Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 06:52 
Witam serdecznie.
Od kilku dni z gorączkową ciekawością przeglądam niniejsze forum znajdując w nim wiele ciekawych i pożytecznych informacji.

Niestety, nie odnalazłem tu informacji na temat wymagań długości cięcia łóz (na owocowanie) u odmian takich jak;
- Kodrianka
- Nero
- Muscat Letnij (chyba krótkie ? - zważywszy na siłę wzrostu)
- Arkadia (chyba długie ? - zważywszy na siłę wzrostu)

Prezentowany w "Tematach" artykuł "Cięcie" autorstwa pana Janusza stwierdza tylko, cytuję:
- " Na ogół przyjmuje się, że optymalne obciążenie krzewu owocowaniem (w zależności od odmiany) powinno wynosić 10-40 płodnych oczek. Tzn. trzeba po przycięciu krzewu pozostawić łozy mające 10-40 płodnych oczek. Np. dla założonych 24 oczek można pozostawić 2 łozy po 12 oczek (reszta pod sekator), 3 łozy po 8 oczek (reszta pod sekator), 4 łozy po 6 oczek (reszta pod sekator), 6 łóz po 4 oczka (reszta pod sekator).
Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre odmiany ( z dużym udziałem vitis vinifera) pierwsze trzy oczka mają często niepłodne, tzn. na latoroślach z nich wyrosłych nie będzie gron!"

Z powyższego wynika jednoznacznie, że prezentowana i zachwalana na załączonej do artykułu fotografi forma Royat (widzę tam chyba cięcie na dwa oczka)
(cyt. - " Dwuramienna forma Royat na niskim pniu - jedna z najkorzystniejszych w polskich warunkach klimatycznych form prowadzenia odmian deserowych. " -)
może być stosowana tylko do wąskiej grupy odmian charakteryzujących się słabą siłą wzrostu ???

Rejon uprawy - Lubelszczyzna, ziemia klasy IIb i IIIa.
Pędy dwuletnich sadzonek Arkadi osiągnęły ponad 5 m długości.
Zdając sobie sprawę, że wyprowadzając nieodpowiednią formę uzyskam tylko jałowy "Rzacholecki Las" winorośli SERDECZNIE PROSZĘ O RADĘ.

Pozdrawiam - Andrzej_b.

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 08:35 
Ekspert
Ekspert

Masz dobrą ziemię i to dlatego tak bujnie puściły Ci się zeszłoroczne latorośle. Pewnie jeszcze dałeś jakieś nawozy. W tym roku wyprowadzaj długi sznur skośny (2-3m zależnie od tego ile masz miejsca). Na razie nie musisz się martwić o cięcie. Pod koniec maja wyłamiesz nadmiar latorośli. Zostaw maksymalnie 10-12 (te z górnej części łozy). To powinno wystarczyć na trzyletni silny krzew. Jeśli miałeś takie dobre przyrosty to w tym roku możesz sobie zostawić po 1 gronie na latorośli.
Ja bym tak zrobił.
Za rok będziesz już ekspertem i samu uznasz ile czopków zostawić, a za dwa lata zdecydujesz jak długie strzałki będą najlepsze dla Twoich krzewów.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 09:25 
[quote="Pawel"]Pewnie jeszcze dałeś jakieś nawozy.

Tak. Już przy sadzeniu, dno dołków wyścielone zostało warstwą starego obornika odizolowanego od korzei sadzonki kilkucentymetrową warstwą ziemi. Dodatkowo, pod koniec maja, krzewy zasilone były dawką Azofoski.
Przepraszam, rzeczywiście nie napisałem nic o rozstawie.
Rozstaw krzewów w rzędzie wynosi 1,4m, a szerokość międzyrzędzi 2m.

[quote="Pawel"]W tym roku wyprowadzaj długi sznur skośny (2-3m zależnie od tego ile masz miejsca). Na razie nie musisz się martwić o cięcie. Pod koniec maja wyłamiesz nadmiar latorośli. Zostaw maksymalnie 10-12 (te z górnej części łozy).
Hahaha - jakie to proste !!!
Już po problemie.
Zrobię jak napisałeś Pawle, dając długość sznura do ok. 2m.
W następnych latach, wykorzystując (na wybranej wysokości) tegoroczne latorośle będę mógł utworzyć jedno lub dwuramienny sznur Guyot"a.

Bardzo serdecznie dziękuję Pawle za Twą odpowiedź.
Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Obawiam sie ,że Paweł proponując sznur ukośny miał na myśli późniejsze cięcie typu casenave lub royat .

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 09:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="andrzej_b"]....W następnych latach, wykorzystując (na wybranej wysokości) tegoroczne latorośle będę mógł utworzyć jedno lub dwuramienny sznur Guyot"a.
...[quote]
Nie do końca dobrze mnie zrozumiałeś :D
Ja bym Ci zalecał raczej sznur skośny z węzłami krzewienia typu Casaneva. Jeśli nie mieszkasz w najcieplejszym miejscu w Polsce, masz dość wrażliwe odmiany deserowe, to ja bym zalecał przyginanie i okopywanie krzewu na zimę. To jest najpewniejsza forma okrycia. Ta forma wydaje mi się optymalna. Łączy ze sobą zalety wysokiego prowadzenia i możliwość okrycia - unikasz przymrozków, chorób grzybowych, zyskujesz dużo starego drewna, masz pełną dowolność co do wyboru długości cięcia, a zimą bez problemu okrywasz krzak i czekasz do wiosny.
Pozdrawiam,
Paweł

Strefa czasowa: UTC + 1