Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 09:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 13:04 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie.

Dyspomuję sporym kawałkiem ziemi przy domu na któym kiedys były uprawiane ziemniaki i inne warzywa oraz kilka arów łąki którą również mogę zaadoptować na sel winnicy.

Proszę mi podać krok po kroku za jakie prace się zabrać? Jak techniecznie rozmieścić układ winorośli N-S czy W-E? Jak założyć konstrukcje nośną, kwestia palików i rozpiętego drutu. JAkie odległości, materiał do wykonania i inne konieczne wiadomośći. Jaki wybrać winogron na ziemię 6 klasy w Małopolsce Zachodniej.

Proszę o wszelkie potrzebne wiadomości ewentualnie linki do stron gdzie znajde wszelkie wiadomości.

Byłem ostatnio na Słoweni w regionie Krasu i powiem że jestem zaimponowany tamtymi winoroślami. Jest tam wiiny szlak turystyczny a regionalne wino to TERAN. Wszystkim miłośnikom winorośli polecam ten region i jeszcze raz proszę o informacje w jaki sposób zrobić sobie domową winorośl z której bedę zadowolony :)

POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 13:24 
mistrz
mistrz

Nie odbierz tego źle :wink: , ale proponuję poczytać forum, informacji u nas w bród :)

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 14:28 
przedszkolak
przedszkolak

Zacznij od przygotowania gleby,szczególnie tej po ziemniakach.Gleba na której były uprawiane wcześniej ziemniaki i rośliny kapustne moze miec w sobie rózne paskudztwa( jestem siwieżo po konsultaci z PIORIN). Posiałbym np. gorczycę z wsiewką łubinu. kiedy osiągnie wzrost kilku lisków tzn. nie zacznie wybijac w kwiaty rzuciłabym na to obornik i głeboko przeorała.Na jesień można posiać żyto na wiosnę przyszłego roku zaorać i ewentualnie w maju -czerwcu sadzić.
Wiem że to okrutne tyle czasu czekać z sadzeniem ale to się opłaca.Prztestowałam to na własnej " skórze" pierwsze 20 krzaków wsadzone bez przygotowania zbierało się dwa lata. Wsadzone na przygotowaną glebe dały pierwsze grona.
Ewa
PS.Cierpliwośc jest cnotą :D :cry:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 14:59 
mistrz
mistrz

:!: Dodaj w profilu skąd jesteś :!:

Przygotowanie gleby jest najważniejsze .
Następnie wybór odmian (czy będziesz okrywał na zimę czy nie) .
Jak już wybierzesz to pytaj dalej . :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 17:38 
Ekspert
Ekspert

Na początek poczytaj TOP 10 na tej stronie (patrz w lewo i kilkaj)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 17:40 
Ekspert
Ekspert

Sporo dowiesz się również na tej stronie (zakładka porady) http://www.winnica.golesz.pl/

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 20:48 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za info.

Na dobrą sprawę nie chciałem prosić o rozpisywanie tylko wskazanie miejsc w internecie gdzie to znajdę. Już coś jest więc po dugiej lekturze myślę że będzie oki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 23:54 
Kiper
Kiper

[quote="koliliban"]Dzięki za info.

Na dobrą sprawę nie chciałem prosić o rozpisywanie tylko wskazanie miejsc w internecie gdzie to znajdę. Już coś jest więc po dugiej lekturze myślę że będzie oki.

Podpowiadam ... :!: Więc jak się zalogujesz to w lewej górnej części znajdziesz okienko "szukaj". Wpisz tam swoje potrzeby poznawcze i napewno znajdzie się spis postów z interesującą tematyką.
Nie przejmuj się, początki zawsze powinny być trudne. To dopinguje nas do wiedzy, którą każdy w jakiś pracowity sposób musiał posiąść. :?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 21:36 
torszeczkę przesadziliście z kilkoma rzeczami

1, wcale nie przejmuj się za bardzo przygotowaniem ziemi, wystarczy , że teraz (im wcześniej tym lepiej) jak najgłębiej przeorzesz glebę, masz do nasadzeń - zakładając , że pierwsze roślinki wsadzisz gdzies w połowie maja, -jeszczę trochę czasu, przydałoby sie aby ziemia się 'odleżała', na parę dni przed sadzeniem możesz również jak najgłębiej uprawic ziemię z jakimś nawozem w zależności od braków, i przy okazji masz szansę zbadac składniki mineralne występujące w ziemi, w jakieś stacji rolniczej gdzie takie badana sa robione, to przyda ci się do 2 rzeczy, 1- będziesz wiedział czym nawozic glebę, 2 - i ważniejsze, w zależności od charakteru gleby będziesz mógł dobrać podkładki!! (a właściwie nie ty tylko ludzie których poprosisz o pomoc, którzy mają jakies o tym pojęcie, spytaj na kurdeszu może będziesz miał szczęście) (u nas we Wrocławiu na wyniki takich badań czeka się 3 tygodnie więc warto zrobić to jak najwcześniej, bo potem przy zamawianiu roślinek nie będziesz wiedział jaki podkładki nabyć,)
a dlaczego nie musisz przejmować się za bardzo uprawą gleby, bo pewnie będziesz amatorem uprawiającym do kilkuset sadzonek, więc uprawa gleby nie będzie miała większego znaczenia, (ale warto zwrócić uwagę , co ktoś już zrobił , na choroby występujące w warzywach!!!)

2. o top 10 zapomnij, bo z całym szacunkiem dla wszystkich to nie jest dobry pomysł aby kierować sie taką listą, najlepiej abyś nawiązał kontakt z ludźmi z twojej okolicy, którzy maja jakieś pojęcie o odmianach, i od nich możesz czegoś sensownego się dowiedzieć, (w małopolsce znajdziesz takich ludzi) szukaj (na jedno chciałem ci zwrócic teraz uwagę, jeżeli juz sadzisz jakąś odmiane to lepiej posadzić 2 różne po 50 sztuk niż 50 różnych po 2 sztuki, bo z 2 krzaków nie będziesz miał owoców aby sprawdzić jakie z tego wino wyjdzie -choc niektórzy będą się sprzeczać!!! ale to tylko dla przerobowych, bo z deserowych to możesz sadzić ile chcesz)

3, ale najważniejsza jest wiedza i doświadczenie, nie masz tych 2 rzeczy , dlatego warto poprosić o pomoć innych, tylko że czasami lepiej posłuchac kilku różnych ludzi nią polegać tylko na jednym,. co bys nie zrobił to i tak za rok, dwa jak już będziesz miał jakies doświadczenie i wiedzę będziesz mógł określic co spiepszyłeś, a co zrobiłes dobrze, ale taka nauka jest niezbędna,
dlatego szukaj w necie informacji a co ważniejsze kontaktuj się z innymi, bo w sieci czasami można znalęść wiele ładnie wyglądających informacji, króre w efekcie okazują się nic nie wartymi śmiećmi

4 to tak po krótce, bo nie da się tak szerokiego tematu streścić w jednym poście,

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 22:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"] 2. o top 10 zapomnij, bo z całym szacunkiem dla wszystkich to nie jest dobry pomysł aby kierować sie taką listą, najlepiej abyś nawiązał kontakt z ludźmi z twojej okolicy, którzy maja jakieś pojęcie o odmianach,

Z całym szacunkiem Zbigu , coś źle kojarzysz :lol: Masz coś przeciwko np. ukorzeniarce DarkaRz :?: :lol: Dobrze by było gdybyś sam zapoznał się z TOP10 , a później udzielał rad.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 09:44 
mistrz
mistrz

Witam.
Zbigu z tym oraniem " jak najgłębiej " to bym troche uważał - wyorana martwica żle wpływa na rośliny. :!:
W ciągu roku nie wolno pogłębiać warstwy ornej o więcej jak 2 cm. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 22:37 
przepraszam za pomyłke, miałem na myśli oczywiście ranking odmian, a nie top 10 , sorki

nie będe się sprzeczał co do martwicy, ale nie przesadzajmy, bo kolilibanowi zmąci się za bardzo w głowie, uprawienie ziemi to tylko jeden element z wielu w zakładaniu winniczki , i nie sądze aby był to element kluczowy, więc dajmy spokój,

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 17:09 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za zaangażowanie w temat...teraz trochę z innej beczki...Dużo piszecie o sadzeniu i wszystkich sprawach ziemnych teraz proszę o pomoc w budowie konstrukcji na pnącza.
Jakie materiały zastosować,w jakiej odległośći od siebie sadzić krzaczki i budować konstrukcję,jaki obrać kierunek uprawy wschód-zachód czy północ-południe.Zależy mi na takich uwagach technicznym i myślę że zaciekawi to wiele osób.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 20:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="marcopolo"]Witam.
Zbigu z tym oraniem " jak najgłębiej " to bym troche uważał - wyorana martwica żle wpływa na rośliny. :!:
W ciągu roku nie wolno pogłębiać warstwy ornej o więcej jak 2 cm. :wink:

Na jakie rośliny ?
A jak sadzisz winorośl na głębokość ok. 35-40 cm to w co ją wsadzasz ???
Nie w martwicę ???
To nie lepiej już ją wsadzić w tę ziemnię tę z górnej warstwy, a martwica niech sobie będzie na wierzchu, może chociaż chwasty nie będą rosły.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 20:52 
mistrz
mistrz

[quote="posy"]

Na jakie rośliny ?

- Na wszystlie :!:

[quote="posy"] A jak sadzisz winorośl na głębokość ok. 35-40 cm to w co ją wsadzasz ???
Nie w martwicę ???
- ja sadzę w zaprawiony dołek.

Ale każdy robi jak uważa :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1