trestan48 napisał(a):
Może być też forma z ramionami piętrowymi jak są do tego odpowiednie warunki np na pergoli). Aby otrzymywać corocznie wysokie plony krzew musi posiadać solidny pień, ramiona oraz łozy owocujące. Łoza nazywana jest często matką winorośli. Z łozy wyrosną latorośle. Najlepsze plony otrzymuje się, gdy winorośl oprócz pnia i ramion ma babcię i matkę.
Odniosę się tylko do dwóch kwestii i naprawdę nie po to się czepiać. Motyw z babcią i matką wprowadza dla czytającego zamieszanie i gdyby nie to, że wiem jak jest, to nie wiedziałbym co to ta "babcia". Dlaczego? Ano dlatego że najpierw piszesz, że krzew musi mieć pień,ramiona i łozę. Później wskazujesz, że łoza to matka, a nastepnie piszesz, że oprócz pnia i ramion ma babci i matkę. Skąd nagle ta babcia? Nie prościej byłoby opisując krzew napisać coś w tym stylu: cyt z mojego opracowania, które kiedyś popełniłem, również dla początkujących.
" Krzew zbudowany jest z:
1. Latorośl- to zielony pęd wyrastający wiosną z pąka głównego lub zapasowego na łozie. Na latoroślach zawiązują się grona.
2. Łoza- późną jesienią latorośl drewnieje i staje się łozą. Wiosną kolejnego roku z łozy wyrastają nowe owocujące latorośla. Jesienią łoza staje się drewnem.
3. Drewno- to część krzewu, którą staje się łoza w następnym roku. Drewno w przeciwieństwie do latorośli i łozy jest wieloletnią częścią krzewu.
4. Wilk- to latorośl, która wyrosła nie z łozy, a z drewna. Wilk w odróżnieniu do latorośli prawie nigdy nie zawiązuje gron. Jednak doskonale nadaje się na łozę, z której w kolejnym roku wyrastają już normalne owocujące latorośla.
5. Pasierb- to zwykle cieńszy od latorośli pęd wyrastający z kątów liści na latoroślach. Są odmiany, które zawiązują na pasierbach grona. U wczesnych odmian takie grona stanowią tzw. drugi plon.
trestan48 napisał(a):
Dlatego gdy bezpośrednio, z wieloletniego pnia wyrośnie wilk, to nie powinien on w pierwszym roku zaowocować. Może zdarzyć się odstępstwo od tej reguły i wilki będą miały owoce.
Powyższy cytat sugeruje, że tzw wilk w kolejnym roku może owocować. Prawda natomiast jest taka, że nie ma dwuletnich latorośli i nie ma też dwuletnich wilków. I tu znowu, obeznani w temacie "załapią" o co chodziło autorowi, ale początkujący na pewno nie. Jak napisałem wyżej, wilk to zazwyczaj niepłodna latorośl. W kolejnym sezonie ten sam wilk jest taką samą łozą jak łoza z klasycznej latorośli, a pąki na tym wilku wydają zazwyczaj płodne latorośle. Więc owocują latorośle z wilków, a nie wilki.
Dla początkującego, wszystko musi być ł o p a t o l o g i c z n i e.