Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 14:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 18:52 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
2. Ja nie znam takiej odmiany, która owocowałaby z wilka w pierwszym roku po jego wyrośnięciu z wieloletniego pnia, chociaż nie przeczę, że mogą być wyjątki, które potwierdzają tylko regułę...... Jednak z definicji wynika, że na drugi rok pasierb już nie jest pasierbem. Może się tak zdarzyć, że wiosną wyrosną z niego winorośle, które wydadzą owoce.

W drugim roku wilk nie jest też wilkiem.

Popraw też błędy w publikacji bo nie wygląda to poważnie.
Popełniasz je nawet w nazwie winnicy człowieka, o którym piszesz że to Twój autorytet.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 18:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="trestan48"]
...
2. Wilk nigdy nie zaowocuje w tym roku w którym wyrósł to chyba proste a w następnym albo zaowocuje albo nie zaowocuje.
...
[quote]

e tam.

Załączniki:
WilkiGołubok.jpg
WilkiGołubok.jpg [ 132.84 KiB | Przeglądane 902 razy ]

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 19:05 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Ja nie znam takiej odmiany, która owocowałaby z wilka w pierwszym roku po jego wyrośnięciu z wieloletniego pnia, chociaż nie przeczę, że mogą być wyjątki, które potwierdzają tylko regułę.

Już masz przykład w powyższym poście. Osobiście nie uważam żeby to był wyjątek potwierdzający regułę, po prostu niektóre odmiany tak mają.

Pomijając to wszystko mam jedno przeświadczenie: Gdybym jako początkujący chciał zastosować się do tych instrukcji sadzenia, rur, rurek warstw, stożków itd... to dał bym sobie spokój.
Niepotrzebnie to komplikujesz.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 19:12 
mistrz
mistrz

Hehh, komplikowanie wszystkiego co proste, to zdaje się ulubione zajęcie uprawiających winorośl. Popatrzmy na wątki o ukorzenianiu na ten przykład. :D

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
Zgadzam się z dziadkiem2 że każda inicjatywa napisania o winoroślach językiem prostszym niż tradycyjne i słusznie poważane podręczniki jest dobra.

Myślę że przydałoby się jednak coś nawet jeszcze prostszego.............................

A ja się pytam po co?????????? Czy klasycy (Madej,Myśliwiec,Lisek itd) to jakaś czarna magia?????
Wystarczy jedna pozycja tych autorów żeby nie zadawać głupich pytań.
Nie mam nic przeciwko, że ktoś coś tam pisze, ale polecania lektury innym to nie jest dobry pomysł!!
Jestem zwolennikiem uczenia się od najlepszych.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 20:08 
Kiper
Kiper

Stanisław (trestan 48), szanuję ludzi, którzy swoją wiedzą (zdobytą własną praktyką lub wyczytaną) dzielą się z innymi. Ale od osób, które wydają broszury czy poradniki (poparte 30- letnim doświadczeniem w uprawie winorośli) oczekujemy i wymagamy czegoś więcej. :D . Nie można np.wrzucać do jednego worka filoksery i przędziorków, bo to są dwa oddzielne problemy.
Nie jest też prawdą, że im większe owoce, tym większe pestki.
Dla początkującego winogrodnika (do którego ma być skierowana ta broszura), jest ona moim zdaniem niezbyt dokładna, zbyt ogólnikowa i zawiera dużo niezgodności.
Ja nie mam tak dużego stażu w uprawie winorośli jak Ty, ale przez te kilka lat uprawy też zdobyłam jakieś doświadczenie :thumbup:, że nie wspomnę o innych z jeszcze większym.
Tak więc wrzucając na forum swój poradnik, to tak jakbyś otworzył puszkę Pandory.
Musisz się liczyć z konsekwencjami i ostrą dyskusją :lol:

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 21:43 
przedszkolak
przedszkolak

W takim razie jako początkujący nie skorzystam z tej broszury :D Ściągnąłem ale się nie skuszę. Zamówiłem polecaną pozycję Romana Myśliwca - Uprawa winorośli. Może później.

PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 21:49 
Ekspert
Ekspert

grzegorz78 napisał(a):
W takim razie jako początkujący nie skorzystam z tej broszury :D Ściągnąłem ale się nie skuszę. Zamówiłem polecaną pozycję Romana Myśliwca - Uprawa winorośli. Może później.

I to jest postawa jedynie słuszna! Brawo, tak należy zaczynać tę przygodę!!! :clap:

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 07:30 
Ekspert
Ekspert

grzegorz78 napisał(a):

No nie wiem, może akurat tę zamówiłeś http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf

Cebulka napisał(a):
Tymczasem cały trick z cięciem winorośli polega na tym, że dziesięcioletni krzew ma w swojej strukturze tylko drewno powiedzmy 10,9,8-letnie i jednoroczne

- wyrastajace najlepiej z dwuletniego

No i już się zagmatwało :twisted:

olmek napisał(a):
Sądzę, że dotychczasowe poradniki są napisane wystarczająco przystępnie i nie trzeba ich czytać od deski do deski, a tylko ineresujące w danej chwili zagadnienia. Moim zdaniem poradnik @trestana48 może służyć co najwyżej do wewnętrznego użytku, do szerokiego rozpowszechniania już nie za bardzo. Niestety daje się wyczuć brak elementarnej wiedzy autora.

Może i przystępnie, ale w niektórych też są trochę drażniące propozycje - przeczytaj i ustosunkuj się proszę np do tych paru zdań
dotyczących letniego cięcia.

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 08:44 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
Może i przystępnie, ale w niektórych też są trochę drażniące propozycje - przeczytaj i ustosunkuj się proszę np do tych paru zdań

Roman, bo ten poradnik przed wydaniem nie był poddany ogólnej dyskusji na naszym forum :lol:.
A powinien być :D to by wiele zmieniło.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 11:36 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
przeczytaj i ustosunkuj się proszę np do tych paru zdań

Roman, miałem na myśli poradniki dotyczące wyłącznie uprawy winorośli ( J.Liska, R.Myśliwca itp.), a nie traktujące w skrócie o wszystkim.
Uprawa winorośli jest dość specyficzna i nie da się zmieścić najistotniejszych informacji na kilku czy kilkunastu stronach. Nie ma znaczenia, czy ktoś chce posadzić w ogrodzie 5 krzewów, czy 50. W obydwu przypadkach potrzebna jest ta sama wiedza.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 12:52 
Ekspert
Ekspert

Kuba, ja to wszystko rozumiem, ale uważam też, że nie ma sensu tracić energii na blokowanie czyichś inicjatyw, czy odciągania od chęci zrobienia czegoś użytecznego - może lepiej pomóc poprawić co trzeba i niech służy ludziom.
Nie chodzi mi tu konkretnie o Twoje wypowiedzi, ale takie ciut szydercze wytykanie błędów jest niepotrzebne, to nie pomaga w niczym.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 13:35 
Ekspert
Ekspert

Roman, myślę że szkoda energii na poprawianie, to należałoby zrobić od początku żeby miało ręce i nogi. Nie ma tu żadnej złośliwości z mojej strony ani chęci blokowania czyjejś inicjatywy. Jestem pewien, że @trestan48 robił to w dobrej wierze, ale zarówno treść jak i styl budzi wiele wątpliwości. Poradnik skierowany jest do początkujących, a oni niestety nie potrafią jeszcze ocenić jego wartości merytorycznej i po przeczytaniu będą mieli więcej wątpliwości niz przed. Takie są moje odczucia jako byłego początkującego.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 15:12 
mistrz
mistrz

Komentarz do broszury i niektórych komentarzy na forum

1. Broszurę napisałem nie jako jakiś dziennikarz, pisarz albo złotousty polityk, tylko jako inż., świadom tego, że nie jest to jakieś górnolotne dzieło literackie tylko rzemieślnicza praca ułatwiająca życie działkowiczom początkującym uprawę winorośli.
2. Jestem świadomy tego, że u nas już tak jest, że jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził. I do każdego zdania znajdzie się ktoś, kto się przyczepi. Nawet do takiego oczywistego jak np., ?Siedzi pies w budzie i szczeka?. Zawsze znajdzie się ktoś, kto to zakwestionuje i powie, że to nie prawda, bo on uważa, że: ?To suka siedzi w budzie i szczeka?.
3. Przekonałem się na własnej skórze, co znaczy nasze przysłowie ?Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania?, o tym każdy z nas wie, ale nie wszyscy doświadczyli, że In ktoś jest bardziej prymitywny, tym głośniej i częściej krzyczy i nie dopuszcza do głosu innych.
4. W tytule jest napisane, do kogo ta broszura jest przeznaczona, ale odezwali się pierwsi i najgłośniej eksperci, specjaliści i znawcy tematu, którzy najlepiej wiedzą, co jest potrzebna początkującym działkowiczom i oni chcą im narzucić, co jest dla nich dobre i co mają myśleć i co mają robić. Kochani specjaliści napiszcie dla specjalistów książkę i się kłóćcie między sobą. Ja nie chcę w waszych gierkach uczestniczyć, tym bardziej, że dyskwalifikujecie od razu moją broszurkę a nie macie elementarnej wiedzy na niektóre tematy, wiedzy na poziomie Szkoły Zawodowej Ogrodniczej. Na tym foru też kłóćcie się między sobą, ja nie zamierzam wam przeszkadzać.
5. Umieściłem tą broszurę w na forum o zagadnieniu i temacie kogoś, kto chce założyć winniczkę a więc dla początkujących a nie zaawansowanych uprawą osób i jasne jest, że dla kogoś, kto prowadzi profesjonalnie uprawę wielkoobszarową winorośli i stosuje profesjonalne zabiegi na swojej winnicy te moje starania są śmiesznie uproszczone, ale jestem święcie przekonany, że takie osoby nie wypowiedziałyby się tak złośliwie i zgryźliwie na temat mojej broszury tylko napisały, co jest dobre, co złe i co poprawić. Takie osoby i ich zdania cenię a te od krzykaczy są mi obojętne. Bo zapytam ich gdzie byli jak właśnie na tym forum ktoś pisze żeby ten nasz kolego, który zadał pytanie sadził sadzonki winorośli na ugorze, bez przygotowania roli i jeszcze rzędami z góry na dół, Kiedy już 1000 i 2000 i nawet 3000 lat temu w Azji, w Europie, w Afryce i w Ameryce np., Inkowie sadzili w poprzek stoku.
6. Na początku broszury napisałem, że muszę ?dobierać starannie słowa, aby nikogo nie urazić, widocznie za mało się starałem, za co przepraszam. Ale mam świadomość tego, że jeszcze się taki nie urodził, kto by wszystkim dogodził.
7. Opisane przeze mnie zagadnienia dotyczą standardów i rzeczy przyjętych jako średnie w zakresie wartości i przyznają, że są odstępstwa od tego, co opisałem, ale tak już jest w przyrodzie, że występują anomalia, gdyż gdyby nie one nie byłoby na naszej ziemi ewolucji. Przykładem jest przyczepienie się do tego, ze wilki nie owocują. Bo tak uczą nawet na poziomie Szkoły Zawodowej Ogrodniczej, że nie owocują. Powie to każdy, kto się na tym zna i każdy ogrodnik oraz szkółkarz nawet drzew owocowych. Taka jest zasada, od której są odstępstwa, o czym sam pisałem. Na forum na dowód tego, że wilki owocują zamieszczone jest zdjęcie. To ja chciałbym teraz napisać na temat tego zdjęcia i co ono przedstawia. Na zdjęciu nie pokazany jest wcale wilk tylko latorośl. Widać wyraźnie, że latorośl wyrasta z wieloletniego drzewa-pnia i w miejscu skąd wyrasta występuje jasne pole w kształcie koła albo elipsy, które jest pozostałością po łozie, albo po pędzie albo po pasierbie. Tam coś rosło kilka lat wcześniej i zostało wyłamane, wycięte albo w jakiś inny sposób usunięte. Ale w tym miejscu pozostał w uśpieniu pąk uszkodzony lub niewykształcony do tego stopnia żeby od razu wyrosła z niego latorośl. Żeby to zrozumieć trzeba mieć chociaż troszeczkę wiedzy i wyobraźni a jak nie to zobaczyć do literatury. Tutaj polecam abyście zaglądnęli do cytowanej na tym forum książki pana Romana Myśliwca na stronie 12. Tam proszę dobrze się przyjrzeć na fotografię nr 1, na rysunek 3 z pąkiem przy nasadowym oraz na rysunek 4 gdzie pokazany jest pąk główny i pąki boczne. Na tym skończę, dziękuję i Do widzenia.

PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2015, 15:43 
Ekspert
Ekspert

No to trestan48 poszedłeś po bandzie. :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1