itp.
I powodzenia :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 09:38 
Ekspert
Ekspert

W Twojej dość specyficznej lokalizacji posadzilbym 50% Iliczewskiego i po 25% Rondo i Regenta. Nawet w niesprzyjające lata będziesz mógł robić wino.

[quote="zbigu"] W drugim kroku dobrał, przy pomocy bardziej doświadczonych winiarzy, odpowiednie odmiany i klony (nie warto kierować się specjalnie forum czy książkami sprzed 50 lat)!.

Ewentualnie jak radzi Zbigu , nie kieruj się radami Kolegów z Forum tylko poproś o pomoc winiarzy mających doświadczenie w uprawie na wysokości ponad 600 mnpm , szczególnie w doborze klonów :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 10:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]W Twojej dość specyficznej lokalizacji posadzilbym 50% Iliczewskiego i po 25% Rondo i Regenta. Nawet w niesprzyjające lata będziesz mógł robić wino.

Ewentualnie jak radzi Zbigu , nie kieruj się radami Kolegów z Forum tylko poproś o pomoc winiarzy mających doświadczenie w uprawie na wysokości ponad 600 mnpm , szczególnie w doborze klonów :wink:

Chyba najłatwiej będzie skontaktować się z kimś w okolicy:

http://www.lutnia.pl/
http://ekoagro.pl/

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 10:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"] Chyba najłatwiej będzie skontaktować się z kimś w okolicy:

http://www.lutnia.pl/
http://ekoagro.pl/

Sądzę ,że nie są to jeszcze doświadczeni winiarze , ale kontakt jak najbardziej wskazany.
Ciekaw jestem kiedy tam dojrzewa Traminer i Seyval :roll:

Tytuł: załozyc winnice
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 19:28 
Kiper
Kiper

Posy, częściowo na twoje pytanie odpowiedział Janusz. Przypuszczam, że szkoleniowiec nie do końca zna się na cięciu i prowadzeniu winorośli. Objawem jest spadek plonowania. Poprawnie prowadzenie i intensywna uprawa, to co najmniej 30 lat dobrej kondycji krzewu niezależnie od formy prowadzenia. Niedoświadczony winiarz może szybko doprowadzić krzewy do degeneracji.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 19:55 
[quote="olmek"]W Twojej dość specyficznej lokalizacji posadzilbym 50% Iliczewskiego i po 25% Rondo i Regenta. Nawet w niesprzyjające lata będziesz mógł robić wino.

[quote="zbigu"] W drugim kroku dobrał, przy pomocy bardziej doświadczonych winiarzy, odpowiednie odmiany i klony (nie warto kierować się specjalnie forum czy książkami sprzed 50 lat)!.

Nawet było by śmiesznie ( jak w powyższym tekście ) gdyby Olmek nie zmanipulował mojej wypowiedzi. Doświadczony winiarz nie musi oznaczać kogoś kto ma winnice na wysokości 600mnpm. Chyba , że dla Olmeka. Według mnie wystarczy ktoś kto ma szersze pojęcie o winiarstwie, niekoniecznie kogoś mającego winnicę w górach. Ale na upartego, czemu nie? Dlaczego nie warto kierować się forum. Ponieważ, jakby przeczytać wszystkie wiadomości i wyszukać co najchętniej jest polecane oraz kierując się różnymi rankingami to autor tego tematu powinien posadzić biankę, gołuboka, jutrzenkę, izę i parę innych ciekawych odmian.

Może niektórzy nie potrafią przekroczyć pewnej granicy gatunkowej?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 20:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"] Według mnie wystarczy ktoś kto ma szersze pojęcie o winiarstwie, niekoniecznie kogoś mającego winnicę w górach. Ale na upartego, czemu nie? Dlaczego nie warto kierować się forum. Ponieważ, jakby przeczytać wszystkie wiadomości i wyszukać co najchętniej jest polecane oraz kierując się różnymi rankingami to autor tego tematu powinien posadzić biankę, gołuboka, jutrzenkę, izę i parę innych ciekawych odmian.

Zbigu , nie wiem ,czy zauważyłeś , ale w tym temacie Łukasz zastanawia się nad odmianami dla dość specyficznego siedliska i właśnie rady doświadczonych osób uprawiających winorośl w podobnych warunkach byłyby najcenniejsze. Trzy " ciekawe" odmiany przez Ciebie wymienione odpadają w przedbiegach , ponieważ miały być tylko ciemne :mrgreen:
Maciej, który jak sądzę ma szersze pojęcie o winiarstwie poradził Rondo i Regenta , niestety niefortunnie , bo na Forum.
Co byś Zbigu zaproponował ? Pinot Noir ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 22:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="zbigu"]
Maciej, który jak sądzę ma szersze pojęcie o winiarstwie poradził Rondo i Regenta

Bez przesady :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 22:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="heavy"] Bez przesady :lol:
Bez przesady co? Maciej, Rondo czy Regent? :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1