Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 19:47 
Ekspert
Ekspert

Witam,
Taki mam kłopot - mam zadarnioną winnicę, i straszenie dużo kretów, nornic, lekki spadek więc i woda spływa - ogólnie bardzo dużo nierówności takich +/- 10 cm. Do tej pory kosiłem to kosą spalinową, ale teraz zaopatrzyłem się w kosiarkę z napędem :-) (redukcja czasu koszenia 8x)
No i ogólnie problem jest taki, że kosiarka ledo to skosiła na najwyższym koszeniu, bo cały czas wpadała w dziury i zatrzymywała się na kretowiskach i nierównościach (ostrze się zatrzymywało).
Jest jakiś w miarę mało pracochłonny sposób żeby to wyrównać???

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 01:25 
Ekspert
Ekspert

Kretowiny na łąkach równa się odwróconymi bronami bądż czymś ciężkim i prostym ciągnąc.
Ale jak masz takie do kolan jak wcześniej napisałeś to nie wiem (szpadel) :) ,ja takich wielkich (jak to określiłeś zamków) nie widziałem jeszcze.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 05:22 
Ekspert
Ekspert

Ja te kretowiska z grubsza porozgarniałem. Ale teraz wychodzi na to, że trzeba by to jeszcze z poziomicą poprawić ;-)

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 07:24 
Ekspert
Ekspert

Jak są kopce, to kret. Jak są krety, to raczej nornice, karczowniki i inne.., na ich terenie nie mają szans. Musisz wiedzieć że na jednym rewirze w zasadzie jest tylko jeden kret. W okresie godowym (do końca maja) może być para. PO odchowaniu młodych samica goni młode ze swojego terenu i muszą sobie radzić gdzieś indziej. Popatrz na winnicę jako całość i ocen ile masz takich rewirów. Kopce zgrupowane w miarę blisko siebie to jeden rewir. Między kolejnym powinna być wyraźna przerwa. Jak zrobisz takie rozpoznanie to będziesz mógł ocenić ilu tych "strażników" masz. Zmierzam do tego, że należałoby ich trochę odłowić, ale bezpiecznie jest jednak coś zostawić. Swoją drogą kopce to dobry materiał do łatania dziur. Ja z urobku kretów robię ziemię do doniczek :)

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 08:10 
czeladnik
czeladnik

Ja równałem ciągnąc odwróconą palete za traktorkiem(kosiarką), a nawet dało rade dwie.Wystarczy przejechać kilka razy,tylko ja wtedy nie miałem trawy.
Trawę radzę trzymać krótko,nie zapuszczać tzn.częste koszenie w sezonie.Teraz przed koszeniem rozgarniam kopce i dopiero koszę I jest w miarę równo.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 08:17 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie, zależy jak duży teren mają gryzonie do dyspozycji.

U mnie jest wszystko, krety, bliżej jednak kompostów i w miejscach z większą ilością próchnicy, bo tam są dżdżownice.
Jest karczownik na bank, bo jako jedyny w charakterystyczny sposób zasklepia otwory ( bardzo rzadko wychodzi na powierzchnię),
kopczyki też tworzy, ale ciut dalej od wylotu i są bardziej płaskie niż krety, no i norniki, które raczej nie tworzą kopczyków, tylko koło wylotu jest puste miejsce. Dodam, że często takie wyloty zasiedlają ropuchy.

Te gryzonie za wyjątkiem kreta czynią straszne szkody u mnie, poprawia psica, która jeśli czuje świeży zapach gryzonia potrafi wykopać prawie lej bombowy :mrgreen:

Często w międzyrzędach jak idę zapadają mi się stopy. Ja muszę niejednokrotnie nawieźć ziemię, żeby wyrównać teren do normalnego poruszania się.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 09:44 
Ekspert
Ekspert

Zasypywanie rowów po zapadniętych korytarzach nie zawsze jest możliwe i celowe, gdy ma się glinę. Jak za sucho to ziemia przypomina beton, a jak mokro to plastelinę.
Ciekawe jest też to że w okolicy tych korytarzy krzewy rosną najlepiej, prawdopodobnie poprawia dopływ powietrza do korzeni.
Podobnie jest z mrowiskami, krzew Solarisa przy mrowisku ma najgrubszy pień i daje najwięcej owoców.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 11:13 
Ekspert
Ekspert

Mam marną ziemię i powietrza w niej to nie brakuje; piaszczysto-kamienista- ciut gliny.

Czasami sporo ziemi trzeba nasypać, żeby jakoś wyrównać doły. :cry:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 20:08 
Ekspert
Ekspert

No ja dzisiaj się rozprawiałem szpadlem z nierównościami. Plecy bolą...
Nie wiem ile mam tych kretów - trawy pod winnicą mam 10 arów, na pewno kilka sztuk by ich się tam zmieściło.
Na "pocieszenie" dzisiaj znalazłem jednego nieżywego kreta, chyba kot go złowił dla zabawy.

Lekcja jest taka - rozgarniać kretowiska na bieżąco...

Strefa czasowa: UTC + 1