Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 09:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"][quote="tomekb1"][quote="gajowy"]Witam :)
Skarb Panonii ma korzeni od cholery ale paki nie ruszają to norma czy cos jest nie tak ?
Pozdrawiam.

Mialem kiedys taki przypadek, że przy ukorzenianiu zbyt wczesnym pięknie puściły korzenie, a paki nie ruszyły. Po jakims miesiacu wszystko wyrzuciłem ( bylo z 50 sztuk) i naciąłem nowych sztobrow (już w marcu) z tych samych krzewów. Tu już normalnie puścily pąki i korzenie.Możesz napisać o tym cos więcej? Jak wcześnie zacząłeś ukorzeniać, jaka odmiana i kiedy w marcu ponownie ukorzeniałeś?

Wiesz, to było kilka lat temu.
Odmiany o ile pamietam to na pewno Cardinal, Boglarka, chyba jeszcze muskat hamburg. Terminów nie pamietam zupełnie . Typowałbym , ze pierwsze ukorzenianie zrobiłem w lutym, ale czy na początku czy pod koniec nie pamiętam. Następne ukorzenianie już udane bylo po miesiacu , gdzies w marcu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 10:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Cytuj:
Po 10 dniach (sprawdzałem wczoraj) wyrażne zawiązki korzeni, pąk spi. Kolejne sprawdzenie korzeni planuję po 3 tygodniach.
Piotrek już czas dać znać co z tą sadzonką z kotłowni. :!: Jak rośnie. :?:

po okresie ok 3 tyg., gdy pąk zaczął się rozwijać wystawiłem na parapet w ciepłej kuchni. Gdy sprawdzałem kilka dni temu sadzonka miała potężny kalus (korzeni jeszcze nie było). Na dzisiaj co do korzeni nie mam wiedzy, a pęd ma ok 2 cm. Teraz rośnie w mieszaninie torfu z perlitem.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 13:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"][quote="tomek"]
Cytuj:
Po 10 dniach (sprawdzałem wczoraj) wyrażne zawiązki korzeni, pąk spi. Kolejne sprawdzenie korzeni planuję po 3 tygodniach.
Piotrek już czas dać znać co z tą sadzonką z kotłowni. :!: Jak rośnie. :?:

po okresie ok 3 tyg., gdy pąk zaczął się rozwijać wystawiłem na parapet w ciepłej kuchni. Gdy sprawdzałem kilka dni temu sadzonka miała potężny kalus (korzeni jeszcze nie było). Na dzisiaj co do korzeni nie mam wiedzy, a pęd ma ok 2 cm. Teraz rośnie w mieszaninie torfu z perlitem.
W uzupełnieniu zdjęcia z dnia 6.03.2007
Muskat O. rozpocząłem ukorzenianie 20.01.2007
Obrazek
Prim , rozpocząłem ukorzenianie 9.02.2007
Obrazek

Martwi mnie brak korzeni. Mniej więcej w tym samym czasie, takiego najgorszego sztobra Kieszy-1 Talizman wrzuciłem do kubka z wodą (woda tylko na dnie kubka ok 1 cm), a kubek postawiłem na grzejniku, gdzi dochodziło światło. Po ok 3 tygodniach gdy wytworzył się kalus (nie rewelacyjny) wsadziłem ten marny badyl do doniczki z mieszaniną torfu z perlitem. Dzisiaj sadzonka ma zarypiste korzenie i przyrost ok 5 cm (marnawy). Zdjęcia nie zrobiłem bo mam to w pracy. Może ktoś zechce wyciągnąć wnioski z tych trzech doświadczeń.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1