Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 09:38 
Ekspert
Ekspert

I musisz oddzielić obornik od korzeni warstwą ok 10 cm ziemi.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 10:21 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
I musisz oddzielić obornik od korzeni warstwą ok 10 cm ziemi.

Tak jest! :)

A powiedzcie mi jak często muszę podlewać sadzonki po posadzeniu ? Mam jakieś 30km do miejsca gdzie je będę sadził więc nie dam rady tam być za często.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 10:29 
Kiper
Kiper

Podlewasz TYLKO podczas sadzenia, żeby ziemia okleiła korzonki (tak jak zasypiesz dołek do połowy.
Później sobie musi radzić.
Dopiero gdyby było bardzo sucho to w zależności od potrzeb krzewów.

Gdybyś zdecydował się założyć agrotkaninę to kompletnie odpuszczasz podlewanie, gdyż ta świetnie trzyma wilgoć w glebie.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Podlewasz tylko przy posadzeniu. Chyba, że będzie taka susza jak w zeszłym roku.
Piotrek mnie uprzedził.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 10:43 
czeladnik
czeladnik

pionty napisał(a):
Podlewasz TYLKO podczas sadzenia, żeby ziemia okleiła korzonki (tak jak zasypiesz dołek do połowy.
Później sobie musi radzić.
Dopiero gdyby było bardzo sucho to w zależności od potrzeb krzewów.

Gdybyś zdecydował się założyć agrotkaninę to kompletnie odpuszczasz podlewanie, gdyż ta świetnie trzyma wilgoć w glebie.

Nie wiem czy chciałbym kłaść agrowłókninę na całości. Zastanawiam się nad pasami 1m szerokości w środku sadzonka. Tak zebym mógł posiac coś pomiędzy rzędami (koniczyna albo coś podobnego).
Agrowłókninę białą czy czarną ? Ta druga może się mocno nagrzewać stąd moje pytanie.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 10:45 
Ekspert
Ekspert

Wystarczą pasy 1m. Ja tak mam. Koniecznie czarna! Przecież chodzi o to żeby nagrzać glebę i zapobiec rozwojowi chwastów.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 12:04 
czeladnik
czeladnik

Jeszcze jedno pytanie. Obok mojej działki wypływa małe źródełko.

Czy myślicie że jest sens zagospodarowywać tą wodę tak żeby płyneła bliżej sadzonek albo coś (nawadanianie kropelkowe) ?

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Winorośli się nie podlewa. Krzew musi puścić korzenie jak najgłębiej. Podlewanie sprzyja wytwarzaniu korzeni podpowierzchniowych co nie jest korzystne.

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 12:38 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
Winorośli się nie podlewa. Krzew musi puścić korzenie jak najgłębiej. Podlewanie sprzyja wytwarzaniu korzeni podpowierzchniowych co nie jest korzystne.

Racja.
No nic zrobie fontannę jakąś albo coś byle nie za blisko sadzonek :)

PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2016, 12:45 
Kiper
Kiper

Posadź kilka borówek amerykańskich to będziesz miał przeznaczenie na wodę :roll:

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2016, 23:04 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
Moim zdaniem przygodę z winoroślą powinno się zaczynać od kupna sadzonek w renomowanej szkółce a nie od kupowania/zdobywania sztobrów i uczenia się ukorzeniania. Dlaczego? Ukorzenianie nie jest takie proste jak wydaje się początkującym osobom i szybko można się zniechęcić do uprawy winorośli. Kupno sadzonek w szkółce to także ,,zyskanie" przynajmniej jednego sezonu. Osobiście sadziłbym również w nieprzebadaną glebę żeby nie tracić czasu (sezonu) a ewentualne braki składników uzupełniłbym w trakcie sezonu. To tak z własnego,czteroletniego doświadczenia.

Zgadzam się w 100% tach .

Jurku natomiast z twoim postem nie do końca.
Podstawą prawidłowej sadzonki są korzenie szkieletowe min. 3 sam kiedyś wstawiłeś tekst jak powinny wyglądać sadzonki. A teraz przeczysz temu pisząc że włośnikowe są najważniejsze.
Widziałeś system korzeniowy ,wykopałeś sadzonkę posadzoną równocześnie na folię i w miejsce docelowe jesienią(pewnie nie bo po co wykopywać skoro się posadziło,ale ja miałem tą przyjemność)tak samo jesienią-czy wonsą sadzoną golokorzeniową z PRZYCIĘTYMI korzeniami szkieletowymi do 20cm,a z doniczki widziałeś po sezonie czym te systemy korzeniowe się różnią?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 07:11 
Kiper
Kiper

zajaczek83 napisał(a):

Jurku natomiast z twoim postem nie do końca.
Podstawą prawidłowej sadzonki są korzenie szkieletowe min. 3 sam kiedyś wstawiłeś tekst jak powinny wyglądać sadzonki. A teraz przeczysz temu pisząc że włośnikowe są najważniejsze.
Widziałeś system korzeniowy ,wykopałeś sadzonkę posadzoną równocześnie na folię i w miejsce docelowe jesienią(pewnie nie bo po co wykopywać skoro się posadziło,ale ja miałem tą przyjemność)tak samo jesienią-czy wonsą sadzoną golokorzeniową z PRZYCIĘTYMI korzeniami szkieletowymi do 20cm,a z doniczki widziałeś po sezonie czym te systemy korzeniowe się różnią?

Ty mówisz o sadzonkach z foli które sie produkuje profesjonalnie właśnie z korzeniami szkieletowymi. One są produkowane w podłożu sypkim, niezbyt bogatym w nawozy, w większości na bazie torfu i piasku. Wtedy powstaje dużo korzeni szkieletowych. Amator sadzi na folię ale do ziemi jaką ma. Jeśli ta ziemią jest żyzna to kłopot.
Spróbuj to samo w warunkach amatorskich, czyli dla kilkudziesięciu sadzonek na takiej żyznej glebie jak u mnie. Wtedy powstaje maks do 6-8 korzeni i są one bardzo dlugie. Mówie o sadzonkach ukorzenionych w ukorzeniarce lub sztobrach sadzonych bezpośrednio na folię. Wtedy podczas ich wykopywania uszkadza się mocno takie korzenie. Tego nie ma przy doniczkowych sadzonkach.
Wszyscy którzy brali u mnie sadzonki w doniczkach twierdzą, że rosły, startowały zdecydowanie lepiej od tych właśnie goło korzeniowych , sam to też doswiadczylem.
Potem przyrosty sie wyrównują.
To są tylko moje spostrzeżenia i każdy może mieć inne zdanie.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 07:22 
czeladnik
czeladnik

Niestety nie znalazłem nigdzie perlitu a jutro muszę wstawić sztobry do ukorzeniarki.
Zmieszam torf z piaskiem i ziemią do siewek. Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 12:58 
czeladnik
czeladnik

Witam.Kiedyś na forum wyczytałem ,że do ukorzeniania nadają się trociny z drzew iglastych.Wypróbowałem i stwierdzam,że w niczym nie ustępują perlitowi a powiedział bym ,że są mniej kłopotliwe a sztobry- jeżeli są zdrowe - startują w 100%.Trociny przed użyciem należy odkazić zalewając je wrzątkiem a następnie nadmiar wody odcisnąć.Ja od tego momentu ukorzeniam tylko w trocinach i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam wszystkich.Piotr.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 17:01 
Ekspert
Ekspert

Można też w sklepie zoologicznym lub ogrodniczym kupić "cegłę" z substratu kokosowego.
Wychodzi z tego kilka litrów podłoża.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1