Komentarz do broszury i niektórych komentarzy na forum
1. Broszurę napisałem nie jako jakiś dziennikarz, pisarz albo złotousty polityk, tylko jako inż., świadom tego, że nie jest to jakieś górnolotne dzieło literackie tylko rzemieślnicza praca ułatwiająca życie działkowiczom początkującym uprawę winorośli. 2. Jestem świadomy tego, że u nas już tak jest, że jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził. I do każdego zdania znajdzie się ktoś, kto się przyczepi. Nawet do takiego oczywistego jak np., ?Siedzi pies w budzie i szczeka?. Zawsze znajdzie się ktoś, kto to zakwestionuje i powie, że to nie prawda, bo on uważa, że: ?To suka siedzi w budzie i szczeka?. 3. Przekonałem się na własnej skórze, co znaczy nasze przysłowie ?Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania?, o tym każdy z nas wie, ale nie wszyscy doświadczyli, że In ktoś jest bardziej prymitywny, tym głośniej i częściej krzyczy i nie dopuszcza do głosu innych. 4. W tytule jest napisane, do kogo ta broszura jest przeznaczona, ale odezwali się pierwsi i najgłośniej eksperci, specjaliści i znawcy tematu, którzy najlepiej wiedzą, co jest potrzebna początkującym działkowiczom i oni chcą im narzucić, co jest dla nich dobre i co mają myśleć i co mają robić. Kochani specjaliści napiszcie dla specjalistów książkę i się kłóćcie między sobą. Ja nie chcę w waszych gierkach uczestniczyć, tym bardziej, że dyskwalifikujecie od razu moją broszurkę a nie macie elementarnej wiedzy na niektóre tematy, wiedzy na poziomie Szkoły Zawodowej Ogrodniczej. Na tym foru też kłóćcie się między sobą, ja nie zamierzam wam przeszkadzać. 5. Umieściłem tą broszurę w na forum o zagadnieniu i temacie kogoś, kto chce założyć winniczkę a więc dla początkujących a nie zaawansowanych uprawą osób i jasne jest, że dla kogoś, kto prowadzi profesjonalnie uprawę wielkoobszarową winorośli i stosuje profesjonalne zabiegi na swojej winnicy te moje starania są śmiesznie uproszczone, ale jestem święcie przekonany, że takie osoby nie wypowiedziałyby się tak złośliwie i zgryźliwie na temat mojej broszury tylko napisały, co jest dobre, co złe i co poprawić. Takie osoby i ich zdania cenię a te od krzykaczy są mi obojętne. Bo zapytam ich gdzie byli jak właśnie na tym forum ktoś pisze żeby ten nasz kolego, który zadał pytanie sadził sadzonki winorośli na ugorze, bez przygotowania roli i jeszcze rzędami z góry na dół, Kiedy już 1000 i 2000 i nawet 3000 lat temu w Azji, w Europie, w Afryce i w Ameryce np., Inkowie sadzili w poprzek stoku. 6. Na początku broszury napisałem, że muszę ?dobierać starannie słowa, aby nikogo nie urazić, widocznie za mało się starałem, za co przepraszam. Ale mam świadomość tego, że jeszcze się taki nie urodził, kto by wszystkim dogodził. 7. Opisane przeze mnie zagadnienia dotyczą standardów i rzeczy przyjętych jako średnie w zakresie wartości i przyznają, że są odstępstwa od tego, co opisałem, ale tak już jest w przyrodzie, że występują anomalia, gdyż gdyby nie one nie byłoby na naszej ziemi ewolucji. Przykładem jest przyczepienie się do tego, ze wilki nie owocują. Bo tak uczą nawet na poziomie Szkoły Zawodowej Ogrodniczej, że nie owocują. Powie to każdy, kto się na tym zna i każdy ogrodnik oraz szkółkarz nawet drzew owocowych. Taka jest zasada, od której są odstępstwa, o czym sam pisałem. Na forum na dowód tego, że wilki owocują zamieszczone jest zdjęcie. To ja chciałbym teraz napisać na temat tego zdjęcia i co ono przedstawia. Na zdjęciu nie pokazany jest wcale wilk tylko latorośl. Widać wyraźnie, że latorośl wyrasta z wieloletniego drzewa-pnia i w miejscu skąd wyrasta występuje jasne pole w kształcie koła albo elipsy, które jest pozostałością po łozie, albo po pędzie albo po pasierbie. Tam coś rosło kilka lat wcześniej i zostało wyłamane, wycięte albo w jakiś inny sposób usunięte. Ale w tym miejscu pozostał w uśpieniu pąk uszkodzony lub niewykształcony do tego stopnia żeby od razu wyrosła z niego latorośl. Żeby to zrozumieć trzeba mieć chociaż troszeczkę wiedzy i wyobraźni a jak nie to zobaczyć do literatury. Tutaj polecam abyście zaglądnęli do cytowanej na tym forum książki pana Romana Myśliwca na stronie 12. Tam proszę dobrze się przyjrzeć na fotografię nr 1, na rysunek 3 z pąkiem przy nasadowym oraz na rysunek 4 gdzie pokazany jest pąk główny i pąki boczne. Na tym skończę, dziękuję i Do widzenia.
|