Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 11:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="olmek"]W jakim sensie Cię intryguje? ...


Kolor taki jak już wspomniano, młode wino niemal nie przepuszcza światła.
Smak coś pomiędzy czarną porzeczką, makiem i jeżynami.
Intryguje bo tak jakoś sugeruje, że da wino ekstraktywne, taniczne o bardzo głębokiej sukni do dłuższego dojrzewania, może zyska w beczce. Czy mnie oszukało ? Zobaczymy. Z tego pierwszego krzewu bawię się bezsensownie małym nastawem 2,5 l wina.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Janusz"][quote="Pawel"] Jeśli go wsadze to raczej na deserowca. Smaczne toto.

8O
Gołubok smaczny? Hm! Mamy rózne smaki. :cry:
Taki np. Iliczewskij, też o czarnych jagodach, też z barwiacym sokiem, jagody niemal nie do odróżnienia od Gołuboka - ten to jest naprawdę smaczny. Ale Gołubok....
Janusz
Zapomniałem postawić znak zapytania po "Smaczne toto?"
No, ale teraz wiem, że mam 2 sadzonki Gołuboka na zbyciu.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Pawel"]Mam dwie sadzonki Gołuboka w doniczkach od 2 lat i nie mogę się zdecydować czy go wsadzić na stałe miejsce. Jeśli go wsadze to raczej na deserowca. Smaczne toto. Warto marnować miejsce.
Pozdrawiam,
Paweł


No ja też na Ciebie napadnę - na pewno nie na deser bo owoce Gałubok to ma praktycznie bez smaku jeśli nie powiedzieć wogóle niesmaczne. A i z tym winem to nie wiem jak to robią Ukraińcy wg Myśliwca, że im tyle cukru nabiera 8O Bo u mnie prawie zasechł na krzaku, a cukru to prawie nie ma.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 13:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="Heniek"]... owoce Gałubok to ma praktycznie bez smaku jeśli nie powiedzieć wogóle niesmaczne...Heniek


Panowie, nie przesadzacie troszeczkę ? Królestwo za jedną jagodę Iliczewskiego do spróbowania ! Pewnie zemdleję z wrażenia :roll:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 13:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
[quote="Heniek"][quote="Pawel"]Mam dwie sadzonki Gołuboka w
[...]

[...]
praktycznie bez smaku jeśli nie powiedzieć wogóle niesmaczne. A i z tym winem to nie wiem jak to robią Ukraińcy wg Myśliwca, że im tyle cukru nabiera 8O Bo u mnie prawie zasechł na krzaku, a cukru to prawie nie ma.


Wyraźnie w owocach czuć posmak maku. Nie wiem czy to dobrze czy nie? i jak to będzie smakowało w winie. U mnie Gołubok (vel Rondo) też schnie. Czy cukier mierzyłeś w "mokrych", czy w suchych owocach? może na Ukrainie mierzą w suchych ;)

Myślałem, że się będzie nadawał na wino i więcej go posadzę, ale to już kolejna niekorzystna opinia na temat Gołuboka, która pewnie mnie odwiedzie od tego pomysłu.
Ciekawe? przecież ma w sobie Cabernet S.

Pozdrawiam
Tomek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 15:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Ja będe stawiał na mego Gołuboka (vel Rondo) bo bardzo ładnie przeszedl przez wiosenne przymrozki , smak mi odpowiada nie jest pusty ma jakąś ciekawą nutę, 9.10,05 miał 23Brix(odczyt z REF711) i ma pieknie przebarwione liście inne niż Wiszniewyj i Iliczewskij. Porównując z Regentem to Regent wysiada.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 15:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="oryks"]
Panowie, nie przesadzacie troszeczkę ? Królestwo za jedną jagodę Iliczewskiego do spróbowania ! Pewnie zemdleję z wrażenia :roll:

Teraz? 8O
W sierpniu byc moze jakaś nie zżarta by się znalazła... :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 15:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
[quote="Pawel"]
Zapomniałem postawić znak zapytania po "Smaczne toto?"
No, ale teraz wiem, że mam 2 sadzonki Gołuboka na zbyciu.
Pozdrawiam,
Paweł


To ja może spróbuję co z tego da się zrobić.

Czy jesteś pewnien że są na zbyciu?

Jacek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 18:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 marca 2005, 01:00
Posty: 314
Lokalizacja: ok Pajęczna
Nie piłam gołuboka, ale zapewne będzie mi smakował. Mam...20 sztuk:):)więc MUSI smakować:):)

A.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 18:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
A ja jeszcze sezonu nie kończę :)
No może w sobotę, bo dłóższe czekanie nic nie da.
A może winko lodowe :?:

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2005, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Wacek"]Witam
Ja będe stawiał na mego Gołuboka (vel Rondo) bo bardzo ładnie przeszedl przez wiosenne przymrozki , smak mi odpowiada nie jest pusty ma jakąś ciekawą nutę, 9.10,05 miał 23Brix(odczyt z REF711) i ma pieknie przebarwione liście inne niż Wiszniewyj i Iliczewskij. Porównując z Regentem to Regent wysiada.
Wacek


U mnie Gałubok na dzień dzisiejszy najsłodszą jagodę miał na poziomie 18 Bx pozostałe miały w granicach 17 -17,5 Bx. Już Aurora nabrała lepiej cukru (odczyty też z REF 711 :wink: ) - aha i z mokrego nie ususzonego grona mierzyłem :lol:
Natomiast jeszcze raz uparcie powtórzę - Gałubok nie ma żadnych cech choć minimlnych na deserówkę. Podobnie jest zresztą z Rondem, przy czym Rondo jeszcze nabiera cukru, ale w spożyciu bezpośrednim wcale nie jest smaczne. Przy okazji kompletnie nie rozumiem niektórych szkółek zchodnich kwalifikujących Rondo do deserówek :roll: . Natomiast Wacku bardzo podoba mi się smak Regenta. I uważam, że jeśli ktoś posadzi go sobie do zżarcia to nie pożałuje. A przy wyborze skąd urwać grono żeby coś przekąsić czy z Ilczewskiego czy z Regenta to nie wiem czy jednak nie wybrałbym Regenta. Niestety Regent trochę późniejszy ale w przyszłym roku już będę mógł takie porównanie chyba zrobić.
I jak się zaczęło odmianach przerobowych to i trzeba skończyć. Nie uważam Głuboka czy Ronda za materiał bezwartościowy na wino. Doszło mi "hektarów" na około 100 krzaków to nasadzam w przyszłym roku na pewno z ciemnych 26 szt Ilczewskiego, 26 szt Regenta, 13 szt Ronda, 13 szt Zweigelta .
Gałuboka nie nasadzam bo na razie u mnie nic nie pokazał ciekawego, (wina z niego w tym roku nie zrobię bo już nie bardzo mam z czego, a i cukru nie zdążył nabrać). Lubię wina taniniczne, garbnikowe w typie Cabernet Svignon, ale wstrzymuję się z decyzją o doborze w nasadzenich, do oceny odmian Aliberneta i Cabernet Dorsa.


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 04:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Ja odmiany winne sadze na wino a że je zjadam to tylko dlatego aby znaleźc najbardziej mi odpowiadające. Regent u mnie ciągle ma mało cukru a jego smak jest bez wyrazu , ale 7 krzaków rośnie.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 06:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="leff"][quote="Pawel"]
Zapomniałem postawić znak zapytania po "Smaczne toto?"
No, ale teraz wiem, że mam 2 sadzonki Gołuboka na zbyciu.
Pozdrawiam,
Paweł


To ja może spróbuję co z tego da się zrobić.

Czy jesteś pewnien że są na zbyciu?

Jacek

Słowo się rzekło, kobyłka u płotu. Gołubok jest do wzięcia.
Wczoraj utwierdziłem się w przekonaniu, że Gołubok nic szczególnego sobą nie reprezentuje. Gruba skóra, wielkie pestki, w smaku nic szczególnego. Popróbowałem go u Marwina. Przy okazji skosztowałem jeszcze z 50 innych rodzajów, których nazw w większości już nawet nie pomnę, w tym Ilczewskiego – bardzo smaczny zwłaszcza, że mocno dojrzały. Odmiany winne czerwone, na które postawiłem to Wiszniowyj, Rondo i Regent. Na razie nie będę zwiększał tej kolekcji.
Zgadzam się w całej rozciągłości z Heńkiem – Rondo :( , Regent :lol: . Rondo ma grubą, mięsistą skórkę. Może to jego zaleta przy produkcji wina, ale na deser nie koniecznie.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 07:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jesli chodzi o dobra odmianę o ciekawym smaku to polecam Sevara - wczesny, dojrzewajacy równo z Rondem i gromadzacy podobną ilośc cukru. Ma bardzo wyraźny smak czarnej porzeczki. W połączeniu z Rondem może dawac ciekawe wino. Wady: wieksze od Ronda wymagania glebowe - potrzebuje zasobnej gleby, ma niższą mrozoodporność i jest mniej plenny co jednak wadą nie jest bo i tak ograniczyc trzeba plon do 4-5 kg z krzaka. Niestety bardzo lubią go osy - ale Rondo tez :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Hm gdzieś już taką dyskusję widziałem ale o typowych deserówkach:

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205. ... =&strona=0

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] i 35 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO