Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 09:36 
mistrz
mistrz

Witam,
Drogi kolego ja też chciałbym ci pomóc i doradzić co zrobić ale decyzję musisz podjąć sam. Wiem tylko, że nawet 1000 lat temu i wcześniej była uprawiana winorośl na stokach kiedy nie było ani techniki ani wiedzy książkowej ani internetu. I nawet wtedy nikomu nie przyszło do głowy aby sadzić winorośl przy większym spadku rzędami z góry na dół, tylko wtedy, gdy prace wykonywane były tylko ręcznie sadzono rzędami w poprzek stoku. Wiadomo, że ta sama odmiana posadzona w tym konkretnym miejscu w ekspozycji południowej daje o kilka procent więcej cukru jak odmiana posadzona w ekspozycji np. zachodniej. Ja bym na Twoim miejscu się nie gorączkował, tylko pomyślał, przygotował glebę, odchwaścił, nawoził, zbadał, sprawdził jaka jest grubość gruntu do skały lub kamieni a na skraju posadził sadzonki, eksperymentował i uczył się uprawy. Na początek mogę ci przesłać krótką broszurkę (13 stron), którą napisałem o uprawie winorośli deserowych dla początkujących działkowiczów. Tam jest jedna strona poświęcona rurom karbowanym, które kto wie czy nie można by u ciebie zastosować lub 5 litrowe butelki po wodzie mineralnej. Prześlę ci tę książkę i każdemu, kto tego będzie chciał jeżeli napisze do mnie na PW i poda tam swój adres prywatny e-mail poczty internetowej nie adres PW. Dlatego prywatny, gdyż na PW ni można wysłać plików *.pdf. Zresztą spróbuję go wysłać teraz jako załącznik i może się uda.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 09:54 
Ekspert
Ekspert

Przejrzałem ten Twój podręcznik. Jak piszesz:" ? Cięcie bardzo długie -na 14 do 18-stu oczek -Arkadia, Iza Zaliwska, Taja"
Możesz mi to wytłumaczyć dlaczego Arkadię karzesz ciąć na 18 oczek? :shock: Ja o 15 lat tnę na 6-8 i owocuje mi regularnie i obficie.
Wg. J.Lisek
Zalecana forma prowadzenia krzewu to niskie sznury poziome lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 8-12 pąków. Zadowalające efekty przynosi także prowadzenie w formie niskiej głowy i systematycznym cięciu łozy na czopy z 4 lub 5 pąkami.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 10:57 
Ekspert
Ekspert

trestan-Stanisław, przeczytałem pokrótce Twój poradnik i jestem ogólnie zadowolony. Jak dla początkującego winogrodnika taka ilość wiadomości jest wystarczająca. Szkoda że kilka lat temu nie spotkałem takiego opracowania, byłoby bardzo dla mnie przydatne. Myślę jednak że wielu z niego skorzysta. Być może pojawią się jakieś błędy, lub nieścisłości, jednak główna myśl uprawy winorośli jest tu zawarta.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 11:31 
mistrz
mistrz

No cóż vanKlomp ja myślę, że przy cięciu na 8-12 oczek dla Arkadii o którym piszesz było napisane "8-12 oczek/m2" a to nie to samo. Ja nie wziąłem z sufitu takiej informacji tylko z wiarygodnych źródeł. Zawsze można ciąć mniej oczek z korzyścią dla krzewu, tylko dłuższe cięcie jest szkodliwe bo prowadzi do przeciążenia krzewu. Sorry jak cię zawiodłem. Ponadto jak tniesz na 8-12 oczek to pierwsze 3 nie owocują i co najmniej 3 następne są słabe do wyłamania i pozostaje na owocowanie 6 oczek na łozie. Jeżeli masz na sznurze jedno lub max 2 ramiona to chyba trochę za mało. Zawsze można zinterpretować po swojemu jakieś zdanie i być zawiedzionym. Ja piszę ogólnie, przyjmuję średnie wartości, średnie warunku i średnie parametry i wież mi, że zdaję sobie sprawę, że do każdego zdania można się przyczepić, do każdego. Powiem Ci też, że broszura została wcześniej wysłana do kilku osób, które są autorytetami do zaopiniowania i poprawiłem niektóre kwestie. Ale co miałem nie dołączyć tej broszury. Może to da ci impuls i napiszesz coś takiego lepiej sam i opublikujesz. Sorry ja napisałem co wiedziałem i wdzięczny jestem za każdą oceną i opinię i nawet proszę o wysyłanie swoich opinii, ja się nie pogniewam, może poprawię kiedyś to co napisałem ale na to potrzeba czasu.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 12:16 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Zawsze można zinterpretować po swojemu jakieś zdanie i być zawiedzionym. Ja piszę ogólnie, przyjmuję średnie wartości, średnie warunku i średnie parametry i wież mi, że zdaję sobie sprawę, że do każdego zdania można się przyczepić, do każdego.
Jeżeli ktoś pisze PODRĘCZNIK to powinien tak dobierać słowa, żeby nie prowokować błędnych interpretacji i używać tylko rzetelnej wiedzy a nie własnych odczuć jak np. w tym zdaniu: "Największymi szkodnikami są przędziorki (roztocza) oraz filoksera winnic (mszyca). Dla mnie to jedna zraza." Nie wiem teraz czy strasznie bać się przędziorków czy może nie bać się filoksery, bo to "jedna zaraza"?
Inny cytat: "Dlatego gdy bezpośrednio z pnia wyrośnie wilk, to nigdy on nie zaowocuje ani w tym roku ani prawdopodobnie w następnym. " Teraz nie wiem też czy wilk nie zaowocuje nigdy czy tylko prawdopodobnie? A wcześniejszy wywód o matkach i babciach (sorry) mnie osłabił.
Jest też wiele innych błędów np. "gdy jest mokry rok taki jak był rok 3013" . Ogólnie radzę dopracować tekst to nikt nie będzie się czepiał. Uważam, że tylko dobrze dopracowany i poprawiony tekst można rozpowszechniać jako PODRĘCZNIK.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 13:10 
mistrz
mistrz

Odpowiadam:
1. Dla mnie to jedna zaraza, a dla ciebie może i nie. ok! szanuję twoje zdanie, uszanuj moje.
2. Wilk nigdy nie zaowocuje w tym roku w którym wyrósł to chyba proste a w następnym albo zaowocuje albo nie zaowocuje.
3. O babci i matce piszą w swoich opracowaniach Instytuty Hodowli Winorośli w Rosji, Ukrainie, Bułgarii i Słowacji. To dlaczego ja nie mogę o tym napisać?
4. Tak masz racją, zgoda 2013 rok, przepraszam wszystkich i dziękuję za uwagę -poprawię.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 13:39 
Ekspert
Ekspert

Czyli nie ma odmian które owocują na wilkach? :)

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 14:19 
mistrz
mistrz

1 Poprawiam broszurę zgodnie z uwagami nawet tymi dwuznacznymi. Zmieniam treść na mniej jednoznaczną.
2. Ja nie znam takiej odmiany, która owocowałaby z wilka w pierwszym roku po jego wyrośnięciu z wieloletniego pnia, chociaż nie przeczę, że mogą być wyjątki, które potwierdzają tylko regułę. Owocują, owszem ale z pasierbów, ale pasierb to nie wilk i stąd może to nieporozumienie. Na drugi rok kiedy nie wytniemy pasierba jesienią może być różnie. Jednak z definicji wynika, że na drugi rok pasierb już nie jest pasierbem. Może się tak zdarzyć, że wiosną wyrosną z niego winorośle, które wydadzą owoce.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 14:47 
Ekspert
Ekspert

Może dorzucę od siebie - niektóre odmiany jednak owocują na wilkach a wilki w kolejnym sezonie to już zbytniej łaski nie robią aby zaowocować, ale zawsze zdarzają się jakieś wyjątki, dlatego częściej wykorzystuje się je do odmładzania krzewów tnąc na dwa oczka.

I tak wielkim plusem dla Ciebie jest sama chęć napisania takiego poradnika a małe poprawki nie zaszkodzą.

Moich nie musisz brać pod uwagę.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 15:39 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
I tak wielkim plusem dla Ciebie jest sama chęć napisania takiego poradnika

Bo ja wiem :?

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 15:48 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
I tak wielkim plusem dla Ciebie jest sama chęć napisania takiego poradnika

Bo ja wiem :?

Kuba, rozumiem, ten cytat jest moim minusem - przyjmuję na klatę.
A tak poważniej, dużo ludzi szuka i pyta o proste poradniki czy porady mając w planie posadzenie dwóch-trzech krzaczków
- po co mają myśleć, że wystarczy wsadzić a później już tylko zbiory.
Tym bardziej jeśli to będzie gratisowo w sieci, ale to i tak jest tylko moje zdanie.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 16:36 
Ekspert
Ekspert

Roman, chciałem tylko delikatnie napomknąć, że jestem odmiennego zdania, dlatego Cię zacytowałem.
Sądzę, że dotychczasowe poradniki są napisane wystarczająco przystępnie i nie trzeba ich czytać od deski do deski, a tylko ineresujące w danej chwili zagadnienia. Moim zdaniem poradnik @trestana48 może służyć co najwyżej do wewnętrznego użytku, do szerokiego rozpowszechniania już nie za bardzo. Niestety daje się wyczuć brak elementarnej wiedzy autora.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 17:45 
mistrz
mistrz

Zgadzam się z dziadkiem2 że każda inicjatywa napisania o winoroślach językiem prostszym niż tradycyjne i słusznie poważane podręczniki jest dobra.

Myślę że przydałoby się jednak coś nawet jeszcze prostszego, niż zaproponował trestan - łopatologiczna instrukcja dla osoby która przy okazji zakupu dwóch jabłonek, paru krzaków borówek i azalii wzięła jedno 'winogrono' (najpewniej słynnej odmiany 'Yyy...' ;) ). Coś co by spowodowało że taki ktoś zamiast zrazić się niepowodzeniem i niemożliwością zdobycia łatwodostępnej wiedzy, połknie winogronowego bakcyla. A wtedy będzie miał dość zapału żeby sam przebrnąć przez gąszcz wiedzy technicznej i stać się poważanym uczestnikiem tego forum.

Prosty przykład praktyczny - pamiętam że na początku mojej przygody z winoroślami objawieniem stało się zrozumienie pewnej zasady, która wcale nie była nigdzie wprost napisana. Mianowicie to że powiedzmy 10-letnie drzewo owocowe (czy jakiekolwiek) ma z w swojej strukturze drewno 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2-letnie i jednoroczne. I to jest coś co człowiek z góry uważa za naturalne. Tymczasem cały trick z cięciem winorośli polega na tym, że dziesięcioletni krzew ma w swojej strukturze tylko drewno powiedzmy 10,9,8-letnie i jednoroczne. I nic pomiędzy, bo to się wycina. A te wszystkie nazwy to tylko w uproszczeniu różne sposoby w których miejscach starego drewna ma wyrastać to jednoroczne. I tyle - a dla nowicjusza - aż tyle :wtf:

Inna kwestia do dyskusji to jednakowoż czy trzeba tak upraszczać, żeby wszyscy zrozumieli, czy nic nie upraszczać, nie ośmielić się pisać 'gałązka' zamiast łoza, bo uprawa winorośli powinna wymagać od młodego adepta wystarczającej ilości wiedzy? być dostępna dla kogoś kto poświęcił zdobyciu jej wystarczająco dużo wysiłku i czasu? I czy mnie mistrzowie tego forum zaraz nie ofunką za powyższy akapit, że spłyca i przesadnie upraszcza pewne zagadnienia i nie godzi się żeby tak pisac o uprawie winorośli? :twisted:

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 18:04 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
Tymczasem cały trick z cięciem winorośli polega na tym, że dziesięcioletni krzew ma w swojej strukturze tylko drewno powiedzmy 10,9,8-letnie i jednoroczne. I nic pomiędzy, bo to się wycina.

No właśnie, zbytnie uproszczenia prowadzą do propagowania nieprawdy.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 18:08 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
Inna kwestia do dyskusji to jednakowoż czy trzeba tak upraszczać, żeby wszyscy zrozumieli, czy nic nie upraszczać, nie ośmielić się pisać 'gałązka' zamiast łoza, bo uprawa winorośli powinna wymagać od młodego adepta wystarczającej ilości wiedzy? być dostępna dla kogoś kto poświęcił zdobyciu jej wystarczająco dużo wysiłku i czasu? I czy mnie mistrzowie tego forum zaraz nie ofunką za powyższy akapit, że spłyca i przesadnie upraszcza pewne zagadnienia i nie godzi się żeby tak pisac o uprawie winorośli? :twisted:

Uważam, że zawsze należy pisać prawidłowo albo wcale. Dopuszczalne jest dodanie "slownika"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1